Изневяра ли е, ако само си чатя? | webcafe.bg
Webcafe

Изневяра ли е, ако само си чатя?

Webcafe
17.05.2017, 13:15 (обновена 20.05.2017, 08:39)
Изневяра

Снимка: © Getty Images

Какво значи "да изневериш" в дигиталната ера?

Тара и съпругът й Майкъл отиват при брачен консултант, след като тя го обвинява в изневяра. Оказва се, че Майкъл търсел в Google и Facebook други жени. Самият той обаче отрича да е направил нещо нередно - той просто проверявал онлайн какво се случва с бившите му гаджета, но без да търси контакт с тях или с други жени.

Естествено е човек да се чуди за съдбата на бившите си любими, но интернет прави по-лесно съчетаването на мисълта с действие, пише Си Ен Ен. Именно тук нещата могат да се объркат. Докато Майкъл е гледал на действията си единствено като на любопитство, за съпругата му това е била истинска заплаха за брака им.

Именно това е въпросът, пред който все по-често се изправяме в наши дни - какво значи да изневериш.

Скорошно проучване, проведено от YouGov, сочи, че повече от две-трети от американците вярват, че изневяра означава да бъдеш физически интимен с друг човек, но има объркване за другите видове контакт. Например половината от анкетираните виждат секси чатовете като изневяра. Затова е много трудно да се дефинира изневярата в дигиталната епоха.

Няма съмнение, че интернет осигури на хората много повече шансове да кривват от пътя.

"Разбирането за това какво се брои за изневяра се е изменило, защото другите са много по-достъпни", казва клиничният психолог и семеен терапевт Сю Джонсън. „Правилата не са толкова ясни, а възможностите за флирт и различни нива на сексуално обвързване са се увеличили", казва тя.

„Дигиталната изневяра", както бива наричана, предизвиква определени морални реакции у някои хора, казва психологът Дилън Селтърман. Например онези, отгледани в религиозни и по-консервативни семейства, са склонни да съдят по-скоро пращането на секс съобщения или други действия в дигиталния свят.

Оказва се обаче, че интернет може да има и обратната функция - да помага на хората да останат верни един на друг. Например много двойки ползват порнографски материали и социални медии, за да останат в моногамна връзка и да не предадат партньора си. Според тях моногамията означава да не правиш секс с други хора, а да бъдеш онлайн дава много възможности за забавление, без да кривнеш в истинския живот.

Разбира се, проблемът е, че двамата партньори трябва да определят как дефинират изневярата и да уважават поставените граници.

Освен възможности за изневяра, интернет предлага и безкрайно поле за действия на онези, решили да следят партньора си.

Големият проблем, който срещат много съвременни двойки, не включва задължително нередно поведение, а само потайност. Изследване сочи, че жените, чиито партньори лъжат за това дали гледат порно, са по-недоволни от връзката си, отколкото онези, чиито партньори са искрени за това. Неудовлетворението може да доведе до желание да жената да разбере откъде идва цялата потайност. За да се избегнат подобни ситуации, партньорите трябва да бъдат искрени един към друг.

В противен случай може да се стигне до още по-неприятна ситуация - нарушаване на границата между „потайност" и лично пространство. Личното пространство обичайно е свързано с неща, които са важни за нас като личност, но не е задължително да имат отношение към връзката ни. А потайността може да се отнася до партньора и да е свързана с нещо, за което двамата не са постигнали съгласие.

Например да сънувате бившето си гадже е нещо лично, кеото не е нужно да споделяте с парнтьора си, докато тайната афера е нещо, което влияе върху партньора и върху връзката, казва специалист.

В крайна сметка, независимо колко промени възникват в ерата на интернет, онова, което може да предпази връзката ви от изневяра, си остава комуникацията. Важно е и двамата с партньора ви да говорите за това как дефинирата изневярата, дали да си говорите с бившия или да отидете на стриптийз е проблем, какво би означавало за връзката ви.

За нещата, за които двамата сте на различни позиции, е добре да установите кое решение ще донесе най-голяма емоционална сигурност и ще запази интимността във връзката ви. Дори нещата, за които сте на различни позиции, трябва да бъдат дискутирани. Така винаги ще сте наясно къде дадено действие се позиционира в системата от убеждения на любимия ви и ще имате предвид и неговите разбирания в ума си.

Хората обаче често сме склонни да бягаме от такива трудни моменти и лесно тръгваме по наклонената права на тайните, готови дори да излъжем, за да не разстроим партньора си. Силните връзки се създават от силни личности, които имат право да не бъдат съгласни, държат на позициите си, но са готови и на компромис, когато става дума за благото на връзката им. Отношенията между двама души се градят чрез непрекъснато преговаряне между личности и сплотеност от друга страна.

Ако бягате от сериозните разговори, лишавате връзката си от шанс да се развие.

Oще: брак  връзка  двойка  двойки  есемеси  изневяра  отношения  секс  секстинг  сексуални отношения  семейство  съобщения  чат 


Още от Masters of Sex

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 15.10.2014, 16:00
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 14.09.2011, 21:56

15 deowin | 19.05.201718:45

>Факт абсолютен

Факт популярен, но, както практически всяко обобщение, грешен.
Случаите на двойки, в които жената има по-високо либидо от мъжа, може да не са по-често срещани от противоположните, но са достатъчно чести, за да не можем просто да ги пренебрегваме.
Което, повтарям, прави твърдението, че "при мъжа хормона ,който влияе на либидото е от 10 до 20 пъти в по-голямо количество от колкото при жената" просто популярна заблуда, облечена в псевдонаучна дрешка за да се харесва на хората, които априори искат да вярват в нея, защото им е удобна.

Относно проблема, описан в статията - според мен основното неразбирателство идва от желанието да се намери абсолютна истина, дефиниция на "изневяра", с която всички да са съгласни. Разминаването в комуникацията, обаче, си е съвсем реално и не е редно да се пренебрегва - очевидно това, което е "изневяра" за един, не е "изневяра" за друг.
Според мен в такива случаи има едно единствено коректно и достойно поведение - да се разберем спокойно, че бихме могли да имаме различни виждания, и че не е резонно да искаме да ги уеднаквим като се убеждаваме един друг, че нашата дефиниция е по-валидна, вярна, правилна и прочие, а просто да изслушаме партньора си, да разберем гледната му точка, и да я взимаме под внимание когато избираме поведението си. Нищо повече, нищо по-малко.

Ако жена ви мисли чатенето онлайн за изневяра, би било брутално глупаво и неуважително да я убеждавате, че не е. Може да й кажете, че за вас не е, но нямате право да отричате нейната гледна точка, да отричате нейните чувства. Ако тя се чувства предадена, то тя се чувства предадена. Да се опитвате да я убеждавате, че чувствата й не са резонни, при това единствено защото не са ви удобни, е невероятно неуважително и оскърбително.
Ако не искате да сте във вида връзка, в която между партньорите липсва уважение, то е наложително да давате право на партньора си да има и изразява чувствата си, а не да ги потискате и омаловажавате когато са ви неудобни.
   

оценка

+0 -1

Регистриран на: 14.12.2011, 11:33

14 gothic | 19.05.201718:17

"при мъжа хормона ,който влияе на либидото е от 10 до 20 пъти в по-голямо количество от колкото при жената"

Факт абсолютен. Обаче има едно голямо "НО". Мъжът, драги коментиращи, е хидравлична машина. И хидравликата не сработва без команда отгоре. Колкото и да чатиш, колкото и да гледаш разголени снимки на бивши гаджета. При нежната половина на човечеството обаче, нещата седят другояче. "Горе" и "долу" могат да функционират както заедно, така и поотделно, без връзка помежду си. А това на какви мисли ви навежда, колеги?
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 10.06.2013, 14:01

13 saturass | 19.05.201717:18

ей човек да не напише коментар с шеговит тон и всички се 'фъргат Плези се


10 explorer | 19.05.201715:34
...Залитането в която и да е посока е пагубно за връзката и в крайните случаи за личността. А на тези, които си мислят че "мъж" е вид домашен любимец, който вирее най-добре под чехъл, най-чистосърдечно им желая: да го дух@т!
......

много точно казано, и важи за двете страни, винаги има опити единият да доминира над другия и налагане чрез различни средства, например жената има някакъв каприз(покупка на нещо скъпо или иска да доведе втора жена за тройка Смее се ) и ако не им се угоди веднага първо се сърдят после ефективно те оставят на ''сухо'' и накрая се чудят защо мъжът им си е намерил друга
Намига а сега сериозно нещата са обусловени от природата така че при мъжа хормона ,който влияе на либидото е от 10 до 20 пъти в по-голямо количество от колкото при жената(това ми го обясни един приятел преди доста време тъкмо беше станал доктор на биологическите науки(или там незнам как му е точното наименование) Намига
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 09.05.2017, 12:44

12 Мая Сарафова.1375242299211267 | 19.05.201716:17

Няма такова правило, Експлорър!
Къде пише, че свободата и отговорностите се балансират и какво общо имат и двете с флирта в интернет?
А за духането Пасарелка ме изкефи!
Яко!
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 19.04.2017, 10:28

11 Пасарелка | 19.05.201716:04

explorer | 19.05.201715:34
Това да се дървиш на "палавници* в нет-а или на снимки на бившите си гаджета е супер инфантилно, но ако човек няма пари....хем е под чехъл, хем е инфантил - такава е мъжката природа, бро!
А за чикиджиите в нет-а, духането е още една фантазия........... Много щастлив
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 18.03.2011, 09:26

10 explorer | 19.05.201715:34

Поредната пресолена манджа. По правило свободата и отговорностите се балансират. Залитането в която и да е посока е пагубно за връзката и в крайните случаи за личността. А на тези, които си мислят че "мъж" е вид домашен любимец, който вирее най-добре под чехъл, най-чистосърдечно им желая: да го дух@т!
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 19.04.2017, 10:28

9 Пасарелка | 19.05.201715:03

Ето поради такива причини е адски готино, че сега вече може необезпокоявани да си живеем без брак!
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 09.05.2017, 12:44

8 Мая Сарафова.1375242299211267 | 19.05.201714:37

Мако,
Всъщност коментирам по-скоро от наблюдения.
Живота е такъв-знам, но това не прави жените по-щастливи!
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 27.02.2015, 15:00

7 Mako | 19.05.201712:46

Мая Сарафова.1375242299211267 | 19.05.201712:23
Мако,
Искаш да говорим за мен вместо да обсъждаме проблема поставен от автора на статията
===================

Нямаме никаква друга възможност да обсъждаме проблема в статията, освен да се позовем на личния си опит. Аз съм го направил, позовал съм се именно на този свой опит, това за мен е правилния подход. И коментарът ми по темата е ясен - моето "фъргане" е една от гаранциите / за мен! за никой друг не мога да го твърдя!/, че не бих го правил в една сериозна връзка. Проверил съм го на практика.
И понеже ти си коментирала доста морализаторски и назидателно мъжкия тип поведение в тези неща, не е зле да споделиш върху какъв твой опит изграждаш съжденията си. Разбира се, не си длъжна да го правиш, ако нещо те притеснява.
Ще приемем, че си учен-теоретик в областта и нищо повече Намига
   

оценка

+0 -0

Най-коментирани