Километражът на една връзка | webcafe.bg
Webcafe

Километражът на една връзка

Тея Дия
08.10.2010, 11:01 (обновена 08.10.2010, 11:43)
доверие, любов

Връзката от разстояние е камъче в дланта, на което пише "доверие"

Фактът, че пиша това в навечерието на седмата си годишнина с мъж, когото виждам горе-долу няколко пъти в годината трябва да значи, че връзките от разстояние не са задължително бомба със закъснител или хомот, на който си обречен вовеки.

Изобщо няма да се оплаквам, в крайна сметка сама съм избрала да се разкъсвам между две държави или най-малкото два града.

Можело е много отдавна да спра, да кажа, че ми е писнало, да му сложа рога десетки пъти или той на мен, да кажа, че той не ме обича достатъчно, за да ме уважи с присъствието си или той да каже, че не го обичам достатъчно, че да замина с него за неопределено време.

И все пак, след всичката гадост, през която сме преминали, ние пак намираме 300 причини да оборим пречките.

Някои не без основания биха контрирали, че такава дълга връзка няма как да се поддържа без всеки от партньорите да набавя нуждите си по алтернативен начин. Това обиновено е най-сериозният мотив и съвсем логично съм го чувала най-често от ухажори или хора, които не са успели да минат през препятствията на подобни дистанционни отношения.

Бих казала обаче, че разстоянието си има един доста сериозен плюс: ако успееш да устоиш на изкушенията по пътя, любовта след чакането е ужасно пълноводна и не само, че ти я консумираш по-качествено, ами и тя те консумира по начин, който те избавя от всички тривиалности и битовизми, съпътстващи връзките на повече от година.

Друго предимство е възможността на партньорите да се развиват индивидуално и да стигат до себе си на принципа на матрьошката. Да си физически сам докато си обвързан е доста особено състояние - имаш време да се освободиш от присъствието на другия и да разбереш дали сам се харесваш толкова, колкото като си част от двойка.

Моя приятелка ми казаваше, че трябва да се възползвам от себе си максимално, защото един ден няма да мога да се радвам на компанията си. Едва когато започнах да наблюдавам промените в себе си, разбрах, че е била права. Не задължително се чувстваш на седмото небе без половинката си, но би могъл да извлечеш доста неподозирани удоволствия.

Изобщо не попадам в графата „меродавно мнение" и ако ме питате дали предпочитам да виждам мъжа си през 2 месеца, не, не предпочитам. Само че съм свикнала да живея в бъдеще време и винаги да съм на стендбай за Хубавото с главно Х.

Опровергах всички „слухове", че любовта трае 3 години, но така или иначе никой, дори самият Бегбеде, не вярва, че е толкова ефимерна. Първата година е наивно сладка, втората е отрезвителна, третата - на неизвинените отсъствия, но след третата почваш да ги извиняваш наред, защото си разбрал, че компромисът е еднакво неприятен и за двамата и всякаква гордост е излишна.

Обвинявали са ме в склонност да се влюбвам във виртуалния образ на човека до себе си и че разстоянието помежду ни доста спомага това да живея непрестанно в илюзии, че нещо добро би излязло от толкова много рев, преминал в примирение. Може и да има зрънце истина в подобно твърдение, но продължавам да мисля, че ако имаш желание, намираш начин нещата да се получават.

Няма как да не гледам с пренебрежение на всякакви изказвания от рода на „Ти си там, аз съм тук, няма смисъл да опитваме" или „Далеч от очите, далеч от сърцето". Това са безумия на хора, които не са имали достатъчно воля (или чувства), за да задвижат механизма на двойката.

Разбира се, че има смисъл да се опитва и ме е срам да си призная, но за едно нещо Кари Брадшоу е права - разстоянието сближава. Ако имаш късмет да запазиш рефлекса си за бързо реанимиране на страст/любов/баланс-между-двете, то може да се каже, че колкото повече са километрите, толкова по-здраво се обвързваш. Всичко това е при едно-единствено условие - взаимност.

Познавам семейства прехвърлили 40-те, в които съпрузите живеят в различни страни по една или друга причина, а не познавам млади хора, които вярват в любовта от разстояние, защото не можело то така, откъде накъде... Много от тях избират да не си „пилеят времето" във връзка от разстояние, но на драго сърце го правят във връзка отблизо с неподходящ човек... втори, трети, десети.

Чудно нещо е човек.

Oще: връзка  любов  разстояния 


Още от Masters of Sex

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 11.04.2011, 18:56

20 bushon | 12.04.201118:12

Пожелавам на авторката да е така влюбена и след като километражът е нулиран.
Много е красиво и романтично да си живееш с представата за един човек, да се виждате през месец и всичко да е секс и ресторанти но ежедневието с нея/него е съвсем друго нещо. Не е романтично и толкова красиво. Като мъж, аз бих живял с жена си поне 3 месеца, преди да се оженим. Всеки ден.
Колкото и да ми харесва текста, момичето е вложило прекалено много в този човек, дано си струва. Пожелавам им късмет.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 17.11.2010, 10:54

19 Elena Tzenova-Yurukova | 17.11.201010:57

Много интересни коментари, на една доста изразителна статия!

Можем да Бъдем Заедно, дори да не сме близо един до друг, но считам че е по-важно дали можем да бъдем заедно и когато сме един до друг...и в този случай, този навъртян километраж на тази връзка е по-важно дали ще издържи на срещата, защото явно е - издържа на раздялата!
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 08.10.2010, 00:35

18 Anton Andonov | 25.10.201009:34

Стоян, прав си. Тази сутрин ми даде надежда, че всъщност моите генерални заключения са плод на сивото ми и еднообразно ежедневие. Ех, ако приказните герои оживяваха!
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 20.10.2010, 23:54

17 StoyanS | 22.10.201011:01

Абе ХОРА!! В тази статия авторката, вярвам, е успяла да упомене само няколко аспекта от тази връзка, било то истинска или измислена. Не спирам да се чудя как така си правите генерални изводи без да знаете повече подробности.

Въпросът е, ако в една връзка се наложи разстояние по едни или други причини, възможно ли е тя да просъществува. Отговорът е пределно ясен - Да, ако има ВЗАИМНОСТ - както е посочила Тея. Ето на това му викам аз духовно извисен човек.

Първо четете, после мислете (ОБЕКТИВНО) и тогава коментирайте.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 12.10.2010, 21:59

16 Flashman | 18.10.201015:14

Антоне, тъй като съм склонен да приема голяма част от доводите ти като твърде достоверни, все пак бих си направил труда да проверя как стоят нещата наживо.......и може би ще създам материал за нова статия...
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 08.10.2010, 00:35

15 Anton Andonov | 12.10.201002:37

Да българина все е крив, все мърмори, все недоволен и другите му пречат. Ами така е. Няма да отричаме това, което сме. По този повод. Тез дистанционни, меридианни връзки, пф..на кой ги разправя. Статията ми прилича на приказка за петгодишни. Приказките са създадени да те накарат да вярваш, в нещо което не съществува - като цяло доброто. Извинявайте мили деца. Да. Този тип как да го нарека криеница, тук съм нямаме, тук съм нямаме, а тук съм. Абе на кой ги разправяш тия, и ти и той (по-малко вероятно), си набавяте подправките на живота, постоянно. Това което ви държи, по-скоро теб, да ти която си написала статията, е че много вероятно той да има много пари или къща на седем ката в Бояна или ти да си въшлива с пари (тоест вашите родители). Тъй, че и времето през, което не се виждате е идеално, всеки от вас да се чувства достатъчно свободен, понеже и двамата не ставате за връзка - синдром на интелигентните хора. Преди всичко мислите първо за себе си - и двамата сте егоцентрици. И да ти кажа, честно някой минава през 300 неща с някой друг ако го вижда всеки ден или живее с него. За бога, през какво сте минавали заедно - през границата може би. И още един аргумент към мойта Ода. Не пиши статии, които не са истина. Да накрая казвам, че си си го измислила това, исках да защитя първо тезата АКО...та така.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 11.10.2010, 20:29

14 George Trayanov Dimov | 11.10.201020:38

Очевидно, повечето коментари по написаната статия се плъзнаха по наклонената плоскост на отрицанието и поучаването...една типична народопсихологична особеност. Не защитавам авторката, просто прочетох материала и си казах, че ако е искрена достатъчно и наистина удовлетворена от връзката си, то няма какво да я соча с пръст и да клатя укорително глава. Има просто хора най-различни... едни гледат ферми с виртуални животни по цял ден, а други в реалния живот. Тогава защо да няма и хора, които да предпочитат витруални връзки с леки елементи на реалност, колкото да не се събудят. Всеки е свободен да търси щастието по своя път.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 10.10.2010, 11:45

13 Arodoet Avonavi | 10.10.201011:56

Адаш Много щастлив ,
при нас има толкова много съвпадения,4е 6те взема да си помисля 4е сме ...двойни4ки по съдба, па дори и българки Плези се
не им се връзвай на нито един мъжки коментар, особено от бг мъж, защото то4но ТЕ- бг ма4овците са ни отбласнали от себе си, щом сме потърсили половинката си извън БГ-то.
само като погледна някой БГ мъж как си бърка в носа докато стои необръснат зад волана на лъскавия си джип или как се секне на тротоара с притиснал едната си ноздра с пръст, за да излезе от другата, каквото има, просто ми се отщява да влизам в спор, с който и да е представител на мъжката 4аст от Балканите Бесен
та така,
само БГ жена преминала през подобно изпитание на 7-годи6на връзка на разстояние, то4но като мен, би те разбрала КАКВО ТО4НО ОЗНА4АВАТ думите ти.
а за по-любопитните, как ще свърши вси4ко това, аз бих добавила към твоята статия,4е просто ще се съберем един ден и ще бъдем без голяма дистанция пом/у ни.

много елементарно, НАЛИ? Чуди се
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 25.08.2010, 20:47

12 LiNa | 09.10.201021:49

Мдааа, веднага ще се съглася с авторката, че е опровергала онова за 3-те години. И как иначе. Когато изживяваш с някого само избрани моменти от живота си, онези с голямото Х, няма как да не продължи дори вечно. Обаче, винаги има едно но, и то става доста голямо. Могат ли съвременните технологии да накарат любимият ти да се телепортира мигновено, когато си тъжна, болна, несигурна? Кой държи ръката ти при, да речем, първата биопсия в живота ти? Кой бърше сълзите ти при някоя съкрушителна загуба? Виждали ли сте някога един друг в ситуация различна от трепетна, дългоочаквана среща? Булшит ще кажа аз на подобна и то 7-/СЕДЕМ!!!/ годишна връзка, точно както авторката мисли за мнението на онези, които казват "благодаря, но не благодаря".
Има нещо, което ще приема за чиста монета в този материал - "Разстоянието сближава." Но, както всичко в тази наша мила Вселена и обратното също е валидно - "Близостта разделя." Нека авторката бъде така добра да ни уведоми точно колко ще продължи безметежната любов на тази двойка, когато най-после заживеят заедно.
Късмет.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 26.09.2010, 20:19

11 Станислав Костов | 09.10.201017:11

ами според мен това е, нещо като революция в любовта.
Вероятно обаче няма да работи върху повечето хора.Какво да се прави.
10 за статийката ;) Усмивка
   

оценка

+0 -0

Най-коментирани