Бившите | webcafe.bg
Webcafe

Бившите

vvalshebnitsa
17.02.2012, 16:49 (обновена 20.02.2012, 15:41)
Цвете

Да, трудно се говори за „бившите", но си мисля, че е добре да осъзнаваш кога са се превърнали в такива

„Ние всъщност никога не сме се разделяли". Тези думи ме смутиха. Не ги очаквах и не знаех какво означават те. Поне не и в онзи момент. Усетих, че нещо не е наред, но реших да не проявявам излишен интерес и затова в отговор Той чу от мен едва доловимо „Хм".

Тогава си мислех, че така наречените „бивши" са част от миналото и трябва да си останат там. А и ми се струва, че не е редно да повдигаш темата на втората среща. Фокусът трябва да е тук и сега, ние двамата, миналото може да почака.

Той не мислеше така

Затова и пръв реши да говори за Нея, дори без да го попитам. Каза ми, че никога не са се карали. В един момент обаче била принудена да замине далече заради работата си. Така и не се върнала повече, устроила живота си на новото място, срещнала друг. А Той останал сам.

Разказът му беше последван от ново мое „Хм". В онзи момент нямаше да получи нищо повече. Не исках да рискувам да говоря за нещо, което не разбирах. Продължавах да се чудя какво всъщност ме притеснява в кратката му история. Последваха секунди мълчание.

Предполагам, че очакваше реакцията ми. Спокойно си разбърках чая и търпеливо изчаках да видя дали ще последва ново откровение. Последва въпрос. „Ами ти?", попита ме той. Усмихнах се - „искаш да знаеш за бившето ми гадже?". „Ами ако искаш, ми разкажи", смутено ми отговори Той.

„Разбира се, че ще ти кажа", побързах да го успокоя

Поех си дъх, за да започна моя разказ и в този момент осъзнах, че ми е трудно да говоря за „бившия" си. Бях го правила стотици пъти, но този път беше различно. Защото щях да говоря за него пред моя „настоящ" и евентуален „бъдещ".

Исках да бъда откровена, но и да бъда разбрана правилно, което никак не е лека задача. Направих кратка пауза, за да подредя мислите си. И за да се отърва от болезнените спомени от раздялата, които изведнъж се появиха.

Отново си поех дъх и се опитах да си върна вътрешното равновесие. „Ако не искаш, не ми казвай", намеси се Той. „Не, ще ти кажа", отговорих му твърдо. За това как се подхожда към „бившите" в подобни разговори бях чела някъде.

Експертите по темата съветваха да се отговори кратко, но категорично. Да стане ясно, че всичко е приключило. Ако се впуснеш в много обяснения, означавало, че все още не си преодолял чувствата си. Ако пък откажеш въобще да говориш по темата, било още по- зле.

Щом казват така по-вещите от мен, така да бъде

„Той беше по-голям от мен. Бяхме заедно една година. После всичко приключи", бяха моите гениални три изречения. Оказаха се недостатъчни. „Защо?", настоя той. Реших да бъда откровена, въпреки че отговорът не беше в моя полза.

„Намери си друго момиче", добавих с усмивка и го погледнах право в очите. Стана му неудобно. „Ясно", отговори ми Той и се завъртя леко на стола. Чувстваше, че трябва да добави още нещо - „Нали знаеш, някои си мислят, че другите имат по-хубавите коли и по-хубавите жени".

„Какво каза?", попитах недоумяваща, а Той повтори думите си. „Не!",отсякох аз и добавих твърдо - „Щастлив е този, който осъзнае, че има най-хубавата жена и най-хубавата кола". Казах го тогава и все още мисля така. Срещата продължи. Влюбвах се.

Днес вече знам защо тогава ме смутиха думите му

Да, трудно се говори за „бившите", но си мисля, че е добре да осъзнаваш кога са се превърнали в такива. Истината е, че обичах моя „бивш" и се опитвам все още да го обичам по мой си начин, да си го спомням.

Защото той има място в сърцето ми, в което има достатъчно обич. Но също така е истина, че знам точния момент, в който той се сдоби с определението „бивш". Това е моментът, в който разбираш, че няма как нещата да вървят по старому, защото нещо се е променило необратимо. Все си мисля, че няма как да го пропуснеш този момент.

А Той изглежда го беше пропуснал с Нея. За малко щеше да го пропусне и с мен, но аз не му позволих. Защото вече не сме деца и отдавна трябва да сме разбрали, че ако закрием очите си с ръце, останалите продължават да ни виждат. Не ставаме невидими.

Oще: бивши  любов  минало  обич  сърце 


Още от Masters of Sex

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 25.01.2012, 15:57

10 Диян Янков | 22.02.201215:17

аз също съм привърженик на философията ..
за бившите или хубаво или нищо ..
с някой редки изключения Смее се
щото човек прави и грешки .. но в общия случай ..
не би трябвало да плюеш там дет си лизал Смее се

някога някой ти е изглеждал добре ..
виждал си се и ти с него добре ..
и в следващия миг .. той/тя такъв такава Смее се

супер забавни са ми такива хора .. като вземат да плюят ..

единствения проблем , на тази позиция , която аз заемам ..
е факта , че хората се променяме много динамично ..
и днес някой ако е бил .. такъв то утре е онакъв ..
а това може да е проблем ..

но така или иначе , човек трябва да предвижда в каква степен ..
партньора му може да се промени .. и малко или много да може да го вкара в някаква рамка ..

ако не .. си е игра с огъня Кул

има и още един момент .. с това ,
че някой хора се представят по един начин ..
а всъщност са съвсем различни ..
и някога трябва да мине повечко време ..
за да се разбере кой какъв е ..

но този интервал от време за всеки е различен ..
примерно от мен трудно човек може да скрие същността си ..
демек .. трудно може да ме вкара в заблуда .
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 02.09.2010, 17:28

9 Rowan | 19.02.201218:42

Тъй де, и аз това казах, че е тъп. Всичко друго дето съм написал е по повод "или хубаво или нищо" от коментара на Оня. И като не е приятно да се казва хубаво или лошо, значи нищо не се казва и толкова.

И срещата не е инервю за ртабота, дето някой те разпитва, не си длъжен да отговаряш на всички въпроси. Мацката е трябвало да го контрира с "Ти защо се интересуваш?" Хората дето се ровят в миналото си или това на другите просто нямат бъдеще, щото си живеятв миналото. Фактически героинята от разказа прави компромис със смотаняка непреживял бившата си. За финал има класическото "Аз си мисля, че той си мисли", за да оправдае пред себе си комплексарските му питания за нейното минало, щото явно го е харесала.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 25.07.2011, 12:57

8 Мина | 19.02.201217:55

Не Роуане, не се заяждам с тебе, видяха ми се мнооого странни коментарите ти! И този новия - и той е доста страннен!
----------------
А и трето, мъжОт с когото си лафиш на среща като потенциален човек за връзка, не ти е работодател, а човек евентуално-случайно за влюбване, па ако е рекъл господ и за секс.

Не ти е "работодател", естествено, но направих паралела, понеже при интервю е почти НЕМИНУЕМО да говориш за бившата работа, понеже почти винаги те ПИТАТ! Както и в статията- тя е ПОПИТАНА! И е ВИНАГИ по-добре да казваш положителни неща.


Демек с него имате настояще и може би - бъдеще. Миналите бакии (хубави или лоши) си ги погребваш, щото нямат никаво отношение към този с когото си в момента. Ако ти е бил много 'убав бившия - що сега не си с него? Значи си тъпа, че си го отървала.

Еееее, не се излагай! И в работата и в любовта нещата опрделено не стават 100% както ТИ ГИ ИСКАШ! Ми може още да си харесваш и бившата работа и бившето гадже, но да не можеш да си с тях, нали! Да си уволнен, зарязан, да са ти изневерили, да ти е фалирала фирмата, да ти е починал/загинал партньора и т.н.т.н.т. Та, почти в 50% от случаите в живота на един човек, това е точно така!!! И това не прави НИКОГО тъп! Просто такъв е живота!!!


Ако е бил калпав - къв чеп си дирила с него? значи си била тъпа, че си се захванала изобщо. И в двата случая излизаш тъпа. Пък човека с който се

Пак повърхностни изводи!!! Абе на колко години си станал, за да твърдиш, че една връзка не била станала, защото някой от двамата бил КАЛПАВ!??? Шокиран Че може и двамата да са ПЕРФЕКТНИ, но да не са такива ЗАЕДНО!!!

захващаш, трябва да те уважава. Респективно, същото важи и за мъжете. Аз обаче нямам отношение към това, нито жената с която говоря - към моите простотии от миналото.

Ми като нямаш- не питаш! И не разказваш!!! Та нали това казва и авторката!!! Онзи пич- лирическия герой тръгва да се ръчка с миналото.... щото май за него още не е съвсем минало....

Таааа, кой е "тъпия" в случая (да те цитирам)??
------------------------------
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 02.09.2010, 17:28

7 Rowan | 19.02.201211:56

Ооо, Мина, ти да не ме дебнеш нещо, че да се заядеш? Две неща за теб като отговор: първо - не коментирах статията, а първия коментар на Оня. Второ, сега като прочетох статията... ами целия разговор е леко дебилно - комплексарски. Охлюва нещо се оправдава, що е сам, а е много тъп, че пита мацката такива неща.

А и трето, мъжОт с когото си лафиш на среща като потенциален човек за връзка, не ти е работодател, а човек евентуално-случайно за влюбване, па ако е рекъл господ и за секс. Демек с него имате настояще и може би - бъдеще. Миналите бакии (хубави или лоши) си ги погребваш, щото нямат никаво отношение към този с когото си в момента. Ако ти е бил много 'убав бившия - що сега не си с него? Значи си тъпа, че си го отървала. Ако е бил калпав - къв чеп си дирила с него? значи си била тъпа, че си се захванала изобщо. И в двата случая излизаш тъпа. Пък човека с който се захващаш, трябва да те уважава. Респективно, същото важи и за мъжете. Аз обаче нямам отношение към това, нито жената с която говоря - към моите простотии от миналото.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 25.07.2011, 12:57

6 Мина | 19.02.201211:33

Виж Роуане, ако ситуацията е като в описаната няма какво да виниш жената, че "не си е държала езика зад зъбите"- ами ТОЙ я е попитал за бившия, тя не е искала да разказва! И помисли малко върху това какво може изобщо да се каже, ами то си е като на интервю за работа, когато те попитат за бившия работодател! По-добре е да говориш добро, защото така или иначе е БИВШ, а кандидатстваш за НОВИЯ, значи искаш НОВИЯ! Ако на теб от това ще ти пада самочувствието, защото ТИ решаваш да се сравняваш (в ТВОЯ мозък) си е само твой проблем, не неин!
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 02.09.2010, 17:28

5 Rowan | 19.02.201211:04

Хахах Оня, по повод за мъжете дето много приказват, старите 'ора хортуват "Куче дето лае, не хапе". Щото от няколко години движа в младежка (разбирай 5-10 години по-малки от мен келеши), съм забелязал, че на-големите комплексари, ония дето не знаят даже и как да си поискат, камо ли как да я свършат качествено работата, най-много приказват и се хвалят. Избиват комплекси момчетата, к'во да ги пра'йш muhihihihi
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 18.08.2010, 20:27

4 Оня Дето Го Трият | 19.02.201210:20

Rowan

И ти си прав, но проблема е, че и МЪЖЕТЕ май обичат да приказват, а хич това не им е работа а, не не не!!
В тия деликатни теми каквото и да кажеш жената винаги ще го извърти някак против теб и върви та се оправяй...
Докато една жена каквато и глупост да каже, ще го отдаде на нежната си душа, крехката женска чувствителност и т.н., които ти разбира се изобщо не разбираш.... дебелокож идиот такъв Смее се
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 02.09.2010, 17:28

3 Rowan | 19.02.201208:33

Оня, много си прав за "нищото". Ама БГ жените много обичат да приказват. И бъркат, ама яко.

Ако вземе да ти разправя колко готина е била връзката й - бах маа му, тая още е влюбена в него, к'во прай с мен тогава. И ти става асексуално, явно оня е бил голям мъж, щом не може да го забрави.

Ако вземе да ти се оплаква - еми като си била тъпа кифла да му пуснеш на простака, к'во ми ревеш на мен после. Аз нито съм те запознавал с него, нито съм те карал да си смъкваш гащите точно пък на него. Като ще кажеш, че толкова няма нормални мъже, че е ходила с първия селянин. Пък ако не е срещнала нормални, що не си е седла мирно на Д-то, ами се е занимавала с леваци. И леееко ти пада мненето за нея. Хубаво, наивна е била, сбъркала е, ама да си дръжи езика зад зъбите, к'во си вади кирливите ризи на показ. Нещо трябва да я съжаля ли?
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 19.10.2011, 23:15

2 lord_slim | 19.02.201200:28

Рядко тук се срещат готини неща.Това ми хареса,защото беше семпло и истинско.Всеки има някоя по-специална бивша,която естествено никога няма да забравят,но също така няма смисъл да се ровичкат стари неща.За мен най-правилното е след раздяла "заряваш" бившия и продължаваш напред,няма смисъл от някакви фалшиви приятелства или поне веднага след раздялата.Естествено е супер тъпо да се подминават и тн това е неуважение към самия себе си.Моят съвет е да не се занимавате с хора,които още са обременени от бившите си,човек трябва да е "чист" откъм чувства,за да приеме ново предизвикателство.Иначе за настоящ приятел,ако ще говориш за бивш наистина най-добре е бързо и кратко,без задълбане в подробности.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 18.08.2010, 20:27

1 Оня Дето Го Трият | 18.02.201210:00

Класически опит да оплескаш нещата с ненужни разговори.
Не е ли ясно - за бившите или добро или нищо.
Най-често по-добре нищо.
Точка....
тоест Нищо.
   

оценка

+0 -0

Най-коментирани