Все се влюбвам в неправилния човек... | webcafe.bg
Webcafe

Все се влюбвам в неправилния...

Мила Цалова
10.12.2010, 12:30 (обновена 12.12.2010, 15:47)
хора, брак, любов

Снимка: © Getty Images

Влюбването е депресивна проява...

Все същата грешка: "Връзките ми продължават около две години"; "Все се влюбвам в неправилния човек"; "Писна ми да гледам един и същ филм"...

От колко свои приятели сте чували това? Колко пъти сте казвали това - или нещо подобно? Удивително е за колко различни един от друг се имаме. За колко уникални и специални. И колко много си приличаме.

Да - моите грешки не са вашите грешки. Моите омагьосани кръгове не са вашите омагьосани кръгове. Общото е, че имаме навика да ги завъртаме. Отново и отново. Понякога с различни хора, често в различни ситуации, но...

Съвсем по същия начин боли несподелената любов. И отхвърлянето. И продължаването нататък е също толкова трудно. Съвсем по същия начин е риск да отвориш сърцето си. Да влезеш в интимни отношения. Ако не те наранят - рискуваш ти да нараниш. Няма да боли по-малко. Просто няма да боли теб.

Преди време попаднах на една книга, която откровено ме скандализира. Тезата на автора беше, че съблазняването е вид изкуство или направо наука. А теоретизирането в тази наука е възможно, защото:

"Хората се влюбват, когато чувстват недостиг. Някакъв - какъвто и да е. Влюбването е депресивна проява. Признак е на неувереност, непълноценност и желание да избягаш от собствената си реалност."

Мисля, че толкова се вбесих, защото трябваше да призная, че е прав. И защото предлагаше този недостиг да бъде манипулиран и използван. Ей, така - за лични цели. За да докаже някой, че може да изманипулира и съблазни повече хора. Че може да играе тази игра.

Някак елегантно, въпросният автор избягваше да каже, че нуждата да сложиш повече "скалпове" на колана си - също е признак на личностен недостиг. И милите хора, които го правят са ужасяващо нещастливи.

За домашно! Моля, бъдете искрени със себе си! Дефинирайте типичните проблеми, в които се вкарвате. Не само, тези в личните отношения - визирах тях, защото са най-болезнени. Ако разпознатите ситуации ви устройват - браво, давайте все така. Но, ако не... открийте качествата, които ви вкарват там. И, по желание, но само при добро желание, ги променете!

"Ключът от палатката" е в безпощадната искреност. Не е лесно да избягаш от себе си. Просто понякога се налага.

Бях си обещала да не давам съвети. Но вече мирише на Коледа. А краят на годината е време за равносметка. А, тя, може да не е толкова горчива, ако се започне от сега.

Ето новината: Адът не са другите, адът е липсата на промяна!

Oще: влюбване  емоции  отношения  съблазняване 


Още от Masters of Sex

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 10.08.2010, 10:05

7 Hermine | 14.12.201017:27

Бащи и учители, разсъждавам върху това що е ад. Твърдя че това е невъзможността да бъдеш обичан.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 28.09.2010, 12:44

6 Лични финанси | 13.12.201013:59

#2 Чарлс Грант - Зависи какво разбираме под "да се влюбиш", но чак пък да е "болест, неправилно състояние на ума" ? Не е ли малко прекалено? Дай тогава на изрежем всички емоции от живота...
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 08.10.2010, 00:35

5 Anton Andonov | 12.12.201014:42

Много си влюбчива. И ся тия двамцата под баварските шапчици, да не се окажат две момиченца или момченца. Ех, де и аз да бях жена! Да се влюбвам и разлюбвам когато ми скимне. Ма, май, не те са ти виновни, ами ти си кривата (неправилната), не търси в другите, първо виж себе си...
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 01.11.2010, 16:52

4 Thea Atanasova | 10.12.201018:23

Хора малко е смешно това заглавие с трите години, а ако то е смешно си представям какви глупости са написани с самата "книга". Любовта е за интелигентните хора, а за глупаците може да продължи не 3 години, а 3 дена. Любовта се преоткрива, тя се променя, тя е състояние на духа. И никой не може да ми каже, че духът ми ще е в това състояние в продължение на 3 години.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 04.11.2010, 10:53

3 Denica Alexandrova | 10.12.201015:59

Всъщност, това, че не сме толкова уникални, не е новина. Както не е новина и това, че не сме еднакви. В една и съща ситуация отделните хората се ръководят от своите принципи. Те пък са продиктувани от начина, по който възприемат света. Съответно и изводите им не могат да бъдат сложени под един знаменател. Няма как обаче да не намерим нещо общо. Все пак сме хора.
Колкото до липсите, които ни карат да търсим човек до себе си - този автор не е открил топлата вода. Но ако си доволен от живота си и не изпитваш някакви специални липси, означава ли, че няма да се влюбиш?!

А "Любовта трае три години" е една доста простовата книга за любовните отношения между хората. Ако ви се четат хубави книги на тази тема, позволявам си да препоръчам "Хирошима, моя любов" на Маргьорит Дюрас, "Добър ден, Тъга" на Франсоаз Саган, "Любов по време на холера" на Габриел Гарсия Маркес. Все пак тези хора са истински писатели, а не някакви си рекламисти..
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 26.10.2010, 23:44

2 Charles Grant | 10.12.201015:56

"И милите хора, които го правят са ужасяващо нещастливи."

Авторката да не е рускиня, ние тук казваме "нещастни".

Естествено, че да се влюбиш е болест, неправилно състояние на ума. Може лесно да се замени с контролиран прием на кокаин.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 07.12.2010, 20:14

1 kaya | 10.12.201014:13

Прочети "Любовта трае три години" на Фредерик Бегбеде, ако не си. Въпреки че любовта трае толкова, колкото й позволим, тази книга е една от най-добрите на този автор.
   

оценка

+0 -0

Най-коментирани