Webcafe

Има място за старите мебели

Webcafe
10.05.2019, 11:27 (обновена 10.05.2019, 11:36)
ИКЕА ReUse

Снимка: © ИКЕА

ИКЕА показва "нова форма на живот" за използваните мебели

Ъпсайклинг накратко означава не просто повторна употреба на предмет, а надграждането му, превъщането му в нещо с добавена стойност. Именно тази идея е заложена в работата на стартъп компанията reUse, която заедно с ИКЕА предлага поглед към онова, което можем да направим със старите си мебели.

На 8 май беше открита изложбата „Нова форма на живот", която представя реновирани мебели от ИКЕА и е част от кампанията „Нов живот за старите мебели". Тя може да бъде разгледана от 9 до 12 май в Gallery 2.0, а реновираните мебели ще се продават онлайн. Половината от събраните средства ще покрият разходите за труд на реноваторите, а останалата половина ще подпомогне каузата на фондация „Проект Северозапад".

По време на изложбата бяха засегнати темите за кръговата икономика, както и ползите от процеса ъпсайклинг (upcycling). Главната идея на ИКЕА e постигането на промяна в отношението към ненужните мебели и опазването на природата.

Подкрепяйки дейността на reUse, ИКЕА представя и новите ползи от повторното използване, рециклиране и отговорно управление на отпадъците. Самият стартъп reUse започва дейността си след участието си в най-голямото състезание за "зелени" стартиращи бизнеси - Climate Launchpad, организирано в България от Cleantech. Мисията на стартъп компанията е да повиши информираността по въпроса за реновирането на мебели и да развие тази ниша.

Даването на нов живот на старите мебели е само част от стратегията на компанията за устойчиво развитие „С грижа за хората и планетата". Чрез нея ИКЕА си поставя за цел да промени бизнеса си, индустриите в цикъла на производство и живота у дома за хората по целия свят. Сред ангажиментите, които компанията поема с тази стратегия, са да използва дървен материал само от устойчиви източници и рециклирана дървесина до 2020 година; да ползва на енергия само от възобновяеми източници; да премахне пластмасата за еднократна употреба. След 2030 година компанията планира да използва само възобновяеми или рециклирани материали, а бизнесът да се ръководи изцяло от принципите на кръговата икономика.

Oще: reuse  икеа  нова форма на живот  нов живот за старите мебели 


Още от Ikea

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.