Поколението на лесното порно има проблем | webcafe.bg
Webcafe

Поколението на лесното порно има проблем

webcafeLifecafe, Ели Олкът*, The Guardian
23.03.2016, 18:57 (обновена 01.04.2016, 15:36)
Секси момиче

Гледането на порно (което е изключително достъпно в днешно време) би могло да затвърди фалшиви представи за интимните отношения у тийнейджърите. Лошото е, че свободният достъп до порнография в интернет обикновено идва без всякакви обяснения от страна на родители и институции.

Понякога си припомням с изумление онзи момент, когато придърпах eдна приятелка за таен разговор за секса и я попитах отчаяно: "Кейт, какво означава "свирка"? Тогава тя сви рамене, признавайки си, че няма представа.

Бяхме на по 12 години. Реших, че двете с Кейт сме просто твърде наивни, за да се стремим към висините на сексуалната зрялост, до която се бяха издигнали момчетата от нашия клас.

Мъдростта им изглеждаше поразяваща. Те сравняваха впечатленията си от най-горещата порнозвезда в RedTube и се поздравяваха взаимно с мастурбацията предната нощ.

Едва наскоро, на скромната възраст от 20 години, осъзнах, че тези момчета не са имали представа за какво говорят.

Да, те можеха да назоват смайващо сложни секспози като "кръстосана обратна ездачка", за които аз си мислех, че могат да се изпълняват само от професионални гимнастички. Но всъщност момчетата просто разменяха наизустени думи от незаконно изтеглени порнофилми, разменяни на флашки в междучасията.

Само година по-рано, тези същите мои съученици си разменяха карти с покемони.

Така първите ми уроци за секса не дойдоха от часовете по сексуална просвета, а от непълнолетните ми съученици, които бяха получили информацията си от порно-сайтовете. Доклад от 2008-ма за излагането на младежите в САЩ на порнография констатира, че от 5000 ученици 93 % от момчетата и 62% от момичетата са гледали интернет порно преди 18-годишна възраст.

Докладът също така констатираше, че е "много по-вероятно момчетата да гледат онлайн порно по-често и да виждат повече типове образи от момичетата".

Порното осигурява огромна база от сексуални образи, достъпни с едно кликване.

За съжаление, то твърде често представя агресивни сексуални сцени.

Анализ през 2010-та на 50-та най-продавани видеа за възрастни в САЩ обобщава, че 88% от сцените включват физическа агресия.

Тази агресия се извършва основно от мъжете, като обектът на насилието в 94% от случаите е жена.

Освен това, порното рядко представя романтична интимност, като обикновено прескача целувките, вербалните комплименти или смеха.

Сексът в днешно време се описва често и с думи като "опъване" и "шибане". Тези брутални понятия отразяват представянето на секса в порнографията, с архетипите на доминантния мъж и подчинената жена.

Организацията ChildLine съобщава, че получава обаждания ежедневно от младежи, притеснени от влиянието върху възприятията им за секса от неограничения достъп до онлайн порно.

Един тийнейджър съобщил: "Редовно гледам порно и голяма част от него е агресивно. Не мислех, че ми влияе в началото, но започнах да възприемам момичетата в последно време по малко по-различен начин - и това ме тревожи".

Притеснението на това момче е основателно

Когато редовно гледат порнофилми, изобразяващи сцени на сексуално насилие, хората несъзнателно нормализират това поведение. Порното представя секса без отговорност, по начин, който е и приемлив и който е примамлив.

Научих това по трудния начин. Моите съученици поставяха оценка от 1 до 10 по "годност за е*ане". Научих някои неща също така, когато бях принудена да правя секс с човек, от когото изпитвах страх. Научих го, когато видях някои от унизителните действия, характерни за порнофилмите да се възпроизвеждат в леглото.

За съжаление, също така се научих да се страхувам от секса.

Порноиндустрията в момента играе твърде голяма роля в сексуалната просвета и това започва да влияе на момчетата и момичетата в ранната, трудна възраст. Порното се промъква в разговорите около секса на възраст, когато и момчетата, и момичетата имат засилени проблеми с възприятието на собственото си тяло и са под силен натиск да се вписват в социалната среда.

На тази възраст те нямат опита или увереността, за да отстояват сексуалните си права.

От възрастните се очаква да напътстват младите хора как да вземат трезви решения по сексуалните въпроси. И все пак през февруари британският министър на образованието Ники Морган отхвърли призивите за задължителна сексуална просвета в основните и средните училища, въпреки че получи писмо от председателите на комисиите по образованието, здравеопазването, вътрешните работи и бизнеса, които настояваха за сексуална просвета, "която да помогне предпазването на младите хора от злоупотреба под различни форми".

Но дори сексуалната просвета да се преподава в училище, тя често наподобява фарс

Този вид знания почти винаги се преподават в рамките на предпазването от риск или биологията. "Пазете се от предавани по полов път заболявания, деца, и животът ви ще бъде абсолютно съсипан, ако забременеете", дърдореше нашата учителка пред зала, пълна с отегчени 14-годишни деца.

Тя предизвика интереса на децата само когато извади "дървен член" от чантата си. При тази гледка учениците се разкрещяха от въодушевление, започнаха да пълнят кондоми с вода и да се замерят един друг.

Това едва ли е среда, допринасяща за научаване на нещо. Отчайващия начин на преподаване не е останал незабелязан за британските ученици, 40% от които казват, че обучението по сексуална просвета, което са получили, е "лошо" или "много лошо".

Опитите да водите разговори с младежите за секса могат да бъдат трудни. Забелязва се и тенденцията хората с авторитет да игнорират реалността на тийнейджърския секс или да настояват за политика на пълно въздържание.

Студентите в много британски университети вече посещават курсове на тема информирано съгласие и би било добре да виждаме това послание и в основата на сексуалната просвета в училищата.

Тези курсове ги учат, че те имат свобода на тялото си и че сексът трябва да се случва единствено след ентусиазираното съгласие на двете страни. Подобни послания трябва да бъдат предадени преди още учениците да са напуснали училище, тъй като средностатистическият тийнейджър губи девствеността си на около 16 години.

Сексуалната просвета също така трябва да включва и дискусии за порното.

И сред най-важните моменти в тези дискусии трябва да е потенциалът му да влияе на концепциите за секса и връзките по негативен начин. Досега опитите за намаляване на негативните ефекти от порнографията се въртяха основно около идеята за блокиране на достъпа на младежи до нея.

Блокирането на интернет обаче не е ефективна пречка пред достъпа до порно и добавя излишен и вреден елемент на срам. Вместо да проповядват въздържание по отношение на секса или порното - учителите трябва да приемат, че е напълно естествено младежите да бъдат любопитни.

Би било по-добре да се насърчава критичното мислене по отношение на порнографията и да се обсъжда как порното може да контрастира с реалния секс. Например да толерира учениците да си задават въпроса защо порното никога не показва как участниците проверяват как се чувства другият и никога не питат за съгласието му.

Аз самата имах много честен разговор с майка ми за някои от ранните ми сексуални преживявания. Реакцията й беше на тъга, но не и на изненада.

С отчайващо непълноценните часове по сексуална просвета, които да ми помогнат, не можех да разбера чувството си на дискомфорт и срам, след като се чувствах задължена да правя секс.

И, което е по-важно, не бях натрупала достатъчна увереност, за да кажа "не".

*Ели Олкът е студент в университета в Кеймбридж в специалност "Социология и Политика". Тя специализира междурасови и междуполови отношения (Gender studies)

Oще: гледане на порно от ученици  дете гледа порно  деца  еротични сцени  забранено за малолетни  забранено за под 18  интернет порно  малолетни  милф  онлайн порно  порно  порнография  порнографски материал  порно онлайн  порною  секс  сексуални сцени  ученици  учници 


Още от Masters of Sex

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 11.05.2010, 18:26

4 Крив Макарон | 25.03.201609:55

Проблема е огромен! И има само едно правилно решение! Да редуват порното със сериали?!
Така ще се научат да общуват помежду си като разменят заучени реплики, а после ще правят останалото по също така заучен начин. Крайния ефект ще се проучи като се направи анкета през 2046г и сегашните 12 годишни тийнейджъри (тогава вече на по 42) дадат оценка на удовлетвореността си от своите полови взаимоотношения.
В противен случай ни очаква много бури, урагани, или проливни дъждове. Мислете му1
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 10.12.2010, 06:25

3 Bichkiiata | 24.03.201617:57

"Така че-давай по съшество!"

батка,

за теб очевидно дали ще ядеш храна за котки или гъши пастет няма особенно начение, 'бати механизирания подход, кат' редосеялка.

е ти един филм с Адам Сандлър, който между другото показва как 18-20 годишни не могат да надървят чурките, даже когато 18-20 годишни перфектни жени им се предлагат защото преди да са си направили сефтето единственото което са гледали е хард порно с разкъсвания, мазохизъм и т.н. поради което толкова са психясали, че единствения начин да дигнат самолета е ако до тях е лаптопа:

Men, Women & Children (2014)
   

оценка

+2 -0

Регистриран на: 22.03.2011, 19:29

2 Архангел | 24.03.201610:17

"Освен това, порното рядко представя романтична интимност, като обикновено прескача целувките, вербалните комплименти или смеха."

На тея неща сме се нагледали докато го развеждаме мадамите по барове и дискотеки, кръчмета и ресторантчета и докато им се умилкваме.
Така че-давай по съшество!
   

оценка

+2 -1

Регистриран на: 22.03.2011, 19:29

1 Архангел | 24.03.201610:16

" Лошото е, че свободният достъп до порнография в интернет обикновено идва без всякакви обяснения от страна на родители и институции."

Ами да се гледа в училище тогава и да да съпровожда с обяснения??
   

оценка

+1 -0

Най-коментирани