На парти като на работа | webcafe.bg
Webcafe

На парти като на работа

Тея Дия
11.12.2010, 23:33 (обновена 13.12.2010, 14:28)
парти, танц

Фирмените коледни партита сa място, в което черното често става бяло и обратното

Толкова пък да ни тече пирът в жилите, че няма да сме далеч от истината, ако кажем, че живеем, за да празнуваме.

Българите може да сме сиромаси според европейския стандарт, но вдигаме купони за чудо и приказ. Сравнението със Запада е неизбежно, тъй като всички чуждестранни „купони", на които съм била или за които съм чувала, са мижави прояви на веселост, които бледнеят пред родните партита, подчинени на формулата три-дни-яли-пили-и-се-веселили.

В този ред на мисли служебните купони или тиймбилдинги, както кодово ги назовават, не са изключение от предпочитания тип веселба на българина. Такива мероприятия често включват прекаляване с всичко - храна, алкохол и музика от оная, която „по принцип" никой не слуша.

Има една особена закономерност - колкото по-голяма е фирмата и колкото по-изкъсо държи служителите си, толкова по-впечатляващо е декадентството по тиймбилдингите. Нали знаете, сериозните и еманципирани общества обичайно имат най-големи проблеми с настроенията, самоконтрола и веществата.

Гледам си рокличката в гардероба - строена в бойна готовност за идната седмица, когато е моето коледно фирмено парти. Разбира се, изпитвам приятно вълнение, защото за пръв път излизам с тези свои колеги, а и ги намирам за много интересна компания.

Но има и една друга истина. Всичко ще се гледа под лупа: дължината на полите на всички жени ще бъде отбелязана, броят на водките - тоже, а на разменените на уше приказки може да бъдат прикачени реално неизказани, но пикантни реплики. С две думи, соц ще има и в клуба, Биг Брадър все така ще вижда всичко, пък ние ще си мислим, че сме излезли да се разбием.

Спомням си как на коледното парти на старата ми работа получих няколко цъкания с език, понеже бях с блуза с лодка-деколте, от която надничаше иначе семплата ми татуировка. Политиката на фирмата изключваше неформално облекло по време на работа, но бях решила, че за празнуване в клуб няма да си създам проблеми.

Е, не ме уволниха, но ми стана ясно, че ако в една фирма едно нещо е непозволено, то си остава такова и на вечеринките с колеги, където винаги се намират доносници.

За тази година освен с рокля съм се запасила и с една-две удивителни, които трябва да бъдат взети под внимание. Фирмените партита отприщват неестествена в повечето случаи социализация между хора, които през работно време са на здрасти-чао.

И тъй като алкохолът засилва любовта към целия човешки род (и най-вече към  противоположния пол), трябва много да се внимава на кого казваш, че има страшни очи. Понякога цинизмът „Там, където си вадя хляба, не си вадя оная работа" е клише, което би могло да спести множество конфузни ситуации в бъдещата ви професионална реализация. Тези работи се разбират мълниеносно и имат по-голяма тежест от CV-тата.

Другият извод, който съм си направила, е за неодобрението, с което се гледа на придружителите. Това е като на абитуриентски бал - ако си доведеш гадже или „кавалер", значи се цепиш от колектива и не им обръщаш необходимото внимание.

Докато ти си мислиш, че с лична компания ще се отпуснеш по-лесно, колегите ти вече са заформили групичка, в която интеграцията впоследствие е почти невъзможна. Думата за парти и групичка на английски неслучайно е една и съща.

В крайна сметка, всички чакат коледното парти ако не с нетърпение, то с любопитство, защото всичко лъсва в клубна обстановка и под увеличителното стъкло на чашите.

От едната страна те дебне светкавицата на колегата, който ще изтипоса компроматите в интернет на другия ден, а от другата са още двама-трима, които са те задърпали в чудноват танц и потна прегръдка.

Това може и да бъде преглътнато, ако партито не включва скандиране на името на компанията, танцови влакчета, салфетки и тъпанчета и повръщания в лъскави тоалетни.

Потвърждавам, че ние, българите, сме суперсилни по празниците, защото носим много на всякакви прекрачвания на мярката.

Коледният ми призив, обаче, е всички да си пазят черния дроб и добре да премислят преди да налетят да целуват колега. Лично бих стиснала ръката на този, който ми каже, че е бил на фирмено парти без изцепка, ама... весело да става!

Oще: взаимоотношения  колеги  коледа  парти. купон  тиймбилдинг  фирмено събиране 


Още от Masters of Sex

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 05.01.2011, 12:05

2 ДKИванов | 05.01.201112:25

Поради каква причина постоянно се оглеждаме в джоба на работодателя. Всеки има възможността да стане такъв и да не прави това, което не е харесвал в своя бивш такъв.
Тийм билдинга като един процесите в изграждането на екипа, ще има смисъл и за работодателя когато го убедите, че това няма да бъде поредното напиване и свалка с колеги, а наистина имате тази необходимост да обсъдите с него и колегите си, възникнали или стари проблеми в екипа, а може и просто да станете още по-добри в работата си.
А Коледното парти е едно хубаво нещо, и там наистина е мястото където може да му отпуснем края, като за целта освен с алкохол, трябва да се снабим и с имел.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 08.10.2010, 00:35

1 Anton Andonov | 12.12.201014:36

Българските фирмени партита, са вид извинение на шефовете за ниските заплати, липса на премия или един вид пясък в очите на работещите. Първо, извинявай, но най-вероятно от липсата на достатъчен житейски опит, не знаеш, че в България, няма екипи, нито екипна работа, за която толкова все веят байряците. Тази дума Тиймбилдинг в български вариант е форма на студентско парти, на което всички си показват маймунските номера и налитат със сигурност на колежки или колеги. От както се помня и нашите родители и техните баби, до днешните младежи, най-често откриват новата си приятелка на работното място. Относно татуса ти, там е бъпрос на възпитание, отговорност и личен стил. В крайна сметка, как да откриеш новата си приятелка/приятел, другаде освен на работното място, потока в университета, съседката и т.н Та те хората в БГ, най-си обичат дома през зимата, едни умират от студ, защото за зиморничави, други щото се депресират, поради липсата на достатъчно светлина, за което бих посъветвал да гледат по 5 мин. на ден в крушката на лампата, но общото е, че всички вече са антисоциални в България, всеки е тук, във фейсбук, чата, ю тюб, не знам си где. Ако има дете,край, той не излиза, защото жена му го ревнува, все е уморен, твърде е отговорен или в почечето случаи не може да си разпределя времето. В петък бях във Варна да си взема дипломата и трябваше да се съберем колеги, ами всеки бил зает. Ами, то е въпрос на желание. И аз правя хиляди неща, ама винаги съм намирал време за важните неща. И хора дето ми се правят на много заети, едва ли не кой съм аз, ама аз знаеш ли колко работа имам в Бенчмарк, ама Бакалова директорката на Сосиете във Варна, ще ни води еди къде си. Ама айде, стига. Българина е животно, което трябва да му дърпаш, каишката, някои са и с намурници, хаха. Хубаво е тук, в България е да се в ролята на стопанина, щото, ако си кучето, може да лаеш само по цял ден в апартамента, пред монитора.
   

оценка

+0 -0