"Славейков" е гол | webcafe.bg
Webcafe

"Славейков" е гол

Никола Цветанов, Златина Димитрова
14.03.2015, 14:50 (обновена 16.03.2015, 14:03)

1 от 2 снимки Назад Напред

Славейков

Книжният пазар е една чудесна идея, красива и изпълнена с лек романтичен вкус. Но когато се опитат да ти пробутат книга, която струва 40 лева срещу скромните 80 лева... нещо в теб се пречупва

Всеки град има свещени места за опиваща контракултура и площад „Славейков" дълго време беше едно от тях. Казваме беше, защото царството на книгите в София линее - вместо hot-spot за духовен бунт, основното му предназначение сега е място за бързи срещи и бързо ядене на бургери или разпределителна спирка на градския транспорт.

Вечер всесезонният литературен битак оставя след себе си неприятни следи - струпани менажерии на хамалската професия, мирис на пропита с бира хартия и едно странно празно пространство в сърцето на града. Това се вижда с просто око.

Книгите, за съжаление, са останали много назад в китайско-капковия процес на маргинализация

Заглавията, изложени да хващат окото на преминаващите, все по-често пристигат от конвейра на масовото производство - как да отслабнем, теория на конспирацията, Хорхе Букай, биографията на Путин, сборници за великите българи, Втората световна война...

Романтиката опасно изчезва, както и редните книги. Все пак са останали упорити търсачи на редки печатни находки, натъпкани в оръфани кашони от банани, върху прогнили палета и под ръждясалия метален навес с „висящи" картонени табелки.

Няма как да е иначе, защото става дума за търговска дейност. И търговията видимо буксува, изправена пред конкуренцията на няколкото книжарници в радиус от 100 метра - и антикварни, и такива, които предлагат намаления, а за електроните книги да не говорим. Който твърди, че цените на „Славейков" са по-ниски, просто не е пазарувал там скоро. Или не е търсил наистина трудна за намиране книга, защото надценките са съмнително високи.

За всички е ясно, че площад „Славейков" трябва да се промени. Въпросът е как

Спорът се води от 90-те години на миналия век, когато току-що ремонтираният „Славейков" е символ не само на достъпното четене, но и на пиратството - сега също може да си купите дискове и плочи. Оттогава насам има десетки идеи за реконструкция - свободно арт пространство, площад с кафене, както е било през 19 век, демонтиране на сергиите и създаване на открита читалня на Столична библиотека, строителство на нов културен център и т.н.

Единно мнение няма, само различни интереси. Общината така и не се решава да се намеси, въпреки многото обещания преди и след избори за конкурси, стратегии и визии. Търговците спорадично заплашват с бунтове, ако препитанието им бъде отнето. По-рано те искаха да се построят закрити павилиони, за да продават редки и не толкова редки книги, а други им предлагаха да се преместят някъде при омайните води на Перловската река.

Сред букинистите има истински ветерани в уличната търговия, които с поглед в миналото ще ви обяснят, че „Славейков" не е просто пазар за книги, а културна институция, ако щете и туристическа атракция (освен речниците, там се продава литература на различни езици).

Предпоследно

В новите планове на Столична община, разбирайте проектите за преустройство на центъра, проблемът се решава йезуитски.

Пазарът на „Славейков" ще се превърне във временно явление - книгите ще са на разположение три пъти седмично - петък, събота и неделя. Не е ясно къде ще се дянат търговците през останалото време, когато на „Славейков" ще има... открито кафене със стъклена конструкция.

Печатна грешка

Екипът на арх. Иво Пантелеев защитава своята идея с облика на стотици градове в Европа, които имат такива временни пазари, работещи до 18.00 или 19.00 часа, а през останалото време действат като активни локации, които да се ползват от хората и през нощта. Подобно бъдеще на „Славейков" предрича и главният архитект на София Петър Диков.

Любопитен въпрос е как двете пространства ще се съчетаят, като Пантелеев уточни, че подробностите тепърва ще се изясняват в дългата процедура по одобрение на проекта.

Тази идея нито е нова, нито е негова, както емоционално обясни на обществено обсъждане с покани арх. Станислав Константинов.

Той е автор на проект за площада от 1998 г., в който предлага съмнително идентични решения с победителя, избран миналата година в конкурса на Столична община за две от четирите зони за преустройство на столичния център. Константинов се закани да съди Пантелеев и да спре процедурата.

Най-възмутителното, според него, е предложението да се премахне фонтанът-убиец на „Славейков" и там да се премести паметникът на Пенчо и Петко Славейкови, тъй като това е нарушение на авторските права на създателите, както и драстично вмешателство в облика на площада.

И с това, както винаги, разговорът мина в обичайното русло на скандала, вместо към големия разговор как да се преобрази този толкова важен площад на София и заслужава ли обикновената съдба на алкохолна дестинация. Докато не се вземе решение, което да използва огромния културен потенциал и централното разположение, "Славейков" ще е гол.

Oще: букинисти  градоустройство  градски център  кафене  книги  община  планове  площад славейков  славейков  софия  софия център  столична община 


Още от Градът

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 04.01.2011, 23:00

3 Stanimir Popov | 16.03.201509:58

Извинявайте, Славейков отдавна вече не е Моето място за книги, при наличието (СЛАВА БОЖЕ!) на достатъчно книжарници (храмове на книги) в София, с достатъчно компетентни служители в тях!
А грубите селски зарзаватски типажи, дето продават книги (?!) на Славейков просто подминавам на скорост и с безразличне, защото дори и някоя книга д ами "хване окото" селското пияндурско провикване ме карат да прелитам с 200 оттам.

Идеята за 3-дневен пазар ми се струва много добра, дано се реализира, за да се махне селянията и боклука оттам. Разбира се, за да оцелее през тези 3 дни пазарчето трябва сериозно да се преосмисли концепцията, цени и пр. Инак си остава същата клоака, просто 3 дни в седмицата.
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 10.02.2012, 22:35

2 Биро Винов | 16.03.201500:03

Ами.....за мен проблема е съвсем друг. Голяма част от сергиите продават НОВИ книги, които са достъпни в книжарниците. И ги продават на същите цени, в което няма нищо лошо. Но аз примерно няма да посетя пазарчето за да си купя нещо, което го има и в Гринуич, Хеликон, Хермес и т.н. Ако пазарът иска да оцелее е хубаво да погледне назад във времето, да потърси нетрадиционното и немасовото.
   

оценка

+3 -0

Регистриран на: 06.04.2014, 22:35

1 тъп | 15.03.201514:44

На Славейков на сергии се продава напечатана хартия. В 90% от случаите това не са книги, а боклук. а продавачите , дето са отпаднали от зеленчукови и парцалени тържища, бойко съветват гражданите за най "вървежното". Слава Богу, вече има достатъчно нормални книжарници!!! Много щастлив
   

оценка

+2 -2

Най-коментирани