400 години от смъртта на "Великия Бард" - Уилям Шекспир | webcafe.bg
Webcafe

400 години от смъртта на "Великия Бард" - Уилям Шекспир

Webcafe
23.04.2016, 09:29 (обновена 23.04.2016, 11:25)
Уилям Шекспир

Снимка: © Getty Images

Според някои изследователи, освен че е починал на 23 април, Уилям Шекспир също така е и роден на същата дата. Тези спекулации са само част от мита, обвил името на легендарния драматург

На 23 април 1616-та година, на 51 години, умира смятаният за най-велик поет на хилядолетието, английският бард, драматург и актьор Уилям Шекспир. Той умира в Стратфорд на Ейвън, Уорикшър, Англия - там, където е и роден.

Тази година се отбелязват 400 години от смъртта на автора на прекрасно римуваните и гениално композирани пиеси "Ромео и Жулиетоа", "Хенри VIII", "Бурята", "Сън в лятна нощ", "Макбет" и много други. По повода Goolge смени логото си с илюстрация на лика на Шекспир.

Във връзка с честванията във Великобритания, а и в театрите по целия свят, са замислени редица прояви.

Интересното за Шекспир е, че много данни от реалната му биография са неизвестни.

По тази причина мнозина приемат 23 април също така за рожден ден на барда. Смята се, че той е роден на тази дата, в която се отбелязва английският Гергьовден, през 1564-та година.

Според други (справка Wikipedia), Шекспир е роден на 26 април. Повечето биографи на Шекспир възстановяват неговия живот, без да разполагат с каквито и да е било данни.

Не се знае нито кога Шекспир започва да пише, нито кога отива в Лондон, за да поставя пиеси. Смята се, че към края на 16 век, той самият участва с някои от собствените си пиеси.

Първото издание на пиесите на Шекспир е осъществено години след смъртта му - през 1623 година. То се казва "Първо фолио". Около 200 бройки от "Първо фолио" са запазени днес във Великобритния, като всяка една от книгите е на огромна цена.

Последно копие на "Първо фолио" беше открито на шотландския остров Бют.

Oще: 400 години от смъртта на шекспир  великобритания  годишнина от смъртта на шекспир  драматург  крал лир  макбет  пиеси  писател  поет  първо фолио  сън в лятна нощ  театър  уилям шекспир  шекспир 


Още от История

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани