Webcafe

Приказната къща на Илияна

СибинаСибина Григорова
28.09.2016, 12:27 (обновена 30.09.2016, 16:34)
Илияна Милева за ИКЕА

Снимка: © Webcafe

Илияна Милева внимателно подбира приятелите си и също толкова внимателно подхожда към децата, с които работи в "Приказната фея" - френска детска къща, която повече прилича на дом на голямо семейство, отколкото на класическа детска градина

Илияна Милева е от онези хора, на които се обаждаш, когато искаш да изпиеш бутилка вино - от радост или от мъка. Енергична, артистична и с богата обща култура. С нея може да говорите за почти всичко - пътувания, мода, деца, храна, мъже, сърф.

Внимателно подбира приятелите си и също толкова внимателно подхожда към децата, с които работи в "Приказната фея" - френска детска къща, която повече прилича на дом на голямо семейство, отколкото на класическа детска градина.

Илияна е франкофон - завършила е френската гимназия във Варна. Това училище винаги е имало особен, свободолюбив и творчески дух, който се носи от възпитаниците му цял живот.

Това лято Илияна си сбъдна още един план - лятна къща за гости в Черноморец с прясна зелена трева отпред и хамак.

Трудно ще намерите по-прецизен човек, когато става дума за детайли. За една лампа тя може да обиколи цяла София - три пъти. При нея всичко е в тон, хармония и съзвучие. Няма да я видите да пести или да прави компромис, когато става дума за обзавеждане и стил. Нито ще ви подари нещо, само колкото да отбие номера.

Мъжът до нея е професионален готвач със собствен ресторант, който не спира да работи и да се учи.

Какво е да готвиш за професионален готвач?

Обикновено готвя по-скоро с професионален готвач. А през останалото време разчитам да дегустирам приготвеното от него. Ние обичаме да готвим, да опитваме, да експериментираме.

Често за съжаление нямаме достатъчно време и през седмицата хапваме по-скоро набързо.

Съботите и неделите обаче влизаме в кухнята и може да посветим часове на приготвяне на обяд или вечеря. Хубавата храна изисква внимание и отношение. Да пообиколиш пазарите и магазинчетата, да избереш продукти, да опиташ рецепти и най-вече да се насладиш на приготвеното с чаша вино и време.

Признай си някой готварски грях?

Много често започнах да организирам вечерята с поръчка по телефона. Особено през седмицата, когато не ми остава време да я планирам, да напазарувам и да сготвя с желание.

Кои са нещата, които задължително трябва да са в една кухня и от какво може да се лишиш?

Ние живеем много динамично. През годините сме се премествали нееднократно и ни се е налагало много пъти да обзавеждаме кухнята в дома ни. Стигнала съм до извода, че едно от най-важните неща за мен е кухненският плот. Той трябва да е голям и удобен, да се почиства лесно. Задължително трябва и много добра готварска печка. Не бих направила компромис с качеството, когато избирам печката. Един добър кухненски робот също е задължителен. Както и въображение и желание.

Убедила съм се, че мога да се лиша обаче от много уреди, които съм купила емоционално, но в крайна сметка съм ползвала само по веднъж. Обикновено това са машината за печене на хляб, уредът за приготвяне на паста и разни други екзотики, до които рядко стигам и събират прах по шкафовете.

Имам приятели, които нямат хладилник в кухнята си, а две хладилни чекмеджета, в които слагат виното, няколко сирена и пакет хубаво масло. Пазаруват храната, която ще приготвят за деня и не се запасяват с продукти, до които в крайна сметка не стигат и се налага да изхвърлят. Вижда ми се добра идея. Не съм сигурна дали бих го направила, но така или иначе изглежда, че хладилникът е нещо, от което би могъл да се лишиш.

Много държа също на красивата посуда и покривката.

Мечтаната ти кухня изглежда ....

Наскоро се наложи да проектираме кухня за лятната ни къща и тогава дълго разглеждах идеи в Pinterest. Там открих кухня, за която мечтая. Тя е черна, с черни плотове, шкафове и уреди, монтирана на черна стена.

Вероятно звучи доста екстравагантно, но когато кухнята е част от едно голямо помещение, в което са и дневната и спалнята, това е идеално решение. Имаш прекрасна кухня, но тя е някъде там, на черната стена, без да ти създава усещането, че се налага да спиш в нея. Много елегантно!

Имат ли място децата в кухнята?

Задължително! Първо това изгражда отношение към храненето. Идеална възможност е да общуваме с децата си. Създава навици и умения. В процеса на готвене децата ще научат много за храните и продуктите.

Миналата година в градината направихме месец на кулинарията. Квасихме мляко, месихме хляб, представяхме различни видове храни: зърнени, млечни, месни продукти, билки и подправки. Един ден всяко дете трябваше да донесе нещо, което е приготвило у дома с родителите си и да сподели какво е и как са го приготвили. Получи се страхотно! Имаме деца от Канада, Франция, Германия и те представяха типични за тези страни ястия, което беше много интересно и за децата, и за мен. Научих и опитах нови неща.

Какво е да работиш с деца, кое е най­-трудно?

Работата с деца е много отговорна. От една страна е безопасността на децата, но също така е много важно да опознаеш едно дете, да му помогнеш да развива качествата си, да уважаваш личността му, въпреки възрастта му, да избягваш назидателния тон и в същото време да го възпитаваш, обучаваш и напътстваш. За мен трудно, но и много важно нещо е да спечеля доверието на родителите.

Сигурно никога не остаряваш?

Да! Всеки ден отивам в градината и започвам да си играя с децата. Понякога забавата става толкова голяма, че напълно забравям, че съм възрастна. Случвало ми се е да забележа отражението си във витрина на магазин и да се шокирам от вида си. Постоянно си повтарям, че не трябва да се взимам на сериозно, да загубвам спонтанността си и чувството си за хумор.

Разкажи някой куриоз от твоята "кухня"...

Все си обещавам да започна да си записвам комични ситуации, които се случват много често в градината, но досега не съм го направила.

Сега се сещам за един баща, който ни каза една вечер, след като ние го питахме вярно ли е нещо, което детето ни беше споделило през деня: "Мили учители, не вярвайте на това, което децата разказват за нас, така както ние не вярваме на това, което те разказват за вас".

А и сега се сещам за едно малко момченце, което беше казало у дома, че следобед в детската градина не спи, а пие бира в кухнята с една от учителките. Слава богу, че родителите имаха достатъчно чувство за хумор!

Какво е за теб домът?

От малка обичам, когато привечер вървя по улиците да се вглеждам в прозорците на хорските домове. Това, което ме привлича, са запалените лампи. Светлината им е толкова различна, че започвам да си представям какви хора живеят там, какво правят в момента. Запалена нощна лампа - вероятно възрастна жена. Вечеряла е рано и сега чете.

Тези светлини винаги асоциирам с дома. Надявам се моят да свети силно и с оранжеви оттенъци.

Oще: ikea  варна  готвене  детска градина  детска къща  деца  икеа  илияна милева  кухня  обзавеждане  прецизност  приказната фея  стори 


Още от Ikea

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 05.10.2016, 11:03

1 Ваня Георгиева.1206440882732387 | 05.10.201611:03

Много хубаво...
   

оценка

+0 -0