"Мъжки" майки | webcafe.bg
Webcafe

"Мъжки" майки

Жана Душкова
21.10.2011, 15:00 (обновена 23.10.2011, 09:10)
майка и син

Снимка: © Getty Images

Все ми се струва, че такива странности съпътстват много повече отношенията майка и син, отколкото баща и дъщеря

Това, което ще прочетете, се отнася за определен тип майки на момчета. Такива, които не съумяват да погледнат на тях като на мъже.

Мъж на 31 години. Не излиза никъде, защото майка му не му дава. Доводите - дружал с неподходящи момчета, които пушели и употребявали алкохол - и момичета. Мъжът напуска апартамента в много редки случаи - след молби и увещания, че няма да прави нередни неща. И след няколко часово изчакване дали мама ще се съгласи. Понякога мама се съгласява, но в повечето случаи - не.

Светът е пълен с какви ли не истории, отнасящи се до семейните връзки. Все ми се струва, че такива странности съпътстват много повече отношенията майка и син, отколкото баща и дъщеря.

Не мога да проумея толкова ли е трудно да осъзнаеш, че синът ти вече е пораснал. Въпросният 31-годишен мъж е девствен. През 2011-а! Вероятно и такъв ще си остане още дълго. А след като майка му си отиде, ще отвори вратата, ще вдиша свободно въздух и... ще се чуди какво да прави с него.

Когато сутрин пътувам към работа, обичам да слушам разговорите на хората. Наскоро две жени коментираха свекървите си - как и двете научили синовете си на едни и същи номера. "Почивай си, мама е тук, тя ще сготви, тя ще оправи, ти си почивай!". И мъжете - волно или неволно - прилагат тази техника в новото си семейство. Или поне опитват, защото невинаги им се получава.

Да си призная, не виня мъжете за това, че разделят работата на мъжка и женска. За това че голяма част от тях не могат да готвят. За това, че смятат възпитанието на децата за женска отговорност. За това, че са убедени, че след работа на тях им се полага повече почивка, отколкото на жената.

Това е схемата, с която са закърмени, с която са възпитани и с коята са израсли. Дори не смятам, че е номер към собствената им жена - просто смятат, че така е редно.

Двете жени от подслушания разговор ахкаха как тъщите им прилагат едни и същи похвати, все едно са ходили на едно и също обучение. И наистина, "мъжките майки" са особен тип хора.

Те така и не успяват да харесат истински избраниците на синовете си: "Можеше и да е по-добра, мила и смирена." Така и не признават, че снахата прави по-вкусно телешко варено от тях. Не успяват да осъзнаят, че след като имат семейство, е редно приоритетите на синовете им да се променят (невинаги в тяхна полза).

Номерата на майките са много и разностранни. В повечето случаи синовете дори не ги забелязват, защото всичко е завоалирано в чистата майчина обич. От получаване на мнима криза с цел привличане на вниманието, до директното "или тя, или аз".

От неволното говорене в единствено число пред избраницата ("Отслабнал си! Не се ли грижиш за себе си? Утре ще ти направя супичка...") до "Колко трудно те родих! Рискувах живота си заради теб!"

Трудно е да имаш връзка с такъв мъж. Не може да му кажеш директно, че майка му го манипулира, тъй като "тя само ме съветва, защото ме обича истински". Невъзможно е да се конкурираш с майчините сълзи (макар и леко отиграни). Сълзите на майката късат сърцето на мъжа по начин, по който никоя жена не може да въздейства. И майките знаят това.

Истината е, че всяка майка знае слабото място на детето си. Въпросът е дали е редно да се възползва от това.

Мисля, че от една определена възраст нататък е много по-здравословно жената да се обърне към себе си (защото до този момент не го е правила). Да си подари спокойствие, да си намери хоби. Да осъзнае, че е взела своите решения и да остави децата си да правят своите грешки.

Сигурно е много приятно и уютно да живееш в сянката на жертва-страдалец, но това не те прави по-добър родител.

Искрено съжалявам синовете на "мъжките майки". И искрено се радвам, че не съм попадала на най-ярките жертви на "майчината любов".

Oще: майки  синове 


Още от Masters of Sex

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 01.07.2011, 15:53

35 KingoftheROAD | 25.10.201120:32

Mariana Murtazova Може и няколко обици без проблем Много щастлив

Реднеците имат и жени в армията си даже и в Афганистан. Просто искам да видя, докъде може да стигне криворазбраната "яманципация" и "мудьерният фьеминизум", докато накрая уври че все пак има неща които не са както на филмите, и ако случайно пък имат късмета да възпитават синове, да знаят на какво да ги научат Много щастлив А колко то до "сълзите проляти над сбъднати желания" на мен рядко ми се е случвало, поне до момента... Чуди се Усмивка
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 23.12.2010, 21:00

34 Mariana Murtazova | 25.10.201118:23

"Най-много сълзи са проляти над сбъднати желания!" Майка Тереза
Кинг, това да ти е за обеца на ухото!
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 01.07.2011, 15:53

33 KingoftheROAD | 25.10.201113:52

Много щастлив Те и без друго се увеличават с тоя върлуващ "феминизъм" по нашите земи Смее се
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 13.01.2011, 14:17

32 lele male | 25.10.201112:16

@31 Кинг, внимавай какво си пожелаваш... Намига Защото това стане ли... ами не знам защо, но имам чувството, че лезбийките ще се увеличат... Смее се
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 01.07.2011, 15:53

31 KingoftheROAD | 25.10.201109:16

Аз пък искам да въведат военна служба и за жените. Палав Много щастлив Смее се 3-4 месеца са предостатъчни, и под командването на някоя стара мома, феминистка, и недотакована. Та да им пийне соса на жените с тъпи заповеди, които са длъжни по устав да изпълняват, а после ако оцелеят да се жалват по канален ред. Една кашишка тактика на къра, дори и само с калашника на рамо няколко пъти подред. Тогава и само тогава че се научат малко от малко на цивилизация Усмивка Много щастлив
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 27.04.2011, 13:15

30 sake | 24.10.201110:58

Може би,трябва да се върне задължителната военна служба,за да бъдат окачествени момчетата като :"пригоден","непригоден"и "относително пригоден".Защо пък не и специална комисия "по направление женитба". Много щастлив Много щастлив Много щастлив
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 13.01.2011, 14:17

29 lele male | 24.10.201110:35

@ Роуан - както винаги в десятката! Намига
Само относно: "...ммм с две думи бих казал, че са непригодни за създаване на семейство на този етап от живота си." - бих казала, че вече НИКОГА не са пригодни за създаване на семейство! А ако случайно успеят да създадат връзка, след кончината на "маминка", то това ще е връзка с жена тип "маминка", която да диктува всяка стъпка в живота им по-нататък...
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 02.09.2010, 17:28

28 Rowan | 24.10.201106:52

Те това Уебкайвето са решили да ме уморят посредством "задавяне с кафе" рано сутринта... Деа и казуса дето мятат.

Гледам обаче, някои коментиращи го избиват на психология... ъъъ да, онова в края на статията се нарича "вменяване на вина". Така лесно употребяваните от родителите с цел манипулация на детската психика за послушание с фрази от рода: "Ти ще ме вкараш в гроба", "Ние от залъка си отделяхме да се изучиш, пък ти си развяваш байрака", "Какво искаш, да направя инфаркт" и т.н., от една страна имат ефекта който целят (да накарат детето да се държи по някакъв начин или да прави неща, карайки го да се чувства задължено и виновно пред родителите си), но от друга му набиват жестоки комплекси. Порасналите "деца" от такива семейства се чувстват задължени на родителите си и после цял живот се стараят да изплатят дълга си, да изкупят вината си. А родителите ползващи похвата лесно привикват на вкуса на подчиняването чрез чувсството за вина и в по-късен етап го ползват за да си изпросят внимание и привилегировано отношение.

За другото, живеенето с родителите след определена възраст на отрочето от "мъжки"(умишлено в кавички) пол... ммм с две думи бих казал, че са непригодни за създаване на семейство на този етап от живота си. Ами те си имат семейства - "мама, тате и аз", на тях не им трябва жена, а заместител на мама (да пере, чисти и готви) и тате (да плаща сметките и да пълни хладилника), честито на печелившите жени натресли се на подобен елемент - три в едно ще го играят. Отделно дето въпросните елементи не са се научили да поемат отговорност, то маминото не може да поеме такава за себе си, да не говорим за друг човек. Ама заплаите били ниски - наемите високи... Има ли желание - има начин. Няма ли желание - има оправдания. А е мацки, що се занимавате с лузъри?
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 15.09.2011, 21:28

27 Лудколю Деликолев | 23.10.201114:35

Аз па като дойде тъщата, нарочно ставам най-големио деребей. Така де, ако при две жени вкъщи почна да помагам, значи имам много лошо мнение за домакинските им способности. Не искам да обиждам тъщата по този начин.
А човек требе да се научи да дава лабаво на майка си преди 16-годишна възраст. След това отношенията се институционализират и става все по-трудно да и кажеш: "Не ме занимавай с глупости, ма мамо, синът ти отива да се напие като свинкя и да гони женки като разгонен нерез". Лошо е когато свекърва и снаха вземат да се съюзяват против мъжот - направо е кауза пердута да влизаш във вербален спор, най-добре да се затвориш като изолиран психопат в някое помещение.
И е апцолютно верно, че бабите и дядовците кътат внучетата повече от децата си. Аз като си спомня що тупан съм изял от нашите, а сега като му се одзверя на някое от чаветата жив ще ме изядат, брях!
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 01.11.2010, 16:52

26 Thea Atanasova | 23.10.201112:36

@Rose Mary простих и аз на женицата, няма как... Смее се А иначе си е вярно, че те си обичат внучето повече от всичко.
   

оценка

+0 -0