Жените, за чиято борба срещу нацистите може би не знаете | webcafe.bg
Webcafe

Жените, за чиято борба срещу нацистите може би не знаете

webcafeLifecafe, по Worldcrunch
31.01.2019, 10:58 (обновена 01.02.2019, 18:21)
Софи Шол

Снимка: © Getty Images

Софи Шол и още имена, които почти никой не помни*

Сента Херкер-Баймлер никога не си позволявала да се чувства застрашена от когото и да било. Като комунист още през 20-те години на миналия век, когато е само на 17 години, вече има сблъсъци с нацистите. През пролетта на 1933-а, когато е на 24 години, раздава брошури срещу режима.

Заради тази си нелегална дейност е арестувана и вкарана зад решетките за почти четири години.

Първоначално е в затворническия комплекс в Щаделхайм, а после - в концентрационния лагер в Моринген, докато съпругът й Ханс Баймлер - член на комунистическата партия - загива в Испания, докато се сражава срещу Франсиско Франко. Вдовицата е освободена, но остава под наблюдението на Гестапо.

След като опитът за убийство на Хитлер през 1939-а се проваля, тя отново е задържана за четири седмици. Въпреки това Сента се връща към съпротивата съвсем скоро, а именно през 1941-а след нахлуването в Съветския съюз. Комунистите в Мюнхен я избягват, за да не попаднат под погледа на Гестапо.

Затова тя се мести в Аугсбург, за да създаде антифашистка група. Така и не успява, защото нацистите я арестуват за още седем месеца, след които я освобождава работодателят й. През 1943-а Херкер-Баймлер решава да помогне на миньорите, които работят по принуда в мините на Пенцберг.

След края на войната Сента запазва мълчание и отказва да говори за борбата си срещу нацистите.

Тя е една от много жени в Германия, които се противопоставят на нацистите, но малцина знаят имената им в момента. Имало е жени като Лоте Бранц, която е помагала на преследвани от нацистите хора да преминат границата, или Пола Фрайб, която е приютявала опоненти на режима, изпращала е оръжия на борците от съпротивата и е разпращала новини до чуждестранните радиостанции.

И като Марго Линсерт, която е копирала и разпространявала брошури, а магазинът й за хранителни стоки е служил за тайни срещи между членовете на Международната социалистическа лига. Списъкът е ужасно дълъг, но освен Софи Шол, лицето на "Бялата роза", жените, които са се борили срещу Хитлер, са по-скоро забравени.

Но те са били също толкова дейни срещу режима, колкото и мъжете. Те рядко са ставали жертва на убийства, само че не са имали и възможност да кроят планове като този за убийството на Хитлер на 20 юли 1944-а. Въпреки това са изиграли забележителна роля за съпротивата в Германия.

От 1933-а нататът нацистите успешно унищожават всяка лява организация, която открият.

В повечето случаи съпротивата е означавала разпространение на пропаганда и жените са взимали точно толкова участие, колкото и мъжете. Има обаче няколко причини те да бъдат забравени, когато историята бива преразказвана.

Барбара Дистел, бивш ръководител на мемориала в концентрационния лагер Дахау, лично се е срещала с няколко жени от съпротивата. Те разказват как всички усилия са били насочени към заговора за 20 юли и движението "Бялата роза". След това в съпротивата се случват малко забележителни неща.

Освен всичко друго, броят на жените в съпротивата е бил доста малък, въпреки че за това няма точни статистики. Ако бъдат проследени делата на нацистите срещу предполагаеми предатели на режима, квотата на подсъдимите жени е по-малко от 10 на сто. А и жените като цяло са имали склонност да проявяват леви политически възгледи.

Съпротивата става тема на дискусии чак през 70-те и 80-те години.

Но е достатъчно да видим кой е споменат на паметника, който баварското правителство открива през 1996-а. "Бялата роза" е спомената на гърба на камъка заедно с група офицери, които са работили по заговора за 20 юли. Има и името на фермер, който е екзекутиран, защото е слушал вражески станции.

Представителите на работническото движение са пренебрегнати, а много от тях са били жени. А жените в съпротивата не са били задължително феминистки. Не мизогинията на нацистите ги е подтиквала към протест. Повечето са се застъпвали за традиционните роли на половете. Логично, след 1945-а доста от тях са се отдали на семейния си живот и са потънали в забвение.

В някои случаи дори са били облагодетелствани от статуквото - нацистите са възприемали жените не особено сериозно. Съдиите са отказвали да издават смъртни присъди на жени. Гестапо и прокурорите са били по-благосклонни към жените, защото са ги оправдавали с политическо невежество.

Марго Линсет, жената с хранителния магазин, е освободена от Гестапо през 1938-а с аргумента, че е просто оглупяла майка.

Съпругът й обаче остава в ареста. Половите роли се запазват и след войната. Десетилетия наред жените отказват да говорят през какво са преминали и предпочитат да стоят при домовете и съпрузите си. Дори Сента Херкер-Баймлер става доста сдържана и мълчалива.

Жената, която не се е плашила от нацистите, става изцяло подчинена на съпруга си. Двамата още не са женени, когато тя поема грижите за децата от предишния му брак, отказва се от работата си в Хамбург и заради него се връща в Мюнхен. Организира кръжоци по шиене и се грижи за болни старци.

Успява да събере около себе си други жени, които са се борили срещу нацистите, но отказва да се изявява като техен говорител. Вместо това е останала в сянка и се е грижила за домашната библиотека.

*Снимката е на восъчната фигура на Софи Шол в Мюнхен

Oще: адолф хитлер  аугсбург  бялата роза  втора световна война  германия  дахау  история  концентрационен лагер  мюнхен  нацисти  немска съпротива  сента баймлер  софи шол  съпротива  хитлер 


Още от История

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 28.01.2014, 19:57

2 sim4o | 09.02.201911:53

.."А жените в съпротивата не са били задължително феминистки. Не мизогинията на нацистите ги е подтиквала към протест. Повечето са се застъпвали за традиционните роли на половете.... В някои случаи дори са били облагодетелствани от статуквото - нацистите са възприемали жените не особено сериозно. Съдиите са отказвали да издават смъртни присъди на жени. Гестапо и прокурорите са били по-благосклонни към жените.
Съпругът й обаче остава в ареста. Половите роли се запазват и след войната. "
----------------------

Половете роли са несправедливи, а ?
Да чука камъни в затвора!

Хитлер е бил слюняв хуманист!

Не на половете роли!
Хора бдете!
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 05.01.2019, 08:11

1 Gavrosh | 09.02.201906:54

Плащали са с секс и така са се спасили от Гестапо.
   

оценка

+1 -0