Първи Facebook университет | webcafe.bg
Webcafe

Първи Facebook университет

Юлия Желязкова
15.11.2010, 10:41 (обновена 16.11.2010, 14:31)
Facebook

Снимка: © Getty Images

У Facebook университето ще си имаме факултето по гурмето - е ово е лайфстайл!

След като за легендарния вече ПУТКА се измислиха хиляди вицове, статуси, tweet-a и статии, с една приятелка решихме, че е крайно време да си имаме и Дупнишки Университет По Космонавтика и Арабистика, вкратце носещ гръмката абревиатура ДУПКА. Разбира се, разисквахме темата на определени единици газиран хмел, което придаваше на идеята леко утопичен и несъвместим с висшето образование в България характер...

Поне така смятах до днес. Но, о, Чудо!

Винаги, когато реша, че съм абсолютен кретенджос заради имагинерните си хрумвания, в действителността се появява събитие, което да ми тегли къча и да ме отблъсне от тази мисъл.

В случая това беше новината, че към Факултета по Журналистика и Масова Комуникация ще има нова-новеничка магистърска програма - по... Лайфстайл журналистика.

Аз лично си признавам, че съм безсилна да коментирам подобно безумие. Не съществуват нито рационални, нито свръхестествени сили, които да могат да ми обяснят понятието "Инфотеймънт", заложено в дисциплината за обучение. Същото важи и за "Фешън журналистика". Казано на стар български - fuck me, моля.

За изключително вдъхновяващо смятам  и веруюто, че след три семестъра студентът излиза кино-, музикален, моден критик, спец по авторското право и, забележете, образовал се в "Театър в медиите". Да го бяха кръстили направо "Фарс", егати.

Тук държа да отбележа, че когато пишех дипломната си работа на тема онлайн медии във ФЖМК, бях заклета в първородната си рожба, духа на траките и кръвта на маврите, да ИЗБЯГВАМ чуждици. Ако не сте търсили "драсни-пални-клечицата" на Internet, пардон Глобалната Мрежа, не знаете колко е fun. Простете - забавно.

Друго си е обаче наложеното понятие "лайфстайл"! Както каза един познат: „Специалистчета по живот, ух, на батю".

Но да се върна на конкретното си предложение: щом може да има магистърска програма по лайфстайл журналистика, дайте тогава да си направим Първи Български Facebook Университет!

Ама това е просто социална мрежа, ще кажете вие. Дрога, извращение, извор на спам, място за избиване на комплекси...

Дрън-дрън, ще ви кажа аз.

По стечение на обстоятелствата, във Facebook листата ми присъстват личности, реализирани във всякакви сфери. Има писатели, адвокати, археолози, поетеси, журналисти, счетоводители и всякакви други кукувици. Въпросът е, че щом Софийският университет може да си позволи подобно абстрактно хрумване, то защо те, обединени в мрежа, да не създадат своя собствена структура? Да, наистина ще бъде малко трудно да се профилираме, но пък в едно съм сигурна - 80% от тях поне имат що-годе нормален мисловен процес.

Освен всичко останало, замислете се за сладурската опция да бием бойкот на "лайфстайл" журналистиката, с dead style такава. Лектор - Боб Марли. Поне фен страницата му се актуализира често.

Напук пък на "Гурме и медии" (?????), ще заложим на първообраза "Бахур на вестник", "Как да преживеем професионално махмурлука", "Положителен имидж на дроб сърмата" и други.

Честно да ви кажа, смятам, че ще съм много по-горда с диплома от подобно учебно заведение, отколкото като "магистър по лайфстайл журналистика". Някак по-адекватно  звучи...

И като се замислих, идеята съвсем ме увлече. Продължавам да изброявам предимствата на нашия университет:

-  Ще разполага с добра техническа база поради факта, че изисква най-малкото PC. Лукс, който малко ВУЗ-ове познават.

-  Обратната връзка ще бъде термин не само на хартия и екран.

- Лекторите в голям процент ще бъдат реално практикуващи професиите си и съответно запознати с актуалните събития.

- Таксите ще бъдат символични.

- Чуждиците няма да изглеждат толкова неестествено смешно, лепнати в учебната програма.

- Ще е предоставена възможност за получаване на дипломите в електронен вид. Доста по-симпатично от това да чакаш една година сакралните стикери за този важен документ.

Съществуват още редица плюсове, но като истински демократична личност ще ги оставя на въображението ви. Отворена съм към предложения за дисциплини, наименование, локация и цели на Университета.

Накрая се сетих за още един съществен плюс на моята идея: можем да си спретнем "life fail журналистика". Убедена съм, че тя е перспективно течение, в което поне никой нищо няма да очаква от образованието.

Oще: facebook  журналистика  лайфстайл  университет 


Още от Masters of Sex

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 21.05.2011, 21:19

6 Микрослушалка Невидимо-Хендсфри | 17.06.201101:23

АКО СЕ ПИТАТЕ КАК ДА ИЗКАРАМ ОТЛИЧЕН 6 НА ВСЕКИ ИЗПИТ?
ОТГОВОРА Е ТУК: http://www.microslushalka.eu
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 03.11.2010, 12:45

5 stg | 18.11.201002:51

браво Смее се
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 19.04.2010, 19:27

4 Гъорето П | 17.11.201022:53

Ааааааа, егати силният материал!!!!!!!!!

Браво!
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 09.04.2010, 14:37

3 KUMA LIZA | 16.11.201016:36

надявам се да тръгне и предаването " От игла до скопец "
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 31.08.2010, 10:40

2 nikolay4o | 16.11.201013:45

Смее се ЕЕЕЕ , оъ кога го чакам тва , пу аз сам даскал по цигания
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 09.04.2010, 14:37

1 KUMA LIZA | 16.11.201011:06

Гърне и медии !!!!!!!!!
   

оценка

+0 -0