Щеше ли Русия да е империя, ако Новгород беше победил | webcafe.bg
Webcafe

Щеше ли Русия да е империя, ако Новгород беше победил

webcafeLifecafe, по Би Би Си
06.10.2017, 17:23 (обновена 10.10.2017, 07:30)

1 от 4 снимки Назад Напред

Паметникът на Рюрик в Новгород

Снимка: © Wikimedia Commons, Дар Ветер

Новгород - градът, който можеше да обърне руската история

Новгород се намира на 200 км на юг от Санкт Петербург по поречието на река Волхов. На пръв поглед градът е застинал в съветско време и нищо не показва, че е специален. ЖП гарата е тиха, а бетонните сгради са в неопределен цвят. Само във вътрешността на крепостта - новгородския Кремъл - можете да усетите истинската историческа стойност на това място.

Според жителите на Новгород именно там е родена Русия.

Докато Москва и Санкт Петербург спорят кой от двата града е допринесъл най-много за страната, жителите на Новгород настояват, че културата и името на Русия идват от викингите.

През IX век Новгород е преуспяващо търговско селище, което се намира на пътя между Скандинавия и Гърция. То е кипяло от живот, а търговците са си разменяли екзотични платове, метали, вина и кехлибар. Градът е известен с луксозния си хермелин, самурова кожа и кожа от бялка.

В Новгород по онова време цари беззаконие, а битките между него и съседните селища не са рядкост. В опит да установят някакъв ред, новгородчани викат могъщия викингски владетел Рюрик, за да наложи система на правосъдие. Той тръгва от Скандинавия през 862-а и установява контрол над Ладога и построява селището Холмгард в Новгород.

След неговата смърт през 879-а властта поема неговият роднина Олег,  който управлява повече от 30 години от името на сина на Рюрик, княз Игор.

Олег успява да разшири владенията като заграбва земя на север до това, което по-късно става Санкт Петербург, и на юг до Киев (на повече от 1000 км от Новгород). Той обединява славянските и финските племена, основавайки Киевска Рус.

Новгород просперира и благодарение на автономията на Киевска Рус градът е свободен да има собствена законодателна система.

Неговите лидери са избирани от народа и управляват за определен срок от време. Това се оказва първото демократично правителство в района.

Днес средновековните стени от червени тухли на новгородския Кремъл са част от световното историческо наследство на ЮНЕСКО. В сърцето на музея е Паметникът на Хилядолетието на Русия, върху който е статуята на Рюрик. Под него има статуи на Михаил Романов, Катерина Велика и други, но водещата фигура е на Рюрик.

В съвременна Русия той се е превърнал в символ, обграден с много митове. През годините се превръща в такава легенда, че съветската власт се противопоставя на това той бъде считан за основател на страната. Комунистите стигат дотам, че обявят Рюрик просто за легенда, а не е реална историческа личност.

До ден днешен според някои историци самото съществуване на Рюрик е легенда.

Но в Новгород настояват, че Рюрик е съществувал и той и роднината му Олег са в основата на руската култура.

По същото време, през което се обявява за родина на Русия, Новгород става и забележителен център за разпространение на ортодоксалното християнство. Владимир Велики, който управлява Киевска Рус от 980 до 1015-а, взима решението да обедини народа след серия от конфликти между християни и езичници.

След като праща посланици, които да проучат религиите по света, Владимир избира ортодоксалното християнство. Не след дълго започва строежът на катедралата "Света София", която в момента е най-старият храм в Русия. Неговата солидна конструкция символизира едновременно могъществото и скромността на Новгород.

Катедралата е и една от първите с обли кубета със заострен връх, които могат да се видят при някои от най-известните църкви в страната, включително московския "Василий Блажени", построен повече от 500 години след "Света София".

Ако е направил такъв значителен принос за Русия, защо тогава Новгород е изпреварван от Москва и Санкт Петербург?

Новгород не е част от Русия, докато Москва не го завладява през 1478-а. В средата на XIII век татарите нападат Киевска Рус, успяват да я превземат и заменят демократичното управление с феодално. Това води до упадък и до възход на Велико херцогство Москва.

Новгород се превръща в град-държава и става заплаха за нарастващата сила на Москва. Конфликтът между двете страни достига връхната си точка през 1471-а, когато зле организираната новгородска армия се сблъсква с московските военни сили в битката при Шалон, след която Новгород губи независимостта си, а владетелите му са заменени от московски боляри.

Според руския писател от XIX Александър Херцен ако Новгород беше завладял Москва, а не обратното, Руската империя нямаше да съществува.

Но въпреки властта на Москва влиянието на Киевска Рус обаче продължава да се усеща през годините.

Великото херцогство на Москва продължава да я нарича Рус, което между XIV и XVI век се превръща в Русия. Името се запазва и когато Петър I мести властта от Москва в Санкт Петербург.

Новгородчани не са забравили корените си. Фолклорният театър в града продължава да представя традиционни танци и музика, а новгородския исторически клуб преподава умението за боравене с оръжия от епохата на Рюрик.

Без съмнение в страна с такъв широк географски обхват произходът на руската култура ще продължи да бъде обсъждан. За тези, които живеят в Новгород, е ясно, че историята им не е плод на легенда.

Oще: велики новгород  викинг  викинги  киевска рус  москва  новгород  новгородска република  рус  русия  рюрик  санкт петербург 


Още от История

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 28.01.2014, 19:57

48 sim4o | 16.10.201706:14

Колкото и да отрича антинационалната паплач ТИТЛАТА и в момента е ЦАР.

А титлата на Кубрат е Патриций..
Дадена му е от Сената.

От къде дойдоха тези канове?
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 04.05.2014, 00:32

47 МарКом | 16.10.201702:56

Не е лошо да познаваме историята за да не я повтаряме.
Но както съм цитирал няколко пъти:
"Не гледай назад, и без това не отиваш в тази посока."
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 04.05.2014, 00:32

46 МарКом | 16.10.201702:55

TheRock: стремежа ти към истината е похвален ама по полека.
Може би не съм чел същите източници като теб но всички в България сме последствие от исторически събития и факти. Добри или лоши те са такива каквито са и четенето на документи както и интересните убеждения на някой форумен трол не ги променя.
Не искам да давам квалификации за психическото ти състояние - не съм лекар - но май-леко си хиперактивен... Много писане и то по тема никога не засягана от теб. Нищо общо с предния TheRock (или по-точно много малко общо).

Както и да е - моля просвети ни за тези документи и книги които четеш.
Просто не ни казвай как и какво да мислим. Ние изводи и сами можем да си правим.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 31.10.2012, 14:37

45 TheRock | 15.10.201720:12

Днес е дата, която потвърждава моите твърдения:
=========
На 15 октомври 1204 г. в българската столица Търново пристига делегация на римския папа, водена от кардинал Лъв. Едно доста необичайно събитие, което слага началото на най-големия успех на българската дипломация.
Всичко започва малко по–рано.

През 1199 г. Калоян получава по специален вестоносец писмо от папа Инокентий III, който желае да приеме България и нейната духовна власт в лоното на Римокатолическата църква. Владетелят ни отговаря след време, настоявайки за императорска титла за себе си и патриаршеско достойнство за търновския архиепископ.
В писмото Калоян дори твърди, че е от прочут римски род. Е, може и така да се каже, ако приемем в рамките на хипотезите, че предявява правата си като наследник на първия от Именника на българските канове Авитохол, смятан от някои за Бича Божий Атила
От историята е известно, че дъщерята на римския император Валентиниан ІІІ сама пожелава да стане съпруга на Атила, изпраща му дори годежен пръстен.
В писмото си от 1203 г. Калоян уведомява Светия отец, че е натоварил търновския архиепископ Василий с мисия до папата, „съгласно обичая” на предшествениците си:
„…царете на българите и власите -- Симеон, Петър и Самуил, прародители мои и на всички останали царе на българите...“
Това, което не се учи в училищата ни днес, е, че Калоян иска да му се признае титлата на римските императори, произлязла от фамилното име на Гай Юлий Цезар, утвърдила се като знак за легитимност на императора и правото му да властва над познатия свят. Цар е само общоприетото в онези времена българско съкращение в писмената форма на титлата Цезар.

От българските владетели по-късно тези претенции и царската титла наследява Русия, която пък след падането на Константинопол претендира да е третият Рим..
Българските господари смятат, че титлата Цезар (Caesar - лат.) им се полага по право, още повече че още кан Тервел е официално коронясан за Кесар /по гръцкото произношение/ насред Константинопол по инициатива на самия византийски император Юстиниан Носоотрязания, който с този жест му благодари за това, че с войските си го връща на престола. Кесар е византийският вариант на Цезар, според гръцкото произношение. На императорите български и през ум не им минава днешната представа за цар просто като за владетел на една държава.
http://www.faktor.bg/bg/articles/na-15-oktomvri-kaloyan-priema-delegatsiya-ot-papata-za-da-stane-tsezar-caesar-lat
=========
Четете роби!
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 31.10.2012, 14:37

44 TheRock | 15.10.201719:50

sim4o | 15.10.201719:21
Ти си социопат.
Като човек не струващ толкова колкото куршумът, който ще сложи край на мъките ти.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 28.01.2014, 19:57

43 sim4o | 15.10.201719:21

Специално ще гледам да си дойда в България за да те видя на гейпарада,Паве..

Ти ще си с най-красивата рокля,нали Паве?
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 31.10.2012, 14:37

42 TheRock | 15.10.201717:16

sim4o | 15.10.201717:04
Ти си пълен олигофрен!
Баща ти е трябвало да те хвърли на рогозката е не на майка ти в путката!
И акушерката, която е астстирала жалкото ти повяване на бял свят и тя милата има вина, просто е трябвало да ти отреже главата а тя взела че отрязала пъпната връв!
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 31.10.2012, 14:37

41 TheRock | 15.10.201717:12

sim4o | 15.10.201717:08
Ти на гей-паради ли ходиш???
Ха ха ха!!
Смотан пеерас!
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 31.10.2012, 14:37

40 TheRock | 15.10.201717:11

Ето какво е казал по въпроса Паисий Хилендарски в История Славноболгаска:
"Такъв е краят на българските царе и на тяхното славно име, що са имали изпърво, както се написа в тая историйца. Откак българите минали Дунава и се заселили в Тракия, Македония и част от Илирик, имали свое царство и самостойна държава 980години. Когато чедата Агарини и Измаилови насилили, и Бог ги пуснал да победятмного царства и кралства, тогава дошъл краят и на българското царство и то паднало под агарянска власт"
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 31.10.2012, 14:37

39 TheRock | 15.10.201717:10

sim4o | 15.10.201717:04
Ти си пълен идиот!
Кой засели черкезите в България?
КОй сключваше договори с високата порта, да се изселват българи и на тяхно място да идват черкези?
Май беше Русия, или бъркам?
Ти си безроден, прост и малограмотен роб, който чете само какво е написано на тоалетната хартия докато клечи в тоалетната.
   

оценка

+0 -0