...И все пак има два вида женски оргазъм | webcafe.bg
Webcafe

...И все пак има два вида женски оргазъм

Lifecafe, по Salon
26.10.2014, 22:01 (обновена 28.11.2014, 20:28)
Мъж и жена

Снимка: © Devianart.com

Една от най-трайните загадки на секса е неуловимият женски оргазъм

Неуловимият женски оргазъм е тема на безброй научни дебати през последния век. Някои учени твърдят, че жените могат да имат два типа оргазми чрез външна клиторна стимулация и вагинална пенетрация, докато други считат двата оргазма за един и същи тип, постиган чрез различни части на женската анатомия.

В опит да реши този спор веднъж завинаги, скорошно изследване твърди, че е разгадало тази съществуваща от повече от век научна мистерия, разкривайки, че наистина има два типа женски оргазъм...

...е, поне донякъде

Двама френски гинеколози са извършили ултразвукови сканирания на три "здрави доброловки", отчитайки вариациите в моделите на кръвопритока им, за да разгадаят как техните сексуални органи се държат при различни типове секс.

Тези жени са били приканени да се възбудят чрез ръчна самостоятелна външна стимулация на клитора, и чрез вагинална пенетрация с... мокър тампон. (Моля?) И двете изследвания са отчитали промените в моделите на приток на кръвта в тази област на тялото, за да определят точно как са реагирали клиторът и вагината.

Резултатът?

Изследването открива, че има "функционално отличие" в оргазмите, в зависимост от типа сексуален контакт

Учените са установили, че само върхът на клитора реагира на външна стимулация, докато при вагинална пенетрация са реагирали и "основата" на клитора, и целият клиторно-вагинален комплекс. Това е променило притока на кръв и съответно е предизвикало различни усещания в тялото.

Изводът от изследването: "Въпреки масово възприетата хипотеза, че има само един тип женски оргазъм, ние си позволяваме да твърдим на база нашите наблюдения, че различните споделени от участниците в изследването възприятия от тези два типа стимулация могат да бъдат обяснени от различните части на клитора (външна и вътрешна) и клиторо-уретро-вагиналния комплекс (системата от клиторни нервни клетки), участващи в стимулацията."

С други думи, както обяснява Jezebel, двата типа на оргазъм всъщност са клиторни, но частите на клитора са различни, в зависимост от типа стимулация.

Подобни наблюдения донякъде съответстват на концепцията на Зигмунд Фройд за "двата оргазма", предложена през 1905 г., в която той твърди, че жените изпитгват и клиторен, и вагинален оргазъм.

Само че донякъде изопачената теория на Фройд твърди, че клиторният оргазъм е нещо като "инфантилен" предшественик на "по-зрялата" вагинална сексуална реакция

Тази теория естествено е оборена от Алфред Кинси през 50-те години, след като неговите изследвания показват, че огромният процент от жените изобщо не изпитват вагинални оргазми, а само клиторни, при което той достига до извода, че упоритото настояване, че съществува вагинален оргазъм, е демонстрация на мъжка доминация и не може да се приема за единствен критерий за определяне на женското сексуално удовлетворение.

По подобен начин, феминистката Ана Кьод повтаря тезата на Кинси в своята фундаментална книга "Митът за вагиналния оргазъм" през 70-те години, в които твърди, че вагината не е замислена за център на удоволствие и поради това "приписването на фригидност на база достигането или недостигането до вагинален климакс е само конструкция на патриархалната мъжественост... Разполагането на женското удоволствие във вагината, вместо в клитора, е израз на начина, по който сексът е бил организиран изцяло в интерес на мъжете."

Допълнителните изследвания на женската сексуалност през годините се оказват противоречиви. Известните сексолози Мастърс и Джонсън стават жертва на много негативизъм за това, че приписват психологически аспекти при жените от рода на тревожност, лоша комуникация и ниско самочувствие на неспособността на жените да достигат до оргазъм чрез пенетрация. Констатациите им са критикувани на база това, че доброволките, използвани при проучването, са били професионални секструженички, които без съмнение са имали по-голям сексуален опит и самоувереност от средностатистическата жена.

Да се върнем сега в наши дни, където научните изследвания заключават, че само една трета от жените всъщност са способни да достигнат до оргазъм чрез пенетрация

Всъщност изследване от миналия месец твърдеше, че няма такова нещо като "G-точка" - а само "C-точка", констатирайки, че когато става дума за клиторни оргазми, размерът наистина има значение. Изглежда, че жените, които имат проблем с достигането на оргазми, имат по-малък клитор, разположен по-далеч от вагината, което според учените означава, че размерът и местоположението на клитора са също толкова важни като психологическите и "психосоциалните аспекти" при оценката на женските сексуални функции.

Интересно, въпросното изследване също така показва, че позите в секса също играят роля в оргазма.

Авторът му - д-р Сюзън Оукли, обяснява, че тези, които страдат от неспособност да изпитат оргазъм чрез пенетрация, предпочитат мисионерската позиция, докато тези, които способните да достигнат до върховното удоволствие чрез пенетрационен секс предпочитат да бъдат отгоре. Това, естествено, подкрепя сегашните хипотези, че клиторът всъщност е органът, предизвикващ оргазма.

"Може би жените, които са неспособни на оргазъм, имат малък клитор, но ако пробваха доминираща женска позиция, може би щяха да получат по-близка стимулация на клитора и да преодолеят малките му размери," твърди Оукли.

Все пак, предвид липсата на научен консенсус и факта, че физиологията на всяка жена е различна, трудно е да се прецени на кое изследване да вярвате

Ако приемем за истина най-новите твърдения на французите, че жените могат да имат поне два различни типа оргазми, какво пречи да предположим, че няма поне три, или четири, или дори 50 различни форми на оргазми, които тепърва предстои да бъдат открити?

Определено има и хора, които твърдят, че жените могат да имат до четири типа оргазми, включително слети и многобройни оргазми, както и такива, които са класифицирали женския оргазъм на поне 11 различни форми, като ментален, орален, U-точков оргазъм (свързан с уретрата) и скуирт-оргазъм (т.нар. женска еякулация), плюс още много други.

От друга страна, ако погледнем критично на въпросното френско изследване, конкретната методология за оценка на вагиналните оргазми определено предизвиква леко недоумение, особено доколкото доброволките - само три на брой - са използвали като средство за пенетрация тампони, които са меко казано нетипичен сексуален стимулатор. Вибратор или дилдо, които изглеждат като по-очевиден или подходящ избор, вероятно биха осигурили по-точен или съвсем различен резултат.

В крайна сметка очевидно няма "правилен" начин да изпиташ оргазъм

Без значение дали той е вагинален или клиторен, тялото на жената в крайна сметка физически ще реагира по абсолютно еднакъв начин: ускоряване на пулса, кръвното налягане и дишането, придружено от нарастващо напрежение в тазовия регион, освобождавано при оргазма, както обобщава Medical Daily. От практическа гледна точка тези сходни реакции на тялото затрудняват жената (или нейния партньор) точно да прецени откъде точно идват тези приятни усещания.

В резултат на това, докато науката продължава да спори за женската сексуална физиология, за да открие универсална формула за "Голямото О", вероятно е по-добре да действате според това, което работи индивидуално при вас, вместо да се увличате в анализи откъде произлиза неуловимият и мимолетен ваш оргазъм или какво многобройните взаимно противоречащи си, спорни научни изследвания могат да кажат по въпроса.

Oще: жени  любов  оргазъм  секс  тяло 


Още от Masters of Sex

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 28.11.2012, 14:36

3 Стако | 31.10.201420:41

О, джийзъс, спрете с тая тема. Колкото и да са - ходете задоволявайте жените, без да му мислите много. Човек или е доволен, или не е - оттам нататък как, няма особено значение. Омръзна ми тая абсурдна тема. Всеки говори, пък важни и решителни доказателства - йок.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 29.10.2014, 10:58

2 комбинат | 29.10.201411:22

Навремето имаше най-малко седем и бяха много по-качествени като стандарт.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 15.12.2010, 11:11

1 Borracho | 27.10.201419:47

Само да добавя, че е специализираните филмови шедиоври за възрастни има и 3ти вид женски оргазъм хъхъ. А*ален хъхъ
   

оценка

+1 -2