Аналният секс: последното табу в науката | webcafe.bg
Webcafe

Аналният секс: последното табу в науката

Lifecafe, по Деби Хербеник, Salon.com
29.05.2015, 12:22 (обновена 02.06.2015, 18:10)
Теодор Жерико, "Тримата любовници"

Снимка: © Getty Images

Ново и почти неотразено от медиите проучване на тема анален секс и болка показва колко малко всъщност знаем за него

Фактът, че аналният секс остава табу, може да обясни защо изследване за болката по време на анална пенетрация (анодиспареуния), мина незабелязано, след като беше публикувано в изданието Journal of Sex & Marital Therapy.

Логично беше изследването да предизвика сериозен медиен шум - то е първото подобно, проведено сред жените, направено е от уважаван учен (д-р Александър Стулхофер от университета в Загреб) и се концентрира върху младите жени и секса.

Това често е типът изследвания, които привличат вниманието на медиите.

Но аналният секс остава толкова силно табу, че това иначе важно изследване практически остава изцяло в сянка.

Като изключим, че предизвика моя личен интерес. Ето защо:

За невероятно кратко време, аналният секс се превърна в нормална част от сексуалния живот на Западния свят. Към 1990 г., само около една четвърт до една трета от младите жени и мъже в САЩ са пробвали поне веднъж анален секс. По-малко от 20 години по-късно, проведеното от моя екип национално изследване на сексуалното здраве и поведение през 2009 установи, че близо 40-45% от жените и мъжете в някои възрастови групи са пробвали анален секс. С нарастващото му разпространение, според мен беше важно да отделя цяла глава в първата ми книга "Защото е приятно" на аналното здраве и удоволствие - само за да установя, че редакторка на списание отказва да я рецензира, защото темата за аналния секс "не е в интерес на нашите читатели", въпреки че близо половината американски жени в някои възрастови групи са го правили!

Тя допълни: "В подходяща среда, аз самата ще препоръчам книгата на тези, с които мога да споделя подобен източник на информация."

Хм. "Подходяща среда". Каква би могла да бъде тя? Такава, в която многобройни жени открито седят и разговарят за анален секс между глътките от чашата с вино?

Табуто си остава, а аналният секс продължава да е забранена тема дори когато повечето хора го практикуват. Какво се е променило, за да го направи по-разпространен? Не е напълно ясно - в крайна сметка честотата на мастурбацията, вагиналния секс, оралния секс и други сексуални практики не изглежда да се е променила особено.

Масово обаче се счита, че широкият достъп до порното е изиграл някаква роля.

Някои изследвания констатират, че аналният секс бива показан в 56% от изследваните сексуални сцени, въпреки че данните за реалния сексуален живот на американците показват, че по-малко от 5% от тях са правили анален секс в последния си сексуален акт.

Искрените, базирани на личен опит, отговори на въпроси за аналния секс са рядкост. Бихте очаквали, че ще знаем повече за поведение, което е станало нормална част от сексуалния живот на Америка. И което въпреки всичките си потенциални удоволствия, остава един от най-рисковите сексуални актове, що се отнася до предаване на заболявания по полов път и СПИН.

И все пак научните изследвания за аналния секс са поразително малко.

Списъкът с това, което не знаем за аналния секс, е много по-дълъг от този за онова, което знаем. Затова и задачата на занимаващите се със сексуална просвета да се чувстват уверени да отговарят на реални и важни въпроси от хората изглежда по-трудна.

Точно това и прави ценно скорошното изследване на университета в Загреб

В него учените са анкетирали повече от 2000 жени на възраст между 18 и 30 години за опита им и изживяванията им при анален секс. Опирайки се на ограничени по-ранни изследвания за болката по време на анален секс при мъже, правещи секс с други мъже, учените са запитали жените за опита им по отношение на болката.

Това е било от решаващо значение, тъй като колкото и често да говорим за потенциална болка по време на анален секс, и за лубрикантите, евентуално намаляващи болката или дискомфорта при анален секс, почти липсват изследвания за женския опит в тази насока.

Изключение е изследване, което проведох със своя изследователски екип в университета в Индиана, при което дадохме шест различни лубриканта на над 2400 жени и ги приканихме да ги използват по време на мастурбация, вагинален и/или анален секс. Това, което ни вълнуваше, беше дали употребата на лубрикант прави секса - включително и аналния - по-приятен, носещ по-голямо удовлетворение и по-малко болезнен (което лубрикантът определено постига).

Екипът учени в Загреб е констатирал, че около половината от жените (49%) са спрели първия си опит за анална пенетрация, защото са изпитали твърде силна болка, за да продължат - което не е изненадващо, като се има предвид, че 52% от жените съобщават, че не са използвали лубрикант при първия си опит за анален секс!

Допълнителни 17% от жените също са изпитали болка или дискомфорт по време на първия анален секс, но не са спрели партньора. Само около една четвърт от жените споделят, че първото им изживяване, свързано с аналния секс, е било приятно.

От друга страна, близо две трети са пробвали отново анален секс (предполага се, този път вече с лубрикант?)

Тези от тях, които са счели изживяването за приятно, доставящо удоволствие и безболезнено, е било по-вероятно да опитат отново. Около 9% от жените, които са правили анален секс поне два пъти в последната година, казват, че са изпитвали болка всеки път. Съдейки по това, което знам за жените, които изпитват болка при вагинална пенетрация, мога да предположа, че хроничните болки при анален секс са още по-разпространени - вероятно те са налице при 10-15% от практикуващите го - след като бъдат взети предвид жените, които активно го избягват, защото винаги изпитват болка.

Тази цифра от 9% е важна. Тя ни показва, че процентът от жените, които изпитват редовно болка по време на анален секс, е сравним с този на представителките на нежния пол, изпитващи постоянна болка и по време на вагинална пенетрация. Не, не сте разбрали погрешно: някъде около 10% от жените изпитват болка по време на вагинален секс или дори по време на ежедневни действия от рода на седене или пътуване в автомобил.

9-процентното ниво е близко и до 10-14-процентното ниво на изпитващи болка при анален секс, идентифицирано при мъжете, практикуващи секс с други мъже. Въпреки че изследването на университета в Загреб запитва жените как обясняват болката (повечето винят самите себе си или сексуалните практики, твърдейки, че болката е свързана с това, че не се чувстват напълно отпуснати, неадекватна анална предигра или употреба на недостатъчно лубрикант), реалността е, че все още не знаем клинично какво причинява болката им.

Възможно е, подобно на вагината, анусът на някои мъже и жени да реагира на докосването или пенетрацията с болка по неизвестни причини. Или някои от тези жени и мъже може да имат кожни заболявания от рода на лихен склероза, които могат да засягат кожата на гениталиите (включително и тази на ануса), повишавайки вероятността за дискомфорт, болка или разкъсване. Липсата на информация и просвета по темата логично води до болката при някои хора, но вероятно не е основната причина за всички.

Някои жени и мъже правят всичко "правилно" - използват много лубрикант, започват бавно, отпускат се, комуникират добре с партньора, избягват намаляващите чувствителността или потискащите болката гелове/кремове - и все пак отново изпитват болка. Има ли някакво заболяване, което да допринася за болката? Или нестабилни нервни рецептори, които реагират на болка, вместо да възприемат пенетрацията като неутрална или приятна? Не знаем.

В случай че се чудите, реално не знаем и особено много за дългосрочните ефекти от аналния секс

Със сигурност достатъчно хора са правили анален секс в рамките на достатъчно поколения, за да сме научили досега, ако имаше нещо наистина много опасно в аналния секс. Но що се отнася до въпросите как редовният, грубият или недостатъчно лубрикираният анален секс може да повлияят на това жените да изпитат ректален пролапс или да страдат от различни анални или ректални здравни проблеми, не знаем нищо, защото никой не е правил научни изследвания по такива въпроси.

Въпреки че вече е 2015 г., практически единственото, което знаем за аналния секс е, че много хора са го пробвали, че има по-висок риск от предаване на венерически заболявания и СПИН (в сравнение с вагиналния или оралния секс), че много хора понякога изпитват болка и че много хора понякога изпитват удоволствие, и че една на всеки 10 жени или мъже изпитва редовно болка по време на анален секс.

Голяма част от изследванията, свързани с HPV и рака на ануса се фокусират върху мъжете, правещи секс с мъже - въпреки че повече жени са практикували анален секс, отколкото мъже. С това не твърдим, че аналният секс не е важен обект на изследвания сред мъжете, но и жените го получават също, и е важно да знаем повече за риска и защитните фактори.

И ако това не е пропуск в научното познание...

Въпреки че повечето хора, които са правили анален секс, го практикуват само от време на време, аналният секс е относително разпространена практика. И ако хората ще правят секс, те би трябвало да разполагат с достатъчно информация, за да направят този секс достатъчно безопасен, приятен и задоволителен. А за целта науката трябва да навакса и трябва да изчезнат темите табу, за да могат повече хора да се чувстват комфортно да говорят за това и да споделят личния си опит.

Oще: анален секс  боли ли при анален секс  връзки  изследване на аналния секс  любов  мъже жени  пенетрация  секс  сексуално удоволствие 


Още от Masters of Sex

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 10.12.2010, 06:25

9 Bichkiiata | 26.06.201518:03

карамелия, паяко

знам, че лятоска не е много време за филми, но ако не сте гледали The Darjeeling Limited пробвайте много хамав готин филм...

Гери душа ти да не си оназ Гергана Петкова от ВХТИ-София дет завърши 1992 година пластична и термична обработа на металите,м?
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 15.05.2014, 10:12

8 Camellia Stefanova | 26.06.201516:23

Да не ми се обясняват ного, щото по време на снимките на “Extreme anal Latinas 3”, порно звездата им умрела Чуди се
http://bradva.bg/bg/article/article-50755#.VY1Ry_mqpBe Смее се
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 15.05.2014, 10:12

7 Camellia Stefanova | 26.06.201515:03

Всеки човек посвоему е прав, а помоему не.
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 25.01.2012, 18:03

6 паяка | 26.06.201512:39

цццццц, докъде достигна науката!?
да оправдава педерастията!?
и да я прокламира!?
или просто реклама на лубриканти?
и на предстоящото хомошествие?
   

оценка

+1 -3

Регистриран на: 04.04.2014, 00:53

5 Никой | 26.06.201511:52

Идва 27, наближава прайда и простотиите преиждат...

Тези гей-ДС НПО-та са за закриване...
   

оценка

+2 -5

Регистриран на: 14.12.2011, 11:33

4 gothic | 26.06.201511:16

"аналният отвор се разхлабва" По-голяма простотия не бях чувал! А някой да е чувал случайно, че има голяма разлика в еластичността на мъжкия и женския анален отвор? В полза на дамския, поради близкото съсдство с вагиналните мускули? А? Или е важна само да се пише нещо.....
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 17.11.2014, 20:38

3 Gergana Petkova.1647685117 | 26.06.201509:27

Абе да ви еба майките на всички, сексуални насилници прости,
това, че при някои жени центърът на удоволствието им е там, където не трябва, това не значи, че при всички жени е така! Колкото и да не ви се вярва - все още има жени, при които най - силното удоволствие си остава във вагината, независимо дали им се напипва G - точката или не.
Това е единственото вярно нещо при мюсюлманството - аналният секс е гнусен, противоестествен и мръсен - освен, че там се задържат стотици хиляди видове бактерии, там стават инфекции и разкъсвания, а от толкова много клизми и бутания аналният отвор се разхлабва и хората, които го правят там с времето започват да се осират!
Без значение дали са мъже или жени.
Изключение мога да направя по - скоро за гейовете - просто при тях няма иначе къде...
Като толкова искате да се предпазвате от забременявания има презервативи за тази работа!
Спрете чак толкова да взимате пример от древните хора, уж вървим напред, а не назад - историята е затова, за да се поучаваме от нея, а не да повтаряме грешките й!
Спрете да взимате пример и от порното - то в порното има всякакви извратености и изнасилвания - на това ли трябва да се учите?
Там по принцип е направено от природата нещо да ти излиза, а не да ти влиза!
Елементарна логика нямат повечето хора!
   

оценка

+4 -2

Регистриран на: 06.04.2014, 22:35

2 тъп | 30.05.201519:51

за да зацапам съвсем пейзажа, а колко от вас са търсили и изживяли сексуална болка??? Въпрос Въпрос Въпрос
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 06.04.2014, 22:35

1 тъп | 30.05.201519:43

това матрялче показва невежество и зле прикрит влажен интерес. аналният секс съществува откакто съществуват писмени и художествени източници. няма нищо общо с мъжкия хомосексуализъм, както много цървули мислят. идеята е проста - да се запази целомъдрието анатомично в древния, и по късно в християнския свят. от древността и по късно в исляма се практикува между мъже от различна възраст, като заместител преди брака, а не като хомосексуална практика. болката е емоция и минава през съзнанието и моментната нагласа. ако не сте срещали партньор, (независимо от пола), който харесва, търси и предизвиква причиняване на болка, не сте правили секс. Много щастлив Много щастлив Много щастлив
   

оценка

+3 -3

Най-коментирани