Гаражите – новите достъпни жилища в големите градове? | webcafe.bg
Webcafe

Гаражите – новите достъпни жилища в големите градове?

webcafeLifecafe, по BBC
20.06.2019, 13:37 (обновена 22.06.2019, 16:49)
гараж

Снимка: © iStock

Колкото повече градове намерят начини да осигурят допълнителен подслон във вече съществуващи сгради (като гаражи например), и да улеснят издаването на разрешителни за промяна на предназначението на тези места и отдаването им под наем, толкова по-добре ще е за градовете.

Бихте ли се настанили да живеете в нечий гараж? Бихте ли пуснали непознат човек да се нанесе във вашия?

Помислете за миг колко трудно е за жителите на големите градове да си позволят свой дом. От Берлин през Сингапур до Стокхолм, наемите на жилищни имоти се вдигнали многократно. Забравете за ипотеките: изследвания от 2018 г. показват, че 40% от младите пълнолетни хора в Англия например не могат да си позволят да купят дори най-евтините къщи в своя район - дори и само с 10% първоначален депозит.

Възможно ли е решението да се окаже гаражът, превърнат в жилище?

Може би. В някои райони на САЩ липсата на жилища на допустими цени води до популяризирането на идеята за обитаване на площи, досега възприемани като сервизни отделения. В силно автомобилизирания Лос Анджелис например са издадени 117 разрешителни за превръщане на гаражи в жилища през 2016 г. Две години по-късно този брой е нараснал до 4171.

„Гаражните апартаменти" имат повече предимства от пряката възможност за допълнителни доходи. Поддръжниците на тази идея казват, че тя може да помогне за преодоляването на недостига на жилищата в градовете, дори да реши проблема с бездомните хора.

На практика невидими

В статия за CityLab трима експерти по градско планиране защитават тезата, че еднофамилните гаражи могат да облекчат жилищната криза в Калифорния. Те обръщат внимание на факта, че този тип жилища са на практика невидими - не се налага да се променя вече установената градска среда в кварталите, за да се осигури възможност за настаняване на повече хора.

Кой живее в гаражите? Върнали се в семейния дом деца, които преди са се изнесли да живеят самостоятелно. Или по-възрастни роднини, които се нуждаят от грижи. Или Airbnb гости.

Промяната не е ограничена само до гаражите, превърнати в апартаменти. Къщите за гости в задния двор, градинските бараки с променено предназначение, прочутите миниатюрни домове - всички те са известни като "вторични" или "спомагателни" жилищни единици (Accessory dwelling units, ADU). Във Великобритания ги наричат "апартаменти за баби", с което се визира междупоколенческото предназначение на тези жилища.

Потенциалът на гаражите

Чери Тънг е YouTube звезда, която живее в гараж в Лос Анджелис. Най-сериозната причина, поради която го е избрала, е цената: наемът е $950 месечно, което е двойно по-малко от обичайните $2000 в нейния район. В гаража има кухня, баня и стена, която разделя хола и спалните.

"Всъщност е доста прилично. Има достатъчно място за мен и две котки. Относително тихо е, евтино, без съсед на горния етаж, и с отделен вход от хазяина ми," казва Тънг.

Тя смята, че гаражните апартаменти ще помогнат за справянето с проблема с липсата на достъпни жилища, но има уговорки, че "законността на такива жилища е доста спорна и рискова, в зависимост от местните закони и регулации."

Отдаването на гаражи под наем за жилищни цели може да се превърне в проблем за собствениците. Един от тях - Айра Белгрейд - решава да пусне оферта за гаража след смъртта на съпругата си, когато се оказва, че приходите му едва покриват грижите за малкия му син и ипотечния кредит. Местните власти отказват да му издадат разрешително, но въпреки това той решава да ремонтира имота и да го даде под наем. Скоро след това анонимен съсед подава жалба срещу него пред общината.

Този инцидент принуждава Белгрейд да се превърне в един от най-големите активисти в Лос Анджелис за облекчаване на режима за разрешителни за достъпни жилища. Законът в Калифорния най-после се променя през 2017 г., което води и до увеличаването на този тип предложения на пазара. Сега Белгрейд не само отдава гаража си под наем, но и помага на други заинтересовани собственици да се ориентират в правните изисквания.

Лос Анджелис не е единственият град, където тази тенденция набира популярност. Портланд и Сиатъл също работят в подобна посока, а Ванкувър в Канада се е превърнал в световен лидер по изграждането на жилищни терени на достъпни цени. Причината за тази политика е, че наемите в трите града стабилно са нараснали в последните години.

Ванкувърската версия на преобразуваните в жилища гаражи се нарича "крайпътни къщи": малки жилища с РЗП 65-90 кв.м. - които са достатъчни за студио, спалня и баня. Те се строят в мрежата от малки странични улички или алеи на града, които минават между къщите. От градската управа казват, че са издадени над 4000 нови разрешителни за такива домове в последните 10 години. По план този брой ще се удвои в следващото десетилетие.

Създаването на нови жилищни алтернативи е деликатна мярка, която не води до масово презастрояване.

75% от новите еднофамилни къщи във Ванкувър - около 800 годишно - вече се строят с готова "крайпътна къща", или някакъв тип вторична жилищна площ. За специалистите по градско планиране, това е убийствено ясен сигнал, че има потенциални жилища на разположение, които трябва да се използват.

Помощ за бездомните?

Окръг Лос Анджелис е регистрирал 12% увеличаване на броя на бездомните хора за една година. В самия град увеличението е с 16%. Близо 60 000 души в окръга са без покрив над главата според преброяване от януари.

През октомври 2018 г. голяма благотворителна фирма дари $1 млн. на Лос Анджелис, за да помогне на жителите на града да превърнат гаражите си в жилища точно с тази цел, като част от нова пилотна програма. Целта е да се използва капацитета на хората, които строят такъв тип жилища, с онези, които търсят подслон.

Собствениците на имоти могат да бъдат част от решението за ликвидиране на бездомността, като спечелят стабилен доход от наемите и балансират имотния пазар.

Дали обаче това ще проработи и в други държави?

Всеки голям град с развита автомобилна система би могъл да повтори ефекта на гаражните достъпни жилища. Не само в Северна Америка, но и в страни като Нова Зеландия вече разглеждат потенциала на тези проекти. Хората могат да паркират колите си пред къщата, и да превърнат гаражите в домове за хора. Особено за тези хора, които обикновено не могат да си позволят каквато и да е къща.

Колкото повече градове намерят начини да осигурят допълнителен подслон във вече съществуващи сгради (като гаражи например), и да улеснят издаването на разрешителни за промяна на предназначението на тези места и отдаването им под наем, толкова по-добре ще е за градовете.

Подобен формат вече се прилага в Ню Йорк с апартаментите в мазета. Собствениците на къщи в градове с близост до университети могат да отдават гаражите си под наем на млади наематели - хора, които иначе не биха могли да си позволят да живеят в добър квартал.

Ако статистиката е вярна, то превръщането на гаражи в жилища става все по-масова тенденция. А това може да промени начина, по който планираме градовете.

Oще: гараж  гаражи  жилищна криза  имоти  недвижими имоти 


Още от Градът

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.