Секс цяла нощ? Ама вие сериозно ли... | webcafe.bg
Webcafe

Секс цяла нощ? Ама вие сериозно ли...

webcafeLifecafe, nymag.com
21.09.2015, 19:40 (обновена 26.09.2015, 08:51)
мъже, жени, легло, секс, гърди

80% от мъжете и жените твърдят, че желаят секс, траещ поне половин час. А в действителност реалното времетраене на хетеросексуалния полов акт обикновено е доста кратко: повечето учени са единодушни, че то трае средно не повече от шест минути. Защо е това разминаване?

През 2012 година Кание Уест успешно спря разпространението на секс запис, в който можеше да го видим "на калъп" с дама, която много наподобяваше Ким Кардашиън. Вместо да видим записа, от TMZ описаха с големи подробности двете версии, които редакторите им са видели: "И двата записа са впечатляващо дълги - първият е приблизително 20 минути, а вторият - над 40. И говорим за постоянно действие. Сериозно, тоя пич не прави почивки. Невероятно е. Почти все едно гледаш Стинг"...

Изпратих линка на двама приятели. Единият, мъж, реагира с възхищение. Жената отвърна с открит скептицизъм.

"Дори и да е възможно, сякаш е твърде продължително за секс..."

Колко дълго трябва да траят креватните упражнения, за да е достатъчно? И какво означава "твърде продължително"?

В поп-културата историите за секс, който трае цяла нощ, като цяло предизвикват подсвирквания и жестове на одобрение. ("Правим секс като кенийски маратонци", някога хвалеше Оливия Уайлд годеника си Джейсън Судейкис).

И мъжките, и женските списания предлагат съвети как да правим по-продължителен секс.

"Стиснете основата на пениса", съветва Cosmopolitan, "това буквално спира еякулацията. Мислете за това като за прегъване на маркуч през средата, за да спрете водната струя..."

В анкети, хора на всякаква възраст и с всякакъв произход съобщават, че искат да правят секс по-дълго от средното времетраене на ситком. А когато здравният анализатор на Fox News Кийт Аблоу направи анкета по темата през 2007-ма, 80% от мъжете и жените заявиха, че желаят секс, траещ поне половин час.

А в действителност реалното времетраене на хетеросексуалния полов акт обикновено е доста кратко: повечето учени са единодушни, че то трае средно не повече от шест минути.

И все пак винаги, когато кажа този факт на хората около мен, реакцията неизменно е "Само толкова?!"

Да, само толкова. "Ама това е тъпо", казват те.

Да се запитаме обаче защо? Въпреки че по-голямата част от реалността около секса е - няма спор - тъпа, почти всеобщата представа, че краткотрайният секс не струва, е изненадваща.

Защо дългата издръжливост се възприема като абсолютен плюс? Кога точно решихме, че по-дълго е по-добре и как това възприятие се отразява на дължинат на времето, което ни трябва, когато се посвещаваме на това приятно занимание?

Както се оказва, дори тези шест безценни минути всъщност са повече, отколкото времето, което са имали предните поколения.

В изследване от 1948-ма, Алфред Кинси установява, че "75% от американските мъже са изпитвали оргазъм до две минути след началото на половия акт", пише Рейчъл Хилс в новата си книга "Митът за секса".

"По-скорошни изследвания съобщават за средно време между 5,4 и 7,5 минути - което подсказва, че мъжете адаптират сексуалното си поведение, за да отговарят по-добре на социалния идеал", е нейният извод.

Накрая тя обобщава сухо: "Вече е неприемливо сексуалният акт да приключва, преди удоволствието за едната страна дори да е започнало".

Днес наричаме това преждевременна еякулация и изпитваме ужас от нея. Преди Кинси, "преждевременна еякулация" е било понятие, отнасящо се за мъжете, които свършват още преди пенисът им да е навлязъл във вагината.

Едва по-късно понятието започва да означава еякулация, случваща се по-рано от желаното.

През 80-те и 90-те години сексолозите се опитват да дефинират преждевременното свършване с брой фрикции - обикновено между осем и петнадесет - но оттогава насам определят времетраенето й в минути.

Какво се е променило?

Като начало, сексуалната революция - която е направила за първи път публична цел за мъжете женското сексуално удоволствие.

През 1970-та Мастърс и Джонсън смело заявяват, че всички хетеросексуални мъже, които свършват преди партньорките си в повече от 50% от случаите, страдат от преждевременна еякулация.

Съвременните лекари не са толкова догматични по въпроса кой кога трябва да изпитва оргазъм, но са единодушни за определени емпирични правила.

Според проучване от 2008-ма сред сексуални терапевти, сексът е "твърде кратък", когато трае една-две минути.

"Достатъчно" е от три до седем минути, а "желателно" е от седем до тринадесет. Границата на "твърде дълго" достига до 30 минути. Всичко по-дълго, от рода на "повече от 40 минути", съответно би трябвало да се нарича "твърде Кание".

Защо тогава очакваме едночасов секс, когато всичко повече от 10 минути е статистическа аномалия?

Част от объркването колко дълго трябва да трае актът произлиза от неясния начин, по който разбираме сексуалното удоволствие.

Огромното количество данни по темата отчитат нещо, което неуверено се нарича "интравагинална еякулаторна латенция" (ИЕЛ), дефинирана като време между момента, в който възбуденият пенис навлиза във вагината, и моментът, в който пенисът започва да еякулира.

Това възприятие за секса естествено е безнадеждно механично, да не говорим, че прекалено се концентрира върху пениса и има твърде малко общо с начина, по който хората всъщност правят секс.

Но пък как всъщност да дефинираме началото и края на половия акт?

Започва ли той, когато единият партньор се възбуди? Или започва с докосването на половите органи? Ами тези фантазни жени, които могат да изпитат оргазъм само от стимулация на зърната?

Критикувайки поредица от научни изследвания, лесбийката и феминистка Мерилин Фрай твърди в статия, публикувана през 1992, че това, което правят хетеросексуалните двойки в продължение на 8 минути с висока скорост, лесбийките правят "с доста по-малка честота и то средно отнема доста повече от осем минути. Може би поне 30 минути. Понякога по-скоро час". (Хомосексуалните мъже съобщават скорост на еякулация, сравнима с тази на хетеросексуалните мъже, но колко точно време го правят, остава неизвестно; данните за времетраенето на не-хетеро секса остават отчайващо изостанали от съвременността).

Но дори и с по-разширяваща обхвата дефиниция на секса, двойките изглежда остават постоянно разочаровани.

През 2012-та екип учени от университета в Ню Брънсуик предприема смелата стъпка да отчете времетраенето не само на ИЕЛ, но и на предиграта. Изследването иска от мъжете и жените да съобщават колко дълго трябва да трае идеалната предигра, както и времетраенето на идеалния полов акт.

После те засичат реалния си сексуален живот в комфортните условия на собствената си спалня (или баня, или кухня, или задна седалка на кола - от тях не се е очаквало да уточняват мястото).

Двойките съобщават за средно 11 до 13 минути предигра и 7-8 минути полов акт. Въпреки че описват абсолютно едни и същи актове, мъжете редовно твърдят, че траят поне минута-две по-дълго, отколкото заявяват партньорките им).

Всички обаче - и мъже, и жени - заявяват, че желаят сексът да трае приблизително двойно повече от реалното.

Жените искат осем допълнителни минути предигра и седем допълнителни минути акт; мъжете - още пет минути предигра и още 11 минути секс.

Което е объркващо: можем да разберем защо реалността не отговаря на очакванията при вагинален секс, но предиграта няма физически лимити.

Ако всички искат пет до осем допълнителни минути закачки и подгряване на почвата, защо просто не ги отделят?

"От глупост?", коментира Ерик Корти, професор от колежа "Ери" в Пенсилвания, който е анкетирал сексуалните терапевти за идеалното времетраене.

Или може би е и въпрос на логистика: "Хората не са особено добри в предаването на сексуалните си потребности, особено по време на акта", казва Е. Сандра Байърс, психолог и съавтор на изследването за предиграта.

А има и ефект на "ефект на разширяване на времето", както го нарича един мой приятел мъж.

"Понякога си мисля, че чукам вече час, а после поглеждам часовника и са минали само 15 минути"...

Възможно ли е всъщност хората да не искат по-дълготраен секс?

Може би, когато не го правят активно, те надценяват колко реално им е нужно - по същия начин, по който купуваме твърде много храна, когато пазаруваме на гладен стомах.

"Също така отговорът им може да е стимулиран от социални фактори", отбелязва Корти. Тоест хората казват онова, което смятат, че се очаква да кажат - или се очаква да желаят. Социалните очаквания определено играят роля, твърди Корти, "дори и в напълно анонимно проучване".

Как "еволюирахме" до това да желаем по-дълъг секс на теория, но никога реално да не го осъществяваме на практика? Според Рейчъл Хилс, сегашните сексуални очаквания са обвързани с мита, че сексът е "по-специален, по-значим, източник на по-голяма тръпка и по-перфектно удоволствие от което и да е друго човешко занимание".

Ако добрият секс е необходим за себеактуализацията, според тази логика по-дълготраният секс ни издига дори още по-нависоко.

Поради това жените се чувстват задължени да се самообявяват за мултиоргазмени нимфоманки, а мъжете се чувстват задължени да действат в леглото агресивно и мощно и да издържат по-дълго.

Спорно е обаче дали тази нагласа реално променя сексуалното поведение и издръжливост.

Запитан по този въпрос, Марсел Уолдингер, холандски невропсихолог в университета в Дрексел, реагира скептично. Той цитира изследване от 1943-та от германския учен Бернхард Шапиро, според което тогава е имало също толкова мъже в спектъра на "свръхбърз акт" - минута или по-малко - колкото има и сега.

Може би просто всички ние твърде много мислим по тази тема в днешно време.

Както изтъква Байърс, хората са склонни да желаят повече време не само за секс, но за всичко, от което изпитват удоволствие - или считат, че би трябвало да им носи удоволствие.

"Ако ми дадете въпросник, който пита: "Бихте ли желали да посещавате по-често баба си?', естествено бих отговорил с "Да". Но ако питате: "Как планирате да намерите време за това в графика си?" - това би бил съвсем различен въпрос".

Oще: времетраене на половия акт  кание уест  полов акт  порно  порнография  секс  секс партньори  сексуална незадоволеност 


Още от Masters of Sex

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 26.12.2010, 14:38

14 niemen | 09.06.201616:07

Напоследък трудно свършвам след 7-мия тек. Мачовците отдолу какво ще ме посъветват? Може би трябва да отида на лекар?
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 11.11.2010, 12:19

13 Ivailo Dimitrov | 09.06.201614:46

Никога не ме кефил секса за 5 минути. Жената има толкова места за целуване и облизване, че не знам кой може да бъде толкова бърз Много щастлив
А и след това не е добре да се бърза.
Статията си е шит.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 17.10.2013, 15:07

12 Fotini Georgiou | 02.10.201521:37

Знаем за самохвалството на мъжете по тази тема,затова всички коментари са от мачовци.Сега съм аз.НЕ Е ВАЖНО КОЛИЧЕСТВОТО,А КАЧЕСТВОТО.И да не забравяме:размерът е от значение(какво си помислихте,а? Смее се )Размерът на двойката:височина,килограми,пропорции,години,аромати,степен на потене ако щеш,хормонални нива и т.н.И какво сте го зяпнали този часовник,на маратон ли сте Отегчен Ако прабаба ми си е лягала за деца,аз си лягам за еротика,а един мъж не е само пенис.Не ми говорете за миньорска работа 1 час и да отварям чадър,че заваля
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 15.09.2015, 11:17

11 plamenti | 24.09.201515:16

Интересна статия, но мисля, е всичко това е индивидуално и въпрос на нужда, усещане, умора.
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 14.09.2012, 17:17

10 Xaoc | 24.09.201511:57

Ех, коментиращи секс богове и богини, защо само на думи сте такива?
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 12.11.2010, 17:05

9 fleur | 24.09.201506:55

С лирични въведения и отклонения поне 1 час е нашата норма, а е имало време и за 5 минутки да мечтая.... Кошмар. А цяла нощ е имало, но изобщо не е кошмар Усмивка)). Случва се просто.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 25.09.2014, 23:41

8 1Sion1 | 23.09.201519:08

Признавам си, че статията ме изненада тотално.Какво е това секс за 2-11 мин?!Дори когато бях млад и зелен не ми се е случвало подобно нещо.Всичко под 40 минути за мен не е нормално.А над час с леки лирични орални отклонения си е съвсем в реда на нещата.
   

оценка

+1 -2

Регистриран на: 11.05.2010, 18:26

7 Крив Макарон | 23.09.201509:21

Много тъпа статия... Тя представя изследвания между двойки, които са си втръснали от скука. В моменти на еуфория, когато си срещнал жена (ако предположим, че си хетеросексуален мъж) и тя те привлича силно, статистиката ще изглеждат съвсем различно. Но подобно поведение не може да бъде наблюдавано в изолирани лабораторни условия. Така се получава, товам което се описва в статията, че човек мечтае за страст и говори за подвизи, а накрая получава... топла бира (образно казано).
   

оценка

+2 -0

Регистриран на: 19.12.2012, 00:37

6 иво христов | 22.09.201522:46

"Единадесет минути".....
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 04.11.2010, 13:42

5 Mile Manolov | 22.09.201518:00

как викаше един колега.... жената го маже с омекотител за дрехи след 30-тата минута...
   

оценка

+0 -0

Най-коментирани