Синдромът на старата мома | webcafe.bg
Webcafe

Синдромът на старата мома

Михаела Михайлова
29.01.2012, 16:58 (обновена 30.01.2012, 11:19)
Женски крака

Те са идеалните служители - и вечни киселяци

Познавам много дами, които могат да се нарекат успели - още ненавършили 30, с добро образование, кариера, хубав апартамент, най-често под наем, скъпи дрехи и обувки, интелигентни, много симпатични, постигнали финансова независимост и изцяло отдадени на това, с което се занимават.

Идеалните служители - винаги в готовност за още задачи, за висене по нощите в офиса, за жертване на почивните дни за благото на фирмата, за нови и нови отговорности. В началото мааалко им завиждах - кой не иска да е ценен в службата си, да му имат доверие, да се развива? Това, естествено, върви и с по-висока заплата. Завиждах им за работохолизма, мислех си, ето, така се гради кариера.

Докато не забелязах нещо много по-дълбоко от стремежа за развитие в кариерата. Не това ги прави така обсебени от работата, дотолкова, че тя да е приоритет номер едно в живота им. Тези дами просто нямат друго. Опитвайки се да постигнат стабилност, да се превърнат в успели и уважавани личности, в професионалисти в своята сфера, те са загубили личния си живот.

Някои от тях са се взели толкова насериозно, че се имат за незаменими, за безценни - друг не може да прави това, което те вършат, ако един ден не са на линия, ще настане хаос във фирмата. Когато им звъннеш за кафе, кино, кръчма, или просто да си поговорите, винаги отговорът е един същ - не мога затрупана съм с работа, ще ти звънна, като се поосвободя.

За мъже и дума да не става - няма време, къде да ги срещнат. Прибират се сами, в хубавия, празен апартамент, никъде не излизат, с никого не общуват, никой не им липсва. Времето им е твърде ценно, за да го губят в разговори за мъже, във висене по кръчми и дискотеки и наливане с алкохол, това е безсмислено, присъщо за хората, нехаещи за живота си, с една дума - за безделниците.

Гадже... за какво са им е, всички са еднакви, малко ли ангажименти имат, та и с мъж да се съобразяват. Живее се и без секс. Деца... е, хубаво е, уж искат, ама след няколко годинки, не сега, сега няма как, има работа да се върши, кой ще ги замести, ако излязат по майчинство. Има още толкова много върхове да се достигат, не върви сега да се захвърли всичко с лека ръка само защото някой твърди, че било време.

Това му викам аз синдром на старата мома! Други отличителни белези: вечно недоволни, кисели, опозиция на всичко и всеки - колегите са некомпетентни, продавачката е малоумна, чистачката я мързи, шофьорът на таксито е простак, тийнейджърите са невъзпитани, влюбените са лигави, хората, които постоянно се смеят, са несериозни...

Не вършат услуги на никого, не споделят и не искат и на тях да им споделят, не харесват другите жени, не харесват българските мъже, досадните роднини, колегите от университета, които не са се реализирали, съучениците, които имат вече по две деца. Не понасят силна музика, шумни места, тълпи от хора. С една дума, както казва баба ми, недоклатени.

Имам няколко такива персонажа в офиса. Страшно се забавлявам, срещайки неодобрителните им погледи в понеделник сутрин, когато разказвам за поредния си вълнуващ уикенд. Или когато им подхвърля да пием по едно след работа.

Или си взема отпуск, за да замина някъде с приятели за ден- два. Не смятам, че всичко това ме прави несериозен спрямо работата си човек. Когато съм в офиса, работя. Върша всичко, което се изисква от мен.

Но извън него имам своите интереси и развлечения. Не се надценявам и не смятам, че съм незаменим, изкллючително ценен кадър - с мен и без мен, фирмата ще си я има. А който си измисля нови и нови задачи, за да може да стои до никое време в една кутийка пред един монитор - жив и здрав, негов избор си е.

Но не това е най-страшното. Най-страшното е, че според мен тези ми колежки не осъзнават какво им липсва. Или по-лошо: може би осъзнават, но не искат да си признаят. Някъде дъбоко в себе си мечтаят да имат приятели, да излизат, да изпростяват от време на време дори.

Ама дали от това дълбоко ще излязат тези желания, е друг въпрос. За себе си знам, че вече не виждам какво ми е харесало на пръв поглед в тези "успели" жени. Благодаря, аз с кариерата не искам да си лягам. Не виждам как тя ще ми звънне да пием кафе, как ще дойде с мен на кино или театър, ще пие една бира лятото и ще ме изслуша, когато имам нужда.

Да, ходя на работа точно в 9 и си тръгвам точно в 18 ч, защото винаги има какво да правя след това, има хора, с които искам да общувам, и човек, при когото искам да се прибера. Ако - за да бъда успяла, трябва да се откажа от всичко това, предпочитам да си остана looser.

Oще: вечер  време  гадже  деца  кариера  купон  мъж  офис  работа  семейство  служители  стара мома 


Още от Masters of Sex

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 22.06.2013, 13:36

123 Fanny Papadopolu | 22.06.201313:38

Михаелче, не ти ли мина през ума, че отегчаваш колежките си с "вълнуващите" си истории и затова те гледат неодобрително? Усмивка Много щастлив Виж, поне за едно можеш да бъдеш спокойна - при една "чистка" във фирмата, където работиш, мързеливият ти посредствен задник е първият, който ще изхвръкне. Палав
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 19.06.2013, 17:42

122 Nikolina Karanesheva | 19.06.201317:45

На тая драскачка определено й липсва упоритост и целенасоченост, за да си постига целите и да се издигне по-високо от нивото, на което цикли. Какво друго й остава, милата, освен да се утешава с това колко нещастни и "недоклатени" са колежките й. Не се бой, мила, в един момент те ще намерят точния човек до себе си и животът им ще стане още по-добър, а ти ще си останеш looser (думата е с едно "o"). С което ще можеш да се гордееш още повече. ;)
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 18.03.2011, 20:50

121 Elena Birbuchukova | 26.05.201312:30

От 100 километра си личи, че завиждаш на тези жени и на теб също ти се иска да имаш скъпи дрехи и обувки, както и апартамент, спечелени СЪС СОБСТВЕНИ УСИЛИЯ. Да, ама май точно това не можеш да си позволиш, защото си прекалено куха. Иначе нямаше да оплюваш така злостно. Теб какво те бърка, с извинение, кой по какъв начин е решил да си живее живота? Ами добре, ако се имаш за нещо повече от тези жени, давай смело, но това не е причина да парадираш колко си велика, а те колко са "недоклатени". Това твоето, миличка, е избиване на комплекси. Защото ако твоя собствен живот беше наред, нямаше да се занимаваш с чуждия. Благодарение на такива смотани еснафи като тебе наоколо е пълно с жени, на които по стар балкански модел им се натяква колко са непълноценни и нежелани, което в един момент води някои от тях до отчаяние. Един съвет съм теб - гледай си собствения жалък живот и когато си оправиш проблемите (защото съм сигурна, че имаш такива) тогава оплювай личните решения на другите хора, които по никакъв начин НЕ ТЕ ЗАСЯГАТ.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 17.07.2012, 19:09

120 Yoanna Ilieva | 12.12.201215:48

Хубав стил, Михаела. Но за жалост доста посредствен материал. Предполагам имаш някого предвид в статията за да обобщаваш така, но уверявам те има и друг тип кариеристки.
Това са жени, които се отдават на работата си, просто защото имат вътрешна потребност да го правят. Замисляла ли си се, че може да не искат да имат семейства? Има и такива хора. Има и такива жени. Аз лично познавам няколко, които не искат да чуват за деца, а са най-сексапилните и умни жени, които познавам. И те не искат да перат чорапи и гащи, защото така било нормално, а защото наистина не искат и намират удовлетворение в други дейности. Кои сме ние да ги съдим и да говорим снизходително за тях?
Това е все едно да кажа, ох, те тези смотани обвързани хорица са толкова жалки. Седят си като прошляци по къщите, гледат филми и не социализират с никого освен със себе си, вътре в измъчената им връзка... Защото си нямаш идея колко такива двойки познавам. Наричам ги патетик. И лично аз бих предпочела да вися в офиса от сутрин до вечер (макар че не го правя), само за да не гледам евентуалното безформено туловище на така наречения ми МЪЖ, който по анцуг и пантофи ще ме пита още от вратата "Какво ще има за вечеря???"
Искрено се надявам това мое предпочитание да не ме прави автоматично "стара мома"...
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 17.02.2012, 17:43

119 Anna Bulgar | 17.02.201217:48

"Не вършат услуги на никого, не споделят и не искат и на тях да им споделят, не харесват другите жени, не харесват българските мъже, досадните роднини, колегите от университета, които не са се реализирали, съучениците, които имат вече по две деца. Не понасят силна музика, шумни места, тълпи от хора. С една дума, както казва баба ми, недоклатени." - браво на автора!
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 25.01.2012, 15:57

118 Диян Янков | 03.02.201212:52

харесва ми посоката в която се тласка читателя ... щото това е истината .
това обаче , че авторката насочва вниманието ни натам ...
значи, че и нейното внимание е насочено натам .
на мен това ми изглежда като извинение за самата нея ..
казва нещо от рода на ... не мерси ... омръзна ми да съм "това" ... искам да живея .
това е извинение за неспособността и да се впише в една такава роля и да изглежда по този начин за аудиторията .

ако темата разбира се .. не е пусната с идеята да пропагандира мързел и да има цел да орони ценностите на обществото.

жените с тази еманципация такъв си го натресоха , че им е бедна фантазията Смее се

напълно в реда на нещата е жената да се стреми към полезност и независимост, както и към всичко останало ..
някой обаче се опитва да каже , че това не е толкова хубаво .. колкото изглежда ..
ами не е .. но така трябва да е .. това се очаква от еманципатката Смее се
варианта с образованата работохоличка , която няма нищо друго освен работата си .. е добър !
в сравнение с другия вариант .. квалификация нула, знания нула, работа нула, доходи нула .. равно на бъдеще нула ..
да миткаш по кафетата и да те подхвърлят като парцал един на друг мъжете .. голям престиж ли е ? не мисля !
въпроса опира до това .. че ако се следва модела описан от авторката ..
съществува вариант при който тя .. въпросната стара мома.. след време да е изградила една стабилна основа .. на която после да надгражда .
разбира се , че няма цял живот да е така .. и разбира се , че ако се появи някой момък , левент .. тя винаги може да тегли една майна на работата .. и приоритет да стане момъка ... след като има здравата основа .. нищо не я спира ..
освен всичко друго .. това че работата е много .. въобще не значи , че не може да се намери време за мъже и че задължително няма да има лично време с което да разполага .
баланс на интересите липсва в случая ..
ако наистина си струва .. какво пречи ... работата никога не свършва , да , но и винаги може да почака .
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 15.11.2010, 10:19

117 Amor Mio | 01.02.201210:53

Това кафе няма ли модератори да режат оф-топиците?
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 23.01.2012, 22:07

116 Шантал Флауърс | 01.02.201208:51

Така са ни натръшкали, бай Миле,
че сутрин, по средата на кафето с манов медец, жежко,
требе все да притичвам да кендзам, кат ме напъне Усмивка
И нали съм навикнал заман да клечим на тоалетната чиния,
коги да сера стъпиням, кат са надуа дееба и са изрежа,
пръднята ми сигур затва не фущи надоле у клекалото,
както би било, ако бех седнал на него, а право напреди,
баш у двата долапе в стената, дека у тех пада пепея,
коги коминочистача чисти коминя на камината. Шокиран
След такава пръдня и такова сранйе, баце, си е големо
наказание да притичваш през калидора и кухнята със свлечени гаще,
за да влезеш у банята, та да си на бидето изплакнеш дупето Смее се

Много щастлив Вие такизи проблеми немате, я знам. Щото и да е жежко
у маранята с муите летоска, и минус дваесе да е по фаренхай Изненадан
на зима, сал се лекичко понадигате да си с вестникот гъзо поизтриете,
баш у барачката насред двора muhihihihi А сполай ти, Манолов ДА!
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 04.11.2010, 13:42

115 Mile Manolov | 01.02.201206:23

гледам и се надам да ви натръшкат сите евроатлантически ценности... ако мое преди да измреме 2012-та. Некак не ви отива господа европейци Усмивка
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 10.09.2011, 20:56

114 Iratais | 01.02.201200:11

Потник - яз та разбирам бачко и разбирам, че имаш големото желание некой път кат видиш неправда под секва форма - било то скудоумие, неподплатена горделивост и прочие, да му ебеш мамката на тоя източник на таа неправда било то вербално или физически. Оно простотията си е голем бич за това население. Само къде яз се сдържам и съм приел че ората са такива квито са па ти си ги солиш ка си требе. Некой път прекалено според мене ма яз не съм некой де мое те съди.
Ма оно и да му говориш то нема те разбере така или иначе. И то нема те разбере що ти кат го подбереш с гьостерицата то го избива на инстинктивна автоматична самозащита и от страх и гняв почва съска насреща със замъглено съзнание без да има възможност с трезва глава да седне да помисли - бе тоа човек що така мисли за мене. Закво ма обижда? Той ли е прост и тъп и злобен? Мое да е той. Ма мое и да съм я! Ма това второто много редко некой се запита. Лошо нема човек да признае че некъде нещо не знае или не мое да смеле. Ма па се въртиме у кръг що ако свинята моеше те разбере немаше да е свиня деба Усмивка .

Онова къде си го писал за любовта между мъжа и жената у другата тема много арно да знаеш. И е верно че само мъж мое го усети това.

на бира За Северозапада! Бог да го прости.
   

оценка

+0 -0

Най-коментирани