Лондон е безценен... и е рокендрол | webcafe.bg
Webcafe

Лондон е безценен... и е рокендрол

зорница аспаруховаЗорница Аспарухова
19.11.2018, 10:45 (обновена 21.11.2018, 08:47)
Лондон, Тауър Бридж

Снимка: © Getty

Лондон е от градовете, които всеки човек трябва да посети поне веднъж в живота си. Независим по дух, обединил в себе си новото и старото, винаги готов да ви посрещне и изпрати...

Британската столица е вълнуваща и си заслужава всеки път, заради всичко, което този град олицетворява и носи в себе си. Той е нов и стар едновременно. Бърз и бавен. Обичан от мнозина и мразен от също толкова много хора. Стар мегаполис в покрайнините на Европа и в сърцето на множество хора.

Едно нещо е сигурно – трябва да му се отдели достатъчно време.

Лондон е претенциозен град, към чийто ритъм човек или трябва да се нагласи, или няма смисъл да ходи. Той носи осанката на древен аристократ и го знае. Както и хората, които са родени и израснали там. Ще ги познаете от 100 километра, тъй като лондончани не са като останалите пребиваващи в британската столица. Множеството от хората са дошли от другаде, но рядко се задържат, просто защото ритъмът на града не е за всеки. Там хората бързат, не говорят високо, не се блъскат, не те поглеждат, мили са, но не прекаляват. Лондон е като живот от филм.

В първата си бърза среща с него задължително трябва да се видят най-известните забележителности като Биг Бен, Окото, Уестминстърското абатство, Стамфорд Бридж и Парламент скуеър, където гордо се извисява фигурата на Чърчил. Когато сте там не забравяйте да си носите чадър, дори и през лятото.

Другото, което не трябва да забравяте е своята Mastercard®. Тяхната платформа Pricеless cities дава възможност за няколко много специални преживявания през добавената стойност на притежателите на тези карти. Ето ви пет, които ние вече сме пробвали:

Театър

В края на ноември Society of London Theatre организира специално преживяване за почитателите на чудесния драматург Харолд Пинтър. A ако не сте гледали нищо от него, лично препоръчваме "Колекцията".

Това преживяване дава на хората шанса да видят и чуят негови монолози, специална селекция от едноактови пиеси и да се срещнат с режисьора Джейми Лойд и част от актьорите. При това на цена от 65 паунда на човек.

Джин и тоник

Три неща тряба да се пият, докато сте в Лондон – бира, уиски и джин. Повече джин по възможност. Най-известните марки на напитката идват от там и може да се намерят навсякъде по света, но начинът, по който британците правят известния коктейл "Джин и тоник" е специален.

За 45 паунда на човек ще може да направите двучасова обиколка на най-известните спиртни фабрики в Лондон, да научите историята на джина, да изпиете няколко питиета и да завършите приключението си в хотел "Савой". Това е gin and tonic at it's best!

Британската провинция

Чели ли сте поне един роман на Агата Кристи? Ако е така, то знаете, че британската провинция има свой собствен дух. Който понякога дори може да бъде плашещ, особено ако си падате по криминални сюжети и сериали, но винаги е вълнуващ.

За 295 паунда може да отидете до северната част на Уесекс Даунс, където да спите в селски хотел, да отидете на пъб, на курс по грънчарство, да вечеряте с дивеч и да участвате в курс по стрелба. Точно така, както го правят хората с благородно потекло, когато са отегчени през уикендите.

Следобеден чай на душата

Неслучайно Дъглас Адамс, британец до мозъка на костите си и чудесен писател, има роман със заглавието "Дългият мрачен следобеден чай на душата". Чаят не е дошъл от Англия, но традицията да се пие по специфичен начин, около него да има сладкиши и да е винаги следобяд, е именно от там.

За 60 паунда на човек вие може да получите подобно преживяване. Мястото е Мейфеър (районът с най-скъпите магазини, стоковия пазар и най-скъпите аукционни къщи), в един от историческите дворове на Лондон, където ще се насладите на шампанско с чай, сладкиши със смокини и козе сирене, с прошуто кростини, маслени блюда, сладки, ментови кексчета и други вкусни ястия, които британската следобедна кухня предлага.

Тенис и шампанско

Ако сте почитатели на този спорт или изобщо на преживяване тип Уибълдън, то това е за вас. За 185 паунда на човек ще може да гледате два тенис мача в специална ложа в Royal Albert Hall в Лондон. Имате три възможни дати за избор и освен това ще получите шампанско при пристигането си, ще участвате в Q&A дискусия с някоя от звездите в мача, организиран от The Telegraph, както и лек обяд. А картодържателите на Mastercard ще получат подписано копие на книгата на тенис легендата Мансур Бахрами The Court Jester.

Както стана ясно Лондон е афера и рокендрол едновременно. Пътешествие без посока и край, и винаги с интересни обрати.


Неслучайно това е градът на Шерлок Холмс, Джеймс Бонд, добрия хумор, чая, най-дълго царуващия монарх, добрия театър, впечатляващите музеи, Биг Бен, най-добре облечените мъже, страхотната бира, малцовото уиски, джина и на дъжда, разбира се, и винаги е желана дестинация за мнозина.

Лондон е като чаша чай, поднесена в скъп порцелан от красив мъж в добре ушит костюм, докато до вас се разиграва истинска мистерия по Агата Кристи – незабравим!Advertisement