Как да направим градския парк по-безопасен | webcafe.bg
Webcafe

Счупените прозорци на Борисовата

Цветана ГеоргиеваЦветана Георгиева
22.07.2015, 18:53 (обновена 27.07.2015, 13:33)

1 от 4 снимки Назад Напред

Борисова градина

Снимка: © Spiritia

Езерото с линиите е прекрасно място в Борисовата градина, но вечер става неузнаваемо

Който го е страх от мечки, да не ходи в гората, а който го е страх от побойници, да не ходи в Борисовата градина. Само в рамките на месец, и то посред бял ден, там се случиха две ужасяващи престъпления - убийството на 16-годишния Георги Костов и жестоко нападение над възрастен мъж и двете му внучета.

Докато общината прави планове за преустройство на градския парк, несъмнено нужни, проблем, върху който да се замислим, остава сигурността. Неслучайно това е една от препоръките към проекта, който спечели идейния конкурс за изработването на нов Подробен устройствен план.

По-важното е друго

Общинска полицията не винаги успява да опази парка и хората в него от посегателства и всеки път, когато някой пострада, се повдига темата за повече патрули, коне и кучета, камери, лампи.

Криминалната дейност в Борисовата градина се извършва на добре известен на всички периметър. Престъпленията се случват в относително малката, но „жива" част на парка между Орлов мост и Езерото с линиите, в подлезите, в близост до търговските обекти и на алеите покрай спорните съоръжения.

Единственото изключение прави убийството на 25-годишния студент по медицина Михаил Стоянов, нападнат от група младежи, защото приличат на гей през 2008 г. Тялото му е изоставено в близост до спирката за бившия ресторант „Ропотамо".

След убийството на Яна Кръстева се разбра, че Борисовата градина се охранява от два екипа - дневен и нощен, състоящи се от по двама души. Тогава се постигна съгласие охраната да се „удвои", но надали и 8 служители на СДВР вършат работа, били те подкрепени от 31 видеокамери и служебни коне.

Вземете мерки

Има един драстичен начин за опазване на парковете, който се прилага на много места в Европа - затваряне през нощта.

Преди да изпищите, че ви отнемат открития бар или любимото място за пиене на бира, нека се поогледаме какво се случва по света. Тази мярка съществува в прочутите Хайд Парк в Лондон, Сентрал Парк в Ню Йорк, Ел Ретиро в Мадрид, Тиeргартен в Берлин, паркове в Париж, Брюксел, Барселона, както и в Загреб - парк „Максимир".

Повечето от тези зелени градски убежища са удивително красиви, имат редки растения и невероятни градини, исторически фонтани и дворци, многобройни възможности за отдих, но просто затварят за посетители в полунощ или при стъмване, тъй като властите се подсигуряват по този начин, включително от обири и вандализъм.

Разходки в малките часове на нощта не се препоръчват и всеки носи лична отговорност.
Хайд Парк например, който е съизмерим по площ с Борисовата градина, е с работно време от 05:00 сутринта до полунощ, но се охранява денонощно от лондонската полиция. Същият режим действа и в Сентрал Парк, а след въвеждането му специализираната полиция по охрана отчита значително намаляване на престъпленията.

В интернет има интерактивна карта, която показва къде, кога и какво точно се е случило - грабеж, нападение, измама. Така гражданите на Лондон и Ню Йорк могат да следят в реално време и да избягват конфликтни зони от парка, където на всичкото отгоре са разположени специални паник - бутони, с които може моментално да сигнализирате охраната. За нашите условия звучи като научна фантастика, но все пак явно има полза от това.

Като казваме забрана, имаме ясното съзнание, че това няма да проработи в София, защото би означавало цялата Борисова градина да се огради с високи прегради, които да спират хората. Нещо като стената по границата с Турция, която се оказа преодолима за около две минути.

За подобно нещо у нас не би се намерил обществен консенсус, докато в Ню Йорк е имало случаи на пострадали граждани, които съдят полицията, защото не им е осигурила защита по време на престоя в парка.

Малките неща

В Сентрал парк не може да пушите и да пиете алкохол, макар че винаги може да ползвате за целта заведенията на територията му. В Лондон, ако знаете, че ще ви глобят с 60 лири, ако карате колело на пешеходна алеи или не почистите след кучето си, това създава усещане за ред, което има възпиращ ефект не толкова за вас, колкото за престъпността.

Това е познатата теория на счупените прозорци, според която противодействието и разкриването на дребните престъпления спира по-сериозните. Всъщност, целта на нощното затваряне не е да гони хората, а да действа като превенция.

Заден двор

Ние не сме свикнали да гледаме на Борисовата градина като на забележителност. Тя е нещо като публичен частен двор, с целия нон-сенс в израза.

Преди години имаше една любопитна карта, която показваше какви криминални типове дебнат по алеите и са ги запазили за себе си - алея на дилърите, до тях са скинарите, после алея на онанистите, просяците и т.н. Картата беше забавна, но всъщност синтезираше някакъв обществен опит, неприятен, разбира се.

След като сме стигнали до убийства, значи ще си говорим за убийства. Затова най-добре на първо време да поправим счупените прозорци на Борисовата градина, а след това да дойдат и грандиозните планове, с които да я превърнем в приятно място.

Oще: борисова градина  градски паркове  мвр  общинска полиция  парк  престъпност  престъпност в борисовата градина  сигурност в парка  софия 


Още от Градът

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 10.09.2010, 13:56

13 stizi | 24.07.201512:30

Хммм всеки има мнение и съм съгласен с част от гледните точки, НО:
- и двата отвратителни случая които коментирате в началото,всъщност се случват през деня, много преди полунощ.
- голямата част от хората в района на езерото и Маймунарника, всъщност са си най-нормални и е далеч по-приятно и по-малко опасно отколкото да къркам бири в някоя чалга дупка
- какво точно ще реши затварянето ще прехвърли хората които да са на ограничено място и по-лесно контролируеми на много различни места
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 08.08.2012, 09:17

12 pixie | 23.07.201521:28

Абе кметицата ли ми цъка минуси?
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 14.09.2011, 21:56

11 deowin | 23.07.201519:04

Всъщност Central Park не е нито ограден, нито са изсечени дърветата, нито е напълно осветен, нито има камери навсякъде.
   

оценка

+1 -1

Регистриран на: 27.02.2015, 15:00

10 Mako | 23.07.201517:16

Няколко неща около Борисовата / а и в останалите големи градски паркове!/ са наложителни:
1. Ограждане. Ограничаване на достъпа до няколко точки. Всичко това - обмислено, за да не се създават трудности за гражданите, ползващи парка.
2. Изпълнението по т.1 ще осигури много по-добър видеоконтрол на достъпа в ограничените по число входове. В т.ч. - хай-дефинишън, система за разпознаване на лица и ситуации, обмислена система за проследяване на достъпа в посока основни транспортни направления / интегрирано с видеоконтрола им/ + контрол на основните артерии и места в парка.
3. Заключване на входовете по график.
.....................................................................

Няма да е евтино, но това е начинът! Иначе ще продължаваме да четем подобни статии...
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 10.12.2010, 06:25

9 Bichkiiata | 23.07.201517:01

4-ма фатмака охраняват тази доста голяма площ, представяте ли си какво се върти из главите им в малките часове: хем опасно, хем нерантабилно ...
гледам по-надолу недоволни от евентуално затваряне след определен час, мярка която се прилага без изкл. във всички големи паркове и в Монреал, ами щом се имате за по-умни и искате повече права и свободи от общества в държави които вече са минали по този път нека ви трепят и бият, ... това за еднаквата статистическа възможност да ти се случи в центъра на София през деня и в Борисовата посред нощ и че всичко било късмет направо ме тръшна
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 27.02.2015, 15:00

8 Mako | 23.07.201516:42

В интернет има интерактивна карта, която показва къде, кога и какво точно се е случило - грабеж, нападение, измама. Така гражданите на Лондон и Ню Йорк могат да следят в реално време и да избягват конфликтни зони от парка, където на всичкото отгоре са разположени специални паник - бутони, с които може моментално да сигнализирате охраната. За нашите условия звучи като научна фантастика, но все пак явно има полза от това.
************************************************

Преди години имаше една любопитна карта, която показваше какви криминални типове дебнат по алеите и са ги запазили за себе си - алея на дилърите, до тях са скинарите, после алея на онанистите, просяците и т.н. Картата беше забавна, но всъщност синтезираше някакъв обществен опит, неприятен, разбира се.

***************************************************

Хахахахахахахааааааааххххххх - картите за Лондон и Ню Йорк били" като научна фантастика" за нас, нищо, че сме имали подобна "преди години"....
Комедия Смее се
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 18.12.2014, 19:07

7 Шамито | 23.07.201514:33

Макароне–макар да си крив си схванал висшата демократична ценност.В джунглата оцелява този който има пари.Но как се е сдобил с тях това е незначителен проблем–важното е да ги има.А тези които ги нямат да духат супата според ценностите на .....Да дадат определение по умните от мен.
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 11.05.2010, 18:26

6 Крив Макарон | 23.07.201512:32

Определено виждам известна празнина между мерките за охраната на парка, и някои други обекти. Например, руското посолство се охранява от 4-5 човека стражари. Немското посолство също от 2-3, нищо че е на 200 метра от въпросното руско. Американското консулство в центъра на града се охранява поне от 2-ма униформени плюс хора от специалните служби за разузнаване. А относно американското посолство нещата стават направо като в Кабул: тежковъоражени стражари, отделно две патрулни коли полиция, взвод от частна охранителна фирма плюс неизвестен брой въоражени мъже зад оградата, вероятно американски граждани... Ако вземеш, че се затичаш докато вършиш по улицата около самото посолство някой "викосо мотивиран" наемник като нищо ще те застреля...
Но като стане дума за сигурност на редовия гражданин, който плаща данъци, за да се осъществи охраната на въпросните обекти... Ами, съжелявам, но парите не стигат! Каква греда, нали! Парите може да са ваши, но охраната е за наши!
   

оценка

+3 -0

Регистриран на: 08.08.2012, 09:17

5 pixie | 23.07.201511:53

Именно, защото хората са виновни, а не парка, трябва да се вземат драстични мерки относно парка срещу вредното влияние на потенциално вредни хора върху парка и неговите посетители.
   

оценка

+0 -1

Регистриран на: 03.03.2015, 17:06

4 bludniq_sin | 23.07.201511:45

Престъпления стават ежедневно. в борисовата, в центъра, в ню-йорк .. няма 100% сигурност ни-къ-де! Това трява да си изключително проЗд, за да не го осъзнаваш и трябва да си наясно, че няма сила на света (поне аз не знам), която да ти гарантира абсолютна сигурност. Както могат да те убият, ограбят и наръгат в центъра на ню-йорк и в центъра на всеки друг европейски град (вкл. в центъра на Брюксел преди няколко години някакви тъмнокожи субекти пребиха български студент) така може да ти се случи и в борисовата градина и за това има една дума - шанс .. кофти късмет. това е. В тоя живот както е казал един прокурор навремето има случаи в които си субект, в други си обект на някакво нарушение/престъпление.
   

оценка

+1 -0

Най-коментирани