Another Brick in Ларгото | webcafe.bg
Webcafe

Another Brick in Ларгото (снимки)

Цветана Георгиева
13.10.2015, 17:47 (обновена 15.10.2015, 13:26)

1 от 13 снимки Назад Напред

Ларгото

Снимка: © Webcafe.bg

Липсва дори червеният сигнален пласт, който задължително се поставя, за да разграничи автентичното от надстроеното

„Ало, ще ме удариш, бе човек. Спри се малко". До една жълта каска и куп чисто нови „римски тухли" в цвят червен пада обемист камък, покрит с лишеи, който със сигурност изглежда като най-автентичното нещо на Ларгото в момента.

Въпреки нареждането на Министерството на културата дейностите там временно да спрат, група работници разтоварват камъни от бул. „Мария Луиза" с директен полет при разкопките. Вземат и пускат долу през перилата на тротоара. Бързи, смели, сръчни.

Вероятно щеше да е така до средата на ноември, когато по план трябваше да приключи проектът за 15 милиона лева за реставрация и консервация на откритата археология, ако будни граждани не бяха надали вой.

„Извинете, а защо затрупахте глинения римски водопровод, беше толкова добре запазен", пита на метри разстояние жена, но не получава отговор. „Ами, то не може всичко, както са ни казали - така", вдига рамене най-близкият работник.

По план до края на миналата година историческите пластове на София, събрани на едно място под земята - от Античността до Възраждането, трябваше да се свържат с новия площад „Независимост" като общо пешеходно пространство.

Сега разкопките се превърнаха в бутафорна демонстрация по зидария, а от автентичния им облик май нищо не е останало. Липсва дори червеният сигнален пласт, който задължително се поставя, за да разграничи автентичното от надстроеното.

„Видимо сме много далеч от желания резултат", коментира по-рано днес заместник-кметът по култура Тодор Чобанов.

Според ръководителя на проекта арх. Юлий Фърков това не е окончателният вид на проекта и има варианти за третиране с химикали на новите - стари зидове, които ще ги състарят.

Проектът за Ларгото се изпълнява на три етапа за общо 16 млн. лева по европейската програма "Регионално развитие" - това са подземният музей с антична археология, откритата част между входовете на метрото, изложбената зала и културно-информационният център за туристи със стъклен купол.

Всичко започна в първия мандат на ГЕРБ, като тогава Вежди Рашидов сравняваше античното царство под земята по значимост с Рим и по привлекателност със „Саграда Фамилия" на Антонио Гауди в Барселона.

Той провери обекта през август, а преди броени дни разходи там Клаудия Кардинале, по-специално в подземната част със запазена римска мозайка.

"Когато консервационно-реставрационните дейности на Античния културно-комуникационен комплекс "Сердика" завършат, в центъра на града ни ще имаме един разкрит древен римски град, тук ще стане като малък вариант на Помпей, а центърът на София ще стане още по-хубав", каза тогава министърът пред голямата актриса.

Oще: археология  бутафория  вежди рашидов  древен рим  кич  културен туризъм  културно-историческо наследство  ларго  ларгото  министерство на културата  реставрация 


Още от Градът

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.