Кой казва пръв "обичам те"? | webcafe.bg
Webcafe

Кой казва пръв "обичам те"?

webcafeLifecafe, по Psychology Today
03.04.2016, 00:14 (обновена 07.04.2016, 15:27)
двойка

Случвало ви се е да излизате с някой, който променя драстично за вас нещата. Всичко е по-ярко и ясно, не можете да спрете да се усмихвате, не можете да спрете да мислите за този човек, и не искате да спирате; той или тя е вашето любимо занимание.

Колкото повече време прекарвате заедно, толкова повече откривате, че всичките ви мисли и чувства загатват за любов. Това е нещо повече от просто харесване - и нещо повече от просто краткосрочна връзка.

Време ли е да кажете "Обичам те"?

Защо да се колебаете? Ами като начало, защото това е свързано с рискове: как ще реагира другият? Дали ще каже "И аз те обичам"? Или ще отвърне "Още не сме на този етап", или, още по-лошо, просто ще чуете "Мерси"?

В новите връзки отдадеността, ексклузивността и степента на интимност обикновено не се обсъждат веднага, а първият подобен разговор поставя човека в уязвима позиция.

Изричането на "Обичам те" може да бъде важна повратна точка в развитието на романтичната връзка. То може да породи по-голяма интимност и да извади на бял свят обща визия за съвместно бъдеще; може също така да се окаже и критична точка на разпад или застой за връзката.

Ако единият каже "Обичам те", а другият се интересува единствено от неангажираща връзка, подчертаването на разминаването в чувствата може да предизвика разговор, завършващ с тотално прекратяване на връзката.

Тогава кой и кога избира да скочи в дълбоките води?

Ако щете вярвайте, по-вероятно е мъжете да кажат първи "Обичам те".

Въпреки че мнозина считат, че жените са по-склонни да изричат първи тези думи, емпиричните данни показват, че мъжете ги изпреварват - съотношението мъже/жени в това отношение е три към едно. То е потвърдено от други проучвания, занимаващи се със същия въпрос: мъжете признават любовта си първи, много по-често от жените.

Мъжете установяват любовта по-рано от жените. Жените твърдят, че за това са нужни няколко месеца, докато за мъжете периодът обикновено е по-къс, макар все пак да изисква малко повече от няколко седмици. Според някои научни анализи, мъжете започват да обмислят признаването в любов средно с 42 дни по-рано от жените.

Въпреки че по-често мъжете изричат първи заветните слова, междукултурни проучвания показват, че жените влагат повече емоции в романтичните си връзки, отколкото мъжете, особено в общества с относително равенство на половете като тези в Европа и САЩ.

Което води до въпроса: когато жените и мъжете казват "Обичам те", дали имат предвид едно и също?

Дали жените казват "Обичам те" като отражение на емоционалния си ангажимент или е нещо друго? Дали мъжете казват тези думи като знак на своята отдаденост или имат скрит мотив?

Експерти са направили анализ на скритите намерения на хората, като разглеждат конкретно момента на изричане на "Обичам те" спрямо моментите на сексуална активност във връзката. Това е убедителен начин да се преценят намеренията.

От еволюционна перспектива, по-рисково за жените е да участват в сексуален акт, така че те обикновено са "пазителките", докато мъжете като цяло активно се стремят към секс.

Ако моментът на "Обичам те" и сексът са свързани, възможно е мъжът да прави това признание като стратегическа тактика: от еволюционна перспектива, мъжете използват признанието в любов, за да загатнат за дългосрочен ангажимент, макар че реално искат единствено секс.

Привикнали към тази възможност, жените са скептични към ранните признания в любов и ги интерпретират като неискрени опити да се получи сексуален достъп. Но мъжете, изричащи "Обичам те" след секс, се приемат за искрени, а жените са по-щастливи, когато чуят признания в любов след, а не преди секс.

Много мъже обаче пък са по-щастиви, когато жените им казват, че ги обичат, преди още да е имало секс - особено когато желаят краткосрочна сексуална забивка.

Това се дължи на факта, че те често тълкува пред-сексуалните признания в любов като знак, че на хоризонта се задава още сексуална активност. Това подсъзнателно предположение се задейства дори когато ранните признания в любов на жените са само признак, че желаят по-голяма ангажираност с връзката.

Тоест най-добрият момент да кажете "Обичам те" изглежда е тогава, когато и вие, и партньорът ви желаете да имате връзка.

Когато мъжът се посвети на жената задълго, той се радва на пред-сексуалните признания в любов, но се чувства най-щастливи, когато тя каже "Обичам те" след секса. Същото важи и за жените.

Ако обобщим, когато думите "Обичам те" вече са изречени, изглежда полезно да прецените дали вие и партньорът ви сте на една и съща вълна за значението на тези думи. Дали и вие, и той се стремите към по-дълбока емоционална или физическа връзка? Обмислете мотивите, които може да стоят зад признанието, за да разберете по-добре какво означава тази повратна точка за вашата връзка.

Oще: брак  връзки  двойки  дългосрочна връзка  изневяра  кога да кажа "обичам те"  любов  моногамия  мъже и жени  не ме обича  обич  обича ме  обичам те  първото обичам те  секс  семейство  съвети за двойки 


Още от Masters of Sex

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 05.04.2016, 10:29

3 Hani Sabri.10209394064752292 | 05.04.201610:36

Thanks a lot, that’s great http://goo.gl/tfeKBm
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 23.05.2014, 08:51

2 Ivan Bardarov | 03.04.201609:52

Казва се когато обичаш!
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 25.08.2010, 11:18

1 boris | 03.04.201609:16

Жените у нас по принцип изобщо никога не казват такова нещо, нито в началото на връзката, нито след 30 години брак. Най- много, твоята мацка, да ти го каже, когато вече е посивяла бабичка и ти слага цветята в ковчвга.
   

оценка

+1 -0