История за политическа употреба | webcafe.bg
Webcafe

История за политическа употреба

Иван КуцаровИван Куцаров
09.05.2015, 12:19 (обновена 11.05.2015, 15:37)
Празнуващи хора при навлизането на Червената армия в София - 15 семптември 1944 година

Само издръжката на Червената армия, която окупира България, струва към днешна дата милиарди левове, без да броим всичко заградено и издевателствата над населението

Европа е континентът, който е най-пострадал от Втората световна война. Общият брой на жертвите е над 73 милиона в периода 1937-1945. В миналите 70 години българското общество няма ясна оценка, която да представи историята обективно.

СССР дава най-много жертви и никой не може да оспори неговия принос за края на Войната. Но, както казва Рей Брадбъри, сякаш всички забравиха, че Русия спомогна за започването на Втората световна войната. А удобното премълчаване и преиначаване на факти само затвърждава митове, които в перспектива още повече ще разделят Европа, вместо да я обединяват.

И докато в Европейския съюз се взема поука от грешките на всички, то в съвременна Русия и България се търси грешката в другия.

Война за вътрешна употреба

През последните години в Русия все по-ясно изкристализира неоконсервативна политика, която се базира на различни и взаимоизключващи се факти от историческото й минало. По този начин победата над "Хитлеро-фашизма" се пренася като заслуга изцяло на Русия, а на 9 май - заради часовата разлика - се празнува Деня на победата, който отбелязва края на Великата отечествена война. Краят на Втората световна война е факт няколко месеца по-късно след капитулацията на Япония.

От друга страна се вижда и ясно приписване на участието на СССР като принос само на Русия за края на Войната, която претърпява най-много загуби. Но фактите говорят друго - Беларус е страната, понесла най-много разрушения, а всеки трети неин гражданин загива по време на Втората световна война.

За родину, за Сталину

По-опасната тенденция е, че в съвременна Русия все повече се митологизира фигурата на Сталин, който е толкова виновен, колкото и Хитлер за най-опустошителната война за човечеството.

Към днешна дата все по-рядко се споменава за Договора за ненападение между Германия и Русия, по известен като "Пакта Рибентроп-Молотов". Чрез него ръцете на нацистка Германия са отвързани, за да започне своята военна инвазия, а разделянето на Полша е само част от "колаборацията" между двата най-деспотични режима, които историята познава.

Към днешна дата в Русия Сталин е приеман като герой, спасил я от пълна разруха. Вече не толкова деликатно се прокарва политика за реабилитация на режима му - причина за над 20 милиона избити по лагери, Гладомора в Украйна и, исторически погледано, за жертвите, които Русия в частност и Съветският съюз като цяло дават по време на ВСВ.

Затова в Русия все повече се говори за "хитлеро-фашизма" и двуличието на Запада, който "никога не се е отказвал от нацизма".

Обединена Европа като символ на мира

Докато в Русия се реабилитират страховете от войната, то Европейският съюз търси пълния интегритет на своите членове. След Втората световна война свободната част на Европа, която е на Запад от Желязната завеса, започва да търси предпоставки за обединение в различието.

На 9 май празнуваме именно обединението на Европа, която създава предпазни механизми срещу още една такава кървава война. На 9 май 1950 външният министър на Франция Роберт Шуман предлага създаването на общност, която да гарантира мирът между държавите от Европа чрез взаимен контрол.

Предложението за Европейска общност за въглища и стомана, която по своя замисъл ще предотврати използването на тези основни ресурси за немирни цели, е на служителя във френското министерство на външните работи Жак Моне.

Договорът се подписва през април 1951 г. от Германия, Италия, Франция и страните от Бенелюкс. Така се дава началото на Обединена Европа, която с времето се превръща в пример за стабилност, мир и икономически просперитет. Затова датата 9 май е важно да се разглежда в контекста на Обединена Европа, а не като последния етап от една война.

Липсата на българска оценка

Докато повечето страни в ЕС имат ясна оценка, която осъжда агресията както на Германия на Хитлер, така и на Русия на Сталин, то в България продължаваме да живеем с комплекса на "16-тата Република". Всяка година се празнува победата над "хитлеро-фашизма", без да е дадена ясна оценка за ролята на България.

Политическият елит съумява да не обяви война на СССР и да не прати нито един войник на Източния фронт, въпреки настояването на Германия, но в същото време държавата ни е сред най-пострадалите от Съветска Русия. Голяма част от близо 40 хилядите жертви, които България дава в последната фаза на войната, са неудобните на новия режим, подкрепян от Москва.

Всъщност, България обявява война на Германия на 5 септември 1944, като малко след това е окупирана от Червената армия. Докато опитните и образовани български войни са пратени на първа линия, зад тях стрелят политкомисарите, които в своето мнозинство са партизани без никаква военна подготовка.

Участието на България и дадените от нея жертви са подготовка за инсталирането на зависимата от Москва БКП като основна политическа сила, а голяма част от жертвите са заради разчистване от противниците на режима.

Паралелно тогава тече и т. нар. Народен съд, който е уникален случай в целия свят - осъжда хиляди българи на смърт за съпричастността към войната, преди тя да е приключила.

И въпреки че България дава жертви именно като страна, която се бори срещу нацистка Германия, тя е осъдена да изплаща репарации години наред. Само издръжката на Червената армия, която окупира България, струва към днешна дата милиарди левове, без да броим всичко заградено и издевателствата над населението.

България губи и новоосвободената Беломорска област и Западните покрайнини, но запазва Южна Добруджа, която е върната в пределите на родината с активната дипломатическа намеса на Германия. Под давлението на Москва се създава и Македония, където "българин" в графа произход не съществува, а на база на българския език се създава и македонският.

България "губи войната" още на 9 септември, когато е окупирана от съветската армия. Именно заради тези "парадокси" е крайно време да бъде ревизирана оценката ни като нация към явната агресията на Сталинова Русия срещу България по време на Втората световна война и в периода след 1944 г.

Днес, както винаги, ще бъдем залети с демагогия за жертвите, които България дава по време на Втората световна война и благодарността към Русия, че ни е спасила от "монархо-фашизма". Митовете в българската реалност през последните 70 години са се вкоренили толкова дълбоко в обществото, че нямаме сили да погледнем рационално на историята и следствията от нея.

Инженираната по такива поводи емпатия от страна на политиците и до ден днешен не дава възможност истински да осъзнаем болката и страданието на Войната. Защото както говорим за жертвите на нацистка Германия, така трябва и да си дадем ясна оценка за жертвите на Съветска Русия.

Осъждането на всеки тоталитарен режим, който е виновен за смъртта на милиони, е задължение на всяка демократична страна, която цени човешкия живот. Обединението и превенцията на друг катаклизъм от такъв тип минава през общата оценка, осъзнаване и осъждане на вината на всеки участник във войната - усилието, в което Европейският съюз се старае повече от 60 години.

Ето защо е крайно време на 9 май да започнем да празнуваме и да говорим за Деня на Европа, който е обединителен фактор. Да помним, не да забравим. В противен случай ще продължаваме да живеем в митове и полуизказани истини, които все повече създават пропаст, разделяща обществото ни.

Oще: 9 май  бкп  владимир путин  втора световна война  ден на европа  ден на победата  европейска интеграция  европейски съюз  комунизъм  окупация  преврат  пропаганда  русия  ссср  сталин  червената армия 


Още от История

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 28.01.2014, 19:57

84 sim4o | 14.05.201520:46

Всъщност "Майн кампф" я имам под ръка ..
Я да ми се цитират, оперативните планове на Хитлер за нападение ...

П.П.
А документите - отдавна разсекретени ..и аз на тях само се позовавам ...

Поздрави
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 28.01.2014, 19:57

83 sim4o | 14.05.201520:44

Оби Уан | 13.05.201510:11

Симчо, значи според теб излиза, че Хитлер не е имал намерение да напада НИКОЙ!!!!
-----------------------
Така ли излиза ???
Ами нали в "Майн Кампф" , кой ми каза .. можело да се прочете за Кавказ .. имало закодирани послания - могат да се прочетат, ползвайки хода на коня - пишело "на 5 април 1942 година, имам намерение, да подпиша Директива 41" ...
Издадена е книгата, анализатори са я прочели - видяли са посланието - и ето - преценили са, че Германия ще напада ..

За това се наговарват в Москва - та да я изреварят и те да и се нахвърлят от всички страни ...

Иначе - КАК ИЗЛИЗА - СССР с 29 000 танка, кого ли се е канел да напада .. или никого ???
А Великобритания - с военноморския флот който надвишава ПО БРОЙ немският флот 17 пъти ...
А САЩ - с програмата за строеж на самолетоносачи .. те дали никого не са се канели да нападат??
Никого ??

Само Германия - щото си прави картечници - ще да се кани да напада ... другите - не, не могат да се подготвят да нападат - те не са такива хора ...
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 09.03.2014, 15:47

82 Алилуйщина | 13.05.201511:05

sim4o
Струва ми се пропускащ голям период предистория за виновниците на ВСВ…

ВСВ е можело да бъде предотвратена до Мюнхен 1938г. Какви са причините Франция и особено Англия да НЕ предприемат навременни мерки за контрол над германската армия и военна индустрия? Защо те не сключиха договор със СССР още през 1934г., или през 1938г.? Когато Сталин отчаяно търсеше съюзници против Хитлер.Май отговори няма.


Има и нещо друго.Поинтересувай се за пътя на парите.Кой финансира Германия след ПСВ?Кои големи корпорации стъпват на германска земя веднага след идването на Хитлер?Кой е отпускал големи финансови средства на националсоциалистическата партия на Хитлер?...как беше „който плаща той поръчва музиката“,нали тъй. Усмивка
   

оценка

+2 -1

Регистриран на: 22.11.2011, 16:48

81 Оби Уан | 13.05.201510:11

Симчо, значи според теб излиза, че Хитлер не е имал намерение да напада НИКОЙ!!!! Разширил Германия до Австрия и Чехословакия и е щял да спре до там?! Така ли? Не се е подготвял за никаква война....
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 14.08.2010, 11:53

80 Frida | 12.05.201523:41

и, симчо, внимавай какво пишеш, че като дойдат -нашите- виж какво те чака
http://www.bbc.co.uk/russian/russia/2015/05/150512_russia_social_network_teenager_case muhihihihi
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 14.08.2010, 11:53

79 Frida | 12.05.201523:32

а пък тъпите демократични съюзници напраиха десанта чак през 44 та, смотаняците - щот знаеха, че французите хранят и поят немците, французойките, нали така, ги задоволяват изтънчено, коко-то шанел ги облича красиво и пиафката им пее...просто луд живот и ало ало, ... да се биеш като лъв за такъв хм, кайф, па те зеха,че се предаваха на тонове..пленените руси хитлерови младежи изглеждаха тъжни на кадрите, но общо взето спокойни, за разлика от руските фашаги - направо рухнали бяха -и те и блядките им - като са знаели какво ги очаква в родината...жалки и смачкани.
и симчо смени боята от антифашистка на баш фашистка - що, бе симчо, кой изпепели дома на профсъюзите в одеса? и кой разпна детето в мариопул, мда и самолета, малоазийския - кой, симчо, кой? лошите фашисти или добрите2
на мама тролчето от хилядниците на партията. столетница..
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 27.02.2015, 15:00

78 Mako | 12.05.201523:14

sim4o | 12.05.201514:01

съотношението на "най-съвършенните" към сговарващите се да нападат Германия Британска империя, Франция, СССР, Полша и т.н. е .. по танкове 1:1500 .. по самолети 1:800 по кораби - абсолютно в полза на коалицията ..
..................................................

Симчо, я пробвай да се напънеш около "съотношение по танкове 1:1500", белким осъзнаеш какво си казал, че ме мързи да възразявам на такава уникална идиотия!
Успеех Намига
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 28.01.2014, 19:57

77 sim4o | 12.05.201521:14

..и за завършек (повече нямам намерение да влизам в дискусия с никого, извинявайте приятели) да се опитам да обобщя!

1.Един лош човек(Хитлер) пише лоши неща в една книга "Майн Кампф"
2.Добри и демократично настроени личности, заради това, решават да се сговорят с едни хора от Москва и да го нападнат ..
3.Да ама той е зъл ...и не стои и не чака ... ако беше Демократ, последователен - щеше да чака, ама той - не ... и на 5 април 1942 година, даже решава, да завладее Кавказ ... що така прави ???

Ей как започва Втората Световна Война ...

ДОКУМЕНТИ ЗА НЯКАКВО ДРУГО РАЗВИТИЕ НА СЪБИТИЯТА НЯМА !

Поздрави
   

оценка

+0 -2

Регистриран на: 28.01.2014, 19:57

76 sim4o | 12.05.201521:02

П.П.
Ако някой има някъв документ ЗА ОПЕРАТИВЕН ПЛАН НА ГЕРМАНИЯ ДА НАПАДА НЯКОГО, ПРЕДИ СЪВЕЩАНИЕТО ПРИ Рибентроп, в май 1939, план ,който не е някакво теоретично построение, а е конкретен боен план и е обвързан със срокове, с ресурси.. да го приложи .. или да замълчи навеки !!

Поздрави

П.П. а за съвещанието при Рибентроп .. нали се разбрахме ЗАЩО Е СВИКАНО ??
Точно така - заради телеграмата на Шуленбург от Москва - данните са разсекретени ...
   

оценка

+0 -1

Регистриран на: 28.01.2014, 19:57

75 sim4o | 12.05.201520:57

Оби Уан | 12.05.2015 17:46Естествено, че "Моята борба" не е ОПЕРАТИВЕН план. Тя е просто ПЛАН - какво смята да направи Хитлер.

Относно плановете за Каспийско море - още малко приятелска помощ - прегледай "Kriegstagebuch der Seekriegsleitung 1939–1945". Сигурно ще намериш инфо и из гуглето...
--------------------
И се връщаме НА 1939 ..

Плановете НА ВИЦЕАДМИРАЛ ДАРКС, ГЕНЕРАЛ-ЛЕЙТЕНАНТ ХЕЙУУД, ВОРОШИЛОВ И ЛОКТИОНОВ ..

Да нападнат СЕГА, ВЕДНАГА ГЕРМАНИЯ ОТ ВСИЧКИ СТРАНИ .... при съотношение 1:80 ...
.. ИМАЙКИ ОПЕРАТИВНИ ПЛАНОВЕ ... коя дивизия къде отива,

И сравняваме с "Моята борба" ... ..и се замислям, КОЙ ПРЪВ ПРАВИ ЗАВОЕВАТЕЛНИ ПЛАНОВЕ за нападение .. Даркс, Хейууд и Локтионов .. или Хитлер ??? .. я да видим годините а ??

Що се отнася до похода към Кавказ ... (Директива 41 на Главното Командване на Вермахта) то я да видим ОТ КОГА ДО КОГА Е РАЗРАБОТВАНА ТЯ .. ИСКАШ ЛИ ???

Айде да четем заедно ... "През първата фаза, наречена по-късно „Блау I“, войски от състава на група армии „Юг“ (впоследствие разделена на групи армии „А“ и „Б“) трябва да извършат пробив в съветските линии от района южно от град Орел към Воронеж. Във втората фаза ..... През третата фаза („Блау III“ или „Клаузевиц“) настъплението на юг–югоизток по Дон трябва да продължи, паралелно с офанзива от линията на река Миус .... "

И гледаме и ДАТИТЕ .. "5 апреля 1942 за подписью Гитлера вышла директива № 41 с названием «операция Блау» (нем. Blau) о целях германской армии ... "

Та, ПЛАНЪТ НА ХИТЛЕР ЗА НАПАДЕНИЕ НАД КАВКАЗ Е ОТ 5 АПРИЛ 1942 ..
Кой кого, по-рано се тъкми да напада ??
Хитлер ?? ..или се сговарват , някакви си там ... НЕГО ДА ГО НАПАДАТ ...

Поздрави
П.П. за датите- коя след коя е и кой е пръв, може да си помагаш с някое настолно календарче ...
   

оценка

+1 -1

Най-коментирани