Остани с мен - от любов | webcafe.bg
Webcafe

Остани с мен - от любов

Николета Бонева Ховрин
19.04.2011, 16:08 (обновена 21.04.2011, 08:37)
сърце, любов

Да предизвикаш някого може би е най-добрият начин да задържиш вниманието му

Има 14 февруари. Ако кацнете на тази планета, някъде около 21 век, точно в този ден от годината ще разберете, че тогава се разменят цветя, плюшени играчки и бонбони.

В най-често срещания случай ги купуват мъже, които не могат да си го позволят, за жени, които не го заслужават. Ако попитате всеки един от индивидите от която и да е страна на барикадата обаче, те ще ви кажат, че то е от любов - защото е денят на любовта.

Кацнете след 20 години в дома на една такава "влюбена" двойка, в случай че са успели да го докарат до дом. Ще видите отегчена жена, която обвинява, че Той е провалил кариерата й на певица, и мъж, който всеки ден повтаря, че работи по 15 часа на ден, за да може Тя да има този платинено рус цвят на косата, който така обича.

Ако ги попитате защо въпреки това са останали заедно, ще ви кажат, че е от любов.

Според официалната статистика всяка четвърта жена крие под слънчевите си очила синина. Отново според статистиката Х% от синините са от партньора. Ако попитате защо тя не си тръгва от този човек, тя ще ви отговори... сещате се, нали? От любов.

"Любов е, когато казваш на едно момче, че харесваш ризата му, с която го виждаш всеки ден". (Ноил - 7 години)

Този отговор получаваш, когато попиташ дете. Малко тривиално, малко експлоатирано. Клишето е клише, защото е факт. Децата знаят повече.

Какво е любов?

Бихме могли да кажем, че няма стандарт. Хората са различни, значи обичат по различен начин. "Всички щастливи семейства си приличат, всяко нещастно семейство е нещастно по своему" ще ни опонира от първите редове на "Ана Каренина" Толстой.

Всеки напуска любовта по различни причини, но всеки се стреми към нея - независимо признава ли си го или не.

Според източните учения сме тук, защото не сме си научили урока. Не е особено трудно да им се повярва, при условие, че човекът е май единственото животно, което се спъва два пъти в един и същ камък.

Сиреч, за да ни е по-лесно, може би е редно да го преместим. Да разчистим или да го сменим са все действия. Те не включват да седнем пред камъка и да го наблюдаваме мълчаливо, докато изчезне. Защото преди него ще изчезнем ние.

При всички положения изводът е един: ако искаш любовта да расте, трябва да действаш.

Коя любов има действие?

Когато домакинските уреди, които сте купували заедно, полетят - това е действие. Това, разбира се, е само част от играта. Не задължително най-болезнената.

Децата се учат най-лесно, забавлявайки се (моля ви, не ме карайте да вадя статистика и за това). Ние също се учим най-добре, играейки си. И колкото по-добър противник, толкова по-добре за нас. Защото може да изгубим тази битка, но по-голямата е войната с нас самите, и първата загуба не гарантира втората, даже напротив.

Да предизвикаш някого може би е най-добрият начин да задържиш вниманието му. Защото освен че той се напъва да ти отговори или игнорира ръкавицата/тенджерата, заметната в краката му, той мисли за себе си. Всички сме егоисти, просто тези, които се познават по-добре, си го признават.

Можеш да разчиташ на добрите черти в нечий характер, но по-сигурно е да разчиташ на слабостите му - и колкото по-дълбоко бръкнеш в тях, толкова по-вероятно е да заздравеят. Защото той ще ги види. И ще се постарае да не се блъска в този камък втори път. Или пети, шести - зависи в каква фаза се улучите.

Да спорите ежедневно - от програмата на телевизията до цвета на салфетките - съвсем не значи, че си сбъркал звънеца на домофона, когато си се прибирал. Означава, че за теб пилето е вкусно, а за нея пилето е картоф.

И ако спорите достатъчно дълго, ще се събудите голи и уморени върху кухненската маса с много мазна усмивка, а след това заедно кротко ще изчистите мазното петно от летялата до стената кълка.

Защо ви е целият свят, ако вкъщи имате един човек, който събира целия останал свят (освен вашите вкусове, вашите разбирания, вашата музика, вашия стил дрехи...) в себе си?

Знам, че ще ме нападнете с някакви фрапантни случаи, които свършват трагично. Но краят определя връзката. Тя може и да свърши, може и да не свърши, това няма нищо общо с това дали е пълноценна. Все едно да кажеш че животът е шит, защото всички знаем, че ще умрем.

Можеш да се научиш да местиш камъни, къщи, планини и кошчето за боклук от една такава връзка. Можеш да се научиш да се гледаш в огледалото и да виждаш цял друг свят в него. Има толкова много неща извън теб. Какъв по-лесен начин да ги видиш от този да си ги вземеш вкъщи?

Да воюваш в любовта с половинката ти не значи да имате ексклузивен абонамент за "Пирогов" с 20% отстъпка. Означава да виждате света по различен начин, да го опознавате един през друг, да се предизвиквате.

И дори да мразиш карираната му риза, понякога да му казваш, че ужасно много ти харесва.

Oще: връзка  дом  игра  любов  николета бонева хорвин 


Още от Masters of Sex

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 25.03.2011, 09:50

13 aritas | 28.04.201110:08

Виж ти...Харесвам карираната риза на тази статия и няма да хвърлям пилешка кълка по автора! Мдааа... Чуди се
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 04.04.2011, 17:29

12 Мавъра | 27.04.201112:27

Усмивка !
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 25.03.2011, 01:54

11 Alexander Botev | 20.04.201119:53

Статията ми хареса, че отговаря на моята нагласа към любовта - така както аз я чуствам. И това не е скандала, а преоткриването на света, чрез спора. Имаше една, мисля че китайска поговорка - "В спора се крие истината." и аз донякъде си го усещам така. Но какво по-силно да те постави да се замислиш от любимия човек? Нищо. За мен караниците винаги са били нещо нормално, и въпреки че съм викал това ни най-малко не е променяло чуествата ми към момичето пред мен. Ако човека на среща има същите мнения и вкусове много бързо ми доскучава. За това обичам по ексцентричните хора, които имат нещо по. Дето се вика ако на всичко ще се съгласяваш с мен, за какво ми е въобще мнението? Смятам, че преди хората просто са били възпитавани да се примиряват с реалността и стоически да проддължават. Но пак да кажа не се бъркайте с някой зверски скандал, в който се намразвате... а просто честия сблъсък на мнения на двама влюбени, които не отстъпват позициите си.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 04.01.2011, 23:00

10 Stanimir Popov | 20.04.201117:52

Здравейте! Хубава статия - безспорно!
Моите въпроси към автора й, както и към всички,които споделят тезата:
Защо, защо, защо е толкова верен абзаца: "Можеш да разчиташ на добрите черти в нечий характер, но по-сигурно е да разчиташ на слабостите му - и колкото по-дълбоко бръкнеш в тях, толкова по-вероятно е да заздравеят. Защото той ще ги види." в днешно време? Защо да спорищ с някого, да го бодеш в слабите места и дори да го предизвикваш (употребено в съвсем не толкова невинната си форма в текста)в днешно време е гаранция за любов и дълбок смисъл?

Питам, защото авторката е абсолютно права в разсъжденията и заключенията си-те отразяват поне 50% от мисленето на съвременния българин. за съжаление или не – нямам идея как по другите държави.

Кога нашето поколение стана толкова Презадоволено, че намира смисъл в живота, в любовта и във всички останало, когато - меко казано - се надпреварва с другия, и този другия е не кой да е - а най-скъпия ти, видно от статията? Нима толкова ви е скучно на работа, в спорта (а вече - и сред приятели), че търсите екшъна на спора и напрежението с половинката си? Разбирам авторката, естествено, че не намеква за зверски скандали и побоища а за онези много деликатни и фини побоцквания в.......областта на слабините, понякога, и ми не е ясно едно подобно изцеждане докъде ще доведе нещата....

Да, все повече хора се стремят към Този модел на поведение-бъзикай се (за да не си бъзикан; покажи, за да не покажат, *би, за да не те *бат...да продължавам ли?) и докато в прехода си и усъвършенствайки този модел на поведение хората изглеждат странно смешни 9абе, тоя до вчера къв пич беше, добър, днес се репчи и ежи странно,хаха), впоследствие стават и се превръщат в точно това, което е описала авторката - непукисти..., и позти начин пък биват харесвани от все повече хора, и така - ако са мъжки пол- бъркат в....сърцето на жената, с този си модел на поведение. Слагам звездица и подчертавам, че жените отдавна се еманципираха, и не търсят толкова мил, галантен и пр.мъж (стигат им лигльовците по фейсбук и сайтовете за запознанства, които за една гола снимка, ще им свалят виртуално звезди (така и така, звездите никога не могат да бъдат свалени реално).
Та, значи-до към година-две-пет, максимум 70% от хората ще се придъражт към този модел на поведение, като от тях 100% от съвсем младото поколение.

Може би е за добро, като се има предвид, че според източната култура, най-възвишеното състояние е любов, което може да бъде достигнато, ако не оценяваш и не ти пука за нищо и никого Усмивка
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 25.01.2011, 11:34

9 Мирчов | 20.04.201115:36

Нещо не разбрах?!? Караниците и "малките" скандали, които после стават големи, са нещо нормално в една връзка. Замерянето с разни неща е любов?!? Предизвикването на човека до теб и използване на слабостите му е част от играта? Аха, това е модерната любов. Усмивка
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 20.04.2011, 12:49

8 sltr | 20.04.201112:51

Благодаря за хубавата статия.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 20.04.2011, 09:40

7 Eti Bobeva | 20.04.201109:42

Прекрасно написано. Вярно и лаконично ДА!
Поздравления!
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 09.12.2010, 02:58

6 Polya Pavlova | 20.04.201108:38

мамина, тя не се отказва, бе... Изненадан
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 30.09.2010, 14:41

5 sunny_smile | 19.04.201122:31

Защо ви е целият свят, ако вкъщи имате един човек, който събира целия останал свят (освен вашите вкусове, вашите разбирания, вашата музика, вашия стил дрехи...) в себе си?

поклон
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 06.04.2011, 14:57

4 MiaWallace | 19.04.201121:44

Поздравления за споделените мисли! Много истинско и много вярно Много щастлив
   

оценка

+0 -0

Най-коментирани