Webcafe

Шведският диджей, за когото домът върви с музиката

webcafeAd блок
03.10.2016, 09:12 (обновена 04.10.2016, 09:35)
Мохамед Силах

Знаем, че домът е нещо, което създаваш, а не нещо, което си купуваш. Важно е не мястото, а дейностите, които се случват там. Някои биха казали: „Обзавеждането е просто обзавеждане; домът е там, където е сърцето." Наясно сме, че домът, каквото и да означава тази дума за вас, играе важна роля в живота ви. Затова обзавеждането не е просто обзавеждане. То прави живота ни по-лесен и ни позволява да направим дома си по-уникален. Но нашата реалност се променя непрекъснато: животът ни е все по-динамичен, а светът сякаш става все по-малък. Запитахме се: Какво прави дома дом?

Можете да намерите точния отговор в новия каталог на ИКЕА. Той прилича малко на лайфстайл списание и включва 13 истински и любопитни истории. Посланието е „Живей по свой вкус", а съдържанието е вдъхновено от желанията и мечтите на истинските хора и предлага идеи и продукти, създадени, за да направят живота по-лесен.

Вижте новият герой от каталога на ИКЕА. В съвместна рубрика на Webcafe с големия магазин, в която ще ви срещнем със седем българи  - интересни градски хора, за които домът и кухнята са специално място.

Мохамед Силах е известен музикант и продуцент в Швеция, познат с артистичното си име Сейнт. Роден в Гамбия, той пристига в Швеция на 15 години като бежанец. Установява се в Малмьо и първоначално градът му се струва шантав и чужд, но среща и много мили хора.

В момента Сейнт учи музика и води курсове за музикално продуцентство за деца-бежанци. В свободното си време продуцира музика или готви, а понякога и двете едновременно.

Трудно му е да се почувства като у дома си. Нито центърът за бежанци, нито първият му миниатюрен апартамент в южната част на Малмьо, нито настоящото му жилище са истински дом. Но на последното място, където живее от девет месеца, той вече започва да придобива усещането за нещо лично.

Какво означава домът за теб?

Това е наистина добър въпрос. Мисля, че за мен Гамбия винаги ще бъде вкъщи. В момента всичко ми се струва много временно, въпреки че не ме притеснява мисълта да остана тук дълго време. Но човек никога не може да бъде сигурен. Нямам нищо против идеята да се преместя някъде другаде. Минал съм през толкова много, че това да оставя всичко не ме притеснява.

Какво за теб прави дома дом?

Познатото усещане, предполагам. Да, това е нещото. Може би е клиширано да кажа, че музиката прави моя дом, но винаги ще обичам музиката. Опитвам се да включвам африкански звуци в работата си при всяка възможност. Знам, че мога да пресъздам усещането за дом навсякъде. Вече съм експерт в това. Когато се преместих в този апартамент, дори не си купих матрак. Отидох в ИКЕА с тази мисия, обаче хич не ме бива с мерките, а освен това пристигнах 15 минути преди да затворят. Така че, разбира се, нямах нито време, нито възможност да уцеля правилния размер. Спях на дивана и в общи линии на практика живеех в кухнята. Всичко правя тук: хапвам, почивам си, записвам.

Свързваш ли своя дом с нещо специално - вещи, спомени, места?

Ами, всъщност не. Дори за „истинското вкъщи", родното ми място в Гамбия, представите ми са доста смътни. Някои са странни, други - измислени, трети - доста ярки. Няма едно конкретно нещо, а съвкупност от неща. Например, когато чуя някоя песен, която ми е позната, или си спомня, че съм слушал в колата на баща ми, или някъде другаде. Така си спомням за този момент и за това усещане. Тогава се опитвам да пресъздам това усещане някак си. Да пренеса това късче от дома в новия дом.

Промениха ли технологиите представата ти за дома?

Не, за мен технологиите нямат нищо общо с дома. Да, използвам я ежедневно, но това не променя възприятието ми за вкъщи. Поддържам връзка с Гамбия чрез социалните мрежи, но обажданията са почти невъзможни. Естествено, щях да се чувствам различно, ако нямах достъп, но за мен по-важни от мястото са хората. Това е по-ценното. Не присъствам физически в социалните медии - просто си говоря.

Кои пет неща би донесъл от вкъщи?

Бих казал най-вече добри спомени. Никой не иска лош спомен от вкъщи. И комфорт, разбира се. Задължително ще си взема и китайските нудъли за рамен, както и слънчевите си очила! И какво още... Музика, разбира се. Ще я нося навсякъде със себе си.

Oще: ikea  гамбия  диджей  дом  икеа  малмьо  мебели  мохамед силах  швеция 


Още от Ikea