Обичам те = обичам се? | webcafe.bg
Webcafe

Обичам те = обичам се?

Анна Симитчиева, Берлин
11.04.2013, 11:20 (обновена 11.04.2013, 14:10)
любов

Снимка: © deviantart.com

На 4 години обичах играчките, на 14 момчетата, на 24 се уча да обичам себе си

"Te quiero no por quien eres, sino por quien soy cuando estoy contigo." Gabriel García Márquez

Какво означава едно обяснение в любов, до каква степен то е отпечатък на отворена рана от наранено его и възможна ли е любовта към друг ако го няма страхът от самия себе си? Не знам!

На 4 години обичах играчките, на 14 момчетата, на 24 се уча да обичам себе си. Не защото страдам от комплекс за малоценност, а защото ми е било по-лесно да съм такава, каквато иска да ме види обичаният от мен. Както и аз съм виждала онова, което ми е изгодно.

Да не говорим за патологичната ми страст да се влюбвам в любовта и всичките ѝ фази, нагърбвайки горките мъже с непосилни роли. И то, когато любовта вероятно е продължение на собствената емоция, която търси подслон от тъмните страни на същото сърце, от което е родена.

Ако вече някой се чуди що за непосилна емоционална дисекция съм захванала, бързам да се оправдая, че не смятам да я довършвам скоро. Но трябва да я операционализирам, преди да ме обгради като бурен и да ме остави да изсъхна под сянката на същата любов, която ме е създала и която ми дава смисъл да бъда.

Практическият проблем в любовта е наличието на повече концепции от налично време те да бъдат изживени, плюс лавина от нравствени предписания, които да ти обещаят адски мъки, защото си бил верен на вътрешен емоционален двигател. За да ти спестят чакането на обещаното наказание, те впрягат собствената съвест и тя поема инквизицията нататък.

И вече веднъж изживяна, любовта на ваучер най-добре да остане в миналото, че току-виж човек пак се изкушил да я привлече към себе си. Говорейки за подаряване, тя егоистично бива делена между два индивида, иначе лошо - грях, Содом и Гомор, дръж се, Hебе, слизай, Свети Петър.

Не съм фен на изневери, нито на отворени връзки, защото явно ми е по-удобно да си живея с предразсъдъци, обаче щом мога да обичам роднини, приятели и партньор едновременно, как е възможно да я нарежа тази любов като пита кашкавал само между изброените.

И нима не е ограничаващо и обсебващо да натресеш на един единствен човек такава отговорност и то, по дефиниция, често за цял живот, и да го преследваш с изисквания да бъде светът за теб, защото ти не можеш да носиш толкова много любов в себе си и я прехвърляш като свръхбагаж на съседа по седалка?

И сега, за да не бъда замеряна с камъни и обявена за нравствена Селестина, питам следното: какво по-важно от това човек да разбере собствената си любов, за да прецени как да я живее пълноценно, за да гледа партньора си в очите, а не да вижда собственото си отражение в тях и да си се радва; да обича без страх, вместо да потиска добротата, докато тя ферментира или изгние до самоотравяне...

Не е ли, питам аз, най-логичното да се опитаме да се научим да обичаме? Себе си, другите, себе си, любовта, себе си, света?

"To love yourself is the beginning of a lifelong romance."Oscar Wilde

Oще: любов  мъже  надежди  себе си  сърце 


Още от Masters of Sex

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 31.01.2011, 11:28

3 TheSpider | 12.04.201310:50

Преди е обичала момчетата, а сега е станала себична патка - поне аз така го разбирам Чуди се
   

оценка

+0 -4

Регистриран на: 15.03.2012, 09:30

2 Aaauaa | 12.04.201310:14

Aнна, нас ли питаш нещо не разбрах? Ако търсиш универсални отговори, не си случила на читатели. Apropo, да разбирам ли, че след като на 14 си обичала момчетата, сега на 24 вече си ги "надживяла" ?! А дано не! Тепърва ще се учиш да обичаш.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 01.04.2010, 20:40

1 lina | 11.04.201316:09

Хубаво е, че авторката е започнала да си задава много важни екзистенциални въпроси и някъде в този процес й е проблеснал част от отговора, който е, че като начало трябва да заобичаш себе си и това е една много важна любов.... По-късно, да се надяваме, постепенно ще открие и много важния отговор, че любовта не е една и съща и, че любовта към роднините е една, а любовта към приятелите е друга, тази към децата пък е трета, а онази към любимия до теб пък хептен различна и т.н....., за да стигне до важното заключение, че ТЯ, любовта, не е еднороден кашкавал, който да нарежеш на филии, за да раздадеш по равно на всички. Да го разбере, както казах, можем да се надяваме, защото се подразбира, че е млада, но то съвсем не е гарантирано да стане. Някои така и не го разбират цял живот и се лутат до края си в тюрлюгювеча, който се плиска в главите им.
   

оценка

+4 -0

Най-коментирани