Детегледачка, параван за любовни завоевания, сервитьорка, организатор, оратор, перфектен лъжец и десетки други са ролите, в които влиза перфектната секретарка | webcafe.bg
Webcafe

Момичета за всичко

Мария Господинова
01.09.2010, 12:39 (обновена 01.09.2010, 15:25)
секретарки

Снимка: © Simotti.com

Детегледачка, параван за любовни завоевания, сервитьорка, организатор, оратор, перфектен лъжец и десетки други са ролите, в които влиза перфектната секретарка

"Моля, заповядайте на трети етап от интервюто - детектор на лъжата!". Така казали на моя приятелка, когато кандидатствала за секретарска позиция.

Оказва се, че за една от най-търсените професии има доста шантави изисквания. Нищо чудно, след като секретарката, офис мениджърът или офис координаторът (които в повечето случаи се оказват едно и също или изключително сходни длъжности) е ключов служител в компанията.

Секретарката е близо до шефа - на метър или десет, няма значение, но е винаги в час със случващото се около него. Тя трябва да разбира от хиляди работи - и да му асистира в още хиляди други.

Все се чудя защо за тази позиция се избират предимно жени. Независимо дали са като "Грозната Бети" или мацки. Явно жената по натура е по-изпълнителна и емпатична. А и умее да върши по няколко неща едновременно - дори когато не й влизат в работата.

Една позната беше ходила на интервю, в края на което я помолили да нарисува детска къщичка с полянка. На учудения й въпрос "Защо?", се оказало , че в "длъжностната й характеристика" от време на време влизало да се занимава с 5-годишните близнаци на шефа, които често посещавали татко си в офиса.

Друг случай, заслужаващ внимание по темата е, когато приятелка кандидатства за същата позиция и потенциалният й шеф започнал да я разпитва какви дрехи носи, какви парфюми обича и какви подаръци харесва.

Смутена, че ще я сваля, тя започнала да мънка леко, докато мъжът не й обяснил. Той имал 2 любовници - и съпруга, и се налагало тя да обгрижва и тях с повод и без повод, така че неговият личен живот да протича без бурни емоции и без трите дами да разбират една за друга.

Детегледачка, параван за любовни завоевания, сервитьорка, организатор, оратор, перфектен лъжец и десетки други са ролите, в които влиза перфектната секретарка.

Тук в България положенията са две, за да се впишеш в професията - или да не ставаш за нищо, или да си мултифункционална личност с познания във всичко. Това обаче едва ли може да се разбере от детектор на лъжата. 

Приятелка разказваше как минала три интервюта за длъжност във фирма в сферата на хазарта. След първото стандартно - с общи въпроси, й се обадил мистериозен глас и я пратили на друго място за среща с по-високопоставено лице. Минавайки второто, след няколко дни отново й звъннали от друг номер за същата компания и я пратили на майната си, локално погледнато - за да се подложи на детектор на лъжата.

Съоръжението се намирало в сграда в ремонт и шумовете смущавали апаратурата почти колкото отговорите и на моята приятелка. Поредното обаждане било с думите: "Съжаляваме, за наша всеобща изненада вие не издържахте детектора на лъжата!" Моята приятелка полюбопитствала все пак каква сума е изпуснала след тази какафония, псувайки се предварително наум. "500 лева заплата", бил лаконичният отговор.

По дяволите - три интервюта, от които последното с екстри, за пет стотака й се видяло направо смешно и затворила на секундата телефона.

Сега работи офис мениджър. Разправя се само с инфантилния си шеф, който е сложил на плещите й координацията и комуникацията на петте си фирми, което не фигурирало отначало в делничните й задължения.

Май детекторът на лъжата трябва да се прилага на шефовете, а не на бъдещите служители.

Защото едно обещават, а почти винаги накрая действителността е друга.


Още от Masters of Sex

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 26.08.2010, 13:33

4 Kiril Atanasov | 03.09.201015:46

Абе не само за тях е трудно. Преди около година кандидатствах за работа като офис асистент, като там ясно беше посочено, че търсят мъж? Доста се позачудих, но все пак пуснах cv-то. Отивам на интервю и там една жена на около 30 ме посреща. Много хубаво начало за интервю - кафе бисквитки (пък аз такива неща никога не отказвам Усмивка ) и се почва с въпросите. Установи тя, че нещата дето ги пише в биографията ми са си истина и не съм си съчинявал и се започна с "по-така" по нейните думи въпроси. Какво ми било мнението за изневярата, ходя ли на фитнес (не с какви дейности си запълвам свободното време) и т.н.. В този моменти ми светна червената лампичка. Накрая се оказа, че женицата е собственичка на фирмата и си търсела някой, който хем ще й върши работа в офиса, хем и ще й "разнообразява" работното ежедневие. По принцип нали няма срамна работа, ама айде сеа чак пък за 600лв - е не сме толкова еФтини Усмивка А и не обичам командировки извън страната Neutral
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 25.08.2010, 11:18

3 boris | 02.09.201008:40

обява за работа:

Ако вие сте млада, амбициозна, с привлекателна външност, имате висше образование, добри комуникативни умения, владеете френски език и умеете да работите с клиенти, то тогава .......Ебете си майката! На нас ни трябва стругар!
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 28.08.2010, 13:10

2 Georgo D' Tomazi | 01.09.201018:13

търсим секретарка с перфектен език и комуникационни умения, да може да работи в екип. преди да ни изпратите каквото и да било, направете един прост тест. застанете пред затворената врата на спалнята си топлес, вдигнете двете си ръце, сключете пръсти зад тила си. пристъпяйте бавно напред. ако лактите ви са първото което докосне вратата, НЕ СТЕ ЗА НАС.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 25.08.2010, 11:18

1 boris | 01.09.201015:40

на жените все някой друг им е виновен.
   

оценка

+0 -0