Най-съдбоносният конфликт в историята | webcafe.bg
Webcafe

Най-съдбоносният конфликт в историята

Александър СтояновАлександър Стоянов
10.11.2018, 16:42 (обновена 13.11.2018, 14:41)

1 от 4 снимки Назад Напред

Първата световна война

Снимка: © Wikimedia Commons

Макар Втората световна война да е далеч по-мащабна, кървава и разрушителна, Първата световна война, наричана преди 1939 г. "Голямата война", остава най-важният и съдбоносен конфликт в световната история.

Когато в първите летни дни на 1914 г., атентаторът Гаврило Принцип убива престолонаследника на Австро-Унгария в Сараево, той несъмнено се е надявал да предизвика пожар. Пожар, който да привлече вниманието на света към каузата на сърбите в Босна и Херцеговина.

Пожарът, който Принцип запалва обаче, се разпространява със скорост и в мащаби, които никой човек в тогавашна Европа не е можел да предвиди. Само за два-три месеца всички Велики Сили се оказват във война помежду си. Правителствата бързат да успокоят гражданите – войната ще свърши до Коледа.

Прави са за празника, пропускат да уточнят, че става дума за Коледата на 1918 г.

Една от причините за тази заблуда е развоят на Балканската война. Между 1912 и 1913 г., само в рамките на няколко месеца се водят две войни на Балканите. Активните бойни действия приключват за броени седмици, а останалото е позиционна война. Прогнозите са че същото, но в по-голям мащаб, ще се случи и в новата война (която тогава все още не се нарича Световна). Четири години след като Австро-Унгария обявява война на Сърбия (28.VII.1914г.) и ефектът на доминото повлича Европа към бездната на кръвопролитията, глада и болестите, които са в сърцето на всяка война, най-сетне е подписан мир.

Войната струва на света над 16 000 000 убити (според други изчисления са 20 милиона), както и още между 50 мил. и 100 милиона загинали вследствие на инфлуенцата (испански грип), разпространила се заради войната.

Икономиките на замесените държави са изтощени, а на загубилите – сринати. Три велики империи – Руската, Османската и Хабсбургската, престават да съществуват. Колониите по цял свят започват да надигат глас срещу своите европейски господари. В Русия започва революция, чийто последици ще предопределят съдбата на стотици милиони хора по цял свят.

Макар Втората световна война да е далеч по-мащабна, кървава и разрушителна, Първата световна война, наричана преди 1939 г. "Голямата война", остава най-важният и съдбоносен конфликт в световната история.

Да се предадат адекватно причините и ходът на Голямата война в една статия е дело непосилно и ненужно. Далеч по-интересно за съвременния читател е да разбере защо именно Първата, а не Втората световна война е по-съдбоносния конфликт от гледна точка на дълготрайни военни, социални и икономически последици. За тази цел, по-долу в няколко отделни параграфа ще очертаем основните промени, които Голямата война донася и които и досега чертаят съдбата на големи части от света.

Във военно отношение Първата световна война се явява първият наистина индустриален конфликт в човешката история. Това има огромно значение както за развитието на военните технологии, така и за отражението на войната върху обществото – като се започне от колосалния брой жертви, мине се през преструктурирането на индустрията и се стигне до поредицата нововъведения.

Трудно ще е да се изброят всички тогавашни технически достижения, които се появяват или намират за пръв път широко приложение във военното дело. Първата световна война е конфликтът, който превръща авиацията в ключов елемент от военното дело, издигайки я наравно със сухопътните сили и флота.

Войната довежда до появата на танковете, които завинаги променят облика на сухопътните конфликти. Пак по това време се появяват и първите самолетоносачи. В хода на Голямата война са разработени и основите за повечето конвенционални и неконвенционални тактики, използвани от въоръжените сили по света и до сега.

Именно поколението, израснало в окопите, след това ще ръководи военните действия по време на Втората световна война на базата на опита, придобит в Първата. Списъкът е дълъг и предълъг.

От гледна точка на индустрията, войната поставя невъобразимо напрежение на плещите на дотогавашното производство. Необходимостта от адекватно обезпечаване на въоръжените сили създава нови стратегически и логистични императиви, които предопределят връзката между производствен и военен потенциал и до ден днешен.

От обществена гледна точка, впрегнатата във войната промишленост е тази, която ражда истинската работническа класа на XX век, на която е съдено да изиграе ключова роля в политическите процеси и на изток и на запад.

Пак по тази линия се развива и движението за равенство и политически права на жените, които настояват, че след като могат да бъдат експлоатирани наравно с мъжете във фабриките, имат право и на равен глас по политическите и социалните въпроси.

Извън икономическите и социални параметри войната оказва колосално влияние върху политическото развитие на целият свят. Една от най-важните последици на Голямата война е превръщането на САЩ в световна сила, равна и дори надминаваща Великобритания и Франция – двете големи победителки в Европа.

Успоредно със САЩ, от пепелищата на Първата световна война се издига и СССР – колосалната комунистическа империя, чийто опит за изнасяне на "революцията" зад граница ще промени завинаги хода на историята във всички части на света – като се започне от Латинска Америка и се стигне до Индокитай.

Пак на Голямата война държим създаването на съвременните граници в Близкия Изток, Северна Африка и Централна Азия. Всички конфликти в историята на тези региони са пряка последица от решенията, взети в Париж през 1918 г.

Същото важи и за колониите на Германия, прехвърлени под контрола на Великобритания и Франция и последвалите в тези колонии войни – граждански или антиколониални.

Първата световна война води до окончателната еманципация на Канада и Австралия от Великобритания и поставя основите на движението за независимост на Индия. Пак Световният конфликт е "виновен" за началото на процеса на деколонизация в световен мащаб.

В рамките на Голямата война се заражда и японската имперска амбиция, довела през 30-те и 40-те години до кървавите войни в Индокитай, Китай и Индонезия и последвалия сблъсък със САЩ за контрол над Пасифика.

Отражения има в не по-малка степен и в Европа. Голямата война води до поредица от национални катастрофи на Стария континент. За нас българите нещата са пределно ясни – губим излаза на Егейско море, Западните покрайнини и Струмишко, армията ни е разформирована, а десетки и дори стотици хиляди бежанци, най-вече от Македония, се насочват към родината ни.

Десетки хиляди умират във войната, често се пренебрегва и броят на инвалидите. Най-тежката последица обаче остава смазването на националния дух, което и до сега остава неизлечима рана в българското национално самосъзнание.

Макар националната ни катастрофа да е важна за нас, тя съвсем не изпъква със своята трагичност поставена редом до другите сходни процеси в Европа.

Седемдесет процента от унгарците остават да живеят извън Унгария. Германия губи около 23% от териториите и значителна част от населението си, както и всичките си колонии, а най-богатата й територия в Рейнланд е окупирана от Франция. Австрия остава едва 1/10 от своята предишна територия, а Османската империя на практика изчезва.

Новосъздадените държави също не са лишени от проблеми. Полша и Украйна ще воюват за преразпределение на своята обща граница. Чехи и словаци влизат в остри противоречия относно общата си държава. Хърватите и словенците са прехвърлени под сръбска власт без да бъдат питани, а за босненците дори не се споменава в името на новата им държава – кралство на Сърби, хървати и словенци. Същото важи и за Черна гора, която е заличена.

Като стана дума за Украйна, именно след 1918 г. се създава и националния и църковния въпроси, които в момента са актуален проблем между ЕС и Русия.

Балтийските републики Литва, Латвия и Естония също влизат в противоречия с руснаците относно граничните зони и съдбата на малцинствата – проблеми, които в момента са ключов фактор в отношенията между НАТО и Русия. Пак като резултат от ПСВ се появява и конфликтът между Гърция и Турция, който прераства в открита война през 20-те години и след това отново се разраства през 70-те относно съдбата на Кипър.

От политическа гледна точка Голямата война е пряка причина за появата на фашизма, националсоциализма, комунизма и техните течения в различните части на света.

Авторитаризмът се превръща във водещ политически модел за Европа в измерения, съпоставими със състоянието на Близкия Изток днес. Успоредно с радикалните леви и десни политически течения, войната носи промяна и в разпределенията на гласоподавателите, разслоението в старите двупратийни политически модели и в крайна сметка до даването на право на глас на жените в Европа и по света. Еманципацията на жените и еманципацията на народите като цяло е един от най-важните исторически "продукти" на Голямата война – платен с цената на много кръв и страдание.

Всички тези фактори са в основата на настоящия световен политически ред, който и до днес продължава да се движи от някои от основните принципи, залегнали в мирните преговори след края на войната.

В този смисъл, няма как да не споменем и появата на Обществото на народите, наследено след ВСВ от ООН като първи в историята, макар и със съмнителен успех, опит за налагане на една наднационална институция, която да съхрани глобалния мир и да защити човечеството от произвола на тази или онази държава.

Макар идеалите, с които Удроу Уилсън да създава ОН да са отдавна сведени до пожелателно клише в политическите изказвания на Г20, за човечеството все пак остава надеждата, че посланията на онези, преживели Голямата война, ще доведат до създаването на свят, в който конфликтите да се решават без кръвопролития.

Oще: австро-унгария  война  гаврило принцип  голямата война  икономика  история  конфликт  национална катастрофа  политика  първа световна война 


Още от История

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 23.05.2013, 01:45

21 Conspirator | 13.11.201802:24

Поздрави,Хари.
''.... може би защото всичко ляво е на издръжка на световната лихварска мафия, десните са на производствения капитал.''
Познай,защо в България след мижавия опит на ''умните и красивите''от началото на септември да разклатят правителството,от три дена задействаха ''глупавите и грозните''?
Белене.До февруари трябва да се избере стратегически инвеститор.
Улиците и магистралите се изпълниха с ''революционери'',които чакат Борисов да намали??? цените и силно се съмнявам,че знаят нещичко за санкциите на Тръмп срещу Иран.
Виж,какво готино заглавие в ''Кафето''...''Изтичането на мозъци спря, защото липсват мозъци''.
Това е положението.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 30.05.2012, 03:56

20 Starija hush | 13.11.201801:02

От Държавния капитализъм- социализъм по жесток екплоататор нема.Банда Бонопартисти стоят на власт и са собственици на цела държава благодарение на армия,полиция и доносници.Не ти дават частна собственост защото ще им се измакнеш от лапите с които те доят.Маркс говори за Комуни-Корпораций в момента и никаде не споменава,че е против дребния бизнес.Каква експолоатация може да прави един бръснар,шивач,обущар когато работи сам???Никаква но не става за доене да им работи без пари.Затова се опитват че уш Маркс го бил казал.Покажете ми го къде е в тези 800 страници!Нема го защото с тъпите мозаци едвали ще разберете какво пише и изобщо не сте му чели книгите.Па и да сте ги чели едвали нещо сте разбрали нещастници.Само си слагате титли комунист без да знаете смисъла на думата дори най елементарното.Човек привърженик на без класово общество да ви помогна малко.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 18.07.2010, 15:13

19 Harry | 12.11.201817:00

За комунизма основният извор на Злото е собствеността. Затова те искат да я заличат.

Да, ама не! Изворът на злото е частната собственост, когато е капитал, капитал, който експлоатира работници - роби, чрез принадената стойност, и чрез лихвата, ама дедо Маркс нещо се ослушва за лихвата, не ще да я посочи за зло, може би защото всичко ляво е на издръжка на световната лихварска мафия, десните са на производствения капитал.

Хранениците на Сорос са също толкова комунисти, колкото и Ленин и Троцки, и останалите интернационалисти, сега им викат глобалисти, няма разлика.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 07.04.2014, 19:50

18 dedo adji | 12.11.201816:37

Гетчо, свали ги тия наочници, бе. Вече ти обясних защо Сталин е запазил целостта на България - за да я има цялата за себе си.
За комунизма си прав, не е имало никъде и никога. У нас имаше технологичен феодализъм - феодална власт на една шайка бандити, които наричаха себе си комунисти. Със съвременно крепостно право и аристокрация, пардон, номенклатура. И тия обирачи на мандри никога нямаше да вземат властта без червената армия. И техните деца и внуци още са на власт. А за заблудените им последователи като тебе остава да духат супата.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 23.09.2013, 21:48

17 GETI | 12.11.201815:52

13deaf | 12.11.201810:28

ГЕТИ,
ти нормален ли си?! Много щастлив В смисъл правиш ли разлика между реално и въображаемо?
За комунизма основният извор на Злото е собствеността. Затова те искат да я заличат. Човекът не трябва да притежава никаква собственост. Не трябва да има СОБСТВЕНА страна и СОБСТВЕНА нация. Целта на комунистите е те да отмрат,включително и проклетата държава. И да няма пари - всичко да е безплатно.
Сега ми обясни как българските комунисти "запазиха българската нация и държава."?! Много щастлив И въобще искали ли са?!
А да,и обясни ЯСНО какво разбираш под монархо-фашизъм? Плийз! Много щастлив Но НЕ с термини и логически конструкции,а с обикновени простички примери от Реалността.

****
1/ В страната ни нито е имало комунизъм, нито съм говорил нещо за идеологията на комунизма.Не ми преписвай неща, които не съм казвал. а, не не не!!

2/Не съм уточнявал кои "българските комунисти "-пак си измисляш.Като победена страна след ВСВ, не ни сполетя второ Ньойско разпокъсване поради съветската комунистическа окупация. Сталин запази българската нация като не позволи ново разпокъсване на победената ни държава, въпреки желанието на Гърция и Англия, по време на преговорите на Парижки мирен договор 1946-47.

3/Фашизма е идеология,монархията е институция! Терминът монахро-фашизъм не е много правилен, но си е останал от комунистическата пропаганда спрямо управлението на България в този период.
Намига Усмивка
   

оценка

+1 -1

Регистриран на: 10.12.2010, 06:25

16 Bichkiiata | 12.11.201814:07

Хъш не се нервирай, може ти звучи подигравателно, но аз “сцепи мрака” съм го ползвал в положителен смисъл
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 07.04.2014, 19:50

15 dedo adji | 12.11.201813:58

Глухчо,
чети по-внимателно. Ясно съм писал, че бяхме съветска република по всичко, освен по име. И сега не сме американски щат, но решенията се вземат във Вашингтон а не в Нашингтон.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 06.03.2016, 11:35

14 deaf | 12.11.201810:35

Дедо,

България нито за миг не е била "съветска република",а ВАСАЛНА на червената Москва държава. Доказателство е,че ти НЕ си служил на съветска подводница облечен в съветска униформа например,а на БЪЛГАРСКА с БЪЛГАРСКА униформа. И Стоичков не е ритал топката в ЦСКА-Москва в съветското първенство,а в българският ЦСКА,в българското първенство. Много щастлив
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 06.03.2016, 11:35

13 deaf | 12.11.201810:28

ГЕТИ,
ти нормален ли си?! Много щастлив В смисъл правиш ли разлика между реално и въображаемо?
За комунизма основният извор на Злото е собствеността. Затова те искат да я заличат. Човекът не трябва да притежава никаква собственост. Не трябва да има СОБСТВЕНА страна и СОБСТВЕНА нация. Целта на комунистите е те да отмрат,включително и проклетата държава. И да няма пари - всичко да е безплатно.
Сега ми обясни как българските комунисти "запазиха българската нация и държава."?! Много щастлив И въобще искали ли са?!
А да,и обясни ЯСНО какво разбираш под монархо-фашизъм? Плийз! Много щастлив Но НЕ с термини и логически конструкции,а с обикновени простички примери от Реалността.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 23.09.2013, 21:48

12 GETI | 12.11.201810:02

Съветска република не станахме, НО разпарчетосването на България е ФАКТ!

" И единствената заграбена територия е върната на България под натиска на Хитлер"
е чрез Крайовската спогодба - спазена под натиска на Германия и със съгласието на СССР. Третият Райх и СССР бяха съюзнически държави по това време,Румъния е компенсирана с други земи.

Крайовската спогодба е единствената, която е сключена без съдействието на Германия, затова и тази територия -южна Добруджа остава безспорна.. и не е барана от победителите след ВСВ.

Развявай си нацисткото знаме, Деде, само не се прави на българин, че за трети път сме с Германия и отиваме към трета национална катастрофа...и пак комунистите ще са виновни.
   

оценка

+1 -0