Как се живее в Стокхолм? | webcafe.bg
Webcafe

Как се живее в Стокхолм?

webcafeLifecafe, BBC.com
04.12.2015, 19:30 (обновена 14.12.2015, 17:17)
стокхолм

Това е най-добрия град за работещи семейства, но...

Павираните улици на Стокхолм може и да са студени и снежни през зимата, но най-бързо разрастващият се град е сред най-актуалните центрове за стартиращ бизнес в света и е магнит за международни таланти.

С под един милион жители, столицата на Швеция е родното място на Skype, Spotify и Mojang. Само Силициевата долина може да се похвали с повече компании с капитализация над милион долара на глава от населението, твърди инвестиционната фирма Atomico.

А когато снегът се стопи в началото на пролетта, градът е сред най-зелените в света. Той е разположен на 14 острова и две трети от Стокхолм представляват или вода, или паркове.

И за местните е приоритет да се наслаждават на тази ведра среда.

Под 1% от шведите работят повече от 50 часа седмично - едно от най-ниските нива в ОИСР (Организация за икономическо сътрудничество и развитие).

Качеството на живот е от решаващо значение. Служителите, наскоро станали родители, получават 480 дни отпуск, за да се грижат за бебетата си, като този отпуск може да се поделя между тях, а грижата за малките деца е силно субсидирана.

Надали е изненадващо, че Швеция бе обявена за най-доброто място за семеен живот в света в изследването Expat Explorer 2015 на in HSBC.

"Абсолютно перфектно място", казва 34-годишният Адам Уеб, британски предприемач и баща на едно дете. "Всичко тук работи в помощ на родителите - от осигуряването на бащите на отпуск за грижа за децата при почти пълно заплащане, до безплатен превоз в градския транспорт за всеки с количка".

Рай за хипстърите, Стокхолм може да се похвали и с факта, че списание Vogue наскоро определи един от районите му за най-атрактивния в Европа. На остров Сьодермалм, на юг от центъра на града, независими музикални магазини все още печелят пари, а процъфтяваща винтидж сцена и върволица от удобни кафенета предлагат усещане за скандинавска любов и атмосфера с почти вечен дизайн и прясно приготвено кафе.

Нордическият стил и мода, начело на които стоят емблематични глобални брандове като Ikea и H&M, са сред основните работодатели на емигранти от други западни държави. Много от тях си намират работа в силните научни, инженерни и ИТ сектори в града.

Все пак да се пренесеш да живееш в най-големия нордически метрополис не е лишено от препятствия, които не се ограничават само до тъмните, студени, зимни дни и високите данъци, с които е прочута Швеция.

Ето основните неща, които да обмислите, are възнамерявате да изберете Стокхолм за следващата ви професионална дестинация:

Намиране на място за живеене

Много от основните международни компании, включително Spotify, H&M и Ericsson предлагат на емигрантите настаняване за първите три месеца от договора им в Стокхолм. Други чужденци, пристигащи в града, обаче, са оставени да се справят сами с уникалния пазар на имоти и сериозния недостиг на апартаменти.

Повече от една трета от шведите живеят под наем, като половината от имотите са собственост на местните общини или държавни компании за отдаване под наем, като нивата на наеми могат да бъдат лимитирани.

Ако имате късмета да се сдобиете първи с договор за подобен тип апартамент, той става ваш практически завинаги. Чужденците са добре дошли в опашката за такива апартаменти, но в Стокхолм те констатират, че пред тях чакат реда си към половин милион местни жители и средно им предстои да чакат около 9 години.

Резултатът е силно конкурентен пазар на преотдаване под наем, тъй като шведите дават наново под наем апартаментите, на които са наематели, след като се нанесат при партньори или си купят собствен имот.

Според Statistics Sweden, данните за този октомври показват средна цена на наем на апартамент с две спални в Стокхолм около 6518 шведски крони (783 долара) месечно.

Договорите за преотдадени на други наематели апартаменти често се сключват при много по-високи суми - въпреки че има регулации, стремящи се да гарантират, че наемателите не плащат повече от 15% надценка от тези, които им отдават имота си под наем.

"Намирането на място за живеене е най-голямото предизвикателство при пренасяне в Стокхолм... но се правят много опити да бъде решен този проблем", казва Юлика Ламберт от Stockholm Business Region, държавна компания, стараеща се да увеличи инвестициите в града, включително имотите за професионалисти от чужбина.

"Не се притеснявайте да молите за помощ вашия работодател... и непременно разпространете вестта, че търсите място под наем в сайтове като Facebook".

Една от причините животът в центъра на града да е толкова популярен е фактът, че малките му размери гарантират кратко пътуване до офиса за много от жителите му. Срещу 790 крони (95 долара) месечно, можете да купите карта за транспорта, валидна за всички зони на градското метро, автобусите и влаковете.

Или можете да постъпите като много от местните жители и да се придвижвате в скандинавската столица с велосипед.

"Чувствам се много по-голяма късметлийка от приятели в Лондон или Пекин, които са изправени пред тричасов път до работното си място всеки ден", казва 28-годишната Ирина Джингки Лиу, която живее в северното предградие Сундбайберг и пътува с метро само 15 минути, докато стигне до центъра на града.

"Спестявате много време от пътуване в Стокхолм. Това ми дава повече сили и енергия да се занимавам с други неща", обяснява тя.

Езикови борби

Шведите са сред най-добрите в света по говорене на английски като втори език, твърди глобалната организация EF English Proficiency Index. Повечето големи международни компании, както и много технологични фирми и стартъпи, привличащи кадри от чужбина, използват английския като работен език.

Все пак за тези, които се пренасят там, без да са си гарантирали работно място, владеенето на шведски може да бъде сериозно предимство на високообразования и силно конкурентен пазар на труда. Под 8% от населението на Швеция са безработни, но безработицата достига до 17% сред родените в чужбина жители, констатира Statistics Sweden.

Шведското правителство предлага безплатни езикови курсове за емигранти, наречени SFI.

"Може да звучи странно, че толкова много компании държат на владеенето на шведски, при положение че почти всички говорят перфектен английски", казва Бритън Уеб, който се е преместил в Стокхолм от Париж с бившата си бразилско-шведска партньорка и дъщеря им през 2014-та и сега ръководи Gymgo, фитнес-ориентиран стартъп в партньорство с друг британец.

Двамата са използвали помощта на ALMI, правителствена организация, осигуряваща безплатни консултации за чуждестранни предприемачи, за да се ориентират сред бюрократичните изисквания.

"Създаването на бизнес тук е бързо, но без ALMI би било доста по-трудно. Те ни помогнаха много с администрацията и преводите".

Снабдяване с виза

Жителите на държави в ЕС и Норвегия имат правото да работят в Швеция или да се преместят там, за да си търсят работа - без да им е нужна виза. Гражданите на други държави обикновено се налага да кандидатстват пред Шведската миграционна служба (Migrationsverket) за разрешително за работа, декларирайки, че вече имат официално предложение за работа от шведски работодател.

Има и някои изключения.

Работни визи за период до една година се предоставят на младежи на възраст между 18 и 30 години от Австралия, Канада, Нова Зеландия и Южна Корея. Тези, които се пренасят в Швеция, за да живеят с шведски партньор (или чужденец, който има разрешително за работа) могат да кандидатстват за жителство, преди да си намерят работа.

Шведското работно място

Стокхолм поставя по-голям акцент върху баланса между работа и личен живот в сравнение с другите световни столици.

"Атмосферата е много различна от работата ми във Великобритания, където клиентите искаха да съм на разположение през уикендите и вечер", казва 29-годишният канадец Амик Греуал, който се е преместил от Лондон в нордическите офиси на Citibank преди година.

Въпреки че първоначално за него е било "обезсърчаващо" да се налага да чака по-дълго за реакция от клиентите, той сега оценява "взаимното уважение", което е налице в Швеция.

"Ще изчакам до началото на работното време, за да се обадя или да пиша имейл до клиентите си - и същевременно знам, че няма да ми се обаждат, ако съм в почивка", коментира Греуал.

Швеция редовно се радва на похвали, че има най-голям дял работещи майки в ЕС, и наскоро бе класирана на четвърто място по равенство на половете от Световния икономически форум.

"Там се чувства, че компаниите вземат решения на база компетентност и способности, а не защото сте мъж или жена", казва Джингки Лиу, ИТ мениджър на проекти от Китай.

Според нея обаче някои жени емигранти може да имат затруднения с по-егалитарното общество, когато става дума за взаимоотношения извън офиса. Тук кавалерството е почти мъртво.

"Мъжете рядко се осмеляват да предлагат на жените помощ, например при носене на чанта с багаж или нещо подобно, защото не е политически коректно - те се опасяват, че момичетата може да се обидят от подобно предложение", пояснява тя. "Имам и много приятелки, оплакващи се, че сметките винаги се делят точно наполовина".

Изграждане на приятелства

Що се отнася до социализацията, Швеция бе обявена за най-лошото място в света за чужденци, търсещи нови приятелства, в проучването Expat Explorer на HSBC.

"Шведите са любезни, но не водят неангажиращи разговори. Въпреки че може да изглеждат резервирани, те обикновено просто уважават личното ви пространство", казват авторите на доклада. Изследването обаче също така изтъква разпространено чувство сред емигрантите, че "след като се сприятелите с местни хора, те ще ви се сторят лоялни и близки".

За иранеца Хамед Хорамиар основното за установяването в страната е било първо да изгради контакти с други чужденци, и да бъде търпелив с установяването на отношения с шведи. 38-годишният Хорамиар ръководи компания за сигурност на данните и е потърсил убежище в Швеция през 2010 година. След 5 години престой в страната, той вече има "силна група" приятели, с които се е запознал около бизнеса си, и покрай общата любов към бирата и велосипедите.

"В експат-общността всички търсят нови контакти и нови приятелства. Това е лесната част" обяснява той. "Но по отношение на шведите трябва да уважавате тяхната култура. Можете да видите ясно, че те дори не разговарят един с друг в метрото или в магазините. Шведите се чувстват по-комфортно, след като започнете да се социализирате в барове или на партита".

Oще: адаптация  ваканция  експат  пътуване  работа в швеция  скандинавия  стокхолм  швеция 


Още от Градът

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 25.11.2015, 17:07

3 Бам | 07.12.201522:01

Как се живее в Стокхолм? - ми шибано ако си бял. Още по-шибано ако живееш в близост до Ринкеби, Тенста или Хусби. Значи казвам в близост, не във.
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 16.06.2014, 10:57

2 erzsebet | 07.12.201514:03

Интересно, при такава ниска безработица в Швеция, защо всеки втори барман или продавач в Норвегия е швед Въпрос
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 05.06.2011, 08:13

1 Едисон | 05.12.201521:30

Аха...аа! Значи орките не случайно се насочват към Швеция. За да създават субсидирани семейства с местните.
   

оценка

+1 -1

Най-коментирани