Проститутките, които Южна Корея изостави | webcafe.bg
Webcafe

Проститутките, които Южна Корея изостави

Webcafe.bg, по BBC
28.11.2014, 15:16 (обновена 02.12.2014, 08:49)

1 от 3 снимки Назад Напред

проституция

Снимка: © Getty Images

Ако някога Южна Корея е била бедна и жените са продавали телата си във военните бази, днес страната е значително по-заможна

Над 120 бивши проститутки, които са работили близо до американските военни бази в Южна Корея, ще търсят в съда компенсация от корейското правителство. Те твърдят, че властите са подпомагали активно работата им преди, а днес системата ги е оставила да тънат в бедност на старини.

Докато войските са оставали в гарнизони, подвижни лагери са израствали наоколо и през нощта, точно до вратите на американските бази в Южна Корея, са се разливали музика и неон, а през деня са изчезвали, за да се възстановят от предишната вечер.

Сега тези сцени са част от интересен правен спор

Бившите проститутки съдят не американските власти, а собственото си правителство, като всяка от над 120-те застаряващи дами иска да получи по 10 000, защото корейските власти са поощрявали заниманията им, чрез които дамите са носели щастие на американските войски.

Те не твърдят, че Южна Корея ги е принуждавала да проституират - не става дума за сексуално робство, но че чрез системата си от официални и задължителни медицински прегледи, е подпомогнала дейността им, а днес ги оставя да тънат в бедност. Освен това са получили достъп до обучение на английски език и курсове по „западен етикет".

Жените непрекъснато казват, че са били принудени да проституират заради бедността и факта, че живеят в бедна държава. Те кандидатствали за различни работни места, без информация за същността на работата, след което са се оказвали в барове и бордеи, затънали в дългове към собственика, заключени в порочната система.

„През 1972 година отидох в агенция по заетостта и консултантът ме помоли да стана и да седна. Огледа ме и ми обеща работа, с която ще имам къде да отседна, храна и от мен ще се изисква да работя от стаята си, а за останалото ще се погрижи шефът ми", казва една от жените.

Те говорят и за съществуването на мълчаливо одобрение, защото държавата е имала нужда от чуждестранна валута. Въпреки че проститутките са порицавани, доларите са добре дошли.

„Говореше се за печеленето на долари при работа в клубове, като нещо, което ще те направи патриот - работлив кореец. Ние спечелихме много долари в тези временни лагери", казва друга от жените.

Гласовете им се изпълват с яд и огорчение, докато разказват тъжните си истории.

„Приех работа и отидох на едно място. След като пристигнах, избягах. В крайна сметка бях заловена от собственика ба клуба и той ме продаде на друго място, където получих първия си клиент", казва друга.

Техният правен казус е сложен.

Факт е, че южнокорейското правителство създава клиники, но с това то заменя незаконната работа на лекари със слаба квалификация, които дават на жените успокоението, че не са получили полово предавана болест.

Правителството не коментира случая, но би могло да изтъкне пред съда факта, че създаването на клиники не е с цел подпомагане дейността на жените, с цел защитата им.

През 70-те години на миналия век в Южна Корея има известно притеснение, че Вашингтон ще изтегли войските си от страната.

Според д-р Кати Муун от института Брукинс, автор на изследване по темата, именно това е причината, поради която някои южнокорейски политици са отишли в тези лагери, за да убедят проститутките да си сътрудничат с американските командири. Целта е била ръководителите на американските войски да останат щастливи, за да не се изтеглят от Южна Корея.

А причината да се изграждат клиники, твърди тя, не била, за да се грижат властите за здравето на жените, а за здравето на американските военни. Медицинските лица обръщали внимание само на сексуалното здраве на момичетата и не са полагали грижа за други заболявани.

Муун отбелязва, че за разлика от жените, заставяни да проституират и да бъдат секс роби за японската армия, много от жените в Южна Корея, са взимали сами това решение, макар и неохотно. В крайна сметка обаче те също са се оказали в капана на проституцията - непрекъснато изнасилвани, без възможност да избягат.

През годините мнението за американската армия се е променяло

Има „нулева толерантност" към онези, които използват услугите на проститутки, военната полиция патрулира по улиците с червени фенери и обикаля баровете, за да търси нарушители. От 2004 година проституцията в Южна Корея е забранена, въпреки че никой не се съмнява в продължаващото и съществуване.

Природата на търговията също е променена. Ако някога Южна Корея е била бедна и жените са продавали телата си във военните бази, днес страната е значително по-заможна.

Това не дава успокоение на възрастните жени, които трябва да се справят с неудобствата на възрастта.„Може би заради това, че живях толкова дълго с американските войници, днес не мога да се напасна към корейците", казва една от жените, работила 20 години в базата. „Защо животът ми трябваше да се преобърне така?"

Oще: жени  корея  проститутки  проституция  южна корея 


Още от Masters of Sex

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.