Какво е любовта? | webcafe.bg
Webcafe

Какво е любовта?

Големият Лебовски
05.02.2015, 07:36 (обновена 27.02.2015, 12:19)
love bridge

Но какво е любовта? Ако Google получаваше по един долар всеки път, когато някой зададе този сакрален въпрос в полето за търсене, сигурно вече щеше да има финансовия ресурс да погълне останалите големи корпорации

Любовта. Колко много посредствени романи, лоша поезия, неслушаема музика, слабо кино и безобразни Facebook-статуси е вдъхновила тази могъща сила в човешкия живот.

Но какво е любовта? Ако Google получаваше по един долар всеки път, когато някой зададе този сакрален въпрос в полето за търсене, сигурно вече щеше да има финансовия ресурс да погълне останалите големи корпорации. И най-накрая да наложи собствената си социална мрежа, която, хм, никой не обича.

Всъщност в едно британско проучване отпреди няколко години се изчислява, че щастието, което влюбен човек изпитва, когато чуе магическите думички „обичам те", се равнява на количеството щастие, което играч на хазарт усеща при спечелването на близо 270 хиляди долара.

Но нека не слагаме цена на усещане като любовта. Тя има толкова форми и трактовки - стилизирано сърце, пухкаво момче с лък и стрела, пърхащи пеперуди в коремната кухина, химическа реакция в мозъка... Парадоксално, любовта е универсално чувство с интересна интелектуална, емоционална и културна диверсификация в океана от човеци. Предлагаме няколко примера за проявленията на Амур сред различни прослойки, типажи, субкултури и възрастови групи.

Любовта на Батката: „Любовта е лъжлива кучка, брат ми. Аз съм като Джо Пеши в „Добри момчета" - влюбвам се всяка вечер и на сутринта съм свободен. Иначе, батко, аз съм много обичлив човек с голямо сърце, което тупа в още по-големи и релефни гърди.

Обичам новата „седмица", старото сръбско, телешкия стек, шоколадовия протеин и чистия кокаин. Влюбен съм в комбинацията от тестостерон, метан, дека-дураболин и винстрол.

Моите любови са силата и схемите. И силата ми е в схемите. В трицепсите също. Особено десният е много здрав."

Хипстърът: „Оффф. Колко мейнстрийм въпрос. Ултимативното клише. И коя любов точно - физическата, приятелската, любовта към ейсид джаза, видео арт-а и  старите книги с пожълтелите листа от градинката пред „Кристал"?

Любовта е носталгия и влечение към всепоглъщащата сила на Вселената. Аз обичам всички и никой. Влюбен съм в лентовите фотоапарати и винила, в луничките по нослето на моето момиче Аманда Петровна и в джафкането на нейния мопс Киркегор."

Кифлата: „О, любовта. Най-важното нещо за мен на света. Винаги съм влюбена, пеперудите в стегнатия ми корем ми дават живот. Любовта е всичко - вечеря на свещи в „Свети Влас", пръстен „Сваровски", разходка в кабриото на Муци-то, завистливите погледи на някакви дрипави лигли, които никога не са били обичани, така както аз.

Любовта е 294 лайка за новата ми профилна снимка във Facebook. Ох, обичам да обичам, но повече обичам да ме обичат."

Еко-активистът: „Планинските склонове, недокоснати от алчна капиталистическа ръка, свежият въздух, изчистен от вредните емисии на гадни консуматори, големият стар дъб, който не ще падне посечен от резачките на дървената мафия. Ето това е любовта.

Да протестирам заедно с най-близкия човек, да планираме саботажи на петролни платформи, да убедим хората, че шистовият газ и ядрената енергия са символ и двигател на омразата към майката Земя. Ето какво е любовта."

Феминистката: „Зависи за каква любов говорим. Ако е любовта към еманципацията, равните права на жените и свободата от мъжката репресия, то това е най-върховното чувство на света.

Но ако става въпрос за романтичната лъжа, измислена в лабораторията за манипулация, ръководена от Патриархата и използвана да държи жените в домакинско подчинение, в затвора на кухнята, то тогава аз съм твърдо против. Ние не се нуждаем от любовта на шовинистичните свине, наречени мъже. Тяхното е лъст и желание да ни владеят.

Долу Патриархата, да живее Жената!"

Интелектуалецът: „Любовта е една душа, заселила се в две тела", както казва Аристотел, а точно днес не съм в настроение да споря с античния гений въпреки поведението на съвременните му сънародници в Гърция, които май са влюбени в икономическия хаос и политическата несигурност.

Ницше казва, че ние обичаме живота не защото сме свикнали да живеем, а защото сме свикнали да обичаме. Старият Фридрих обаче не е бил най-сърцатият мислител, нали? Но има полезни тези.

Любовта е опънато въже между Ерос и Танатос, екзистеницална нужда, философски императив и емоционален коректив. Любовта ни прави по-мъдри, знам го от личен опит. От пребогат личен опит."

Юпито: „Любовта може да бъде изключително изгоден инструмент за фискален просперитет. Доказано е, че сексуалното влечение към красива жена стимулира мъжа да прави повече пари, да поема финансови рискове, което е жизнено важно за поддържането на кръвоносната система на глобалната икономика.

Концепцията за любов е могъщ механизъм за вливане на свежи пари в пазара. Влюбените харчат повече за подаръци, романтични вечери и екзотични пътувания. Но без да се стига до крайности - пазарът трябва да контролира потребността от  любов. Притрябвали са ни хленчовци с разбити сърца, които се депресират и нито правят пари, нито харчат. Не е лукративно, хич."

Християнинът: „Любовта е Бог и Бог е любов. Обичам Спасителя Исус Христос и жена ми."

Мюсюлманинът: „Любовта е Аллах. Обичам Аллах и четирите си жени."

Рекламистът: „Любовта е като прах за пране - винаги ни трябва и прави всичко по-чисто и бяло."

Атеистът: „Някои наричат това усещане най-приятната форма на лудост. От биологична перспектива любовта е обвързана с еволюцията и може да се проследи до деленето на клетките отпреди няколко милиарда години. За да се стигне до нас.

Доказано е, че ефектът на влюбването върху мозъка прилича на ефекта от шмъркането на кокаин - засилена работа на центровете, които отговарят за удоволствието в резултат на което изпитвате еуфория. Влюбеният мозък произвежда повече от невротрансмитерите на щастието допамин и норепинефрин. С тяхното „прииждане" всичко става по-красиво и приятно.

Е, нивата на серотонин могат да паднат и да доведат до агресивна възбуда и крайни реакции, но все пак си струва. В една безразлична Вселена любовта е необходима химична реакция."

Любовта, когато си на 15: Необуздана емоция, прелитащи хормони, взрив на сексуална енергия. Всяко докосване от представител на срещуположния пол може да значи влюбване. Епоха на еротични копнежи към знаменитости, художествени персонажи и някои от по-младите и привлекателни учители.

Момчетата изразяват любовта си като дразнят, скубят и тормозят обектите на своето влечение. Момичетата показват романтични чувства през кодовете на засрамването и игнорирането. Време на фрустрация и непостоянство.

На 20: Заблуда за зрялост, парадоксално комплектована с желание за максимална сексуална изява. Сега е времето за експерименти и скоростни свалки. Любовта е студентска статистика за архивите на общежитието и надрасканите с вулгарни надписи планински хижички. Романтиката е пиянски спомен. Влюбваш се на дискотечно осветление в клуб и на фона на гадна музика. После съжаляваш.

На 30: Емоцията се трансформира в рационалност,  обичането се мисли в по-дългосрочна перспектива. Планове за стабилност, сигурност, семейство. Любовта уляга, полагат се основите на първия бъдещ развод. Идеализираната романтика  и авантюризма могат  да бъдат заместени от практичността и удобството. Идва времето на битовата любов, любовта на компромиса и толерирането на другия.

Вместо финал:

Love you!

Oще: влюбване  влюбен  големият лебовски  интерпретации за любов  какво е любовта  любов  обич  определения за любов 


Още от Masters of Sex

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 17.10.2013, 15:07

3 Fotini Georgiou | 20.10.201520:18

Рускините казват,че любовта е измислена от руснаците да ги "тракат"безплатно. Смее се
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 08.01.2013, 14:20

2 Илияна Т. | 05.02.201513:03

Любовта е вечна : ))))))))
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 05.02.2015, 12:28

1 Zheko Zhekov.100007252514726 | 05.02.201512:38

Някой бърка любов и влюбване в най-добрия случай или любов и егоистичен стремеж към задоволяване на базови инстинкти...

Всъщност е много просто - любовта е чувството, когато с радост поставиш нещо или някой НАД себе си и базовите си инстинкти, вкл. този за оцеляване.
   

оценка

+1 -0