Грозните приятелки са най-много във Facebook | webcafe.bg
Webcafe

Грозните приятелки са най-много във Facebook

Lifecafe, по ww.theglobeandmail.com
05.07.2012, 16:16 (обновена 09.07.2012, 16:47)
Колежка, секретарка

Снимка: © Getty Images

Внимание, ваш "приятел" пусна излагаща ви снимка

Какво се случи с женската солидарност? Според нова анкета една на всеки четири жени във Facebook е публикувала излагащи снимки на свои "приятелки" - като голяма част от тях се оправдават с думите, че или приятелството им се е разпаднало. 

Или си отмъщават на някого, задето е направил същото

Най-често компрометиращата снимка е по бански, който не стои добре на жертвата. Втори по популярност са кадрите на момичета без грим.

Очевидно е, че не можете да разчитате, че вашата така наречена "приятелка" ще изтрие снимката ви, ако я помолите - от 1500-те жени, участвали в направеното проучване, 20% споделили, че преди са отказвали такива молби.

За съжаление не можете да очаквате и помощ от Facebook - сайтът не се намесва в подобни конфликти, освен ако не са нарушени неговите правила. А до момента няма правило, което да забранява публикуването на снимки на някой, който яде като животно.

Така че трябва сами да стигнете до решение на проблема. Максималното, което можете да постигнете сами, е да махнете името си от снимката (или да си отмъстите, както прави една трета от жените). Ала това, за съжаление, отнема толкова много време, че трябва да наемете специален човек, който да следи онлайн имиджа ви. 

3/4 от жените редовно премахват "отбелязванията" си от снимки, на които не се харесват 

"Етикетът по отбелязването на приятели в снимките из социалните мрежи е труден за овладяване и в него има толкова много капани, че ни беше любопитно да разберем каква е връзката на жените със снимките, които  публикуват във въпросните сайтове," обяснява Ребека Хъглър, съосновател на сайта MyMemory.com, стоящ зад анкетата. "Изненадващо е за нас, че толкова много жени саботират приятелките си, качвайки компроментиращи снимки с тях, особено при положение, че същите тези жени споделят, че не биха искали нещо подобно да им се случи на тях самите".

"Фото саботажът никога не е щадящ, ала мисля че всички сме виждали снимки в социалните мрежи, за които сме били сигурни, че "жертвата" им  няма да се почувства добре. Винаги е добра идея да се консултираш с приятелите си, преди да качваш снимки - така те ще ти бъдат благодарни и това може да предотврати сериозен скандал," съветва Хъглер. 

Facebook се превръща в механизъм за интернет унижение

Ако не друго, анкетата е поредното доказателство, че някои хора във Facebook отделят значителна част от времето си, за да унижават своите уж "приятели".  Това е съвсем различна визия за социалната мрежа от тази, която Зукърбърг бе определил преди известно време. В един от документите по първичното публично предлагане на акции на компанията се съдържа писмо от Зукърбърг, в което пише, че Facebook се надяват да засилят връзките между хората.

"Във Facebook ние изграждаме инструменти, с които помагаме на хората да се свързват поежду си и да споделят желаното от тях съдържание, като по този начин разширяваме човешкия капацитет за играждане и поддържане на връзки. Хората, които споделят повече - независимо дали това става само с близките им приятели и роднини - спомагат за създаването на по-отворена култура, която от своя страна води до по-добро разбиране за живота и гледната точка на другите," пише Зуки. "Вярваме, че имаме възможност да окажем важно влияние върху света и междувременно да изградим една устойчива компания".

Facebook е изучаван надълго и нашироко въпреки, че е сравнително ново явление, което не е изненадващо предвид огромната му популярност. Някои открития за социалната мрежа уверено твърдят, че профила във Facebook е способен да повиши самочувствието на хората, или че социалните връзки онлайн могат да помогнат на интровертните характери да се социализират по-лесно. 

Ако имате много Facebook приятели, значи сте нарцис?

Междувременно други проучвания откриват, че типът снимки, които публикуваме във Facebook, говорят много за нашия характер. През последните месеци пък се е възцарил дебат за това дали сайтове като Facebook и Twitter са платформа за нарцистичните натури (или пък вдъхват кураж на по-скромните хора).

По-нарцистичните персони имат повече приятели във Facebook, заради което е по-вероятно да публикуват свои снимки в провокативни пози и облекло. Ала освен това тези хора са премахвани много по-често от чуждите списъци с приятели, защото стават твърде досадни и всички им знаят "номерата".

Друго е обаче, когато собствените ти "приятели" се превърнат в папараци и започнат да разкриват на целия свят как изглеждаш в най-неловките си моменти. На кой му трябва хоби, когато можете да следите за свои компромати във Facebook през свободното си време?


Още от Masters of Sex

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 13.01.2011, 14:17

7 lele male | 09.07.201214:47

Смее се Лиле, Лиле, кви "Компромати" в таз твоята травеститска компания Смее се
И естествено, че сред тях ти си най-убава muhihihihi
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 15.12.2010, 11:11

6 Borracho | 09.07.201212:28

Гнус
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 03.10.2011, 18:45

5 Ben Dover | 07.07.201214:42

Не знам за сурат тефтера,ама мен винаги ме притеснява факта,че около красивите жени все се навърта някой тантурест мравояд.Най-добрата приятелка видите ли.И все го пробутват на който сварят.Изпитват едно такова желание да помогнат,чак страшно мамка му!

Сапунова,ма верно - добре,че си красива и фотогенична.Приятел имаш ли си?Може ли да те поканя на среща?
   

оценка

+3 -2

Регистриран на: 04.08.2011, 10:23

4 Блуждаещ читател | 07.07.201211:28

Е страшен проблем стана със сурат тефтера. Много щастлив
Всички сякаш са забравли, че са доброволно там.
Ако си показвате снимките на маса с питиета и мезета сред истински приятели няма как да имате такива проблеми. Но фукнята иска жертви.
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 02.09.2010, 23:02

3 fALLEN | 07.07.201201:12

жените си въртят мръсни номера, какъв шок! :О
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 01.07.2011, 15:53

2 KingoftheROAD | 06.07.201221:46

male lele Факбук даун, факбук даун, ай рипийт - факбук даун Много щастлив Смее се
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 13.01.2011, 14:17

1 lele male | 06.07.201214:40

Не е важно колко “харесва ми“ има цъкнати на стена ти във ФБ, колко "приятели" имаш в листата си, колко публикации на стената си и на колко снимки си маркиран....
Важно е на колко хора си скъп/а в животът!!!
   

оценка

+4 -3

Най-коментирани