Пет стъпки на късането | webcafe.bg
Webcafe

Пет стъпки на късането

Николета Бонева Ховрин
25.07.2011, 13:01 (обновена 25.07.2011, 13:10)
сърце, любов

„Ти не искаш да се броиш за нас? На теб не ти пука за мен! Ти не нормална, след всичко което ни се случи?!„ - остави го да си излее гнева, да си каже всичко, което му идва отвътре - така е честно

Когато късаш, ти си лошият. Няма вариант, в който това е приятно за другия. Приеми го, преодолей го и спазвай няколко прости правила, които макар и в момента да изглеждат леко жестоки, в дългосрочен план (както твърдят, че е полезно да се мисли) се изплащат както за теб, така и за него.

Решението

Знаем го онова положение "иди ми, дойди ми", всички сме минали от там - не говорим за него. За да се изправите очи в очи с човек, с когото сте изживели няколко години, но просто всичко "вече не е същото", и с когото сте прекарали няколко невероятни оргазма, но вече "искам да си останем само приятели", има едно основно златно правило - наистина да сте решили да сложите край.

Иначе ще се оплетете и вие, може да дадете напразни надежди, може той да ви убеди да пробвате пак, при положение че вие знаете, че няма смисъл да пробвате пак... В крайна сметка някой ще реве. Колкото по-рано, толкова по-добре - ще има повече време да пробва пак. Но с друг.

Мястото

Когато все пак решението вече е взето, идва време за следващата стъпка - да му кажеш. Как? Ако няма особен повод за раздялата в стил „защо си пишеш всяка вечер с най-добрата ми приятелка" или „не ми е приятно да ме ме удряш в ръба на масата"... най-добрият вариант е да се видите лично.

Направи уговорка за през деня, нощта крие опасност пиян и влюбен мъж да замеря прозореца ти с бутилки пред смаяните погледи на съседите. Избери обществено място, където няма да му се отдаде възможност да вдигне скандал или да опита интимност без твое позволение.

Имай план за след срещата, за да не може да те изпрати до вас или да каже „аз само ще повървя с теб.". Не сядай до него, а срещу погледа му, за да може да не те докосва, освен ако не прецениш, че е удачно, и за да можеш да си тръгнеш по всяко време, без мъжка ръка да стегне китката ти.

Подготовката

Повтаряй си, че така или иначе ще боли, няма как да стане по-зле. Важното е ти да се опазиш с минимални щети по неговия фронт, все пак ти си по-важна. Затова си подготви теза - рефрен: „Аз искам да се разделим защото... Аз много съжалявам, за това как се чувстваш и не искам да те наранявам, наистина, но аз не изпитвам същото. Това чувствам и не мога да направя нищо по въпроса".

Разговорът

Не го оставяй да говори преди теб. Може да каже нещо прекалено мило и да те затрудни да започнеш. Щом се е стигнало до тук - just do it.

Ще му се наложи да мине през 5-те фази на скръбта - отричане, гняв, пазарлък, депресия, приемане. Според това какъв си си го намерила, зависи колко от тях ще се случат в рамките на разговора. Да ги минем всичките.

Отричане - той ще помисли, че не си сериозна. Може да се подсмихне и да пробва да смени темата. Бъди stone face и мило, спокойно му обясни, че си сериозна. Важно е да не му хващаш тона и да се захилиш като зелка - все пак не му се присмиваш, нали?

„Ти не искаш да се броиш за нас? На теб не ти пука за мен! Ти не нормална, след всичко което ни се случи?!„ - остави го да си излее гнева, да си каже всичко, което му идва отвътре - така е честно. Просто си представи, че си стена, че си огледало и го отразяваш. Когато нараняваш някого, макар че не е по твое желание, е редно да го оставиш да страда, по неговия начин. Не го прекъсвай, не го оборвай, не влизай в спор - това е неговият филм и неговият монолог. Помниш ли че се подготви предварително? Това е твоят монолог. Разговорът по скъсването никога не трябва да е разговор. Той е два монолога които се случват успоредно.

„Помисли си колко хубави неща може още да ни се случат! Ние се разбираме толкова добре!„ и тук следва изброяване на всички „ваши" прекрасни неща. Умилително, но също така е безполезно. Повтори си рефрена. Това е най-трудната част, тук той е нежен и е на косъм да стопи сърчицето ти, да обещае куп неща, които добре знаеш, че няма да може да изпълни. Използвай паузите и повтори, че ти не чувстваш нещата така. Не се оправдавай, ти не лъжеш, ти просто се пазиш.

Депресираните мъже събуждат майчинския инстинкт дори във все още неокосмените лолитки. Не бъди там за него. Звучи жестоко, но е факт. Не се връзвай на SMS с предупреждения, че ще направи нещо ужасно, не се притичвай, когато ти каже, че не е добре физически и всякакви такива ужасни и мръсно спекулативни неща.

В 99% от случаите те са лъжа и целят да те привикат на близка среща, да те накарат да съчувстваш или просто са отчаян опит за контакт на дълбоко тъжен човек. Дори и да се окажат истина, не се чувствай виновна, че не си откликнала. Той е пълнолетен човек, с опит, живял е преди теб, ще живее и след теб. Той сам носи отговорност за действията си. Хората се срещат и се разделят. А това емоционално изнудване е просто гнусно.

Последствията

И това ще мине. Колко мъже си забравила? И той ще те забрави. Ако е било кратка авантюра, най-добре е да не си оставате „приятели", както сте си обещали. Забрави да върнеш повикванията. Не отговаряй на SMS-ите. Понякога ще ти се иска, но това ще задълбае батака. За да може той да продължи, първо трябва да продължиш ти. Това не те прави жестока. Прави те човек, който знае какво иска и си действа по изпълнението му. Не искаш него. Точка.

Ако си избягала от дългогодишни отношения, в случай, че можете, вие по естествен ход ще се върнете към приятелските отношение. А това е хубавата част на скъсването - някой, който те познава, разбира и харесва човешки да остане на един телефон разстояние за по-дълго време в живота ти.

Oще: гняв  край  надежди  правила  щети 


Още от Masters of Sex

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 17.12.2010, 18:10

30 Hristo Petrov Mourtazov | 30.07.201113:56

Добро четиво! Само дето не ми е ясно кога да го направя - преди или след сребърната сватба!
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 09.10.2010, 11:49

29 Nikolay Damyanliev | 27.07.201111:21

Що ве, точно тази статия хич не е лоша - има си теза, има си разсъждения и структуриран анализ. Може да има несъгласни с тезата (както си проличава в мненията под статията), но пък мен ми хареса как е написана. Нищо, че не пасвам в аудиторията й. Усмивка
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 01.07.2011, 15:53

28 KingoftheROAD | 27.07.201108:54

Много филми гледаш Много щастлив ма пази си фигурътъ ся, нема та окепазявами, зарад некой куту Русинов, или оня другия. Нъл тъй? Много щастлив Смее се
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 14.06.2011, 14:18

27 Lili Sapunova | 26.07.201122:03

Каква е тая глупост, че като като имате връзка няколко години задължително трябва да живеете заедно?
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 04.03.2011, 14:53

26 Bobby_gBG | 26.07.201112:47

Мдааам, авторката за които всички мъже са мухльовци...
Те такива редовно минават от една връзка в друга, никой не е достоен и накрая завършват самички и изоставени, а всички гадове мъже са недойстойни...

Чак седят и се чудят как другите жени ги търпят.
Еми търпят, така както ние търпим тях.

И това да си имала "няколкогодишна връзка" с някого, а да не живеете заедно е едно голямо нищо. То ако ти още преди това си стигнала до момента в който той не те интересува, чак не ми се мисли какво ще стане ако ти се наложи да заживееш под един покрив, и наистина да му видиш кирливите ризи (и в буквалния и в преносния смисъл)

Иначе да - това е много добро ръководство как да се отървем от секс-връзка.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 01.07.2011, 15:53

25 KingoftheROAD | 26.07.201111:41

Ръководство за кифли - как да се напрайм на по- ГОУЕМИ кифли Много щастлив Смее се
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 04.11.2010, 13:42

24 Mile Manolov | 26.07.201100:09

Ховрин... скина канапо ^^
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 02.09.2010, 17:28

23 Rowan | 25.07.201123:04

( 21) Penelopa, отговор ти написах, не точно лично към теб, а по-скоро за жените в твоето положение и го изпратих, както на мейла на главната редакторка, така и по каналния ред през сайта. Ако искат да го пуснат, все ми е тая, но явно не им е харесал. Някой ден може и да пораснат и да започнат да отделят личното от професионалното. В него просто си изказах мъжкия начин на мислене, за жените в твоето положение. Знам, че няма да ви хареса, но е това. Не всичко на този свят става както ни се иска или ни се струва редно, а хората са предимно егоисти. Свиквай, по-добре няма да стане. А статия си напиши, ако знаеш за почти година тук, колко "мъжки" черти и начин на мислене съм оплюл...
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 14.06.2011, 14:18

22 Lili Sapunova | 25.07.201122:56

Хах, консервите пак се чудят дали да жалеят.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 20.07.2011, 23:38

21 Penelopa | 25.07.201122:39

Rowan така и не ме удостой с отговор, след като си направих труда да отговоря на заядливите ти глупости. Може ли статията да я напиша аз ? За мъжете на които не им стига смелостта и акъла до оценят една жена след като са я мотали дълги години? Усмивка И аз очаквах повече от Николета Бонева, статията е доста странна.
   

оценка

+0 -0

Най-коментирани