Ама ние само си говорим | webcafe.bg
Webcafe

Ама ние само си говорим

Рая Христова
07.04.2011, 11:21 (обновена 08.04.2011, 11:22)
Мъж и жена

Снимка: © Getty Images

Една целувка - ама то това не е изневяра

Очевидно всеки разбира изневярата както му е удоб... по своему.

Някои се обявяват за крайно либерални и тотално я отричат като понятие. Други не приемат обвинения в изневяра, ако тя е еднократна. Трети се провират между остри крайности като "това е само секс" или диаметралното "ама ние само си говорим".

Дали ще чукнеш нещо в хотела в Созопол (еднократно), дали ще имате системни "явки" у тях (само секс) или ще пиете коктейли в пиано бара до сутринта (само думи) ... различни неща ли са наистина? Едното по-лесно ли се прощава от другото?

Изневярата е престъпление срещу човека до теб. Да виждаш разлика във видовете изневяра е като да виждаш разлика в убийството на възрастен човек и на дете. Престъплението си е престъпление и точка.

Всяка изневяра говори само за едно: отношенията между вас не са пълноценни. Щом изневеряваш, очевидно не си напълно отдаден на партньора си. Ако пък партньорът ти го приема (официално), значи признава правото ти на "компенсация" задето не си щастлив с него. Нещо повече: признава, че не може/не иска да положи усилия, за да ти бъде достатъчен и нещата ще си останат така и в бъдеще.

Бъдеще... какво бъдеще имате заедно при това положение? Освен ако не сте "вързани" по някакъв начин и това ви гарантира - за съжаление - общото бъдеще.

А кое е изневяра всъщност се определя не от теб, а от партньора ти. (Шокиращо, знам!) Тоест, кое твое действие ще се приеме като обидно и раняващо от него. Съответно ако за теб да праснеш 2-3 пъти комшийката не е голяма работа, това изобщо не те оневинява в очите на другия. Щом сте заедно следва да внимаваш за това тя/той как приема нещата, а не тъпо и упорито да ревеш как за тебе едно праскане нищо не значи.

Но стига профанизъм! Бездруго най-гнусната (и пренебрегвана!) изневяра е платоничната. А на нея много съм й набрала.

Платоничната изневяра не включва никакъв физически контакт - няма целувки, няма пипане и със сигурност няма секс. Което, странно, за много хора я прави окей. За мъжете е особено трудно да се почувстват засегнати от изневярата на приятелката си, ако тя е без секс. Може би защото при жените е трудно да стигнат до секс без някаква емоционална близост преди това. И мъжката "логика" е - щом тя не му пуска, значи не го харесва, значи той не е заплаха за мен.

Ха-ха-ха.

Абсолютно вярно... само дето стигне ли тя веднъж до секс с него, значи нещата са станали необратими. Тоест - било каквото било, да си се усетил навреме. Вече няма какво да се направи. Бай-бай. Оревуар. Ариведерчи. Не-ми-се-обаждай-повече. 

А самата платонически невярна половинка - мъж или жена - се измъква с "ама ние нищо не правим - само си говорим". Ау, каква невинност, каква вярност, каква добродетел!

Тоест ти прекарваш цели нощи в компанията на другия, търсите повод да се видите и да останете заедно, и му споделяш проблеми и надежди, които не можеш да споделиш на човека до теб. Чувствате се по-близки, отколкото с половинките си. Не се докосвате, защото и най-малкият физически контакт заплашва да избухне в неудържима верижна реакция, а резултатът ще е опустошителен и никак няма да е платоничен...

Обаче няма проблем, това не е никаква изневяра - вие само си говорите.

Нищо, че през това време сте напълно изключени от реалността и човекът "официално" до вас е изтрит от мислите ви до степен, сякаш никога не е съществувал.

Постепенно спирате да се интересувате от "официалния" си партньор - какво иска тя/той, от какво има нужда, какво се случва в живота му. Може тя/той да ви е подал ръка в опит да изглади нещата, понеже ви обича и иска всичко да е наред, само че той вече сякаш е невидим за вас.

И за да бъде безсърдечието пълно, когато се изнасяте от бившето ви общо жилище с гордо вдигната глава, заявявате, че през цялото време сте били останали верни на партньора си.

Нищо, че тази ваша завидна "вярност" е довела до сегашната ситуация със стягането на куфарите.

Е, какво да се прави - цялото общество има подобен псевдо-морал. Това общество не осъжда самата изневяра, а лошото й прикриване. Поощрява лицемерието. Защото дори цялата махала да шушука, че Мария има нещо с Иван, това не значи нищо, щом не е официално признато. Но в момента, в който Мария демонстративно хване Иван под ръка, изведнъж става ебати скандала.

Та затова и платоничната изневяра не се брои за изневяра: ние сме лицем... либерални хора. Поставяме знак за равенство между любов и секс, морал и вярност, свобода и разврат. Какво сега да го мислим това редно ли е, онова редно ли е. Нали трябва да ходим на работа, да изкарваме пари, да се грижим за децата. Щом той поправя колата и прави ремонти вкъщи, а тя чисти и готви - всичко е окей.

Няма да се занимаваме с глупости като кой с кого и колко пъти. Ние сме над тези неща, плато-кво-беше-там...

Oще: връзка  изневяра  лицемерие  платонична любов  секс 


Още от Masters of Sex

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 10.09.2011, 02:03

63 JustGarga | 10.09.201102:32

"Изневярата е престъпление срещу човека до теб."

Най-вярното твърдение според мен. Аз също съм на същото мнение. За мен дори би било изневяра човекът дори и само да си го помисли. Това според мен е по-страшно и от физическата изневяра.
Но това си е мое мнение разбира се. ;)
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 26.11.2010, 12:32

62 TochnoAZ | 28.04.201120:57

@Iglika Avramova
а от такива като теб бягам бързо и надалеч (не от страх)
защото комплексите ти са повече от моите
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 26.11.2010, 12:32

61 TochnoAZ | 28.04.201120:54

@Gergana Mitanova
леле колко рядко се срещат жени като теб
много ви харесвам такива и много ме е страх
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 22.09.2010, 20:30

60 Lyubomir von Bogdanoff | 11.04.201117:11

Определено в бантустана има прекалено много безделници, щом се чудят под коя глупава статия да завържат някаква седянка с беседа!!! Дерзайте!!!
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 11.08.2010, 23:22

59 Qna Neicheva | 09.04.201114:26

Всеки човек има някаква степен на емоционалност и според нея той определя какво да му бъде обкръжението от приятели, как те му влияят и как той се чувства сред тях. Гаджето, от друга страна, е този/тази, което се смята, че запълва тази емоционална нужда и ние се нуждаем да бъде с гаджетата си колкото се може повече. Но това не означава, че ти, общувайки с други хора, споделяйки емоционалните си преживявания, изневеряваш на този човек, защото не споделяш с него. Седейки с друг човек на масата, ти усещаш, че имаш нужда да си говориш с него и това не е, защото задължително изпитваш физическа нужда да спиш с него, а защото хората излъчват различна енергия, без значение дали са много красиви или малко красиви. "Много хубаво се приказва с нея/него" не означава "С теб не може да се говори!". Това, че си с един човек, не означава, че не можеш да говориш с другите и да насищаш емоционалния си "глад" чрез тях, както и те чрез теб. Приятел си с един човек, защото имаш нужда да го виждаш, да говориш с него, да споделяш. Гадже си с един човек, защото той ти дава нежността, любовта, загрижеността на едно по-високо ниво от приятелството (не че то не може и не трябва да съществува в една връзка, напротив). Но в крайна сметка, не можеш да намериш всичките си приятели в един човек, защото той тогава ще е перфектен в най-перфектния смисъл на думата, а такива хора, разбира се, няма Усмивка Но общувайки, обменяйки мисли с друг, човек, който не е гаджето/съпруга или др. не означава, че трябва да го заклеймиш като изневеряващ Усмивка
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 19.10.2010, 20:58

58 Многознайковица | 08.04.201120:23

Във всеки спорт има печеливши и губещи Намига
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 20.12.2010, 21:04

57 Mart!n | 08.04.201120:14

Абе хора, какво сте тръгнали да умувате кой е прав и кой крив? Всеки си има свое разбиране за нещата. За някои авторката е права, за други - не е. Какво сте седнали да ги дъвчете тези теми които са по-стари от цивилизацията... Прочетох някои коментари и ме хвана страх. Все едни и същи хора се опитват да блеснат с посредствени разсъждения под всяка една статия написана в уеб кафето. Толкова ли свободно време имате, че да сте на всяка манджа мерудия?
Иначе си личи, че статията е писана от млад човек, идеалист, който все още не се е опарил от живота. За щастие има хора, които и след като се опарят запазват това мислене. Според мен тези хора заслужават респект в този свят на чалга и разврат.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 02.09.2010, 17:28

56 Rowan | 08.04.201120:13

От известно време се зарибявам по древните автори и по този повод, се замислям над философски теми, като например за семантиката на накои популярни изрази от ежедневието ни. Ето Рая цяла статия написала за един обикновен израз от ежедневието ни: "Да те направят на ташак", демек от участник в една връзка, да станеш свидетел. В този ред на мисли, всички които приемат за нормално партньорът им да си флиртува, особенно в тяхно присъствие са... ами просто казано живи ташаци.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 08.04.2011, 01:16

55 Iglika Avramova | 08.04.201119:40

@ No name – no sans Много щастлив Авторката, да не си си помислила да търсиш вината в себе си, защото задръстеният комплексар е ходил да чеше егото си при някаква курва, за да си докаже, че все още става ... Това са хора, които имат ниско самочувствие и никаква цел в живота.
@41
Написали сте излиятелен и объркан коментар по-дълъг от статията, в стремежа си да се оправдаете, който показва неадекватната ви позиция по толкова ясен въпрос. Опитвайки се да резюмирам неясните мисли:
1 – 21 век – векът на разкрепостяването и модерното общество – връзките между хората им позволяват свободен морал, независимо дали са обвързани сериозно.
2 – човешко е да се греши, разберете и ние сме хора, трябва да умеете да прощавате ...
3 – пръднята версус изневярата. Кое е по-страшното? Вашият отговор – първото.
Кратък отговор, съобразен с обедната ми почивка Много щастлив
Когато попадам на такива коментари, дълбоко се затвърждава убеждението ми, че на множество представители от мъжки пол им липсва елементарна емоционална интелигентност, както и обща култура ...
1 – Античността, Средновековието и Ренесанса са далеч по-ярки примери за разюздани и освободени сексуални нрави (реф. Древна Елада, Рим, « Декамерон », Френският двор ... племенните организации от древни до наши дни). Хората по принцип са полигамни и за да се тушират социалното напрежение модерното общество налага семейния модел (прочети нещо от Бродел, Фройд, Юнг). Това става в « модерни времена » – след Френската революция. Престанете да си правите сравнения с бг възраждане и соц времената. И всичко това на фона на политическата и махленска обстановка в България смесена с латино сериали (като самооневиняване).
21 век е с много по-консервативен морал по отношение на семейната двойка, отколкото това е било в 18 век. Консерватизъм базиран на съзнателен избор, взаимно уважение и обща отговорност. Индивидуалността се засилва едновременно с еманципацията на жените, от което следва - много самотни хора. Стига толкова обща култура Много щастлив
2 – Това противоречи на мнението ви @25, където застъпвате тезата, че изневярата не е грешка, а нормален избор – има съпруга, има приятелки. Каквото не може да ти го даде съпругата, го намираш при приятелката, т.е. тезата за „голямото сърце” на мъжа и мястото там на много жени. а.к.а. « Еднакво и по много! »
От къде се появи чувството, че е станала някаква грешка ? Чувство на вина ли започна да ви гризе или сърцето ви се е смалило след сърдечната криза, откакто приятелката ви си намери друг утешител ?
Човешко е да се греши, божествено - да се прощава. Не очаквайте съпругата ви да ви прости. Тя не е богиня (особено във вашите очи), а проста съпруга Много щастлив Няма « анатомичните дадености » на приятелка ...
3 - Въпрос на ценностна система. Авторката е написала нещо стандартно: изневяра ли е или не, това го определя партньора. Ако за вас преместването на любимата ви тениска или липсата на грим сутрин са признак на изневяра, определено разбирам защо търсите утеха при приятелките – при тях не се събуждате, нито пък ви гладят тениските ... Положителното във вашата ситуация е, че ако съпругата ви реши да доведе колега у дома за „приятелско парти”, вие едва ли ще се вживеете толкова, колкото ако я видите неугледна на сутринта. Нали правилно съм разбрала ?
П.п.(1) наистина не искате да обиждате жените, но коментара ви е супер обиден по отношение на съпругата. Цитирам: « Така че, въпрос на избор за всяка жена е, и най вече на анатомични особености, дали ще бъде приятелка или съпруга! Да дава Господ да се множат приятелките!!! От другите има предостатъчно!!!? »
П.п. (2) Типология на въпросните « приятелки » : обикновено не са обвързани (семейни), имат като вас „големи сърца” в търсене на мъж, за когото да се залепят. Правят се на либерални, разкрепостени, еманципирани, разбиращи, докато всъщност искат да се разкрещят от самота, защото не вървят на пазара с претенциите си и въпреки сутрешният си грим Много щастлив С такива е пълно в уебкафе – драскат статия след статия как не могат да уловят принца, жабата и т.н.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 18.11.2010, 17:38

54 Gergana Mitanova | 08.04.201119:23

С всеки "отговор", с който авторката Ни удостоява разбирам, че "разбирането" и е проблем.
Почувствах се адски по-тъпа в опитите си да прочета поредните и обяснения и безумни защитни тези в стил "Ама Вие не сте ме разбрали".Напротив, душице, ти свали конските капаци!!!
Разбери хората около теб, разбери хората, които си направиха труда да ти кажат, че си в грешка, разбери многоцветието на дъгата и тогава ще ми е интересно, дали ще се осмелиш да поставяш рамки така смело и безкомпромисно!
Можем доста да поговорим за личностните Ти "качества", които прозират през текстчето и отговорчетата, но смятам, че на всички следящи коментарите им стана ясно, че Ти - Въпросната дама има проблем с превода на чуждите мисли и думи...
Трудно успявам да не се засрамя, че съм жена, четейки такива простотии. Ядосвам се, защото знам, че повечето мъже си формират мнението за жените, благодарение на такива "прекрасни творения" на извращението на ДНК - то. Съжалявам, че все по-често се налага да търпим учудени погледи, когато видиш ли, се окаже, че не сме поредното повърхностно същество, говорещо за сляпа любов, отвратителни изневери, вечна вярност... и други словосъчетания от турските сериали.
Ако се вярва на старите думи, че след всяко действие има поне десет последствия, то аз най-учтиво бих те замолила, да не ставаш причина с твоите действия за надграждането на образа на Жените, пишейки повърхностно и ограничено, коментирайки живота!
   

оценка

+0 -0

Най-коментирани