Webcafe

Ерик Андре - номадът, който намира своя дом навсякъде

webcafeLifecafe
16.09.2016, 13:44 (обновена 19.09.2016, 15:30)
ерик андре

Снимка: © Ikea

Какво прави дома дом? Ерик живее в Копенхаген от осем месеца, но от първия ден там се е почувствал у дома си. А иначе, наполовина швед, наполовина французин, Ерик Андре е синоним на онова, което днес наричаме "дигитален номад"

Знаем, че домът е нещо, което създаваш, а не нещо, което си купуваш. Важно е не мястото, а дейностите, които се случват там. Някои биха казали: „Обзавеждането е просто обзавеждане; домът е там, където е сърцето".

Наясно сме, че домът, каквото и да означава тази дума за вас, играе важна роля в живота ви. Затова обзавеждането не е просто обзавеждане. То прави живота ни по-лесен и ни позволява да направим дома си уникален. Но нашата реалност се променя непрекъснато: животът ни е все по-динамичен, а светът сякаш става все по-малък.

Запитахме се: Какво прави дома дом?

Можете да намерите точния отговор в новия каталог на ИКЕА. Той прилича малко на лайфстайл списание и включва 13 истински и любопитни истории. Посланието е „Живей по свой вкус", а съдържанието е вдъхновено от желанията и мечтите на истинските хора и предлага идеи и продукти, създадени, за да направят живота по-лесен.

Вижте първия герой от каталога на ИКЕА. Скоро ще ви представим и новата съвместна рубрика на Webcafe с големия магазин, в която ще ви срещнем със седем българи - интересни градски хора, за които домът и кухнята са специално място.

Eрик Андре е наричал много места свой дом. Майка му е шведка, а баща му - французин и това създава сериозна предопставка за дългия списък от държави, в които е живял: Франция, Швеция, Канада, Норвегия, Шри Ланка. Той е истински дигитален номад. А домът за него е свързан с начина му на живот.

В момента Ерик работи в стартъп компания, която цели да направи онлайн пазаруването на дрехи втора ръка по-лесно и забавно.

Живее в Копенхаген от осем месеца, но му само след седмица се е почувствал като у дома си в пространството, което споделя.

Какво означава домът за теб?

Усещане за спокойствие. След толкова пътувания домът е мястото, където мога наистина да се отпусна. Домът е моята стая, бюрото ми, леглото, но също и начинът, по който тече животът ми - когато отивам до магазина, когато се срещам с приятели в някое кафене или когато съм в любимия си бар.

Когато бях малък, често се местехме. После животът ме отведе на различни места и също ме принуди да сменям дома си често.

Промениха ли технологиите представата ти за дома?

Не, или поне не напълно. Усещането за дом винаги е било едно и също за мен, защото мисля, че домът е въпрос на усещане.

Начинът ми на живот се промени, естествено. Слушам музика по различен начин, имам достъп до инструменти, които правят живота ми по-лесен.

Но понякога се стремя да стоя настрана от технологиите, за да мога да имам едно по-автентично преживяване. Когато готвя, например - за мен е като медитация.

Къде се виждаш след 10 години?

Знам какъв тип места харесвам, но май не съм типичният швед, който знае точно какъв дом иска да има някой ден. Знам, че искам да живея в голям град и да имам спокойно местенце, където да мога да отскоча през уикенда.

Имам по-скоро представа за идеален начин на живот, а не за идеален дом. Пак става въпрос за усещане, може би комбинация от физическа локация и връзките, които съм изградил там. В момента имам познати навсякъде. Не съм сигурен, че искам да бъда собственик на дом. Знам, че не искам да имам собствена кола.

Предпочитам споделеното пътуване. Мисля, че в бъдеще ще има подобни концепции и при недвижимите имоти.

Oще: ikea  андре  дигитален номад  дом  ерик  ерик андре  живей по свой вкус  икеа  какво прави дома дом  мебели  обзавеждане  пространство  стори 


Още от Ikea

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.