Доволна съм. А вие? | webcafe.bg
Webcafe

Доволна съм. А вие?

Николета Бонева Ховрин
25.01.2012, 16:28 (обновена 27.01.2012, 11:09)
писачи, журналисти, писане

Снимка: © Getty Images

Mомичетата на моята възраст зад граница могат само да мечтаят за това. Защото те никога не са говорили на толкова много хора, до които аз стигам всеки ден

Аз съм щастлива, че живея и работя в България. Честно, доволна съм. Не, не съм ничия дъщеря, нямам мастит любовник и не, нямам пари.

На 26 години съм и имам толкова пари колкото изкарам - не с тялото си, а с главата си. И ми писна всички да се оплакват, че интелектуалният труд не се заплаща.

Да, не е особено подредено, но ако на вас ви трябва категоричен ред, за да покажете това, на което сте способни, значи е трябвало да се родите няколко века по-рано. Тогава нямаше да ви платят. Щяха да ви изгорят на клада.

Който иска и може да работи, няма да остане без работа и поле за изява. При това ще има възможността да диктува своите условия. Дори без да има нужния ценз за това.

Искате ред? Ето как се случват нещата с ред:

Когато все още незавършила висшето си образование подготвях документи на консорциум за кандидатстване по обществена поръчка за финансиране от Европейския съюз, се оказа, че има хора, които биха могли да я изпълнят, но не могат да го докажат.

Поръчката беше за комуникиране на един проект, съответно нуждата беше от рекламисти, PR-и и маркетолози. Изискването на уважаемия ЕС беше съответното образование, придружено с 5 до 15 години стаж по специалността. Европейският съюз не ти казва "нищо, ти имаш потенциал, аз вярвам в теб, ще ти дам възможност". ЕС казва "сори, пич, нямаш квалификация да правиш това, което искаш".

В една нормална по вашите критерии държава те приемат трудно в един университет и той струва скъпо. След това го завършваш още по-трудно. Следват години стаж, нископлатена  специализация в космополитни корпорации, които после могат да те изхвърлят. И там не работиш от 8 до 5 с един час обедна почивка и по няколко кафета междувременно, придружени с кутия цигари.

Там си щастлив, че работиш 16-18 часа на ден със заробващата амбиция, че биха могли да те изберат между стотиците хиляди желаещи твоето място. Там 21-годишните говорят 5 езика, защото иначе системата не би ги допуснала дори на първо интервю. Нищо че са симпатични.

Колко от вас работят това, което са завършили? Колко ви струваше да го завършите? Учихте ли въобще? Не се оплаквайте, че ви плащат малко - извън границите на тази страна никой не би ви платил въобще, защото никой не би ви допуснал да припарите до подобна работа. Защото не сте компетентни за нея.

Както и аз. Получавам писма на хора, които ми благодарят и на хора. които ме псуват. Те ги изпращат до мен, едно 26-годишно момиче, което се издържа с писане. Писане на реклами, писане на сценарии за телевизия и събития, писане на текстове за онлайн медии, писане на текстове за печатни медии, писане на текстове за песни.

Понякога спя през вечер, понякога не спя с дни, понякога пътувам със седмици. Но съм намерила начин. И знам, че ако искам да кажа нещо, то ще стигне до хората, поне по един от всичките тези канали. И също така знам, че момичетата на моята възраст зад граница могат само да мечтаят за това. Защото те никога не са говорили на толкова много хора, до които аз стигам всеки ден.

Има възможности. Но спрете да гледате в чуждата чиния, а погледнете какво има на масата -  в България.

От друга страна

Oще: пари  работа  стаж 


Още от Masters of Sex

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 20.07.2011, 13:48

154 Olga Gurska | 10.10.201217:57

Винаги съм се питала: Защо хората стават заядливи и агресивни, когато срещнат някой щастлив и удовлетворен човек? Толкова ли е трудно да приемеш щастието на другия и да се порадваш за него? Защо трябва да се позволява на завистта и злобата, да мачка този, който се чувства добре? Е... май се досещам, сигурно защото всичко в България е на схемата: “На Вуте да му е зле..“
Споделям мнението за писането, защото и аз това правя и съм доволна! Също така споделям мнението на авторката и за това, че когато човек има ум, талант и Бог в сърцето си, никога няма да остане гладен и бос. Всеки има някакви заложени ресурси, въпросът е да ги използва.
Има едно изречение, за което аз лично се сещам в моментите, когато ми идва да пусна негатив по адрес на някой или нещо: Ако не казваш добро, по-добре не говори...
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 25.08.2012, 16:52

153 Кованджиев | 25.08.201217:08

Можеш да си доволен навсякъде трябва само да го поискаш наистина и не трябва да си казваш (наум)или гласно все тая."Няма да се получи или няма да стане".Няма такова нещо,всичко е възможно и не зависи колко е голямо за тая работа размера няма значение.
Дайте свобода на въображението си,за него няма граници и разстояния.
Знанието е ограничено.
Алберт Айнщайн. Смее се
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 03.10.2011, 18:45

152 Ben Dover | 21.06.201217:36

Хм,днес не съм писал в Кафето.Брех тая пуста работа.
Случайно мернах статията днес.Викам си:супер,най-накрая нещо позитивно.Изчетох я.Готина такава,разпускаща.И после...супер саднес.Мноо се натоварих,копеле.Как е възможно да се излее толкова смрад неземна по един човек,който просто се е опитал да ви даде малко позитивизъм?Грозна гледка,братче....блях!
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 13.01.2011, 14:17

151 lele male | 21.06.201210:01

Смее се Явно ви липсва Ховрин, след като "прелиствате" кафето и с носталгия четете статиите й... Смее се
И на мен ми липсва... Да извикаме дружно - Хооврин! Хооврин! Много щастлив
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 20.03.2012, 12:28

150 Mr Norris | 21.06.201208:54

"Там си щастлив, че работиш 16-18 часа на ден със заробващата амбиция, че биха могли да те изберат между стотиците хиляди желаещи твоето място. Там 21-годишните говорят 5 езика,"
Хахахах... гоУем смех е тая Ховрин. Смее се Смее се Смее се
Къде е това "там"?!? Аааа... някъде в Европа-та....
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 04.11.2010, 13:42

149 Mile Manolov | 21.06.201205:08

то и свинята си е доволна у кочината.... доволството е голема раота muhihihihi
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 10.11.2010, 20:25

148 Боби Перу | 21.06.201204:05

„Авторката“-Ти си едно болно,глупаво момиче.Бих те съжалил,ако нямаше други,по-достойни за съжаление. Стрелка
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 15.08.2011, 23:30

147 Radelen | 13.05.201219:39

Сестро, за едно със сигурност не си права - че тук в БГ интелектуалния труд се заплаща! Ще си позволя да те цитирам:

"... едно 26-годишно момиче, което се издържа с писане. Писане на реклами, писане на сценарии за телевизия и събития, писане на текстове за онлайн медии, писане на текстове за печатни медии, писане на текстове за песни."

Като ти чета статиите ми става ясно защо си доволна - ми ти просто не се занимаваш с интелектуален труд... Намига
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 04.04.2012, 17:08

146 Diane Lane | 06.04.201215:22

Е, видяхте ли какво направихте с вашите коментари? Отказахте момичето да пише! А така хубаво беше набрала скорост, че си и вярваше колко е умна. Е, не чак дотам, че да отговори на някой от многобройните коментари под "статията" и. Запази високомерно мълчание, един вид, над тия неща съм и оставям плебса да се боричка, там долу.
И все пак, изкушавам се и аз да коментирам написаното, не знам точно как да го определя, защото статия то не е. Но, затова пък, е едно потвърждение на максимата за кръга на познанието - колкото по-малък е той, толкова е по-голямо незнанието и толкова по-малко осъзнаването за него (колкото повече научавам, толкова повече знам, че не знам. и обратното.) Та, застанала е госпожица Хорвин в средата на своя мъничък кръг на познание и не можейки да осъзнае колко много не знае, се провикнала като мишката, та съборила планината. Била self-made, твърди, пишела сценарии (любопитна съм да прочета един), нямала любовник (дали), не използвала тялото си (тук не съм съгласна, макар и само с външност, използва го, иначе защо ще слага толкова грим). Но както и да е, забавно е написаното, че още като студентка (сигурно в някой вьидающий университет) подготвяла документи за обществени поръчки и ударила на камък, защото лошия ЕС поставил условия за опит в нужната област. Ами, мило момиче, те са поставени точно заради такива като теб. (Това ми напомня една случка, разиграла се през мандата на синьото правителство в парламента: На възмущението на г-жа Бокова, че се извършва чистка във Външно министерство и покрай мокрото ще изгори и сухото, Иван Костов беше принуден да и отговори така, че да го разбере - Ама Вие сте сухото, госпожо Бокова, Вие! )
Та, г-це Ховрин, вие сте тези, които не ставате. Тя и Моника-Янова-Йосифова-Станишева си мисли, че сама се е създала и трябва винаги да печели поръчки, но така ли е? Разширете кръгозора си, ако обичате, и по-малко раздавайте квалификации. Ще ви е от полза. Останалото е казано от форума.
Накрая, ако ми позволи Арсен Люпен, с когото по принцип съм съгласна, Светлин Русев е престъпник, замесен в смъртта на един от нашите алпинисти. Освен това, е отговорен за задушаването на свободното творчество, узурпатор на Съюза на художниците, който създаде мафиотски кръг около себе си и пречеше на всеки извън този кръг. Той наложи измислени от самия него критерии за изкуство, рисувайки еднообразни изпити лица, като не се посвени да изрисува църквата в Рупите извън всякакъв канон. Но това, както се казва, е друга бира.
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 12.01.2011, 17:43

145 Voin | 07.02.201217:26

Описание и
Изисквания: Фирма Алфасин набира софтуерни специалисти, които трябва имат опит в следното:


• Владеене на Корейски и Китайски език.
• Java, C#, Perl, SQL, HTML, JavaScript
• Java, C#, Perl, SQL, HTML, JavaScript
• jBase, T24, Oracle, SQL Server
• Доказан опит във всички фази на софтуерното разработване
• Scrum master
• Advanced T-SQL PL/SQL knowledge
• Mobile developer - J2ME, Android OS, iOS
• VisualBasic, C++, Delphi
Месторабота: София / България
Заплата: от 700 до 800 BGN (Бруто)

http://www.jobs.bg/f1349514

Кой спомена за 3/4 хиляди заплати... Беси, срамно е, че аз взимам двойно и отгоре за да мия чинии и да не знам език... Не е нормално просто.
   

оценка

+0 -0