Най-невероятните митове в историята | webcafe.bg
Webcafe

Най-невероятните митове в историята

webcafeLifecafe, по Focus.de
31.12.2015, 21:58 (обновена 12.01.2016, 07:58)

1 от 10 снимки Назад Напред

хоакин финикс в "гладиатор"

Обърнатият палец - символ на смъртта?

Типична сцена от всеки монументален филм за древните римляни: двама гладиатори с тежки брони се бият на живот и смърт. Единият рухва на земята, тялото му е покрито с безбройни рани, кръвта му се стича по пясъка на арената, а той вдига ръка, за да признае капитулацията си. Тълпата обаче сочи с палец надолу, така както и императорът в своята ложа. Победителят пробожда с меч тялото на падналия.

Днес се смята, че жестът с обърнатия палец е бил символ за смърт в арените на Древния Рим. Режисьорът Ридли Скот го използва и във филма си "Гладиатор" през 2000 г.

На практика обаче може да се окаже, че значението е невярно. Историците смятат, че вдигнатият нагоре палец символизира извадения меч, т.е. именно той е служил за разрешение за убийството на победения гладиатор.

Според една от теориите - помилването на падналия е символизирано чрез притискането на палеца между останалите пръсти на ръката и дланта - т.е. със съвременния жест "стискам палци".

Как изобщо се е стигнало до тази фалшива легенда? Със сигурност тя е възникнала в модерните времена. Важна роля е изиграла картината на френския художник Жан-Леон Жером "Pollice verso" ("обърнат палец" от латински) от 1872 г. Тя представлява сцена, каквато беше описана в началото: Победоносният гладиатор притиска съперника си в прахта и чака присъдата на публиката, която настоява за смърт на победения с палец надолу.

Историческите митове са толкова упорити, че се предават от поколения на поколения в продължение на столетия - въпреки че в тях няма нищо вярно.

Някои от историческите "факти" не са нищо повече от легенди или грешни разбирания. Други митове звучат толкова красиво, че хората просто искат да им повярват.

Има и такива измишльотини, които са плод на политическата пропаганда. Те обаче са се оказали толкова устойчиви, че са надживели режимите, които са ги създали.

Вижте 10 от най-широко разпространените исторически недоразумения.

Oще: алфред айнщайн  викинги  гладиатор  древен рим  земята е плоска  исторически митове  исторически събития  история  кога е роден исус христос  лъжи  магистралите в германия  манипулация  митове  най-невероятните митове  нацисти  неверни митове  пропаганда  първият презатлантически полет  титаник  хитлер  чарлз линдберг 


Още от История

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 04.08.2010, 10:24

3 strawsPulledAtRandom | 05.01.201617:20

e-mil, хората имат предвид, че няма "нулева" година в летоброенето, тоест, че 1 пр.н.е. е непосредствено следвана от 1 сл.н.е. Просто защото навремето не са използвали числото 0, не защото някой твърди, че първата година на Христос е траяла нула вместо 365 дни (все едно се е родил проходил, макар че и по-големи чудеса му преписват) или каквото там се опитваш да кажеш.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 25.08.2010, 11:18

2 boris | 04.01.201611:25

Когато Ренесансът започва, Европа ВЕЧЕ е най-развитата в научно-техническо отношение, част на света. Вие какво си мислите, че в античната древност не са убивали хора заради богохулство и вещерство? Или, че през девети век в останалите части на Света са цъвтели рози от демокрация и просвета?
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 08.07.2015, 15:05

1 e-mil | 03.01.201611:20

Митът за нулевата година на Христос изобщо не звучи просто и логично както смятате. Всяко дете от началното училище може да ви опровергае и тук математиката на римляните няма нищо общо. Нито пък има нужда от справка с християнското летоброене. И преди и след Христос, когато се роди човек започва първата му година, а не нулевата. Хванете една линийка в редакцията и се опитайте да премерите някаква дължина - първият сантиметър от нея не е нулев. Няма нулева крачка, когато си тръгнете от работа. Няма нулев километър, когато пътувате с колата.
Дори, когато сте създали Webcafe е нямало нулева статия.
Ето това е просто и логично, а не измишльотините, които сте изредили.

А митът за Тъмните векове просто не е мит. Това са вековете с упадък в науката и културата на Европа. Векове от които са останали много малко писмени източници, а са малко, именно защото са били писани малко.
Замислете се, че ако Тъмните векове бяха мит, нямаше да има Ренесанс. За какво възраждане щяхме да говорим, ако е нямало упадък?
   

оценка

+1 -0