Пристрастени към порното? Помислете пак | webcafe.bg
Webcafe

Пристрастени към порното? Помислете пак

webcafeLifecafe, по Salon
02.10.2015, 15:00 (обновена 14.10.2015, 11:26)
Секс

Замислете се за знаменитости като Дейвид Духовни и Тайгър Уудс и какво ги е накарало да говорят за своите „зависимости". Доктор Марк Грифит казва: „...става проблем, когато бъдеш разкрит".

Пристрастяването към порното все още не е диагностицирано като психично разстройство. Въпреки това този етикет изскача отвсякъде. Има дори статии, които предупреждават за пристрастяващия ефект на порнографията. Хората, които осъждат порното, побързаха да обвинят индустрията за деградацията на човешките взаимоотношения. Други рекламират начини за лечението на това „разстройство".

Но без достоверна емпирична информация по темата, въпросът за набутването на секса и порното в списъка с „пристрастяванията" остава отворен за дебат.

Разбира се, това не е попречило на определени издания да се възползват. Например сайтът на Института за сексуално възстановяване предлага на посетителите си тест, с който да разберат дали са пристрастени към порното, или имат „хиперсексуално разстройство" (клиничният термин за пристрастяването към секса).

Мъжкият тест съдържа 27 въпроса за сексуалните им навици, а линкът към женския текст не се отваря.

Пристрастените са хора, които губят часове, дори дни, гледайки порно. Има и такива, които харчат всичките си спестявания за порнографски материали и еротични продукти. Това е истински проблем.

Склонността към определени модели на поведение също е истински проблем. И онези, които са погълнати от него, имат нужда от професионална помощ.

Онова, което е любопитно, е че тези индивиди не изглежда да идентифицират себе си като „пристрастени към порното".

Джошуа Гръбс от Университета „Кейс Уестърн" е прекарал последните пет години в изследване на концепцията на пристрастяване към порното . Той отбелязва, че хората, особено по-религиозните, лесно говорят за пристрастяване към нещо, докато по принцип човекът, който страда от някаква зависимост, много трудно би признал. Затова той започва да се чуди какво не е наред.

„Знаете ли колко е трудно да убедите човек, който страда от пристрастяване, че има проблем? Те не могат просто да дойдат и да кажат „О, аз съм пристрастен". Те не правят това, преди да навлязат в процес на възстановяване".

Откъде тогава идва етикетът „пристрастен към порното"? Според някои експерти идеята за „порно-зависимост" или хиперсексуалност се използват, за да се обясни поведение, осъждано от социално (и сексуално) консервативни общества. Замислете се за знаменитости като Дейвид Духовни и Тайгър Уудс и какво ги е накарало да говорят за своите „зависимости". Доктор Марк Грифит казва: „...става проблем, когато бъдеш разкрит".

Според Гръбс повечето хора, които сами се определят като пристрастени към порното, просто не покриват клиничния термин. През януари той публикува изследване, според което религиозността е по-свързана с пристрастяването към порното отколкото е свързано потреблението на порно само по себе си.

„Пристрастяването към порното и това към секса са тясно свързани с религиозните и морални вярвания за сексуалността", казва Гръбс. „Ако сте възпитавани в религиозна традиция, която осъжда отдаването на сексуалните желания извън пределите на хетеросексуален брак, всеки сексуален импулс, който не влиза в този критерий, предизвиква чувство на вина и тревога", допълва той. Затова и е по-лесно да се каже „Пристрастен съм", колкото човек да приеме, че представите му за секса може и да не са най-здравословните.

Ако проверите в Amazon за книги на тема пристрастяване към порното, ще ви излязат над 400 резултата. В секцията „Религия и духовност". Тези в категорията „Психология" са два пъти по-малко.

Oще: порно  порнография  порнографски материали  психическо разстройство  психология  секс  сексуални навици 


Още от Masters of Sex

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани