Плаж на река Марица? Защо не | webcafe.bg
Webcafe

Плаж на река Марица? Защо не

Webcafe.bg
22.04.2015, 11:25 (обновена 23.04.2015, 16:12)
Плаж на Марица? Защо не

Снимка: © www.marica.bg.

След като миналата година застана зад конкурса за преустройство на централния площад на Пловдив с разкриване на археологията под него и съживяването на Капана, новото издание на фестивала ONE ARCHITECTURE WEEK поглежда към едно друго забравено богатство на града на тепетата - река Марица.

За период от поне 50 години река Марица е имала плаж, където местните айляци са разпускали през летните жеги.

Не е нужно да описваме в какво се е превърнала реката сега, само ще кажем, че функцията й на красив градски пейзаж и на далечна гледка е доста скромна на фона на миналото.

Затова темата на ONE ARCHITECTURE WEEK 2015, който ще се проведе между 18 и 27 септември е "ПРИ-ОБЩЕНА РЕКА".

Ето я и добрата новина - идеята е временният плаж с басейн (40 кв. м. площ) да бъде реализиран върху сухите пясъчни наноси в коритото на реката, точно до брега, но без да се допуска плуване в реката поради силното течение.

Няма да бъдат сечени дървета, няма да се навлиза в зони с птици и няма да бъдат използвани инертни материали от речното корито, обещават организаторите на фестивала.

По предварителен план плажът трябва да отвори врати още през юли.

В непосредствена близост ще бъде изградена и временната лятна сцена край реката, която ще е основната локация на фестивала през 2015. Програмата предвижда дебати, лекции, филмови прожекции, музикални събития, работилници и програма за деца.

Съвместно с екологични организации ще бъде организирана акция по почистването на коритото на реката. Архитектурният проект ще предвиди преместваеми места за сядане и шезлонги за слънчеви бани, сенници и чадъри, които ще са от екологични материали.

Първите публични бани край Марица отварят врати още през 1882 г. В десетилетията след това няколко други плажове отварят врати на различни места покрай реката и те стават предпочитано място за прекарване на свободното време на пловдивчани. След 70-те интереса към тях значително намалява.

Търсят се всякакви интересни идеи за нов живот на Марица.

Временен плаж с басейн в реката и сцена на открито са част от намесите, които възстановяват връзката на града с реката, но преди да станат факт предстои обсъждане с пловдивчани.

В случай, че идеята набере достатъчно скорост и поддръжници, фестивалът ще привлече финансиране от международни културни организации и частни спонсори за нейното реализиране.

Осмото издание на най-големия архитектурен фестивал в страната се провежда за трета поредна година в Пловдив и ще постави въпроса за ролята на реките в съвременните градове.

ONE ARCHITECTURE WEEK ще дискутира актуални български и чуждестранни примери за ползване на реките, ще предостави сцена за изява на местни и международни специалисти, които работят върху реките и ще представи изложби и намеси в градската среда, в които централна тема заема реката. Ако темата ви интересува, може да видите подобни примери по света ТУК.

От 21-ви април до 8-ми май 2015 г. ще се приемат коментари на architecture@edno.bg или в офиса на фестивала в квартал Капана, ул. Христо Дюкмеджиев 10, Пловдив. На 11 май ще бъде организиран дебат на живо в офиса на фестивала - целта на организаторите е да съберат максимално много идеи, предложения и критика преди да се пристъпи към реализация.

Oще: one architecture week  архитектура  градоустройство  градски плаж в пловдив  марица  плаж на марица  пловдив  река марица 


Още от Градът

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 20.05.2011, 17:21

4 peta_wawa | 22.04.201518:21

При-общени в психиатрията са авторите сигурно.
Басейн до реката ядосан. Ами то вече си има басейн до реката - 9-тия километър, Новотела ... Ремонтирайте тези!
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 27.02.2015, 15:00

3 Mako | 22.04.201513:13

Ето я и добрата новина - идеята е временният плаж с басейн (40 кв. м. площ) да бъде реализиран върху сухите пясъчни наноси в коритото на реката, точно до брега, но без да се допуска плуване в реката поради силното течение.
..................................................

Ако в горния цитат не е допусната някаква фактологическа грешка / 40 кв.м. площ/, новината звучи като препечатка от форум на психиатрията...
Въпрос
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 06.06.2011, 18:39

2 Josephin | 22.04.201512:56

малоумие... ще вкарат хората във фекалката! алоу... толкова места в Пловдив могат да бъдат реставрирани или просто ремонтирани - пеещите фонтани с ресторанта, стария град, всичко около главната и панаира, всичко - паркове и алеи около гребната база, Братската могила, зоопарка... Не! Давайте да изведем хората от културните паметници и от цивилизацията и да ги наврем в калните води на една от най-опасните реки... тцтцтц, нямам думи!!! не можете да предпазите хората да влизат в реката, щом като веднъж сте ги докарали на брега й на плаж!!! Бесен
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 25.06.2014, 17:20

1 Emilia Ilieva | 22.04.201512:02

Правени са опити за "завиряване" на реката по време на соца. В чест на някой от панаирите, пролетен или есенен. Дори ресторант на корабче имаше. Но комарите бяха като врабчета и мазетата на хората се напълниха с вода. Усмивка
   

оценка

+0 -0

Най-коментирани