Расист ли е бил Айнщайн? | webcafe.bg
Webcafe

Расист ли е бил Айнщайн?

webcafeLifecafe
14.06.2018, 11:57 (обновена 16.06.2018, 10:57)
Албърт Айнщайн

Снимка: © Wikipedia

Нови дневници на учения повдигат въпроси за възгледите му

Освен с постиженията си в областта на физиката, Айнщайн остава в историята като защитник на човешките права. Ново издание с неговите пътни дневници обаче го показва по-скоро като расист и ксенофоб, отколкото като човека, който казва, че "расизмът е болестта на белите хора".

Дневниците са писани в периода между октомври 1922-а и март 1923-а по време на пътуването на учения в Африка, Азия и Близкия Изток.

Айнщайн потегля от Испания и първата му дестинация е Порт Саид в Египет. В дневника си той пише, че още при самото му пристигане в пристанищния град е наобиколен от "араби с всевъзможен тен на кожата", които му се сторили като "изскочили от ада". Физикът допълва, че хората на пристанището са мръсни и до един приличат на бандити.

Впечатленията му за Коломбо в Цейлон (сегашна Шри Ланка) не са много по-различни. Записките на Айнщайн посочват, че населението живее в невероятна мръсотия и отвратителна миризма, която се носи навсякъде.

Начинът им на живот от своя страна едновременно го отвращава и озадачава, тъй като жителите се ръководят от идеята да вършат много малко и да очакват много малко.

Но най-шокиращи и крайни са думите му за Китай и китайците.

Ученият не е в състояние да разбере какво фатално привличане изпитват китайските мъже към жените в страната, след като той самият намира твърде малко разлики във външния вид на двата пола. Още повече, че благодарение на въпросното непреодолимо привличане китайците по това време имат твърде много деца.

Виждайки с каква скорост се разраства китайският народ, Айнщайн пише, че се плаши и че ще "бъде жалко, ако тези китайци задминат другите раси".

Подобна перспектива е натъжавала и ужасявала учения, според когото китайците са "тъп, подобен на стадо народ, който напомня повече на автомати, отколкото на истински хора". В очите му китайските деца изглеждат "глупави и бездушни".

Той не пропуска и друга особеност от китайската култура - начина на хранене.

В дневниците си Айнщайн описва, че вместо да седят около масата по време на ядене, китайците "клечат така, както европейците го правят, когато се облекчават в гората".

Думите му за японците обаче до голяма степен са в контраст с тези за Китай. Коментарите му за Япония и нейното население са почти изцяло позитивни, въпреки че и там се срещат критики.

Според Айнщайн японците са скромни, спретнати и благоприлични хора, които въпреки това са много привлекателни. Освен това ги определя като "чисти души, каквито не могат да бъдат срещнати никъде другаде по света".

Все пак му прави впечатление, че японците нямат почти никакви "интелектуални нужди".

На пръв поглед записките на учения повдигат много въпроси относно възприятията му за различните култури и раси.

Но е важно да се отбележи, че той не е писал дневниците си с идеята, че те някога ще бъдат публикувани. На техните страници е споделял своите лични впечатления, предназначени за него и за близките му като своеобразни мемоари за пътешествията му.

Големият поврат в начина на мислене и възгледите му се случва, след като през 1933-а, наблюдавайки възхода на Адолф Хитлер и нацистката партия, Айнщайн емигрира в САЩ. Той е от еврейски произход и изведнъж сам се оказва част от общност, която мнозина смятат за "втора категория хора".

В Америка е неприятно изненадан от отделните училища и кина за бели и за чернокожи. Това го подтиква да се присъедини към Националната асоциация за напредък на цветнокожите и да стане един от гласовете срещу сегрегацията.

Освен това ученият вижда много прилики между начина, по който евреите биват преследвани в Германия, и отношението към чернокожите в САЩ.

Това е и причината по време на паметна негова реч през 1946-а в университета "Линкълн" в Пенсилвания, известен с чернокожите си студенти, да каже, че "расизмът е болестта на белите хора".

Затова и до ден-днешен Айнщайн е определян като ревностен защитник на човешките права.

Колкото до дневниците, които сега виждат бял свят, в контекста на XXI-ви век може и да хвърлят сянка върху репутацията му, но трябва да е ясно, че той пише тези думи далеч преди да изпита на собствен гръб дискриминацията и да стане свидетел на чудовищно нехуманно отношение - и в родината си, и зад граница.

Реакциите на самите китайци към публикуваните записки, изненадващо или не, са по-скоро благосклонни.

Дневниците станаха една от най-обсъжданите теми в китайската социална платформа на Weibo, където потребителите се обединяват от мнението, че в описания от Айнщайн период действително огромни региони от страната са били много бедни. Един потребител допълва, че децата са умирали на много ранна възраст и по тази причина семействата са имали по много деца.

Почти всички коментирали твърдят, че Китай действително е преминал през трудни времена на бедност и глад, в които голяма част от населението е било неграмотно, така че физикът просто е описал това, което е видял.

Oще: айнщайн  алберт айнщайн  дневници  дневниците на айнщайн  евреи  китай  пътни дневници  шри ланка  япония 


Още от История

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 20.06.2018, 04:29

7 heavymetalman | 20.06.201807:16

нищо подобно свят чиляк е бил китарист бам! бам!
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 11.10.2016, 10:21

6 BaronVino | 14.06.201820:08

Расист е според захаросано завишените "идеали" на новото време.
Време, в което и Рей Чарлс ще обвинят в сексуален тормоз чрез похотливи "погледи".
Просто е описвал безпристрастно това което наблюдава. Фактите такива каквито са! Толкова ли е трудно да се приеме в днешно време? Еми уви да! Няма медия която да следва това толкова просто правило. На земята има невероятно бедни, миризливи, места и местно население което ги населява.
Преди няколко седмици бях в Танжер. Зад лъскавите и богаташки квартали в Нов Танжер, се крие цигания и мръсотия на която и наш роден бай мангал може да се погнуси.
   

оценка

+4 -0

Регистриран на: 08.07.2015, 15:05

5 e-mil | 14.06.201819:59

dedo adji | 14.06.2018 14:44
"И защо тия записки, непредназначени за публикуване, се вадят сега, след близо 100г."

Не ги вадят нарочно сега. Част са от голям проект на Калтек и Принстън за публикация на целия му архив, който проект почна преди 30 години. Като естествено започнаха хронологично и затова чак сега стигат до това пътешествие. Но не е необичайно да се публикуват дневници и лична кореспонденция на известни, отдавна умрели хора.
То даже не е новина - виж че пише "ново издание", а не първо издание!

А това с расизма е най-обикновена тъпа журналистическа кука за грабване на вниманието. Те не се интересуват от съдържанието на дневниците. Просто са извадили отделни изречения за да сътворят скандална новина. Както се вижда дори са сгрешили пътешествието - Анщайн не тръгва от Испания, а завършва пътуването там. Първата му дестинация е в Далечния изток на път за тур от лекции в Япония.

Впрочем предишни публикации на негови писма говорят за обратното. Чел съм писмо от 20-те години, в което той казва, че ако евреите и арабите не могат да живеят заедно, значи не са научили нищо за 2000 години страдания и евреите заслужават всичко, което им се случва. По това време Хитлер е още опозиционен лидер, без изгледи да влезе във властта, така че повратът в мисленето на Айнщайн също не е това, което ти представят журналята.

Което обяснява защо по-малко от половината българи имат доверие на новините. Смее се
https://www.webcafe.bg/id_866178596
   

оценка

+2 -0

Регистриран на: 03.03.2015, 17:06

4 bludniq_sin | 14.06.201819:42

"Но е важно да се отбележи, че той не е писал дневниците си с идеята, че те някога ще бъдат публикувани." Интересно - ако изобщо приемем, че това на айнщайн е расизъм (а то според мен изобщо не е това) защо е по-различно дали си е бил расист тайно или е бил отявлен расист? Приемаме, че е ок да мразим черните сред родата на маса вкъщи, но не е ок да ги мразим открито? Приемаме, че няма да призовава за ККК и клади (т.е няма да извършва престъпление).
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 31.10.2012, 14:37

3 TheRock | 14.06.201818:46

Прав е бил Айнщайн!
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 07.04.2014, 19:50

2 dedo adji | 14.06.201814:44

И какво толкова шокиращя виждат някои в дневниците на Айнщайн? И защо тия записки, непредназначени за публикуване, се вадят сега, след близо 100г. Нищо необикновено за впечатленията на цивилизован европеец от тогавашния близък, среден и далечен изток.
Около суецкия канал и досега тия, с които пътешественикът влиза в контакт не само приличат а и СА разбойници и измамници. Само дето в наше време са захвърлили (не всички) арабските джубета и са надянали европейски дрехи, някой даже са къпани. В Коломбо не съм ходил, но в съседна Индия много пъти съм бил доволен, че вследствие на хронична хрема в детството, носът ми е почти запушен. И пак съм усещал миризми и в скъпи, стерилни хотели. В Китай през 20-те хилядолетната китайска култура е била затворена зад стените на забранените градове а пред погледа на европееца се изправяла отвратителна мизерия, способна да оскоти всеки. За контраст Япония, където секъпят всеки ден столетия преди европейците и през 20-те имат вече модерна държава с образована и целеустремена нация.
Повтарям, това са лични записки, непредназначени за публикуване, даже и за четене от други. Когато вижда дискриминация Айнщайн не се поколебава да говори и действа срещу нея.
Но, както казват, никой не е герой за слугата си. Не защото героят не е герой а защото слугата си е слуга.
   

оценка

+2 -0

Регистриран на: 11.05.2010, 18:26

1 Крив Макарон | 14.06.201814:43

Убеден съм, че Айнщайн описва своите наблюдения без да внушава идеи за превъзходство на бялата раса. Само по себи едно впечатление, било то и негативно за друг народ или етнос не е потвърждава тезата, че това се дължи на идентификация с доминираща раса.
Много хора свикнали на по-затворена среда когато попаднат в непозната обстановка реагират отбранително; т.е. критично. Докато убеждението, че си част от господстваща раса не се изразява в критичност, а като подвеждат "подхората" към подчинение. Това е огромна разлика, и не може двете неща да се слагат под общ знаменател.
   

оценка

+0 -0