Съд за Пепеляшка и Снежанка | webcafe.bg
Webcafe

Съд за Пепеляшка и Снежанка

Гергана Янчева
15.07.2010, 16:37 (обновена 10.08.2010, 17:51)
пепеляшка

Принцове, принцеси, луна, звезди, птички... а майките къде са, питам, а?!

Уважаеми г-да съдебни заседатели!

Искам да съдя Пепеляшка и Снежанка! За злоупотреба с власт и нанесени морални щети. Като доказателства към делото прилагам няколко приказни истории и съжденията на дъщеря ми, а за свидетели призовавам трите прасенца и седемте козлета в качеството им на едни от малкото приказни герои, които имат жива и здрава майка до самия край на историята.

Обвинението:

На крехката възраст от три години и девет месеца родната ми дъщеря установи, че има сериозен проблем. Детето заключи, че не би могло да стане принцеса, не и докато аз - майка ù, съм жива. Снежанка нямала майка, Пепеляшка нямала майка, станали принцеси и имали принцове...

Как, питам как, уважаеми дами и господа, да го приемам аз това?Да се радвам, че детето е наистина умно, или да се опитвам да я убедя, че не е вярно, че може и с майка? Какви примери да дам? Детето просто има право.

Загледах се и се зачетох.

Доказателствата в подкрепа на обвинението:

Палечка? Родената от семе не много популярна принцеса изобщо няма биологични родители, а много подобна на мащеха майка, която дефакто е посадила семето. Дребосъчето избягва и в крайна сметка съвсем само след много премеждия става принцеса и намира един готин елф-принц.

Красавицата Бел от „Красавицата и Звярът"? Има баща и ни следа, ни дума за майка. Става ли принцеса? Става.

Малката русалка Ариел? Бедната опашатка има баща крал, чийто образ е ключов за историята, но... явно в морския свят русалките се раждат без майки. Тази въпросната успява да стане принцеса точно два пъти за една и съща приказка.

Снежанка? Пепеляшка? Има ли смисъл да ги обсъждаме? Те и техните зли съдби са част от всяко детство, част от всеки момичешки копнеж. Преди години и аз исках да съм Пепеляшка, но просто много харесвах балната рокля, не ми беше минало през ума това, което мина през този на дъщеря ми.

Каква е тая практика да се лансират принцеси-полусираци, какви са тия бащи, дето неизменно се женят за някакви чудовища, какъв е тоя приказен свят, в който образът на майката е лице на мащеха, която крещи, експлоатира детски труд и профуква семейното имане за два до четири дни?

Мога ли аз да обясня на моята наследница, че Пепеляшка се опитва да я възпитава във висок морал и дълбоки ценности, да ù покаже как с труд, търпение и много воля всичко се постига? Мога ли да ù обясня, че така наречената „поука" е важна, демек бъди добър на всяка цена, а превръщането в принцеса накрая е просто компенсация...?

В приказките доброто винаги тържествува и ако сега бях малко по-положително настроена към тях, щях да кажа, че всичките героини-сладурани просто идват да покажат, че вярата в собствените сили е всичко, любовта е всемогъща и какво ли още не, но няма да го кажа. Детето е дорасло, за да оцени привлекателността на образа на принцеса, но, от друга страна, не е дошло времето, когато ще усеща поне за какво иде реч в контекста и докато това е така, ще гледа приказки и ще вярва, че майка ù е един от най-сериозните ù проблеми.

На мен, ако не ми се чака, бих могла да предложа други приказки, в които хем има майка, хем всичко свършва добре, но... В голяма част от тези приказки липсва баща или става дума за прасета, кози, котки, кучета и всякакъв друг вид говорящ добитък. Ще започне ли дъщеря ми да иска да бъде коза? Прасенце? Би ли заменила стъклените пантофки с копитца?

Не се прави така, уважаеми господа Грим, и вие, г-н Перо, не се прави така! Хиляда години да си продавате историйките за сметка на горките майки. Понеже вас ви мързи да ни изграждате образи, на нас ни организирате погребение някъде между първото и четвъртото изречение... Как си го представяте? Имате ли идея, че днес ще трябва да я изпера, да я изгладя, да я нахраня, разходя, изкъпя, приспя... а след това ще трябва и да се гръмна, за да ù сбъдна мечтите...

Кофти времена, казвате?... Слабо развита медицина, никакво здравеопазване... Умират при раждане, к'во да ги правиш...!?

Уважаеми г-да съдебни заседатели!

На мен ми е ясно, но в същото време и ми е все едно, че Снежанка и Пепеляшка са просто „бушони" на господата Грим. Явно от древни времена съществува практиката разни братя да се замесват в разни тъмни афери. Обаче фактическите извършители „гърмят" първи. Затова моля въпросните лица-извършителки и другите лица-подбудители да бъдат осъдени по бързата процедура. В противен случай ще изнеса всички събрани по делото материали във форума на „БГ мама"... и после - жална им майка на обвиняемите!

Oще: деца  приказки 


Още от Masters of Sex

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 13.07.2010, 11:46

7 Gergana_Yancheva | 19.07.201009:30

Здравейте, уважаема,
радвам се, че статията ми е предизвикала така бурна реакция от Ваша страна!
Това в действителност не е било цел.
В случай, че казаното от мен Ви касае твърде много, съветвам да я прочетете още веднъж, преди да обвинявате.
Предвид фактът, че става дума за дете на три години, не мисля за уместно, то да бъде наричано "проблем" от жена, която няма никаква, повтарям никаква връзка със случая. На какво ще я науча и какво ще й "пускам" е единствено и само моя работа, благодаря Ви за съвета.
Пожелавам Ви едно толкова умно момиченце, което Вие да научите "да вниква в смисъла" и то преди да се е научило да се облича, примерно, съвсем само.
Ако желаете и имате възможност, бихте могли да напишете друга статия, която евентуално да "събори" моята, там можете да упоменете родовите, биологичните и всички останали параметри, на която желаете принцеса.

До тогава Ви желая прекрасен ден!

П.С.
Коментарът за "Бг Мама" е дело на редакцията, но аз лично го намирам за вид комплимент, тези майки са доказали, че с тях шега не бива.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 17.07.2010, 21:54

6 XxCorpsePrincessxX | 18.07.201010:38

Но не само Спящата Красавица е родена принцеса, да не забравяме, че Снежанка също е родена принцеса!!
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 17.07.2010, 21:54

5 XxCorpsePrincessxX | 17.07.201022:07

Моля!?! Уважвема госпожо, авторите на приказките не са виновни, че не сте обяснили на детето си, че те учат на труд и доброта.. Може би не трябва да подхождате толкова повърхностно към дъщеря си, а да я научите да вниква в смисъла на нещата.. Но ако толкова много ви пречат тези истории тогава не й ги пускайте..
Пуснете й нещо от рода на "Лешникотрошачката" и някои филмчета на "Барби". А да не говорим, че това с форума на Бг Мама е просто голяма глупост! Искате да лишите стотици деца от мечти, заради внезапно породилия се у вас феминизъм ли??? Нека ви напомня, че не всички сакато дъщеря ви и, че хората възпитават децата си по различен начин.. Търсете проблема в детето си, а не в приказките, които години наред са вдъхвали надеждаи носили радост не само на малки, но и на големи!!
   

оценка

+0 -1

Регистриран на: 13.07.2010, 11:46

4 Gergana_Yancheva | 17.07.201000:18

Ха! В първия момент си помислих, че някой ме е "сгащил" Смее се
Във втория, някой съвсем адекватно ме "отигра".
Благодаря! Изненадан На всички!
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 16.07.2010, 13:33

3 eve13 | 16.07.201013:35

Лош или много луд Червената шапчица НЕ става принцеса . Бесен А спящата красавица Е родена такава Чуди се
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 16.07.2010, 00:29

2 Turpentine | 16.07.201000:36

Мисля че не си права - към проблема трябва да се подходи Фройдистки. Явно липсата на майката показва проблеми с жените и/или в детството.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 09.06.2010, 14:46

1 strahil | 15.07.201018:15

Червената шапчица има майка, както и Спящата красавица.
   

оценка

+0 -0

Най-коментирани