Webcafe

Защо балконът е най-важната част от дома и по какво се познават щастливите семейства

СибинаСибина Григорова
06.10.2016, 11:29 (обновена 08.10.2016, 09:14)

1 от 7 снимки Назад Напред

Дом Ходкевич, архитекти

На едно щастливо семейство му трябва много малко - всъщност, само 2 помещения: кухня и балкон.

Борис Енев и Евгения Ходкевич са семейство архитекти - имат три деца, живеят в две държави и се чувстват най-добре далеч от хората, на каравана и сърф. Двамата са основатели на студио Fordewind architecture. С този ритъм, нищо чудно, че често сливат дните и нощите.

Тъкмо когато човек си помисли, че не е възможно да са по-заети от това и те измислят нов проект или обществена кауза, който да предизвика целия им жизнен баланс.

Коя е най-важната стая в едно жилище за вас като архитекти?

Евгения: Балконът. Той е потвърждението, че колкото и да се гради и загражда, най-прекрасното нещо е да си навън. Фактът, че това анти помещение често е прекалено малко, го превръща в предизвикателство - да създадеш на няколко квадратни метра един цял свят. По балкона можеш да разбереш характера на обитателя: ведър, затворен, любопитен, дръпнат.

Борис: Кухнята. Тъй като е най-функционалното помещение е и най-интересното. Но истината е, че е най-важното, защото е превод на огнището. Там е топло, там се яде, там се прекарва време заедно. Неслучайно винаги всички се навъртат в кухнята - от гости до хлебарки.

Какво си представяте като чуете дом?

Евгения: Моят дом. С целия му потенциал: пространствен, емоционален, реален и семи реален.

Борис: Представям си нашата каравана на пясъка в самотен залив. Нещо, което вече няма как да се случи в България. Така че си представям нещо, което нямам.

Променя ли се концепцията за дом през последните години?

Евгения: Става стремглаво по-консервативна. Ако преди 15 години концепцията беше да използваш дадено пространство възможно най-ефективно и интелигентно, сега тенденцията е да се заобиколиш с възможно най-много квадратни метри, които в идеалния случай да не използваш. Абсолютно не мога да се идентифицирам с този подход, той е егоистичен и глупав.

Борис: Станал е още по-повърхностен: хората искат да живеят в снимки от списания. Проблемът в това е, че на снимките в списанията няма хора. Хората биха пречили, няма разхвърлящи деца, няма книги, няма реалност. Идеята в България за дом е като за манекен: 180cm и 50kg - на снимка хубаво, ама да не дава Господ.По какво се познават домовете на щастливите семейства?

Евгения: Колкото и стаи да имаш, всички винаги седят заедно. На щастливо семейство му трябва много малко - всъщност, само 2 помещения: кухня и балкон.

Борис: Познава се по липсата на телевизори; няма телевизор в кухнята, няма телевизор в банята, няма телевизор в детската, няма телевизор в спалнята. А телевизорът в дневната е само за резерва, малко е стар и не е пуснат. Познава се и по книгите - дали лежат хвърлени до леглото или подредени по цвят в секцията. Впрочем - и на балкона няма телевизор.

Имате ли образ на кухня, която е близка до идеалната?

Евгения: Удобната кухня е идеалната кухня.

Борис: Големи дебели нащърбени дървени плотове, нож, с който да може да се реже и домат - и място за компания.

По какво работите сега?

Евгения: Социално ангажирани проекти.

Борис: Фабрика.

Хубаво ли е да си архитект?

Евгения: Не. Много е гадно ..... Дали се шегувам? И да и не.

Борис: Няма по-хубаво. Лошото е че само 5-10% на работата на архитект е работа на архитект. Останалите 90% са от пенкилер до психотерапевт.

На какво не ви учат в университета?

Евгения: Не те учат да си Архитект.

Борис: На това как да проектираш и строиш в срок, в бюджет, без мухъл по ъглите, без влага в мазето, без да копираш идеи от списания. Ей на такива елементарни работи. Също не те учат как да бъдеш психотерапевт или пенкилер.

Oще: fordewind architecture  ikea  архитект  балконът  борис енев  дом на архитекти  евгения ходкевич  икеа  концепцията за дом  кухнята  с каравана на морето  усещане за дом 


Още от Ikea

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 23.05.2014, 08:51

1 Ivan Bardarov | 06.10.201618:51

Хм, бих казал, че най-важните помещения са WC-то и кухнята.

Много сгради в Италия са без балкони, но без WC, едва ли.

:)
   

оценка

+1 -0