България не обича младите | webcafe.bg
Webcafe

България не обича младите

Тея Дия
17.09.2010, 16:50 (обновена 21.09.2010, 17:38)
младежчета

Снимка: © Getty Images

Стана така, че да си немил-недраг нейде в западния свят почна да изглежда като лукс...

Преди време бях дочула изказване на Андрей Слабаков, което нямаше как да не запомня, тъй като страстите от странството ми още не бяха утихнали. Най-общо казано той подчерта, че някой, който не е живял в чужбина (в неговия случай - Америка) няма право да осъжда тези, които са минали по този път.

Цитатът далеч не е точен, но ме подсети за моите собствени преживявания в чужда страна и разбира се, за стреса, който преживях, когато се завърнах.

И най-вече за осъзнаването, че изобщо не съм единствената 20 и нещо годишна, която се е сгромолясала право върху егото си.

Няма да се спирам трърде дълго върху факта, че jobs.bg ставал вторият ти дом или че у нас случването на нещата е изначално прецакан процес.

Никак не обичам да се оплаквам от страната си, защото навсякъде ги има гнилите ябълки. Само че тук не става въпрос само за мен, а за стотиците млади хора, които са учили в чужбина, изхарчили са сума пари на родители и спонсори и са решили да се върнат, за да се опитат да променят нещата у дома.

Стана така, че да си немил-недраг нейде в западния свят почна да изглежда като лукс, предпочитан пред това да вложиш целия си ресурс в родината. И съвсем естествено - там никой не заплюва образованието и таланта ти със същия замах и тесногръдие, както тук. Или поне не без да изимитира загриженост.

Дихотомията тук-там присъства неизменно в речниците на хората под 30, които са избрали България пред високите заплати и уредения в битово отношение живот. Тези, които са прехвърлили тази възраст пък изпитват нечовешки страх да не попаднат в лапите на родните парадокси; толкова са огорчени от всичко, което България не е, че рядко дръзват да се върнат.

Но тези, които все пак са го направили, те са онези бунтари, които никога няма да се примирят с положението и никога няма да заживеят със сервилния манталитет на масите. Взели са най-доброто от „чуждото" и са готови да имплантират идеи и енергия. Супер. Особено ако им се даваше възможност.

Спомням си добре. Наперен пресен-пресен магистър с високи цели и още по-високи очаквания. Изпращам стотици автобиографии до къде ли не (накрая вече и селекцията е излишна) и стигам до следното заключение: у дома дипломата е хартийка без никаква стойност, а талантът е нещо, което минава само в цирка.

Слушам интервюта на други хора с прекрасно образование, отракани, опитни, и съзнавам, че проблемът не е само при мен. Той е масов. България не обича младите.

Тя обича „минимум 2 години стаж на подобна длъжност". След като един приятел в престижна HR компания ми каза, че работодателите имат много специфични скрити изисквания към профила на своите служители, такива, които нямат общо с обявите, които четем, ми стана ясно, че само Исус би могъл да се пребори със системата (как ми се иска да го напиша с главни букви).

Забележете, че изобщо не намесвам така лелеяната заплата. Очевидно е че хубавите пари са при чужди компании, не местни. Говоря само за правото да си част от страната си, да прилагаш наученото, да работиш и колелото да се върти. Когато най-накрая това право ти е отредено, вече си прекарал поне половин година в търсене и в крайна сметка работиш нещо посредствено, колкото да можеш да се задържиш на повърхността.

Вероятно вече си се озлобил значително към всички превъзнесени фирми за подбор на персонал, които твърдят, че са най-добрите. В какво? В помпозните интервюта, където 15 минути важничат на лош английски? Не, благодаря, ще си работя тук и ще разчитам, че след 2 години ще съм натрупала достатъчно стаж да затворя устите на всички чичковци и лели с претенции.

Така понякога ние, завърналите се, се чувстваме като неразбрани мисионери. Понякога се сещаме за онова там, където талантът и креативността са на почит и хората дават купища пари за идеите на новото поколение.

Ние сигурно ще продължим да събаряме вятърни мелници, но следва кратък тест на патриотизма: ако нашите деца пожелаят да учат в чужбина и не поискат да се върнат тук, дали ще опитаме да ги спрем? Ха! Накарайте ги да останат...

Oще: диплома  млади  образование  работа  талант 


Още от Masters of Sex

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 09.12.2010, 20:52

31 Kostadin Mitev | 09.12.201020:52

[color=brown][b]България не обича младите[/b][/color]
България е държава тя не може да обича и мрази.Иначе си мисля че когато младите започнат да обичат България можеби и България ще ги заобича като родни деца!!!Цитатът далеч не е точен, но ме подсети за моите собствени преживявания в чужда страна и разбира се, за стреса, който преживях, когато се завърнах.

И най-вече за осъзнаването, че изобщо не съм единствената 20 и нещо годишна, която се е сгромолясала право върху егото си.

Няма да се спирам трърде дълго върху факта, че jobs.bg ставал вторият ти дом или [color=maroon][b]че у нас случването на нещата е изначално прецакан процес[/b][/color].
Е верное ама пробваи следващият път когато кандидатстваш за работа да одкриеш фирмата работодател така си мисля че добиеш много по добра представа каква е фирмата как е колектива, какво е заплащането, какви са условията на труд и тнт.


Никак не обичам да се оплаквам от страната си, защото навсякъде ги има гнилите ябълки. Само че тук не става въпрос само за мен, а за стотиците млади хора, които са учили в чужбина, изхарчили са сума пари на родители и спонсори и са решили да се върнат, за да се опитат да променят нещата у дома.

ПРОДЪЛЖАВАИТЕ С ОПИТИТЕ може би това е начина нещата да се променят!!

Стана така, че да си немил-недраг нейде в западния свят почна да изглежда като лукс, предпочитан пред това да вложиш целия си ресурс в родината.[b] И съвсем естествено - там никой не заплюва образованието и таланта ти със същия замах и тесногръдие, както тук[/b]. Или поне не без да изимитира загриженост.

За толкова прехвалената чужбина има различни гледни точки.Надали има много тамошни работодатели които да не гледат на чужденжите като на работници за кърската работа-тук мога да приложа хиляди примери ама не ми се пише цяла нощ.Е ЗАБРАВЯИТЕ ЧЕ ТОЧНО ТЕЯ ПРЕХВАЛЕНИ ДЪРЖАВИ ТОЧАТ БЪЛГАРИЯ ,ОДПУСКАТ НИ СОБСИДИИ (С ЛИХВИ ЕСТЕСТВЕНО),ИЗКОПУВАТ И РАЗГРАБВАТ ВСИЧКИ РЕСУРСИ -примери да давам ли:ЕВН ,ЧЕС ,И ТРИТЕ ТЕЛЕКОМА ,ВСИЧКИ БАНКОВИ ИНСТИТУЦИИ КОИТО СЕ "СЛЯХА" С БЪЛГАРСКИ БАНКИ .
приходите од които каде отиват? щото със сигурност не остават в България

Дихотомията тук-там присъства неизменно в речниците на хората под 30, които са избрали България пред високите заплати и уредения в битово отношение живот. Тези, които са прехвърлили тази възраст пък изпитват нечовешки страх да не попаднат в лапите на родните парадокси; [color=maroon][b]толкова са огорчени от всичко, което България не е, че рядко дръзват да се върнат.[/b][/color]

Е кои се грижи за това България да е зле???

Но тези, които все пак са го направили, те са онези бунтари, които никога няма да се примирят с положението и[color=maroon][b] никога няма да заживеят със сервилния манталитет на масите[/b][/color].[color=maroon][b] Взели са най-доброто от „чуждото" и са готови да имплантират идеи и енергия. Супер. Особено ако им се даваше възможност.[/b][/color]

Азащо тява да "им се даваше възможност" все всичко на готово ли трябва да ни се дава?

Спомням си добре. Наперен пресен-пресен магистър с високи цели и още по-високи очаквания. [b]Изпращам стотици автобиографии до къде ли не (накрая вече и селекцията е излишна) и стигам до следното заключение: у дома дипломата е хартийка без никаква стойност, а талантът е нещо, което минава само в цирка.[/b]

Верно е че от шуро бажанащина ??? -тез фирми/и фирмаджии рано или късно ще се усетят (ако неса фалирали преди тва)

[color=maroon][b]Слушам интервюта на други хора с прекрасно образование, отракани, опитни, и съзнавам, че проблемът не е само при мен. Той е масов. България не обича младите.[/b][/color]

ПОМИСЛИ СИ ПАК БЪЛЪЛГАРИЯ ЛИ НИ Е ВИНОВНА ПАК ТАЯ БЪЛГАРИЯ ЕМОЖЕ И ТЪИ ДА СЕ СЛУЧИ ВСИЧКИ ОТ БЪЛГАРИЯ ПО ТОЗ ПРИМЕР-ХАИДЕ БЯГАИТЕ БРЕ НАРОДЕ КО ЧАКАТЕ- И АКО ТОВА СТАНЕ КОИ ЩЕ НИ Е КРИВ АААА?(а като останат само циганите които одказват са се обучават,да работят, да допринаят с каквото и да било) ТАЗ ЛОША БЪЛГАРИЯ КАК ПРЕДЛАГАШ ДА СЕ НАРИЧА(циган ландия,цигания или??)

Тя обича „минимум 2 години стаж на подобна длъжност". След като един приятел в престижна HR компания ми каза, че работодателите имат много специфични скрити изисквания към профила на своите служители, такива, които нямат общо с обявите, които четем, ми стана ясно, че само Исус би могъл да се пребори със системата [b](как ми се иска да го напиша с главни букви)[/b].

Е е ти кво очакваш щото си завуршила еди кво си трява веднага да ти дадът ШЕФСКИЯ ПОСТ та да си назначиш всички роднини до девето коляно??? даже и в прехвалената чужбина няма да кои да ти даде шефски пост без да си се доказал като специалист в областа си(да имаш стаж и име)

Забележете, че изобщо не намесвам така лелеяната заплата. Очевидно е че хубавите пари са при чужди компании, не местни. Говоря само за правото да си част от страната си, да прилагаш наученото, да работиш и колелото да се върти. Когато най-накрая това право ти е отредено, вече си прекарал поне половин година в търсене и в крайна сметка работиш нещо посредствено, колкото да можеш да се задържиш на повърхността.

Ама защо е така ада сетих са Блгария е виновна
Вероятно вече си се озлобил значително към всички превъзнесени фирми за подбор на персонал, които твърдят, че са най-добрите. В какво? В помпозните интервюта, където 15 минути важничат на лош английски? Не, благодаря, ще си работя тук и ще разчитам, че след 2 години ще съм натрупала достатъчно стаж да затворя устите на всички чичковци и лели с претенции.

А така еитуи вече е ОДГОВОР

Така понякога ние, завърналите се, се чувстваме като неразбрани мисионери. Понякога се сещаме за онова там, където талантът и креативността са на почит и хората дават купища пари за идеите на новото поколение.

[color=maroon][b]Ние сигурно ще продължим да събаряме вятърни мелници, но следва кратък тест на патриотизма: ако нашите деца пожелаят да учат в чужбина и не поискат да се върнат тук, дали ще опитаме да ги спрем? Ха![/b][/color][color=maroon][b] Накарайте ги да останат..
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 25.11.2010, 13:21

30 Боян Толев | 25.11.201014:52

Относно "краткия тест на патриотизма" искам да попитам , как почти 70-80 % от домакинствата у нас нямат възможността да изпратят детето си до магазина по нормален начин , а ще могат да го пратят да учи навън ??? Аз лично не съм излизал от "милата ми рОДИНА", но и без това знам, че когато талантът и креативността са мотивирани от парично заплащане, и развити чрез конкурентна система на отсяване, талантът закърнява , а креативността се наглася според изискванията на "работодателя" !!!
"Правото да бъдем част от страната си" го имаме всички !!! Правото "да решаваме какво да става в нея" липсва ;/ Ако се замислим логично ще стигнем до извода че няма как да оправляваме дадена територия и ресурсите на нея без да са наши !!! Плащаме си за да живеем и цената ще расте постоянно, докато не дойде момент в който или популацията ще намалее достатъчно, или ще променим из основи начина си на живот !!! Просто живеем на такава земя в която трябва да има много късогледо население за да може да бъде манипулирано достатъчно лесно, а свободомислещите да нямат желание и файда да стоят тук ;/ - на това се гради политиката ан българия според мен !!! Гърция спря потока на стоки от северната си граница и получи всичките си искания , България има малко "повечко" граници ,но хората са прекалено заети да се радват на малките си екрани и нямат навика да се оглеждат , освен за да не ги блъсне кола , понеже живеят в паркинг, или ако са им откраднали портфейла примерно ...
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 09.11.2010, 13:27

29 outfaced | 15.11.201021:16

Пари и работа само срещу диплома не дават никъде. Никъде никой в частна фирма не назначава само за да "даде път на младите" и по птариотична линия ... видиш ли за държавата и за бъдещето. Всеки си гледа интереса.
В статията има много верни неща за нашата мила родна действителност, но основаната мисъл е изопачен и сбъркана. Удивителна
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 20.10.2010, 23:54

28 StoyanS | 21.10.201001:22

До Тея: Много добре, много си гот, само така.

До hhumpff: Прекрасно му го каза на ЛАЙН.. о .. май беше ЛАЙК.

До ЛАЙК: Виж к'во. Ти случайно някога да си се замислял над следните неща:

1. За да получи човек образование в чужбина трябва да знае чужд език.
2. За да плати за образованието си, или поне да покрие ежедневните си разходи, в случай че е получил стипендия или мама и тати са кихнали мангизи, в МНОГО от случаите му се налага да работи като вол - мияч, барман, сервитьор, хамал, чистач, кучегледач, шофьор и т.н. Да не говорим, че ходенето на училище само по себе си е достатъчно изморително, физически и умствено.
3. За да се ВЪРНЕ в нашата мила родина и да започне оптимистично и ентусиазирано търсене на работа, очаквайки най-малкото коректно отношение от потенциалните си работодатели, въпросният дипломиран човечец трябва или да е леко мръднал или да обича България, семейството и приятелите си (останалите в България) повече от 1500-3000- те евро заплата в чужбина.
4. Минавайки през трите горни точки (и всички междинни, които няма как да описвам тук), този човек вече има много повече опит и знания от необразования ти или наскоро завършил гимназия работник... и от теб.

Не е ли нормално ние, притежателите на дипломки от чуждестранни институции да имаме мааааааалко повечко изисквания отколкото не-"научените" овчици дупедавци дето уж стрували 100 пъти повече от нас, които не си знаят правата и биват постоянно унижавани, използвани и заблуждавани от работодатели като теб (ако изобщо си такъв) и треперят да не ги уволнят.

Именно от нулата сме тръгнали ние, Лайк, и връщайки се в България ще го направим отново. Бачкали сме яко за тази диплома (започвайки от McDonalds) и не ни е страх да ти покажем какво можем. За съжаление хората като теб са много а ние малцинство. Хората като теб не могат да ни оценят а ние се подценяваме. Хората като теб управляват а ние им сърбаме попарката. Хората като теб си стоят в България а ние заминаваме. Хора като теб слушат Поп-Фолк а ние музика.

Нищо лично.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 08.10.2010, 00:35

27 Anton Andonov | 12.10.201002:59

Първо по повод на колегата, по-долу. Ами "брато", виж кво. Не зависи от мен, нито от теб, нито от него, от нея. За да екзистираме, първо трябва да живеем. Живота на човек, в днешно време не зависи вече от неговото здраве, а от вируса наречен общество. Къде е основата на "аз", "той", "тя". Къде е думата "общество". Нима някой разбира тази дума, или цитира тълковния речник. За да живеем, трябват закони. Щом няма закони, никой от нас не е достатъчно защитен да свърши нещо сам. Разбра ли. Толкоз.
Сега по повод на заглавието. Статията не съм я чел. Интригуват ме заглавията. България не обича младите. Грешка. България не обича никой. Проверяваме думата "обичам" - в 'Google'. А на първа страница, нищо. На втора, на трета. Няма тълкование. Никой, в цяла България не е намерил за нужно от всяква гледна точка - социална, предприемаческа, да даде тълкование на думата. Премахваме думата "обича", според 'Google', тя не съществува и в заглавието остава -'България не младите". Демек България е с предимство, по пътя на логиката. Ами млади хора, само хейтърите, които нямат възможност да заминат и то не поради липса на пари, а знания, само те могат да роптаят. За бога, щом искаме да се махаме, не ни спирайте. Всеки има право на избор. Със самото си раждане, ние вече сме правни субекти. Наследство, много от нас нещат. Какво да получа, крадени пари, лицемерни приятели, лъжливи колеги, спокойствие, сигурност, закрила, свястна храна, вода, обслужване в болниците и не мога да вида другия край на кервана, затова ще спра. Единственото, което ни остава е да се гаврим, поне това и бедни и богати го могат с тая окаяна земя. Тези, които са революционери и защитници са жалки и посредствени и защитават нещо, което и те не разбират, а ако го проумеят, ще трябва да тичат до аптеката за хапчета против повръщане. Нали няма цензура, да кажа какво мисля или и тук сбърках!
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 14.09.2010, 19:17

26 Аз008 | 03.10.201016:06

Голяма "мешавица" ...
Към автора: Вероятно би било доста полезно още в началото на статията да дадете определения на "България", "млади" и "обича". Щеше да свърши работа дори личното Ви разбиране на тези понятия. Опитайте се да "стреляте" по-точно. Успех!

На всички родо-мразци мога да кажа само едно. ВИЕ сте това, което мразите. Вие сте си основният проблем. Повтаряйки постоянно колко са зле нещата (които всъщност зависят от вас, лично!), няма как да се подобрят.
Нормалното поведение би предположило човек да решава задачите, които се появяват пред него. Ако не е в състояние да го направи винаги може да избере други задачи. Защо се озлобявате към света?!? Той е това, което мислите или правите с него.
Когато претендирате за висока заплата и добри други условия помислете какво давате в замяна. Помислете обективно.

Аз също отскоро работя извън България. Разликата е, че всичките ми дипломи са български (преди 2000 г.: ;)) и досегашният ми опит е все в Родината. Бях поканен (именно) да кандидатствам за "позицията". Два пъти. Първият път отказах Усмивка, защото не бях сигурен дали искам да се развивам в конкретната посока. Не правя планове (въпрос на лична философия) дали да се върна или не след изтичането на договора, но знам, че искам да съм полезен на Родината и сънародниците си. Имам някои идеи Усмивка. Смятам, че е възможно без значение какъв ти е адреса.
Вселената (Бог, Аз-ът) ни поставя препятствия, именно защото можем да се справим с тях.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 29.04.2010, 19:05

25 Джони Ди | 26.09.201020:43

Привет Тея. Имаш страхотен стил ... нищо, че често си противоречиш в мненията си за мацките, мъжете, еманципацията и секса ;) Проблемът на младите българи (повече или по-малко образовани) е, че не могат (не искат ...?) да се почувстват граждани на света и да приемат предизвикателството да си търсят сами място под слънцето. Не знам какво толкова се учи "на запад", но явно и там учебните заведения формират бачкатори, а не предприемачи ... и после горките се връщат в балканския кенеф да си търсят работодател (робовладелец) ... Не е трудно да пресметнеш, че при нашия БВП на глава от населението шансовете ти да работиш 8 часа, а после да се наслаждаваш на живота като нормален европеец са близки до нула. Освен това, не очаквай икономика базирана на евтиния туризъм, емигирантските пари и износа на зърно да цени елитното образование .... какво остава за добрата обща кулутура Усмивка Последната може да си я ползваш предимно за лично удоволствие Усмивка
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 28.08.2010, 22:41

24 лаик | 25.09.201000:16

До авторката-да се прочете нещо написано от теб 3-4 пъти си е гавра с възприятията,като не става въпрос за заплата ,за какво става въпрос,че аз като работодател трябва да се срамувам че теб никой не ти дава работа и не те оценява защото си млада и "завършила",не си познала,не ме интересува нито колко си млада нито колко умна,ако ми вършиш работа ставаш ,ако ли не ,търсиш другаде,ама първо искам да видя че можеш нещо,че не те стряска да почнеш от нулата.Тия пичове в Макдоналдс са по тъпи от теб и затова там почват чистачи
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 28.08.2010, 22:41

23 лаик | 25.09.201000:11

До този с безмисления ник-Къде и кога я завърши тая специалност,какво умееш освен да даваш акъл и да преценяваш хората по един пост,ще продължаваш да даваш акъл и ще блееш,а аз ще продължавам да назначавам хора,които може да не са "научени" като теб,ама струват 100-пъти повече
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 22.09.2010, 20:30

22 Lyubomir von Bogdanoff | 22.09.201020:40

@Kiril Atanasov

Много се пениш братле за нищо! ;) Хората, които работят зад граница и взимат тлъсти мангизи няма никога да се замислят да се приберат в Б-я да се занимават с глупости особено всички, които са в хай-тек браншовете. А и както ти сам каза то няма какво да се избира за тях като работа, защото просто такива отрасли в Б-я няма пример : самолетостроене, ракетостроене, машиностроене ( влакове стрела, спортни коли и т.н. ), космически технологии и т.н. За Б-я има 3 важни бранша в които може да просперира :
- туризъм
- електроника
- селскостопанство

Единственото, което се иска от бантустанците е да спрат да ядат доматите с коловете и да слезнат на земята. Но и това няма да се случи скоро не 5-10 години 50 най-малко няма да се случи. Пък до тогава битият бит ебаният ебан и това е ;)
   

оценка

+0 -0

Най-коментирани