Webcafe

Шамарът на Матилда

големият лебовскиГолемият Лебовски
22.06.2018, 16:56 (обновена 23.06.2018, 15:15)
матилда, шамарът на матилда

И как той вдъхнови Митко за новата му лекция

ПРЕДИ

Скандално приятното време изкара „хиляди, маса, народ" по градини, тераси, балкони, покриви, паркове и паркинги. Разговори с бири, домашни лимонади и песни, коктейли с клюки, фрешове и шу-шу - целият град участва в лятното боготворене на безоблачното небе.

Митко и Матилда изглежда се наслаждават на сравнително чистия въздух и новия градински комплект, който Митко купи с хонорара от последната си публична лекция на тема „Как да запазим връзката си във века на социалните мрежи и постоянното следене в Интернет".

Двамата стоят един срещу друг, свещите на масата са запалени романтично и не подозират за мислите на Матилда.

Златният диск на слънцето слиза под хоризонта и превръща небето в огнен пейзаж.

Огнен пейзаж има и по лицето на Матилда. Тя току-що изгледа лекцията на Митко „Как да запазим връзката си във века на социалните медии и постоянното следене в Интернет" в YouTube. Матилда не успя да присъства на живо поради неотложен ангажимент с класа по акробатична йога.

В своето слово пред 48 човека в залата, трима от които се опитаха да лайвстриймнат лекцията във фейса, но имаха проблеми с връзката, Митко изложи детайлна стратегия за заобикаляне на капаните на технологиите по време на стандартни и номинално моногамни отношения.

Митко описва всички всевъзможни начини за осъществяване на краткотрайни и здравословни романтични афери, които да не могат да бъдат проследени от половинката. Той говори за опасностите от приложенията на смартфоните и природата на социалните мрежи. Досущ като съвсем истински рибарски мрежи, те хващали всеки шаран, който не знаел как да кръшка правилно.

Лекцията му по-скоро е колекция от малки трикове и номера за безшумна и незабелязана изневяра, а не съвет за съхраняване на стабилна връзка.

И Матилда няма да допусне друго обяснение и оправдание. Той се опитва да каже, че речта е била просто бизнес произведение и няма нищо общо с неговото отношение към обвързването. Умолява я да раздели „твореца от творението му".

Пледоарията му е пълен провал. Както и лекцията, между другото. В YouTube видеото с речта е харесано 24 пъти, а палчето на отрицанието е натиснато 69 пъти, включително и два пъти от Матилда от двата нейни акаунта.

„Поне взех хонорара", мисли си Митко докато се опитва да излезе от неудобната ситуация. Матилда му дава последен шанс - да напише дълъг публичен статус, в който се отрича от лекцията и я отдава на временно умопомрачение. Митко решава, че подобен екстремизъм не му отива и казва на приятелката си, че не „може да се откаже от своето творчество".

„Кое е по-важно - аз или твоето творчество?", пита го Матилда с металически полутонове в гласа си. Митко мълчи, извръща поглед, въздиша. Стои. Продължава да мълчи. Смущението му е зрелищно прекъснато от шамара на възмездието. Матилда пласира прекрасен плесник върху лицето на Митко - едновременно силен и прецизен.

СЛЕД

Изкуплението на Митко

Бузата на Митко още пулсира от шамара на Матилда. Авторът на злополучната публична лекция „Как да запазим връзката си във века на социалните медии и постоянното следене в Интернет" стои и не знае какво точно се случва.

Той дори не иска да мисли за мащабите на иронията, по законите на която изгуби връзката си след като дръпна реч на тема как „да запазим връзката си". А може би Матилда щеше да се върне? Щеше да размисли, да съжали за своя къс емоционален фитил и преосмисли агресивното си изпълнение? Дали да не разпъне пак сгъваемия стол?

Матилда трябва да е достатъчно зряла, за да разграничи „твореца от неговото творчество", пък било то и след първоначално избухване.

Митко погали ударената половина на лицето си и се огледа пред себе си. Сега на терасата му имаше много повече място. Той бе господар на цялото пространство. „Сега като се замисля", замисли се Митко, „Матилда, винаги ме е доминирала."

Той се облегна удобно, постави крака на масата - нещо, което Матилда никога не му позволяваше - и отпи шумно от чашата си. Нещо, на което Матилда винаги се мръщеше. Болката от шамара още шареше по бузата му, но смущението си отиде като аромата от парфюма на Матилда. Който Митко беше купил.

Той се успокои и реши да напише нова реч за нова публична лекция - „Как да се освободим от токсични взаимоотношения (почти) безболезнено". Митко реши да напише първия параграф на терасата, вдъхновен от залеза.

Oще: ikea  балкон  икеа  тераса  шамар  шамарът на матилда 


Още от Ikea