ФБР разгада случая с главата на 4000-годишна мумия | webcafe.bg
Webcafe

ФБР разгада случая с главата на 4000-годишна мумия

webcafeLifecafe, по CNN
09.04.2018, 09:30 (обновена 11.04.2018, 14:49)
мумия, джехутинахт

Снимка: © Wikipedia

Един хубав пример за сътрудничество между музей и наука

Криминолози от ФБР успешно извличат ДНК от зъба на египетска мумия на 4000 години. Те я идентифицират като губернатор на име Джехутинахт.

Гробът на Джехутинахт и неговата съпруга за първи път е открит през 1915-а от екип археолози от Харвардския университет и Бостънския музей за изящни изкуства. Той се намира в древноегипетския некрополис Деир ел Берша, близо до град Малауи, на 250 км южно от Кайро.

Гробът на Джехутинахт лежи на дъното на 9-метров ров. Той е разграбван в древността и телата са повредени при плячкосването.

Повечето от ценните бижута са откраднати, но известен брой предмети са оставени вътре, което го прави едно от най-големите колекции от погребални аксесоари в Средното царство, намирани до този момент.

Гробът съдържа четири украсени с рисунки ковчези, по един външен и по един вътрешен за губернатора и съпругата му. Те са били изработени от масивни дъски от вносен кедър.

Външният ковчег на Джехутинахт, известен като "Ковчега Берша", е прочут със сложните си и красиви рисунки. Те и изписаните погребални текстове е трябвало да улеснят преминаването на Джехутинахт към отвъдното.

Част от "Ковчега Берша"

Гробът е бил пълен с погребални аксесоари на Джехутинахт и съпругата му, включително бастуни, глинени съдове, ритуални съдове (канопи) и миниатюрни дървени модели, които би трябвало да отразяват ежедневния живот.

Статуетките са открити в гроба. Една дървена фигура на крачещ мъж се смята, че изобразява губернатора Джехутинахт.

Открита е и женска фигура, за която се смята, че е изобразявала съпругата на Джехутинахт. Тези погребални фигури, наречени "ушебти", е трябвало да служат като заместители на мъртвите в отвъдното, когато боговете биха изискали от тях да извършват неблагородни задачи.

Гробът е съдържал около 58 модела на лодки, както и модели на дърводелци, тъкачи, тухлари, пекари и пивовари. Най-известният от моделите, открити в гроба, е изящно издяланата "Процесия Берша" на мъж свещенослужител, водещ група от жени, носещи дарове.

Процесията Берша

В продължение на години археолозите се чудят дали главата на мумията е принадлежала на съпруга или на жена му. Бостънският музей за изящни изкуства, притежаващ цялото съдържание на ковчега, я изпраща за анализ. През 2009-а лекари от общата болница на Масачузетс вадят зъб от мумифицираната глава.

По това време обаче изследванията на ДНК не са достатъчно напреднали, за да могат да извлекат генетичен материал от малкия образец. Едва през 2016-а кътникът е предаден на ФБР, които впоследствие успяват да извлекат известно количество ДНК и да определят пола на мумията.

ФБР разгадава мистерията на самоличността на 4000-годишна мумия, след като извлича ДНК от неин зъб.

От 1915-а, когато отсечената глава на мумия е открита в ъгъла на разграбен гроб в древноегипетския некрополис Деир ел Берша, археолозите се чудят каква е самоличността й. Въпреки че са установили, че гробът е принадлежал на губернатор на име Джехутинахт и неговата съпруга, те дълго се опитват да определят чия е била главата.

"Не можахме да установим дали е била мъжка или женска глава", казва Рита Фрийд, куратор на Бостънския музей за изящни изкуства, където цялото съдържание на гроба се съхранява от 1920 г.

Сега, почти 100 години по-късно, благодарение на изследвания на ФБР, публикувани миналия месец в изданието Genes, със сигурност може да се каже, че главата е мъжка и че принадлежи на самия губернатор.

За Фрийд това е не само кулминацията на вековна археологическа енигма, но и доказателство за технологичния напредък в ДНК изследванията. "Вече знаем, че ФБР е разработило техника за реконструиране на дори изключително сериозно разрушено ДНК.

Ако те могат да реконструират ДНК от 4000-годишен зъб, те могат да го реконструират от почти всичко", коментира тя.

Сурови условия

Самата възраст на главата и пустинните условия, в които тя е открита, правят особено трудно извличането на ДНК. Както обяснява Одил Лорей, криминолог във ФБР, ДНК се уврежда по-бързо при високи температури. Това разбиране води до убеждението, че никой никога няма да може да извлече ДНК от древноегипетски тленни останки, казва тя.

Едва в последните няколко години е било доказано, че не е така - през 2017-а учени в Германия са анализирали за първи път генома на древни египтяни.

Уврежданията, понесени от мумифицираната глава, я правят още по-трудна за изследване. Тя е открита на дъното на 9-метров ров в гроб, който е претърсен и плячкосан още през антични времена. Грабителите са откраднали повечето бижута и ценни метали, като междувременно са разкъсали телата на двете мумии. Отсечената глава е открита върху ковчега на губернатора.

Съвременните археолози допълнително я увреждат, докато боравят с главата при многобройните опити за идентифициране след намирането й.

В началото на новото хилядолетие при подготовка за експозиция на гроба и неговото съдържание Музеят за изящни изкуства възобновява проучването на идентичността на главата като си поставя за цел да разгадае мистерията на самоличността на мумията.

Докато се намира в Бостън, смятан за "Меката на медицината в САЩ", Фрийд прави това, което й се е струва естествено. Свързва се с общата болница на Масачузетс, неврологичното отделение, защото в крайна сметка си имат работа с глава.

През 2005-а болницата извършва компютърна томография на мумията, но въпреки това не е успява да определи дали тя е мъжка или женска.

Единственото, което томографското изследване е разкрива, е, че определени кости на скулите и части на долната челюст - характеристики, които биха подсказали какъв е бил полът на мумията - са премахнати при изключително умело извършена хирургическа операция.

Учени смятат, че това може би е свързано с древноегипетската церемония за "отваряне на устата", която е целяла да позволи на мъртвите да приемат храна и течности в отвъдния живот.

Четири години по-късно болницата се е опитва да изследва ДНК на главата чрез изваждане на зъб - частта от главата, която е най-малко вероятно да бъде замърсена заради защитния емайл. Но и това не е дава резултат.

Досиетата X

Точно тогава се намесва ФБР - "много необичаен партньор", признава Фрийд. Американското бюро за разследване на престъпления се свързва с музея, заинтригувано от необичайния образец.

Не толкова историческата значимост на мумията е това, което привлича ФБР, колкото научното предизвикателство, което тя представлявала, коментира Антъни Онорато, ръководител на отдела за анализ на ДНК към ФБР.

"Това, с което работим, са улики, и уликите са просто ежедневни предмети, които са свързани по някакъв начин с местопрестъпление", обяснява той.

Подобни улики често са изложени на екстремни условия, така че ФБР приемат мумифицираната глава за възможност да тренират техники за извличане на ДНК от замърсени материали.

"Не че ФБР имат отдел - нещо като от "Досиетата X" - който да се занимава само с исторически случаи", казва Онорато. "Просто се опитваме да разработваме криминологични процедури, като използваме исторически улики".

И така през 2016-а древната зъбна коронка е предадена на Лорей, която има богат опит на успешно извличане на генетичен материал от много стари тела. Тя по-рано анализира ДНК на 13-месечно дете, потънало на "Титаник", и 130 000-годишна пещерна мечка.

Но дори Лорей не била особен оптимист. Не смята, че ще се получи и според нея материалът е твърде увреден или просто ще липсва достатъчно материал.

Криминолозите се захващат за работа: те пробиват зъба, събират праха от него, разтварят го в химичен разтвор, анализират го с машина за копиране на ДНК и после с инструмент за секвениране. След като получава данните, Лорей ги анализира като проверява нивата на полови хромозоми в ДНК. От тях тя може да определи, че черепът е мъжки.

"Бях много приятно изненадана", казва Лорей, "имахме късмет."

Когато Фрийд прочита доклада за изследването, по нейни думи това я изпълнило с радост, не само защото полът на мумията най-после е определен.

"Това е прекрасен пример за сътрудничество между музея и науката", казва тя. Откритието "пренася египетската мумия направо в наши дни - отпреди 4000 години до най-новите научни достижения".

Oще: берша  гробница  джехутинахт  днк  древен египет  мумии  мумия  фбр 


Още от История

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 20.02.2015, 19:36

1 Вълков | 09.04.201821:25

Интересно какво прави египетска мумия в Бостън , ако не е открадната ?
   

оценка

+1 -0