Писмо до бившия, което винаги сте искали да напишете | webcafe.bg
Webcafe

Писмо до бившия

Б. , The Guardian
28.06.2011, 18:07 (обновена 29.06.2011, 16:15)
Facebook

Снимка: © Getty Images

А пък аз си мислих, че си се изтрил от сайта за запознанства няколко месеца след като се запознахме. Аз направих точно така. Но се оказа, че ти си продължил да се подвизаваш в интернет.

Драги А.,

Може никога да не изпратя това писмо, защото не си падам по драматизирането, нито по отмъщенията. Или пък може и да го изпратя като вид закъсняла благодарност, която все още изпитвам за седемте години подкрепа, приятелство, споделяне и - както си мислех - любов.

Сещаш ли се понякога за мен? Аз съм си мислела за теб и съм се опитвала да си спомня част от онова щастие, като съм проверявала профила ти в сайта за запознанства.

Не си влизал там от три години. А пък аз си мислих, че си се изтрил няколко месеца след като се запознахме. Аз направих точно така. Но се оказа, че ти си продължил да се подвизаваш в интернет.

Не си сменил и снимката. Сериозно изражение, леко оплешивавящ, но благородно прошарен, тънки устни, изпъкнала брадичка, очила... Помня как си помислих, че не си достатъчно хубав за мен.

Но въпреки това се срещнахме и аз веднага те пожелах. Мисля, че и двамата се чувствахме така. Нали това наричат химия? Беше ми трудно да седя мирна в ресторанта и когато си взехме довиждане, се усмихнахме, а ти попита: "А сега какво ще правим?"

За малко да ти кажа: "Не си тръгвай", но се опитах да съм сдържана и отвърнах: "Да се видим другата седмица." Когато се прибра, ми изпрати прекрасен имейл. Все още го пазя.

През всичките тези седем години ти ми даде толкова много. Научи ме да танцувам. Убеди ме да отида на места, които никога не съм си представяла, че ще видя. А най-хубавото беше, че ми позволи да готвя и да се грижа за градината заедно с теб и да седя пред телевизора с котката ти.

Когато си почивах на дивана, ти понякога ме погалваше по косата, минавайки покрай мен.

Когато се запознахме, ти ме предупреди, че обичаш да скиташ. Дълги пътувания до негостоприемни места по целия свят. Предпочиташе да ходиш там сам, пък и аз не бях свободна, за да те придружа.

Когато заминаваше, си пишехме и се чувахме по телефона всеки ден, а аз се наслаждавах на разказите ти и все едно бях с теб. Ти идваше с мен, когато посещавах възрастни съседи и роднини. Придружаваше ме на прегледи при лекаря. Когато майка ми почина, ми помогна с организацията на погребението, изпразни апартамента й и ме прегръщаше, когато плачех.

Никога не бях получавала такова отношение и в деня, в който ми каза, че всичко е свършило, ми се прииска да умра. Клише, знам, но дотогава не знаех как изглежда това чувство. Годините минаваха и аз се опитвах да събера парчетата.

Ти каза, че ме обичаш, но не достатъчно. А аз си помислих, че почти съм спечелила любовта на наистина мил и достоен човек и съм получила седем години щастие.

Но когато за сетен път прочетох профила ти в сайта за запознанства, с изненада установих, че е променян през 2004 г. - три години, след като се събрахме. Ти беше влизал и бе написал: "В момента много пътувам, но това не бива да ви спира. Ще се върна през май, затова ако ви интересувам, моля да се свържете с мен."

Няма как да знам дали някоя жена се е свързала с теб. Но още тогава бях наясно, че търсиш друга. Обаче продължи да бъдеш мил с мен още четири години. Само дето се оказва, че спомените ми от онова време са фалшиви. Да не би по най-циничен начин да си останал с мен, докато си намериш нещо по-добро? Или тайно си се борил със себе си, не си искал да ме нараниш и си чакал да укрепна след тежките изпитания, които изживях тогава?

Какво научих от всичко това? Не много. Миналото не винаги е такова, каквото сме го мислили, че е. Но май е по-добре никога да не научаваме това.

И още нещо последно. Огромната ваза, която ми донесе от Индия, отиде за благотворителност.

Желая ти всичко най-добро. Б.

Бележка от Webcafe.bg: Искате ли да кажете нещо на бившия или бившата, които срещнахте в Интернет? Ако се осмелите, ще го публикуваме. Виж рубриката "Стани автор".

Oще: жени  запознанства  изневяра  интернет  любов  мъже  писмо  спомени 


Още от Masters of Sex

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 04.08.2011, 01:24

82 denihris | 04.08.201101:29

На мен много ми хареса Вашата статия...не разбирам защо хората Ви нападат така. До колкото знам тук авторите са свободни да споделят каквото си поискат, не е необходимо да злобеем така, нали? А също мисля,че е излишно да се дават някакви психоанализи на връзката на авторката, тъй като нито можем да бъдем сигурни, че написаното е истина, нито можем да съдим някого, тъй като животът си е негов.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 09.03.2011, 15:40

81 detencetooo | 12.07.201112:01

... Хора, разберете - в интернет нищо не е истинско, любов няма в интернет ...
Към автора: Не се ли замисли още първият път, когато не те взе с него, че повредата е в твоя телевизор? Не искам да те съдя, но измамните години или моменти никога няма да си върнеш и да превърнеш в истина. Любовта заслепява, всичко е така както искаш да бъде, а често - реалността няма общо с филма в главата ти. Казвам ти го, защото и аз съм се влюбвала и съм грешила ...
П.П. дано намериш грамотен човек, който ще те иска, ще те взема със себе си винаги и няма да се налага да го чакаш на дивана ........
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 12.10.2010, 15:50

80 Заяждачката | 08.07.201116:10

Той - разведен, застарял плешивец, от тези, които хвърлят стръв-романтика в нета. Пораснали деца и свобода.
Тя - позастаряваща мома, вярваща, че заедно с безплатната квартира, е намерила и принца.
Ама...безплатен обяд няма!

Седем години. Ей, жено, дете да беше родила и отгледала за това време, вместо да галиш котки, търкаш дивани и да чистиш чужди къщи.
Сега пишеш неизпратени писма и се питаш "А сега накъде"?
Как накъде? Към следващият "филантроп" от нета. Бесен
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 03.05.2011, 15:38

79 ikoica | 01.07.201116:49

От този текст става ясно само,че човек може да си губи времето прекалено дълго без да си дава сметка за това.
Да много е хубаво е да има кой да те погали по косата докато зяпаш в телевизора даже на неговият диван...,но да позволиш седем години да ти да ти подмятът стръв и да кълвеш като побъркана значи нещо яко те е било по главата бой.
Той пътуваше многа на разни необичайни места и ми разказваше колко прекрасно е там.... Идея
А на теб ти беше достатъчно да лежиш на дивана му с котката му за да се чустваш добре Въпрос .Е хубаво година две ама пък седем си лежа така и ти беше добре а?
А тази теза,че не се случва с българи тази история,така и остана загадка за мен???
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 08.05.2011, 15:05

78 Evlogi | 30.06.201122:51

"Фанете го за к..." най-после, че ше остане човека неразбран Тъжен.
А иначе си е баш така.
Много накурвени ходят по улиците нашите мацки - вика един приятел.
А иначе статията никва мисъл нема.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 13.05.2011, 20:41

77 Rtggbgbe Gfrgrtgbr | 30.06.201118:07

а ти защо не го написа и изпрати това на бившия ти а трябва всички да го четеме
и да намразим сайтовете за запознанства Смее сеа пък и за всичко жените сте виновни Удивителна
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 10.01.2011, 12:17

76 Скапаняк | 30.06.201117:51

Ах, какъв мръсник!? Не е позволил да го завлекат и опоскат, за да страда цял живот за глупостта си.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 02.09.2010, 17:28

75 Rowan | 30.06.201117:40

Христо, то аз и без това на 10 години ги сменям...
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 07.06.2011, 12:48

74 Фанете ме за кура | 30.06.201115:24

Sakence
Става въпрос за манталитет и разлика в чиповете, а не за красота. Където и да отидеш на Запад ще видиш достатъчно хубави момичета и то такива, които никога няма да срещнеш по българските ширини. Въпрос на ген. Свалете си тия кесии от главите и ги ползвайте да си носите шишетата с ракията в тях, че нещо са ви къси погледите. Има хубави жени навсякъде, българките са прекрасни, но не са най-хубавите. Изобщо най-хубави няма има хубави и грозни това. Всички сравнения с по-по-най са за комплексари и чекиджии!!! Удивителна
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 27.04.2011, 13:15

73 sake | 30.06.201115:23

Мисля,че ставаше дума за красиви жени,а не за професионални качества. Много щастлив на бира
   

оценка

+0 -0

Най-коментирани