Модата да си разведен | webcafe.bg
Webcafe

Модата да си разведен

Цвети Георгиева
01.06.2012, 13:17 (обновена 01.06.2012, 13:56)
секс, брак

Намирам, че няма нищо по-интересно от скучния семеен живот

Винаги съм имала самочувствието на модерна и самостоятелна жена, която сама може да се справи с всички трудности в живота. Изградих си здрава психика, финансова стабилност и вяра в мотото: "По- добре сама, отколкото зле придружена".

Въпреки това, когато преминах 30-те, някакси съвсем естествено аурата ми закрещя, че има нужда да се свърже с друга аура и тогава съдбата ми подари един прекрасен, здрав, не дотам фин, но много мъжествен екземпляр. Естествено, че законите на еманципацията му дадоха червен картон, но в живота ми надделяха традиционните правила и започнах да се ползвам (при това с удоволствие) от облагите на брака.

Пет години след началото на моята връзка имам усещането, че тя ще е до края на живота ми и все още нямам необходимост от освежаване на техническата част. Намирам, че няма нищо по-интересно от скучния семеен живот, в който вечер приготвям калоричен аламинут, хапваме го сред разговори за това как е минал деня ни и после се отдаваме на любимите си удоволствия - аз пред телевизора с вечерните шоа, а той пред монитора с филми със самолети, танкове и природни катаклизми.

Щастлива съм! Най-после и аз съм като всички! 
Розовото в живота ми обаче леко избледня, когато разбрах, че отново съм демоде. В един момент се оказа, че всички мои приятелки са разделени, разведени или живеят в непримирими скандали със своите половинки. На традиционните ни момичешки срещи, установих, че разводът вече се приема като "единственото спасение за жените". Той отдавна се е избавил от неморалния имидж, съпътстващ го през комунизма, а с определението "разведена" вече се закичват съвременните мъченици.

Започнах да събирам историите на моите приятелки:

Ралица: Забременяла, омъжила се, той не изкарвал достатъчно и в крайна сметка се прибрал при майка си, без да поеме отговорност към детето.

Никол: Красавица, свързала се с градския плейбой. Той бил перфектният съпруг, но след година се върнал към старите си навици, които се свеждали до жени, жени и още няколко жени.

Виктория: Мила, спокойна и нежна девойка. Срещнала мил, спокоен и нежен мъж... Толкова нежен, че в един момент започнал да предпочита единствено компанията на други мъже.

Даниела: "Бракувала" се за ученическата си любов. Омръзнали си. Тя срещнала друг, който приел и детето й, но повече никога няма да се обвърже с подпис.

Елена: Просто не може да издържи само с един мъж. Не е "лека жена", но все не попада на някой, който да я задоволи напълно.

Всички мои приятелки приемат с възторг идеята за "едно ново начало" и слушат с недоверие мълчанието ми за несгодите в моя брак.

Всъщност историите на "съвременните мъченици" ме накараха да се замисля дали наистина няма пренареждане на ценностите и кое се приема за нормално в днешно време. Ако силата на мнозинството е тази, която диктува тенденциите, то това означава, че "разведена" е официалният статут на жената на 21-ви век.

Явно за днешните амазонки е много по-интересно да търсят едно и също в различни обекти, отколкото да преоткриват всеки ден един и същи човек.

А жените наистина искат едно и също - сигурност, грижа, пари, топлина. Мъжете са готови да им ги дадат срещу: вкусна вечеря, уют, вярност и възпитание на децата. И двете страни са наясно с търсенето и предлагането, но явно и двете страни не са готови първо да дадат, за да получат.

Разводът е този прозорец за жените, който се отваря след затварянето на брачната врата. През прозореца те преминават, за да се срещнат с нова надежда, нова тръпка, нова любов... В пространството между старата и предстоящата връзка жената се чувства отново млада, ухажвана, избираща.

Разведената жена явно е по-мъдра, по-опитна и много любопитна към изненадите на "отворения прозорец". Дали и аз искам да премина през него?!

Не! 
Може би шях да се изкуша, ако преди години не бях правила интервю с известна дизайнерка - красива жена, с два брака зад гърба си и настояща връзка с много по-млад мъж. Попитах я дали най-после е щастлива. Тя ми каза: "Мило момиче, в крайна сметка всички мъже се оказват с миризливи чорапи".

Oще: брак  жена  жени  моногамия  мъж  мъже  приятелки  развод  разводи 


Още от Masters of Sex

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 28.07.2010, 13:20

51 мааму стара | 04.06.201222:09

абе то и вашта ... мирише, ама си я носите, а чорапЕте са перът... по добре сам отколкото Е*ан...
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 06.09.2010, 15:20

50 Manuela Gerenova | 04.06.201219:31

Боже, Боже, понапече и гледай какво става...
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 23.07.2011, 20:43

49 Бобо | 04.06.201217:54

Чудим се Авторке, защо си негативна спрямо нормалните ора на запад. Ето ти един типичен хепи енд дето си пропуснала в рецептата си за здрав Западно - Европски Брак- той педал,а тя лезбийка ! И опс диамантена годишнина от сватбата, с 3 деца и 9 внуци, 13 правнуци сите с различен цвят на вожата! пуша
куул???
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 25.01.2012, 01:14

48 Arsen Lupin | 04.06.201217:31

иначе стихчето на Недялко ми е любимо и понеже не проработи като бях на 30, си го пазя да си го декламирам като стана на 70 (ако доживея изобщо) Много щастлив
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 25.01.2012, 01:14

47 Arsen Lupin | 04.06.201217:28

тъпи овце, вярвайте си на дантелените теории за еманципация и величие... всяка разведена с деца е крава с теленце, а ако са две, тогава е просто парцал, който всеки си подмята както намери за добре, в домогванията и да намери сигурност в скапания си живот, който сама е скапала вярвайки в измислените ви принципи...
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 01.04.2012, 09:45

46 Poli Jekova | 04.06.201215:31

Bobby_gBG
"А че аз още 5 години няма да изтрая ако продължава така е ясно, ама ко да са праи още се мъча да я очовеча... Ама има ли оправия е друг въпрос... "

Да, има- развод ! Усмивка))))))))))))) боксиране
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 13.01.2011, 14:17

45 lele male | 04.06.201214:59

Недялко Йорданов си го е казал. Кратко и ясно:
Не остарявай, любов, във телата ни топли и слети.
Ах, неуверена нежност все още в душите ни свети
и подозрително блясват шпаги от минали страсти,
звън на решителна битка за невъзможното щастие.

Не остарявай, любов, толкова страшна и дълга.
Опроверганото време ляга унило на хълбок.
Нека все тъй да гризем на надеждата острия залък -
късно е вече да спреш, рано е да се прощаваш.

Не остарявай, любов, чуваш ли, много те моля.
Кой те гримира така в тази изтъркана роля,
кой в този смешен костюм глупаво те е облякъл -
всичко е само игра, всичко е само спектакъл.

Не остарявай, любов! Ето, завесата пада -
кратък поклон и тръгни - гола, нахална и млада.
С нокти и зъби докрай своята чест отстоявай.
Не остарявай, любов, моля те, не остарявай!

Всички искаме любовта ни да не остарява! Всички правим жертви в нейно име.
Но в крайна сметка, когато някои ги домързи, стане им скучно или се уморят от "играта"... просто тръгват да я търсят отново.... гола, нахална и млада.
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 31.01.2011, 11:28

44 TheSpider | 04.06.201214:35

Много хубава статия!
Всичко е свързано - как искаме хората да могат да създадат добро семейство, след като им липсват добродетели и нравствена култура. Всеки става егоист и гледа само себе си. За разводите не са виновни само мъжете или жените. Вината е обща. Ако мъжете не се държат като такива със жените, а приемат тяхната роля, жените стават по-капризни и високомерни, винаги друг е виновен за проблемите и тн. Жените пък търсят принца на белия кон и само искат без да са готови да дадат, без да осъзнават, че ако дадат ще получат много повече.

4 Любовта дълго търпи и е милостива; любовта не завижда; любовта не се превъзнася, не се гордее,
5 не безобразничи, не търси своето, не се раздразнява, не държи сметка за зло,
6 не се радва на неправдата, а се радва заедно с истината,
7 всичко премълчава, на всичко хваща вяра, на всичко се надява, всичко търпи.
8 Любовта никога не отпада; другите дарби, обаче, пророчества ли са, ще се прекратят; езици ли са, ще престанат; знание ли е, ще се прекрати.
9 Защото отчасти знаем и отчасти пророкуваме;
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 04.03.2011, 14:53

43 Bobby_gBG | 04.06.201212:45

Еми че дразни - дразни, ама не е само тя.
Кат гледам мнозинството жени - постоянно оплакване и недоволстване.

По другите страни не знам - може и да е различно, но в България където мрънкането и недоволстването е национален спорт, жените са направо кралици в него...


По скоро бих си стоял сам, вместо да търпя това вечно недоволстване, отколкото да си взема някоя друга дето пак по подобен начин ще е вечно недоволна - от времето, от слънцето, от температурата, от университета, от програмата на телевизията, от от от от от от...


А че аз още 5 години няма да изтрая ако продължава така е ясно, ама ко да са праи още се мъча да я очовеча... Ама има ли оправия е друг въпрос...
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 21.03.2012, 09:59

42 post deluvian | 04.06.201211:31

Е то, реално, докато си млад, никой не ти трябва, най-добре да си стои сам човек, докато не стане на 60-70 или не започне да боледува.
   

оценка

+0 -0