Всички са на плажа, а ти... | webcafe.bg
Webcafe

Морето в София

Юлия Желязкова
20.05.2011, 10:59 (обновена 23.05.2011, 07:54)

За това живея цяла година

Снощи сънувах Емона. Там, където се излежавам на камък, сплитам водорасли в косата си, правя цигански колела по пясъка, пия вино, закусвам с миди, а вечер вълните ми разказват клюки, споделени с рапаните. Красивото ми море.

Опитвам да го докосна, но вместо това първият слънчев лъч отмята завивките и алармата започва зловещо да тананика "Ставай. В офиса. След час. Ставай". Кофти.

Във въздуха се смесват аромати на окосена трева, цветя, дъжд, на разнообразни парфюми и най-вече: на лято. Ухае на всичко друго, но не и на задължения. За добро или или зло обаче и през юни, юли, август, някой трябва да крепи капитализма. Да не вземе да рухне горкичкият.

И сякаш именно това е сезонът, в който масово се изостря недоволството на хората, че са заточени в града. Но, както знаеш, тревата на съседа също е пълна с кърлежи, затова нека опитаме да погледнем на софийското лято в малко по-позитивен аспект.

На първо място, това е Столица, нали? И като такава разполага с купища архитектурни забележителности, музеи, църкви. Ако отидеш в Рим не се тръшкаш, че не си на плаж, а ги разглеждаш. Сега му е времето да процедираш така и тук.

Едно от нещата, които препоръчвам е Националния исторически музей. Един от най-големите на Балканите, с над 650 хиляди експоната, добре поддържан и подреден. Някои негодуват, че е ЧАК в Бояна, на мен пък тази отдалеченост ми харесва. След обиколка на всички зали, пльос с биричка и Витоша пред теб - чудно.

Същото важи за изложби, театрални постановки, галерии и други ърбън благини.

Летните месеци също така са подходящи за парк туризъм. В това число, под „разходка" не се разбира да запалиш колата, да я паркираш и да се имплантираш в първото капанче. Ходене! Леви - десни. Кракомобилизъм. Ще се изненадате колко закътани и приятни местенца има в Южен и Ловен парк. Като планината не дойде при теб, ти отиди в градина. Древна уругвайска мъдрост.

Друг любим момент в столичното лято е, че музикалната сцена изведнъж се изчиства. Не ме канят на Д2, Ъпсурт, Хиподил и сие. Нищо против групите, просто не винаги ми се повтаря едно и също събитие със сизифовско настървение. За сметка на това има Коза Мостра, появяват се нови разноцветни групи. Понеже, нали, всички останали имат участия по курортите.

Изпразват се и заведенията, което от своя страна дава възможност да прецениш кое място наистина ти харесва, без риск да е "култово" и фрашкано с "cool" личности.

В този дух, няма по-подходящ от този сезон за пазаруване. Така или иначе градът замира и не знам дали си внушавам, но винаги август ми се е струвал най-евтиния столичен месец в годината. Така че смело можеш да пообиколиш магазините.

Можеш да бъдеш "нещотърсач" - на образи, улички, стари сгради, дребни елементи. Колкото и време да си живял в един град, винаги се оказва, че съществува нещо, край което минаваш всеки ден, но не забелязваш. Знаете ли къде са живели Яворов и Лора Каравелова? На "Раковски" 136. Защо е толкова трудно да забележиш рушащата се къща-музей, препускайки към "Славейков" е друга тема... не й е мястото тук.

Да се върнем към "нещотърсенето". София има множество недостатъци, но едно от безспорните й предимства е струпването на интересни хора на квадратен метър. Поседни при някой шахматист пред Народния театър. Говори с ексцентричната продавачка от пазара на Графа. Наблюдавай, колекционирай, вдъхновявай се от различните истории и съдби. Всъщност - това важи не само през лятото. Трудно е да обичаш място, ако не се опиташ да разбереш хората му.

През месеците, обримчени от слънчеви лъчи, имаш възможност официално да се държиш като идиот. В най-добрия смисъл. Купи си пастели и нашари някоя площадка (където е позволено, разбира се). Играй федербал, подскачай на дама, пей си по улиците. Няма много пред кой да се изложиш, всички са забегнали.

В общи линии, нещата с лятото в София по особен начин напомнят Колизеума. Като погледнеш - просто камъни, ама я колко хора се тълпят да го видят. Има история, да, но и тук я има, стига да те интересува.

Така че без значение дали ще се превърнеш в турист в собствената си страна, най сетне ще намериш време да се видиш с позабравени герои от старите ленти или ще пръхтиш в някой прохладен вътрешен двор с чаша мохито, въпрос на нагласа е да се чувстваш добре.

Грабвай някоя книжка, изтегни се до първия срещнат фонтан, купи си сладолед, затапи ушните миди със Sublime и не страдай за морето. Райко пече, достъпни забавления има много.

А, да. Освен това не си единствен. Вместо да се сдухваш, че си на работа, потърси съмишленици по заточение. Общата мъка сплотява по-добре и от данъчно.

Или както каза една приятелка, "най-доброто, което можеш да направиш през лятото в София, е да си прережеш вените, че не си на плажа". Но тя така си говори. Дзен му е майката.

Oще: водорасли  лято  море  музеи  парк  плаж  софия  театри 


Още от Masters of Sex

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 09.04.2010, 14:37

11 KUMA LIZA | 25.05.201116:20

чЕТЕТЕбИблИЯТА
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 23.05.2011, 13:07

10 GruYou | 23.05.201113:15

Статията е просто чудесна, винаги е хубаво да има утешения за оставащите в София посред лято!
Като виден столичен нещотърсач ще изтъкна само едно хубаво местенце, където по-малко ще ви липсва морето - лятната къпалня Спартак. Няма да казвам защо, всеки трябва да потърси своите красиви мигове на лятото.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 22.05.2011, 20:45

9 Gentle Smile | 22.05.201121:44

Така наречените "ърбън благини" ги има целогодишно ... но морето е само 2 месецa. Софийските благини по никакъв начин не могат да се сравнят с благините на соленото море през юли и август
   

оценка

+2 -0

Регистриран на: 02.07.2010, 22:56

8 garo | 22.05.201119:48

Хаха, не си ходел в Рим заради морето, айде бе - точно ако не идеш на евтиния-чист плаж в Остия още през април, си типичен идиот-турист, дето си чувал само за цитирания в статийката Колизеум; купонджийския Рим е извън Рим, малко наизустеничко
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 08.05.2011, 15:05

7 Evlogi | 22.05.201115:42

Ся веднага ше си направя една кайпириня првантивно, че иначе трее книжка на фонтана да чета глупчо
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 18.03.2011, 22:39

6 Blumkvist | 22.05.201115:10

Ох любима част в София са ми столичаните дето мразят провинциалистите. Само дето тия столичани са докарани от провинцията пред 30-40 години, по Люлин и по Младост.


Кофти е да забравиш откъде си тръгнал!!!
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 11.08.2010, 22:54

5 Nikola Aslanov | 22.05.201110:32

Обзалагам се на каса бира че "столичанинът" под мен не е посетил и 1/3 от музеите и галериите в София. Кул
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 21.05.2011, 22:33

4 Neiko Plamenov Bratoev | 21.05.201122:41

Статията е чудесно упътвтане за всички провинциалисти.
Разликата между екскурзията до Рим и седенето в София е, че в Рим отвиаш с идеята да разглеждаш забележителностите, отиваш не с нагласата да гледаш синьото море, а да научиш нещо ново за един друг народ, един голям европейски град и една друга култура. Живеейки цял живот в София се предполага, че вече си посетил т.нар. забележителности, докато ако си тук от скоро и се каниш да ставаш един от многото селяни в столицата, звучи доста примамливо, определено Усмивка Успех, драги ми "съграждани"...
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 01.11.2010, 16:52

3 Thea Atanasova | 21.05.201120:25

Да то наистина Уебкафето се превърна в Малки обяви... Смее се
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 26.12.2010, 14:38

2 niemen | 21.05.201113:06

Продавам Москвич.
   

оценка

+0 -0

Най-коментирани