Организираната интимност - последният писък на модата в Силициевата долина | webcafe.bg
Webcafe

Организираната интимност - последният писък на модата в Силициевата долина

webcafeLifecafe, по Vice
08.03.2019, 19:21 (обновена 12.03.2019, 17:14)
Двойка

Снимка: © Pexels

Сексът и интимността в Сан Франциско през 2019-а са пречупени през призмата на технологиите и парите.

Сан Франциско има горда и извратена история като крепост на сексуалната свобода. Като се започне от психеделичните оргии до свободата за хората с различна сексуалност, отхвърлянето на моногамията и още, и още. От сексуалната революция през 60-те насам няма друг американски град, в който хората да са толкова щастливи без дрехите си.

Много се е изписало и за изчезването на забавленията в Сан Франциско след избухването на втората технологична революция.

Не е учудващо, че музикантите, артистите и писателите напускат града, а секс партитата отшумяват. Трудно е да се присъединиш към оргия, когато работиш на две места, за да платиш колосалния наем на миниатюрния си апартамент. А и тройките са сложни за изпълнение на единично легло.

Всъщност всичко това просто става по-странно, по-организирано, по-често и понякога дори не включва секс. От бързи срещи в обедната почивка до купони, на които присъстващите осъществяват единствено зрителен контакт, светът на организираната интимност в Силициевата долина процъфтява.

Но това е различен свят от онзи от златните времена на свободната любов на Западния бряг на САЩ. Сексът и интимността в Сан Франциско през 2019-а са пречупени през призмата на технологиите и парите.

Хипи общността на града беше родена от недоволството и от стремежа към сексуална свобода. Сега обществото живее полигамно и е точно като да живееш със съквартиранти, за да плащаш по-нисък наем.

Новите жители на Сан Франциско жадуват за близост, а местни организатори са повече от щастливи да им помогнат.

Един поглед към събитията във Facebook доказва, че има достатъчно възможности жител на града да се усамоти с някой непознат за вечерта. Може да започне с лекции за тантрическия секс, да мине през упражнения за еротично връзване с въжета, а накрая да отиде на парти с гушкане, наречено "секс със сърцето". И това са само събитията, които се случват в светлата част на деня!

Според организаторите на подобни събития градът е прекрасно поле за експерименти, за опитване на нови неща и за мислене извън клишетата, каквото не се случва в други части на САЩ. Никъде другаде го няма този микс от възможности за професионално развитие, социални инициативи и желание за изследване на табутата.

На други места тези, които искат да установят връзка, трябва просто да се погледнат в очите. Такава е идеята зад най-големия експеримент за зрителен контакт на бреговете на езерото Мерит в Оукланд.  Въодушевлението там не идва от експериментиране със забранени вещества, а от отделянето на окситоцин в организма – хормона, който води до емпатия и любов, и е свързан със зрителния контакт.

Алисън Дарлинг, писателка от Сан Франциско, взема участие в събитието с масово взиране. Описва го като „по-интимно от оргия”. Цялостното усещане на събитието е странно – някои хора са социални, разговорливи и си подхвърлят шеги около други, които стоят на земята и се взират в очите на човека срещу себе си.

Според Дарлинг има много малко неща, които са по-интимни от това да гледаш в нечии други очи за по-дълго време, без значение дали става дума за непознат или не.


Възходът на стартъпите и превръщането им в най-големите корпорации на планетата сякаш отнемат от усещането за свободен дух в Сан Франциско. Но без значение колко пари се стичат в града, той все още се усеща като място, в което всичко е свързано с поемане на рискове.

Може да е много изтощително да обикаляш град, в който всеки е на мнение, че променя света. Гордостта на хората може да бъде подушена по улиците, заедно с много други нежелани миризми. Но в индустрия, в която дори в най-големите фирми се подкрепят гушкането като форма на тийм билдинг и употребата на гъби в малки дози, идеята за намиране на нови, непознати начини хората да се обичат изглежда някак нормална.

В екстремния край на формите на интимно споделяне през 2019-а могат да бъдат открити хедонистични събирания на до 700 души, които продължават с дни – в музеи, разнебитени хотели и складове из Района на Залива. Тези популярни събития се случват веднъж на няколко месеца. Имат сатиричен характер и отвъд атмосферата ала „Широко затворени очи” и приемането на различни химически субстанции, представят на присъстващите широка гама от интерактивно психеделично изкуство и театър.

Писателят Ахмед Кабил наскоро посещава едно подобно събитие и описва видяното – от проект за барокова фотография на дупета до съвокупляване на еднорози. Тези партита са част от това, което Кабил определя като „развиващия се психеделичен подземен свят в Района на Залива”.

Според него контракултурата и киберкултурата са неразривно свързани с Района на Залива още от 60-те години. Хора от технологичния бранш, които имат утопични представи за общностите и са любопитни към изучаването на различните душевни състояния, винаги са били и ще продължават да бъдат от тези кръгове.

По-голямата част от тази Нова ера на интимност е чисто, споделено забавление.

Но точно както Лятото на любовта евентуално бива завладяно от сводници и кофти типове, искащи да спят с всичко, което видят, поддържаните от наркотици „гушкания” в наши дни понякога се превръщат в неприятни и дори опасни събития. Такива, които се връщат назад в едни не особено прогресивни и мизогинистични времена. На някои от тези събития гордостта на технологичните предприемачи се използва от тях като извинение за това да се държат с жените като със секс играчки.

Дори на невинно събитие като парти със зрителен контакт, границата между свързаност, интимност и секс може в един момент да се окаже мъглива.

Писателката Алисън Дарлинг е изпитала това на свой гръб. При посещението си на подобно събитие тя е имала наистина интимен момент, в който с по-възрастна жена се разплакали, докато се гледат. Същевременно Дарлинг не може да забрави очите на съмнителните типове, които са я гледали така, сякаш имат задни помисли. Именно заради това тя не е сигурна дали някога отново би посетила подобно събитие.

Резултатът от това е, че много подобни партита вече имат правила – забраняват се алкохолът и наркотиците или присъстват специалисти по намаляване на риска. При други се гарантира, че сред присъстващите ще има баланс между половете.

Средностатическият млад човек, който се мести в Сан Франциско, днес може би вече не е стопаджия, който бяга от консервативно градче в търсене на изкуство, свободно мислене и наркотици. Вместо това е по-вероятно да е завършил елитен колеж, оцелял е след петдневно интервю с голяма технологична компания и се мести в плащан от компанията апартамент, в който ще прекарва по едва 15 часа седмично.

Широко обсъжданата смърт на изкуството и културата в Района на Залива може да е довела до това много музиканти да се преместят в градове като Лос Анджелис или Портланд, а споделени пространства да затварят врати заради инвазията на пари за стартъпи и астрономическото покачване на наемите, което е следствие от нея.

Всичко това обаче не е потиснало жаждата на града за разпускане, правене на нещо странно и търсене на нови начини за свързване между хората. Дали ще е чрез зрителен контакт, гушкане или нещо по-извратено, Силициевата долина със сигурност не е обикновена.

Oще: интимност  любов  наркотици  общество  общност  развлечение  районът на залива  сан франциско  сащ  секс  силициевата долина  стартъпи  технологии 


Още от Градът

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 25.10.2011, 14:52

1 nikito_blend | 10.03.201909:21

Организирано гушкане на тиймбилдинг ... когато живота ти е изцяло отдаден на една корпорация.
   

оценка

+1 -0